Lezersvraag: Emigreren naar Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
4 juli 2013

Beste lezers,

Mijn naam is Fred, ik ben getrouwd met een Thaise schone. Ik heb in Ayutthaya een huis met haar. Ik wil binnen afzienbare tijd in Thailand gaan wonen. Haar situatie is dermate goed, dat zij mij kan onderhouden.Ik ben 53 jaar, dus pensioen is geen optie.

Wat is voor mij, de beste manier om dit te bewerkstelligen en wat is de procedure hiervoor(met betrekking tot visa)? Als er mensen zijn die mij daarin kunnen adviseren, dan zou dat heel fijn zijn. Voor mij is het allemaal onbekend terrein.

Ook informatie omtrent het afsluiten van zaken hier in Nederland, zoals bijvoorbeeld pensioen, gemeente etc. is welkom.

Hopelijk kunnen jullie mij nuttige informatie verstrekken?

Bij voorbaat dank,

Fred

48 reacties op “Lezersvraag: Emigreren naar Thailand”

 1. piet zegt op

  Zou het eerst maar een jaartje of 2 aanzien ,en dan bekijken of je echt wil emigreren.
  Gewoon blijven ingeschreven staan voorlopig ,en later vrijwillig premie’s betalen in Nederland teminste als je plannen over paar jaar niet zijn gewijzigd.

  Inderdaat laat je goed voorlichten eer je de stap zet.

  Veel plezier !

 2. Hans-ajax zegt op

  Ook ik ben sinds kort getrouwd met mijn Thaise schone Fred, ik zou het persoonlijk niet zo gauw doen, wat jij c.q. jullie van plan zijn. Ik bedoel je stelt je wel heel erg kwetsbaar en afhankelijk op, zonder dat je jezelf indekt v.w.b. de financien, je bent 53 en kan nog geen aanspraak maken op pensioen, wat als er e.e.a. in jullie relatie fout gaat, een scheiding o.i.d., in mijn geval (ben 61), ik heb een pre pensioen en heb 35 jaar bij de marine gewerkt, dientengevolge mocht ons huwelijk stranden, ben ik altijd dus nog verzekerd van een inkomen, denk daar nog maar eens over na. En denk nou niet dat zal mij niet gebeuren, want vele anderen gingen je voor. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee.
  Vriendelijke groet Hans-ajax.

 3. Cees zegt op

  beste Fred, ik zou met wat eigen initiatief een paar dagen surfen op internet, of anders een buro in de arm nemen. om te beginnen zou ik hier kijken:
  http://thailand.nlambassade.org/producten-en-diensten
  hier vind je ook diverse links naar websites van de overheid en de SVB.
  success!

  • martin zegt op

   Ik zou iedereen vragen, overal surfen en alles in I-Net nakijken. Ik zou alles van alle kanten goed door nehmen en vooral door lezen !!. Alleen de SVB zou ik buitenboord laten. We hebben hier op Thailand blog genoeg (negatiefs) gelezen over en van die club.

  • Cor Verkerk zegt op

   Hallo Cees

   Hoe kun je nu zeggen dat men zelf initiatief moet nemen om zelf iets te weten te komen.
   Het is toch veel eenvoudiger om het hier te vragen want er zijn altijd wel lezers te vinden die het voor jou na gaan zien.
   Bijna dagelijks worden er de laatste weken vragen gesteld die mijn kleindochter ook zou kunnen beantwoorden.
   Beetje zelf moeite doen en je kunt over dit soort algemeenheden zelf al veel info vinden.
   Als je daarna met gerichte vragen komt is het een ander verhaal, maar heb de indruk dat men niet eens meer zoekt.

   Hrtelijke groet

   Cor Verkerk

   • Cees zegt op

    Moderator: uw reactie is off-topic en lijkt op chatten.

 4. teun zegt op

  Fred,

  Ik wil niet negatief doen, maar het volgende wil ik toch graag even hebben opgemerkt:
  1. jij hebt zelf geen inkomen en als je ook geen contant geld cq. deposito hebt van zeg TBH 800.000 dan kun je hier niet blijven wonen
  2. je zegt samen (!) een huis te hebben. allereerst kun jij geen grond bezitten en als je niet een juridisch afdwingbare constructie hebt dan zal het waarschijnlijk gewoon 100 % haar huis zijn.

  Het lijkt me dus raadzaam om e.e.a. goed voor te bereiden, want jij bent en blijft een “farang” die ook nog eens financieel afhankelijk is van een thaise. Wat als er een probleem ontstaat en zij van je af wil? Zit je mooi zonder middelen en zonder huis.

