Lezersvraag: Ervaringen als leasecontract voor grond afloopt?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
24 augustus 2020

Beste lezers,

Ik ben benieuwd of mensen ervaring hebben als een leasecontract voor 30 jaar bewonen van het land met mijn huis op het land afloopt.

Ik wil namelijk een huis kopen in Thailand en aangezien ik met een Thaise vrouw getrouwd ben heb ik een poging gewaagd om het huis met de grond te kopen. De hoogte van de prijs van het land en het huis waren voor mij te hoog gegrepen. Ik ben dus overgeleverd aan een leasecontract voor 30 jaar. Ik zal het einde van deze 30 jaar niet halen, maar ik wil de rechten voor mijn erfgenamen beschermen.

Ik wil graag meningen hebben van mensen die deze situatie in de praktijk hebben meegemaakt. En zo ja kon het leasecontract eenvoudig worden verlengd?

Svp geen “waarom ga je niet huren etc” reacties.

Groet,

Michel

8 reacties op “Lezersvraag: Ervaringen als leasecontract voor grond afloopt?”

 1. Jasper zegt op

  Of het lease-contract over 30 jaar wordt verlengd weet je pas over 30 jaar. Misschien is de huidige eigenaar dood, en wil de erfgenaam er iets anders mee doen, misschien vragen ze wel een buitenissig hoog bedrag voor de nieuwe lease, je weet het niet. Trap niet niet in constructies als 30 + 30 + 30: die zijn absoluut niet rechtsgeldig.
  Indien het huis niet portabel is, ben je dat dan ook kwijt. Sterker nog, ze kunen jouw erfgenaam de afbraak ervan laten betalen. Een erfgenaam heeft er ook niets aan om een huis te erven zonder land.

  Mijn sugeestie zou zijn: Kijk elders, naar goedkopere bouwgrond, kan op naam van je Thaise vrouw, en zet er en goekoper huisje neer, op jouw naam. Alleen op die manier heeft zij er iets aan wanneer jij overlijdt.

  • Yan zegt op

   Beste Michel,
   Jasper geeft hierbij reeds goede raad. Wat u eventueel ook nog kan doen is de eigendom op naam van uw vrouw kopen en tegelijkertijd een “Usufruct” contract afsluiten, wat inhoudt dat u levenslang over het eigendom kan beschikken (maar u kan het niet verkopen). Dit contract dient opgemaakt te worden door een notaris ( of zoals in Thailand in vele gevallen, een advokaat met een notariële bevoegdheid) EN dit dient opgenomen te worden in de eigendoms akte (Chanut) op de Land Office.

   • ruud zegt op

    Voor een usufract contract heb je geen notaris nodig.
    Dat kan na aankoop voor een klein bedrag gewoon op het landoffice worden geregeld.
    In combinatie met het aankopen van het stuk grond en eventueel wantrouwen tegen de Thaise echtgenote zou een notaris misschien beter zijn.
    Dat kan dan natuurlijk door de echtgenote wel als een motie van wantrouwen worden opgevat.

    Verder ben ik niet zeker van de status van een huurcontract, als de verhuurder van de grond voortijdig overlijdt.
    Ik weet niet zeker, of het huurcontract dan ook overlijdt, of voortleeft.

 2. walter zegt op

  in vele. reacties is er sprake van een “levenslange duur” van een vruchtgebruik of eventueel huurkontrakt.” levenslang” betekent niet altijd letterlijk zolang je leeft, de andere partij kan vragen aan de rechtbank één en ander toch te ontbinden tegen betaling van een schadevergoeding gebaseerd op je levensverwachting….

 3. Joop zegt op

  Ik heb nooit begrepen waarom mensen een dergelijk leasecontract voor 30 jaar aangaan. In die 30 jaar betaal je de volle waarde van het huis (en meer!) en aan het eind van de termijn houd je dus niets over.
  Ik deel de mening van Jasper dat je beter naar een huis (met grond) kan zoeken dat je wel kan betalen. Dan zitten je erfgenamen ook niet opgezadeld met de jaarlijkse leasetermijn voor zoveel jaren.

 4. Glenno zegt op

  Hallo Michel,

  Zelf heb ik geen ervaring met het leasen van land. Maar, afhankelijk van waar je woont c.q. wilt wonen, kan ik je in contact brengen met een advocaat die hier veel ervaring mee heeft. En/of ik kan je wellicht aan betaalbare bouwgrond helpen.

  Neem anders even contact met mij op: [email protected]

  Groet, Glenno

 5. Piet zegt op

  Waar wil je kopen,want op het platte land kun je nog wel goedkoop bouwen,mits je geen kasteel laat bouwen

  Zelf leuk huis laten bouwen ,staat op 9 rai
  Totaalprijs nog geen 30 duiend euro ,nu qel gelukje met goedkope grond,maar moet lukken zij het dan met minder grond
  Succes en leasen,? Zal je vrouw ook niks mee opschieten
  Succes

 6. Lung addie zegt op

  De enige zeer correcte reactie is wel de allereerste, deze van Jasper. Het woord ‘lease contract’ zegt het reeds zelf: een HUURCONTRACT. Dit betekent dat de landlord eigenaar blijft van de grond, en wat nog meer: met alles erop en eraan. Het is achteraf aan hem, of ZIJN erfgenamen indien hij binnen de 30j komt te overlijden, is dit contract te verlengen of niet. Daar de poster van dit bericht zelf schrijft dat hij het einde van die 30jaar zelf niet zal halen, dit hoogst waarschijnlijk zijn huidige leeftijd, is een eventuele verlenging niet van toepassing, noch de suggesties betreffende een usufruct. De zorg van poster is: zijn erfgenamen. Ik stel dat het eigenlijk heel eenvoudig is: je kan niet iets erven waar de overledene geen eigenaar van was en dat is hij als huurder dus totaal niet. Indien het 30jarig huurcontract op zijn naam staat dan komt hier bij zijn overlijden gewoon een eind aan en gaat alles naar de wettige eigenaar en dat is de landlord.
  Dus een raad, net zoals Jasper stelt: indien je werkelijk bezorgd bent om je eventuele erfgenamen: stap dan nooit in zo een deal en kijk eens rond, er zijn genoeg mogelijkheden om een aankoop te doen die wel in je financiele mogelijkheden passen, neem gewoon je tijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website