Lezersvraag: Flinke navordering van de belastingdienst

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
8 oktober 2020

Beste lezers,

Ik woon sinds 2007 in Thailand en heb me uitgeschreven uit Nederland. Daarna bijna niets meer met de belastingdienst te maken gehad tot ik eind vorig jaar ineens bericht kreeg dat ik aangifte moest doen over 2017. Ik kreeg een in mijn ogen flinke navordering, terwijl er in mijn inkomenspositie bij mijn weten geen verandering was geweest al die jaren, gewoon AOW en een klein pensioentje.

Wat gaat de toekomst me brengen? Nog meer navorderingen? Waarom al dat gedoe, ze weten toch precies wat mijn inkomen is? Kunnen ze dit niet in Nederland regelen zodat ik me hier niet met belastingperikelen hoef bezig te houden?

Groet,

Arend

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

4 reacties op “Lezersvraag: Flinke navordering van de belastingdienst”

 1. Erik zegt op

  Arend, die ‘flinke navordering’ waar je van spreekt, is die ongeveer 9 procent van jouw bruto AOW inkomen? Dan is het mogelijk geen navordering maar een ‘gewone’ aanslag (nummer H70? H76) en die heeft alles te maken met het feit dat jij, en anderen, wonend in Thailand geen recht meer hebben op heffingskortingen en dat vanaf 1-1-2015.

  In dit blog is daar uitgebreid over geschreven en als jij in die jaren gewoon de heffingskorting hebt laten doorlopen over jouw AOW dan kan over 2015, ’16 en ’18 ook nog een aanslag worden opgelegd hoewel ik vermoed dat 2015 en ’16 buiten de aandacht van de dienst zullen vallen.

  Vanaf 1-1-2019 is geen heffingskorting meer verleend en vanaf die dag is jouw netto AOW ook verlaagd zoals je je zult herinneren. Voor jouw ‘klein pensioen’ heb je, als dat geen staatspensioen is, vrijstelling, neem ik aan.

 2. Rianne zegt op

  Als iemand in Thailand woont en leeft sinds jaar en dag en zijn levensonderhoud financiert vanuit AOW en een klein pensioen, dan valt er niets maar dan ook niets te vrezen van de belastingdienst. Tenzij de Fiscus een reparatie uitvoert zoals hierboven door @Erik gemeld. Geniet, en maak je zorgen met mate. Wees blij in Thailand te zijn. Menigeen benijd je hierom.

 3. Arend zegt op

  Beste Erik,

  Bedankt voor je reactie. Ik heb inmiddels ook contact met de belastingdienst gehad en volgens hen hoef ik geen nieuwe aanslagen te verwachten. Dat is een hele opluchting.

  Met vriendelijke groet
  Arend

 4. Peter Trim zegt op

  In de loop van 2019 hebben de belastingdienst de regels veranderd m.b.t. mensen die buiten Europe wonen. Vóór de nieuwe regel had iedereen een belasting vrije voet. Dit was afgetrokken van de AOW en hierdoor was de achtergebleven AOW beneden de belastinggrens dus belastingvrij. De nieuwe wet zegt min of meer dat alle inkomst in Nederland van mensen die buiten Nederland wonen moet belast worden. Ik denk dat er 6 1/2% betaald moeten worden. Dit wet gaat in met terugwerkende kracht tot 2017. Ik heb ook ineens belasting moeten betalen over 2017 & 2018 op mijn AOW. Gedurende 2019 is de belasting per maand ingehouden dus ik heb een aanslag van €0 over 2019. Over mijn andere pensioenen betaal ik belasting in Thailand en dus de Nederlandse belasting blijft vanaf. Inkomst van de overheid (AOW, WAO, Overheids pensioenfonds, enz.) moet altijd in Nederland belast worden!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website