  • martin zegt op

   Even terzijde. Ook ik heb een huis in Thailand. Dat staat op mijn naam. Je hebt gelijk als je over de grond praat. Die kann NIET op mijn naam en indien welke konstruktie dan ook , dan nog alleen maar tot 49% max. Een buitenlander kann in Thailand alles bezitten, dus ook huis, boot, auto-alleen geen grondstuk. Klopt ook, dat je NIET 65 jaar moet zijn om een Non-O of retirement Visa aan te kunnen vragen. Een buitenlander kan met pensioen gaan in zijn land wanneer hij will en niet pas naar de voorschriften van de Thais. Het wordt wel gemakkelijker als je kunt aantonen dat je de normale pensioen leeftijd (65) hebt bereikt. Mijn vrouw (Thai) ging met 44 jaar in Thais pensioen. Ze had 25 jaar voor de Thaise staat gewerkt en dan ga je in Thaise pensioen-of je wilt of niet. Martin

 5. Jan D.T. zegt op

  Beste Fred.
  Sta je er niet blind op. Oogkleppen afdoen en neem de adviezen van de vorige schrijvers over. Zeer raadzaam !!

 6. Johan zegt op

  Beste Fred,

  Je heb helemaal gelijk dat je het wil gaan proberen, zelf woon ik hier al bijna 2 jaar, en ik
  wil ook niet meer terug, voor geen goud…..maar als je nog niet zo bekend bent met de
  thaise gewoonte’s moet je wel terdege rekening houden dat je later wel eens ………..
  Ergens niet overheen kan stappen……dus zorg dat je altijd een achterdeurtje hebt
  Sla geen goed bedoelt advies af…is mijn advies

  Veel succes

  Johan

 7. martin zegt op

  Met alle respekt voor je Thai vrouwtje en voor jouw. Maar ik zou toch een beetje proberen realisties te zijn. Jij bent de eertse die ik ken, die door een Thaise vrouw fianzieel zou worden ondersteund. Alleen dat al zou bij mij alle alarm lampen op rood zetten. Ik zou alleeen op huwelijks voorwaarden trouwen. Dat al voor het feit dat jij anders ook mede verantwoordelijk wordt voor haar eventuele schulden uit haar verleden etc. Zoals veele Bloglezer al zeggen : ik zou als ik jouw was gewoon de zaak even 5-10 jaar bekijken. Trouwen kun je nog altijd-ook als je 65 bent. !! Veel sucses gewenst

 8. Sjaak zegt op

  Beste Fred, ik sluit me bij de vorige antwoorden aan. 10 jaar lijkt me een beetje lang, maar bekijk de zaak eerst. Heb je een baan? Gooi deze in de huidige tijd niet zo maar weg. Probeer parttime te werken en neem een aantal maanden onbetaalde vakantie. Een Thaise vrouw die een buitenlandse man gaat verzorgen is echt een geval apart.
  Mijn vriendin die nu werkelijk niet zo veel van mij als zakgeld krijgt, wordt telkens weer gevraagd hoeveel ze krijgt en deze week werd ze door een nicht opgebeld (meerdere keren), die ze voor het laatst ongeveer tien jaar geleden gezien had, en werd om een geldlening gevraagd.
  Als jouw vriendin jou kan onderhouden, moet ze wel heel erg sterk zijn. Want ook zij zal door jan en alleman gevraagd worden om `leningen`…
  Verder kun jij nog geen visum non immigrant-O krijgen omdat je jonger dan 55 bent. Jij zou, om een jaar visum te krijgen, een studie kunnen aanvragen (Thais bijvoorbeeld?).
  Maar nogmaals… bekijk het eerst rustig…

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Sjaak,

   Het leeftijdscriterium bij een Non-O-Immigrant visum is 50 jaar. Verder lijkt me dat de vriendin van Fred als de beste weet hoe om te gaan met vragen van familie/kennissen: ze is immers Thai.

   Groet, Ruud

   • jm zegt op

    Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

   • jm zegt op

    Wil toch even reageren op je comment van het criterium voor een non O visum is 50 jaar ???
    Ik ben 45 jaar en heb hier een non O visum .
    Het visum dat ik nu heb is verkregen op 25 november 2012, en is geldig tot 24 november 2013.
    Waar komt dat criterium vandaan ?
    Toch even nakijken .

 9. Cees zegt op

  ik wil nogmaals reageren op de vraag van Fred.
  met alle repect voor de schrijvers van de reacties, maar Fred vraagt welke procedures, regelgeving en documenten er zijn met betrekking tot emigreren, niet met betrekking tot zijn doen en laten of goedkeur van zijn relatie.
  als ik de reacties lees, en die zijn ongetwijfeld goed bedoeld, wordt er toch getwijfeld aan de oprechtheid van zijn echtgenote, zo zaait men twijfel in iemands hart. deze man is gehuwd met degene waar hij van houd, bemoei je er toch niet mee, hij is 53, niet 13.
  dit land (Nederland) zit vol met schoolmeesters, dominees, weerprofeten en deskundigen op elk gebied, zo ook op het gebied van Thaise vrouwen.
  ongetwijfeld komt dit voort uit onze koloniale historie, bruine mensen, in dit geval vrouwen, zijn niet te vertrouwen…….ik kom dit soort reacties ook vaak tegen, alsof blanke vrouwen geen geld of goederen willen….
  ik wilde dit toch even kwijt, sorry.

  • martin zegt op

   Als je alle reakties even op je gemak wilt doorlezen is er NIEMAND die Fred zijn geluk niet gund. Maar jij bent wel de enigste die schijnbaar de realiteit van de vele ongelukkige gescheiden Nederlanders en duizende andere naties niet wilt weten ?. Als je goed kunt lezen, will idereen Fred er op attent maken, dat zijn situatie (zachtjes gezegd) niet alledaags is in Thailand en daar mischein een addertje onder het Thais gras zit ?. Als je getrouwd bent, heb je maar 400.000 Baht nodig (ongehuwde 800.000) en dat geld moet mindestens 3 maanden ononderbroken op jouw rekening staan (dus alleen jouw naam) en moet direkt opneembaar zijn. De rekening stand moet per brief bevestigd zijn door je Bank en deze mag niet ouder zijn als 3 dagen. Dat zijn de voorwaarden in Arranyaphratet die misschien per person en lokatie in Thailand verschillen kunnen. Veel sucses Fred

   • Cees zegt op

    ik realiseer me terdege dat relaties stuk kunnen lopen en niet alleen in Thailand en ik gun het uiteraard niemand. maar de vraag ging over emigreren en wat daarbij komt kijken, niks meer, niks minder. ik vind, maar dat is persoonlijk uiteraard dat reacties hierop als niet zo snel doen, even afwachten, straks heb je niks meer, Thais vrouwtje etc. en nu ook een Thais addertje, twijfel zaaien in je hart, zo voel ik dat in elk geval. Fred is een volwassen man van 53, geen kind.
    wat zouden de reacties geweest zijn van Jantje Wijsvinger uit Klompenland als je het woord “Thai” vervangt door “Duits” in zijn vraag?

 10. BA zegt op

  Zoals anderen al zeggen stel je je wel heel kwetsbaar op.

  Maar aan de andere kant is het wel speciaal dat je een vrouw hebt die voor jou kan en wil zorgen. Geloof me dat komt niet veel voor! Dus ik zeg nooit meer laten lopen haha. Normaal wil een vermogende dame niks van farangs weten dus als ze echt voor je wil zorgen heb je er 1 uit duizenden!

 11. jm zegt op

  hallo fred
  woon hier bijna 15 jaar ben getrouwd geweest ben nu gescheiden maar dat terzijde
  Als je getrouwd bent kun je op basis van je huwelijk een non o visum aan vragen je kan dit doen in nongkai vientianne of in Mukdahan Savanaket. vientiane is erg druk en ze zijn daar niet scheutig met non O visas. ik ben vorig jaar naar savanaket geweest het is daar wat kleinschaliger en wat gemoedelijker en ze geven daar een non o visa voor een jaar, je moet copien van je huwelijks akte overgeven (kor roo 1 en kor roo 2 ) plus op de bank 200000 baht laten zien door een copy van je bank saldo te overhandigen . Kijk op de website van savanvegas visarun en het wordt je allemaal duidelijk
  Heb je dan je visa kun je het hier mooi rustig 15 maaanden lekker effe aankijken
  groetjes
  jm

  • KhunRudolf zegt op

   Beste jm,

   Voor een zgn marriage-visum dien je 400 duizend ThB op een Thaise bankrekening te hebben of 40 duizend ThB p.mnd aan inkomsten. Er zijn hier op Thailandblog ook ervaringen te lezen dat de Thai Immigration een combinatie van beide wil zien waardoor de eis van 800 duizend ThB wordt benaderd.
   Overigens: ook de site van de door jou genoemde visarunbedrijf geeft geen informatie aangaande 200 duizend ThB.Svp je bij de feiten houden anders zijn we helemaal het overzicht kwijt.

   Groet, Ruud

  • Fred zegt op

   Hallo JM,

   Teneerste bedankt voor je reactie. Ik denk dat ik met jouw reactie iets kan. Ik neem aan dat jij ervaringsdeskundige bent. Jij woont, als ik het goed begrijp al enige tijd in Thailand. Al die reactie zijn, ongetwijfeld goed bedoeld. maar met heel veel kan ik niet veel. Het gaat er niet om of ik naar Thailand ga, maar meer hoe ik dat moet gaan bewerkstelligen. De keuze om te gaan heb ik al genomen, op basis van mijn verleden en de situatie voor mij nu. Ik kan dat niet in een enkel woord uitleggen. Garanties voor de toekomst kan ik niet krijgen in Thailand. Maar veel garantie voor de toekomst heb ik hier ook niet. . Ik heb er veel voor over om gelukkig te worden. En heb heel veel vertrouwen in een leven met haar. Wil je me helpen?? Jij hebt ervaring met het leven in Thailand. Als je dat niet wilt , dan moet je me dat zeggen.. Geen probleem.
   Mijn hotmail is: [email protected]. ook te gebruiken om me toetevoegen op skype.

   Bijvoorbaat dank

   Groetjes
   Fred

 12. Erik zegt op

  Mits je een Thaise bankrekening alleen op jouw naam hebt met 800.000 Bht erop ben je op dit moment klaar voor een retirement visum. Dat is de voorwaarde zoals die op dit moment bestaat en mogelijk in de toekomst kan veranderen met een hoger bedrag. Deze bankrekening is het eerste wat je moet regelen voor je verdere stappen zet. Mogelijk kom je binnenkort in Thailand op vakantie en dat is het moment voor je om dit te regelen.

  Als je nederland verlaat en je daarna vestigt in Thailand is je enige zekerheid nog dat je er iedere dag zelf bij bent.

  • Erik zegt op

   Moderator: uw reactie is off-topic. Laten wij het bij de lezersvraag houden.

  • Erik zegt op

   Er wordt hier beweerd dat je het geld van die 800.000 Bht rekening jaarlijks dient te gebruiken en aan te vullen. Ik heb al zo’n 10 jaar dat bedrag op een fixed account staan op rente en er is nog nooit iets over gevraagd. Overigens kan je in Thailand bij vrijwel iedere bank wel over dat geld beschikken en in dat geval moet je 3 maanden rente van het opgenomen bedrag terug betalen wat zij dan voor je doen door het af te schrijven.

   • KhunRudolf zegt op

    Dag Erik,

    Een kennis vertelde me dat nav een fixed account met het benodigde bedrag ad 800 K ThB desondanks de Immigration Officer van hem en echtgenote had verlangd dat zij aan konden tonen maandelijks uitgaven te hebben. Nou was dat verder geen probleem, maar toch. ‘T is maar dat men het weet, en we zijn ervoor om elkaar op de hoogte te houden op dit Blog. Een dergelijk verhaal was eerder ook al te lezen.
    Zie ook de opmerking verder op van Khao Noi.

    Groet, Ruud

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Erik,

   Heb je geen geld op de bank maar wel een inkomen van 65 duizend ThB per maand, dan is idem een Non-Immigrant visum mogelijk. Als Fred aan 1 van de 2 eisen voldoet kan hij na verloop van de multi-entry visum een retirement-visum aanvragen, omdat hij ook voldoet aan het leeftijdscriterium, nml ouder dan 50 jaar. Als Fred wettelijk is gehuwd voldoen zelfs 400 duizend ThB tbv een “marriage”-visum.

   Groet, Ruud

   • Erik zegt op

    Helemaal eens, maar ik beschrijf de simpelste weg. Zijn vrouw zet 800.000 op zijn naam, hij is 53 dus hij krijgt direkt een retirement visum als je daarvoor de juiste procedure volgt. Ik heb begrepen dat hij zelf geen inkomen of echt geld heeft. Immigration heeft geen vragen meer als je 53 bent en 800.000 op de bank hebt staan. Vervolgens is hij dan een legale reident van Thailand.

    Als hij in Thailand is kan hij dan met zijn vrouw hun huwelijk laten erkennen als dat nog niet gebeurt is en evt andere voorwaarden vervullen. Bij de volgende aanvraag van het retirement visum gaat zijn deposit naar 400.000 en de rest kan hij met zijn vrouw mee doen wat ie wil.

    Wat ik nog niet heb gelezen is de mogelijkheid dat inkomen van zijn vrouw als (gezins)inkomen wordt gebruikt ten behoeve van zijn retirement visum. Ik denk dat dat ook kan maar weet dat niet zeker.

    Ik hoop maar dat zijn vrouw hem niet als trophy man binnen haalt onder druk van haar familie om getrouwd door het leven te gaan.

    • Erik zegt op

     Als hij dan toch die rekening op zijn naam heeft met 800 of 400.000 erop kan hij daar ook uitgaven van bekostigen en jaarlijks ten minste 3 maanden voor visa verlenging vult zijn vrouw het bedrag weer aan tot het noodzakelijke bedrag met cash of mogelijk via haar bank en is volgens mij alles in kannen en kruiken wat de auroriteiten aangaat.

     • martin zegt op

      Hij kann een jaarvisum in zijn pas laten zeggen op Basis van het feit dat hij getrouwd is met een Thaise (voor het geval DAT hij getrouwd is). Dan moet er 400.000 Baht op staan, en dat ON-ONDERBROKEN 3 maanden = 90dagen. Dan MOET hij een Visa-run doen en mag dan weer 90 dagen blijven. Er bestaat dus geen mogelijkheid in deze 90 dagen van dat Geld te leven-en weer aan te vullen etc. etc. Het wordt in deze blog ook duidelijk beschreven, dat ja dat Geld het beste op een apart account zet met rente en er NIET AAN-KOMT, met eventueel rente verlies over de afgelopen 3 maanden. Buitendien kunnen de Thais steekproeven doen. Dus gewoon even van te voren de Thaise wetgeving doorlezen en dan iemand raad geven. En niet hier verhalen opschrijven van horen en zeggen van anderen. Alle buitenlanders ziojn VERPLICHT naar de Thaise wet te leven en niet naar hun eigen gemaakte wetjes en mogelijkheden. Vele blog antwoord gevers zouden toch eerts de moeite doen, op de Thaisew wetgeving te googelen (in engelse taal). Daar Staat DUIDELIJK in je mag en vooral MOET doen om geen problemen met de Thaise wet te krijgen. Daarom lijkt het mij verstandig, nieuwe Thailand emigranten met de Thaise wetgeving bekend te maken en niet met straat hoek verhalen die geen achtergrond hebben. Voor alle buitenlanders die het misschien nog niet in de gaten hebben, maar Thailand is iets aan doen aan de korrupte amtenaren en het gedonder en gerommel met Visa permits etc etc. Personelijk wird mij een 90 dagen Visum aangeboden voor 16.500 Baht. Ik kon toen geen on-onderbroken tijd van 90 dagen laten zien voor die 400.000 Baht, Maar alleen ca 60 dagen. Deze Thaise meneer op het visa buro is plotseling (zoals ik hoorde) . Not to bad. Martin

      • KhunRudolf zegt op

       Beste martin,

       Als iemand een ‘marriage”visum heeft met 400K ThB op de bank, hoeft hij geen visarun te doen. Het eerste behoort toe tot de non-immigrant visa, het andere tot de categorie toersitenvisa. Daarnaast ben ik het helemaal met je eens dat gerommel van visa uit den boze is.

       Groet, Ruud

       • KhunRudolf zegt op

        Excuus: correctie- het eerste behoort uiteraard tot de categorie retirement-visa, het tweede tot de non-immigrant-visa!

 13. KhunRudolf zegt op

  Beste Fred,

  Een beetje vreemde toestand die je schetst, zo van ‘ik wil Nederland naar mijn Thaise schone’, en hoe krijg ik dat nou voor elkaar? Je stelt een hele grove algemene vraag, alsof je geen enkel idee hebt van de details.

  Nou geloof me, je hebt nog zat te doen, dus stroop je mouwen maar eens op. Ik hoop voor je dat je weet dat emigreren gevolgen heeft voor Aow, pensioen, ziekenfonds, Fiscus, Gemeente, om maar eens een paar zaken te noemen. Op de betreffende websites valt van alles en nog wat te lezen, en je kunt bij bv jouw pensioenbedrijf, de Belastingdienst, de Gemeente idem alle informatie krijgen die je nodig hebt.

  Dat geldt ook voor een visum voor Thailand. Heb je voldoende geld en kun je een Thaise bankrekening openen plus ook nog inkomen uit Nederland dan is er niets aan de hand. Heb je enkel geld op de bank, bv de bedoelde 800 duizend ThB, en geen inkomen dan wordt het al iets minder makkelijk. De Thai Immigration wil wel eens kijken of er inderdaad uitgaven gedaan worden vanaf een lopende rekening, dat die 800 duizend ThB worden benut aldus, en weer aangevuld.

  Ik zou je willen adviseren om eens aan de slag te gaan, dan kun je bij problemen die je tegen komt altijd nog om raad vragen op dit blog. Ik zou beginnen bij de Thaise Ambassade: als het aldaar niet van een leien dakje gaat dan is goede raad helemaal aan de orde. Ook op Thailandblog is inz. via van alles en nog wat te vinden.

  Succes, Ruud

 14. Hans-ajax zegt op

  Ik wordt nu ineens doodgegooid met bedragen o.a. tot 800.000 Thai baht, als je kan aantonen dat je een gegarandeerd inkomen maandelijks hebt, zijn die bedragen niet relevant, ik spreek nu even uit eigen ervaring, toen ik zes jaar geleden naar Thailand emigreerde, had ik nog niet de helft op mijn rekening staan, mijn situatie is inmiddels wel ruim verbeterd hoor.
  Vr. groeten uit Pattaya,
  Hans-ajax.

  • KhunRudolf zegt op

   Het was onlangs nog volop aan de orde rondom een vraag: wat te doen om te kunnen emigreren?, maar de bedragen zijn als volgt:
   1. een bankrekening met 800 duizend ThB of
   2. een mnd inkomen van 65 duizend ThB
   3. of een combinatie als zowel 1 en 2 lager uitvallen
   4. mbt een ‘marriage’ visum 400 duizend ThB

   Groet, Ruud

 15. willem zegt op

  Fred; ga d”r voor jongen en laat je beslist niet gek maken door de negatieve adviezen en volg gewoon je hart! Ik ben van jou leeftijd en zit in dezelfde situatie,alleen heb ik Fries bloed van mn moeder uteraard en relativeer alles 10 maal om een beslissing te nemen!
  Wat ik doe is ook een vorm van zelfpijniging/want wat hebben wij hier in dit land wat alleen maar verder in de shit zakt nog verder te zoeken?
  We leven maar 1 maal,Fred en geniet er van! Op Jomtien zie ik tegenwoordig al Farangen die lege flessen zoeken om statiegeld in te wisselen;dus waarom jij niet?
  GR;Willem uut Scheveningen.

 16. Bangkokker zegt op

  Een zeer uitzonderlijke situatie die je kenschetst. Een Thaise vrouw die jou gaat onderhouden. Een Thai met ‘geld’ zal zich niet snel tot farang wenden of een relatie aangaan.
  Als ik jou was zou ik me eerst eens in de Thaise cultuur verdiepen. Dat is niet zonder haken of ogen!
  Ik zou me ook niet zo kwetsbaar en afhankelijk willen opstellen. Wanneer de relatie om wat voor reden ook op de klippen loopt heb je niets om op terug te vallen.

  Bezint eer ge begint!

 17. chris zegt op

  hallo Fred.
  Ik verkeer niet in exact dezelfde omstandigheden als jij maar kan je toch een paar adviezen geven. Ik ben 60 jaar en leef samen met een Thai vrouw die ongeveer 15 keer zoveel per maand verdient als ik, en ik heb voor Thai begrippen een goed salaris. Ik zou – gelet op het geld – gemakkelijk met werken kunnen stoppen (en me laten onderhouden door mijn vrouw) maar doe dat niet. Ik zie me namelijk niet met mijn zestigste elke dag in de tuin zitten, een praatje maken met de buren (in gebrekkig Thai). de hond aaien en naar de orchideeen of TV kijken. Ik wil mij nuttig maken, ook voor (de mensen in) dit land waar ik van houd. Mijn vrouw waardeert dit zeer.
  Daarom blijf ik werken en ik raad je aan om hier in Thailand eerst werk te zoeken voordat je je hier vestigt. Als je vrouw een goed netwerk heeft kan dat niet zo moeiijk zijn. Het maakt ook allerlei formaliteiten een stuk gemakkelijker: gewoon een werkvergunning en dan een visum. Geen gedoe over 4 of 8 ton op de bank. Geen werk, geen of nauwelijks Thai spreken en op je 53ste dan in Ayutthaya wonen gaat – denk ik – snel vervelen met alle gevolgen van dien.
  chris

 18. F Baarssen zegt op

  Als ik al deze reacties lees proef ik een hoop mislukte huwelijken en een hoop afgunst en weinig hulp en dat was toch de vraag?

  Wat kan er nou gebeuren als je met niks weg gaat en je komt ook met niks terug ik zou het wel weten had al in het vliegtuig gezeten.
  Alleen zou ik me niet te snel uitschrijven bij de gemeente(aow).

  En waarom zou een thai met geld niet met falang gaan,dat is gewoon belachelijk en geeft alleen maar inzicht in denkwijze van de meeste mensen.Alleen in de film/muziek/show busisnes kan ik je al genoeg voorbeelden geven.

  groeten en succes

  • Rob V. zegt op

   Niet te snel uitschrijven? Vergeet niet dat je je na 6 maanden buiten NL behoort uit te schrijven. Kun je dus een maandje of 6 AOW opbouw meepakken ( of fraude plegen en spookburger worden maar dat lijkt me niet de bedoeling!).

   @ Chris: waardevol bericht. Een hoop berichten hier die ongeloof of een (goed bedoelde) waarschuwing bevatten mbt dat Fred zijn vrouw hem kan onderhouden. Er vanuitgaande dat hij niet gek of achterlijk is heeft hij daar weinig aan. Vergelijkbare ervaringen als de jouwe zijn pas echt een waardevol.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Rob V Niet 6 maanden maar 8 maanden. Zie: https://www.thailandblog.nl/overwinteren/vragen-antwoorden-wonen-thailand-ingeschreven-staan-nederland/

  • Bacchus zegt op

   Helemaal mee eens! Het gaat weer eens over geld en dan straalt de afgunst en frustratie er weer vanaf omdat men het niet kan bevatten.

   Wanneer leert men eens advies te geven wanneer om advies wordt gevraagd en niet altijd met het belerende vingertje te zwaaien? Waarom je eigen mislukkigen ter lering overdragen aan een ander? Er zijn ook mensen met verstand en mensenkennis.

   • Cees zegt op

    Helemaal eens Bacchus, de vraag gaat over emigreren en visa, niet over geld en vrouwen, daar is Fred al in voorzien naar eigen keuze mag men aannemen.
    En ik vraag me af of men dit soort wantrouwende en belerende uitingen van sommige schrijvers ook naar de Thaise partner vertoont, dan is het niet zo verwonderlijk dat het wel eens misloopt.
    Ieder mens heeft zijn eigen gedachten, gelukkig maar, maar die hoef je niet perse ongevraagd met een ander te delen, laat de mensen in hun waarde en zaai geen twijfel in iemands hart.
    groet, Cees.

 19. Khao Noi zegt op

  Dag Fred,

  Ik ben een leeftijdgenoot (53) van jou die woont en werkt in Thailand. Over de culturele risico’s die je neemt is al genoeg gezegd. Je zou kunnen concluderen dat dit forum vol zit met cynische en ernstig verzuurde types, overigens zou je ook kunnen concluderen gezien de overkill aan redelijk eensluidende signalen, dat daar op zijn minst een kern van waarheid in zou kunnen zitten. Zoals ze hier graag zeggen “up to you!”.

  Ik woon hier al een aantal jaren, heb een hartstikke fijne vriendin en de “mooiste dochter van Thailand”….. Ik werk fulltime voor een Thaise firma. Heb dus op het oog weinig redenen om cynisch te zijn.

  Laat ik beginnen met op te merken dat ik, wanneer ik niet gewerkt zou hebben, allang weg geweest zou zijn hier. Echt nog te jong om alleen het tuintje aan te harken en waarschijnlijk ” lost in translation”, ondanks dat ik wel wat Thais begrijp en spreek, blijf je toch veel te vaak onwetend over alle zaken die om je heen gebeuren.

  Nu de procedures. Het mag dan zijn dat jouw echtgenote jou kan/zal onderhouden. De Thaise wetgeving denkt daar echt anders over en eist bewijs dat je zelf over voldoende middelen beschikt om in je onderhoud te voorzien alvorens een visum af te geven. Zie daarvoor alle opmerkingen over 400.000/800.000 Baht. Laat je niet in slaap sussen door mensen die opmerken dat het qua controle allemaal niet zo’n vaart zal lopen. Lokale commandanten worden om de haverklap overgeplaatst omdat ze er een rotzooitje van hebben gemaakt en voor je het weet heb je met een dienst te maken die er keihard tegenaan gaat om te onderzoeken of je ook daadwerkelijk geld hebt uitgegeven. Jij krijgt de bewijslast en tegenspraak in niet toegestaan.

  Weet jouw echtgenote al dat zij straks minimaal 80.000 baht per jaar gaat betalen voor een ziektekostenverzekering voor jou, die enigzins de toets der vergelijking kan doorstaan met wat je in Nederland gewend bent? En die 80.000 Baht is nog slechts het aanvangsbedrag, die premie zal met het vorderen van jouw jaren stijgen over de 200.000 Baht per jaar. Hopelijk ben je nu volledig gezond en heb je geen gebreken uit het verleden want die worden meteen al uitgesloten.

  Uitschrijven in Nederland kent twee niveau’s. Uitschrijven bij je gemeente kan over het algemeen online per de 1e van de maand. Fluitje van een cent. Tweede niveau is van andere orde: de fiscus. Dat wordt een hele andere tak van sport. Alles op papier met het kantoor in Heerlen. In verband met het bestaande verdrag met Thailand ter voorkoming van dubbele belastingheffing, zul je met bewijs op de proppen moeten komen dat je hier belasting betaalt. Ik ga je nu vast succes toewensen om dat uitgelegd te krijgen bij de regionale belastingkantoor in Ayutthaya. Niet in het minst omdat jij waarschijnlijk geen belaste inkomsten in Thailand hebt en zij toch een verklaring moeten afgeven.

  Adreswijzigingen doorgeven aan je pensioenfonds en je bank (voorzover je die aanhoudt).

  Dat zijn zo’n beetje de belangrijkste zaken die moet doorlopen.

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Khao Noi,

   Wat de Fiscus betreft moet je het ook weer niet erger maken dan al is. Het jaar nadat je bent geëmigreerd krijg je vanzelf van de Fiscus een dikke envelop met het zgn M-formulier. Die vul je in, en je kiest al naar gelang je financiële situatie onder welke status je te boek wilt staan. In geval van Fred is er geen inkomen, dus niets aan de hand. Hij hoeft enkel zijn handel en wandel van 2013 op te geven. Hij wordt niet extra belast omdat hij is vertrokken. In het geval van gepensioneerden kiezen de meesten de status van “buitenlands belastingplichtige”, waardoor zij hun bruto Aow en pensioen zo goed als netto ontvangen.

   Heb je in Nederland een fiks vermogen en/of onroerend goed en/of aanmerkelijk belang, dan dien je de daaropvolgende jaren rekening teb houden met wat meer verantwoording aan de Fiscus. Dat geldt voor ouderen zowel als jongeren. Maar al met al valt het allemaal mee, en profiteert menigeen van de regelgeving. Waar kom je dat tegen: bruto = netto??

   Groet, Ruud

 20. Sir Charles zegt op

  Moderator: geef een antwoord op zijn vraag of reageer niet, anders is het chatten.

 21. bart zegt op

  Gewoon lekker doen lekker naar thailand je kan op internet alles uitzoeken, zoek daar een leuk kroegje waar wat (Farang) Blanken samen komen zo’n eens per twee a een week. Zodat je niet helemaal afhankelijk bent qua gezelschap van je vrouw. Verder kan ik je alleen veel succes wensen, aan het land zal het niet liggen.

 22. Bacchus zegt op

  Fred, je informatie is wat summier, maar qua visum het volgende. Vraag voor vertrek in Nederland bij de Thaise ambassade een non immigrant O multiple entry visum aan. Hiermee kun je al 1 jaar plus 2 maanden in Thailand verblijven. Je moet wel na iedere 60 dagen na het immigration office voor verlenging van 30 dagen (extension of stay) en iedere 90 dagen een visemrun maken; d.w.z. even de grens over en meteen weer terug voor een nieuw stempeltje dat recht geeft op de volgende 60 dagen plus verlenging via immigrations van 30 dagen. Dit moet dus iedere keer na 90 dagen. Vlak voor je non immigrant O visum verloopt, nog even snel een visumrun maken voor nogmaals 60 dagen. Op deze manier kun je dus al 15 maanden in Thailand verblijven.

  Voor de aanvraag van een non immigrant O heb je nodig:
  – paspoort nog minimaal 15 maanden geldig
  – pasfoto
  – copie vliegticket
  -copie afschrift laatst verdiende salaris van minimaal 1.250 euro (eventueel aan te vullen met spaarsaldo)
  -ingevuld visumaanvraag formulier

  Ik heb altijd gebruik gemaakt van bemiddelingsbureaus in Nederland, zoals visum.nl. Iets duurder, maar weinig sores en gereis.

  Ik ken je financiele situatie niet, maar als je in Thailand bent kun je met je non immigrant O een marriage extension (visum) aanvragen. Hiervoor moet je wel 400.000 baht over een periode van 2 (of 3) maanden op een thaise bankrekening hebben staan. Het saldo mag gedureende die tijd dus niet lager worden dan 400.000 baht.
  Met een marriage extension mag je 1 jaar in Thailand verblijven en ben je verlost van de visumruns; je hoeft dus niet meer iedere 90 dagen even het land te verlaten. Hiervoor in de plaats komt wel een 90 dagen meldingsplicht bij het immigration office. Voor de aanvraag van een marriagevisum heb je nodig:
  – copie paspoort
  – copie non immigrant O visum vanuit je paspoort
  – copie departurecard
  – brief bank verklaring 400.000 baht
  – pasfoto
  – aanvraagformulier
  – copie trouwakte (deel 1 en 2)
  – copie id card echtgenote
  – copie tambien baan (bewijs inschrijving adres echtgenote)

  Wil je meer weten, stuur mij gerust een mail: [email protected].

  Succes en maak er wat moois van samen met je Thaise echtgenote!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website