Beste lezers,

Ik heb het voornemen om te gaan emigreren naar Thailand en om vervroegd met pensioen te gaan. Door het verdrag met Nederland mag er geen dubbele belasting over het zogenaamde inkomen geheven worden. Als het ware wordt bruto dan netto.

Mocht dit alles zo zijn wat zou dan de beste manier moeten zijn om mijn pensioengeld direct op een Thaise bankrekening te krijgen? Of moet dit nog via de Nederlandse bank?

Zeer benieuwd wat hier het antwoord op mag zijn?

Groet,

Teun

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Emigreren naar Thailand en pensioen belastingvrij ontvangen”

 1. Erik zegt op

  Teun, nee, dat mag van pensioenbetaler direct naar een Thaise bank maar waarom zou je dat doen? Als je wat in NL kunt laten kun je een goede koers afwachten en dan meer baht voor je euro krijgen (al kan dat ook andersom uitwerken…).

  AOW wordt in NL belast maar TH mag ook daarover heffen als je dat in het kalenderjaar laat overboeken. Ondernemingspensioen is aan TH toegewezen maar je kunt in NL vrijstelling vragen en dan beur je het van maand tot maand bruto=netto.

  In dit blog is heel veel geschreven en geadviseerd over pensioen- en AOW-zaken dus ik verwijs je naar die hoofdstukken. Let op: het bovenstaande geldt bij de huidige wetgeving in Thailand en het huidige verdrag maar dat wordt mogelijk vervangen door een nieuw.

 2. ruud zegt op

  Bij mijn pensioen wilde de belastingdienst, dat het geld door de pensioenverzekeraar naar Thailand werd overgemaakt voor mijn vrijstelling.
  Geen probleem lijkt me want ook in Thailand moet je betalen voor je boodschappen.

  Een pensioen van de overheid kan soms belast zijn in Nederland.

  Als u met vervroegd pensioen wilt, zou ik me ook eens verdiepen in het middelen van uw inkomen over 3 jaar.
  Stel dat u stopt met werken op 64 en vertrekt met 65, dan kunt u uw inkomen over 62 en 63 jaar middelen over 62, 63 en 64 jaar.
  Per saldo is de belasting dan normaal gesproken lager, omdat de belasting progressief is, hoe hoger uw inkomen, hoe hoger het percentage belasting over iedere euro die u verdient.

  Als u al bent uitgeschreven uit Nederland, lukt dat middelen niet meer, als u geen in Nederland belastbaar inkomen hebt – heb ik ooit tot mijn spijt gemerkt.
  De belastingdienst maakt onderscheid tussen geen inkomen en 0 Euro inkomen, dat had ik niet door.
  Ik heb er gelukkig geen kom rijst voor moeten laten staan.

 3. Marty Duijts zegt op

  Op grond van belastingverdrag wordt een uitkering altijd slechts in één staat belast. Overheidspensioen (bijv. AOW, ABP) is uitsluitend belast In Nederland. Particuliere pensioenen zijn uitsluitend belast in woonland Thailand. Op welke bank pensioen gestort wordt doet geheel niet ter zake. Beide landen moeten verdrag hanteren en vrijstelling verlenen als pensioen al aan ander land is toegewezen. Of daadwerkelijk belasting wordt ingehouden is niet van belang, het gaat om het recht op welk land belasting mag heffen.

  • goort zegt op

   Niet helemaal eens met reactie van Marty.
   Je kunt alleen vrijstelling krijgen in NL als je een RO22 verklaring hebt. Deze verklaring krijg je alleen als je kunt aantonen dat je 1/2 jaar + 1 dag in Thailand hebt gewoond(mbv van je in- en uitreisstempels in je paspoort), en belasting hebt betaald (dus je LF90 formulier van jaar ervoor) kunt aanleveren.

   De belastingwetgeving is helder mbt het volgende: als je je inkomen uit een zeker jaar, pas het jaar daarna overmaakt naar Thailand, dan hoef je daar geen belasting over te betalen. Dus als je een jaar kunt overleven zonder geld uit NL, en je hebt inkomsten in Thailand uit bijv. obligaties, banktegoeden, waarover je belasting hebt betaald, is dit een goeie reden om je in komsten op een NL bank te plaatsen.

   • Erik zegt op

    Goort, je moet van de belastingdienst in Thailand aangifte hebben gedaan, betalen is iets anders en wordt niet vereist. Hoe vaak heb ik hier al uitgelegd: belastingplicht en belasting betalen zijn totaal verschillende dingen!

    Voorts heeft de rechter beslist dat die heisa rond de RO22 niet nodig is, zie de berichten hieromtrent van Gerritsen en Lammert de Haan in dit blog die het voor de rechter hebben gebracht. Maar ambtelijke molens malen langzaam…..

    • Lammert de Haan zegt op

     Dat klopt helemaal, Erik. Ik heb twee procedures bij de Rechtbank Zeeland – West-Brabant tot een goed einde gebracht

     Over het verkrijgen van vrijstelling (hoe pak je dat aan, hoe toon je aan dat je fiscaal inwoner bent van Thailand en niet van Nederland, etc.) heb ik een uitvoerig document samengesteld. Op aanvraag is dit verkrijgbaar (via: l.haan14@chello.nl)

  • Lammert de Haan zegt op

   Marty Duijts,

   De opmerking dat een AOW-uitkering is te beschouwen als een overheidspensioen is onjuist. Zij valt niet onder de werking van de Pensioenwet en is ook niet fiscaal gefaciliteerd. Onlangs heeft de Hoge Raad hier nog een uitspraak over gedaan.

   Een AOW-uitkering is een sociale zekerheidsuitkering en valt als zodanig niet onder de werking van de artikelen 18 en 19 (de pensioenartikelen) van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting.

   Ergo: het Verdrag rept met geen woord over sociale zekerheidsuitkeringen, wat inhoudt dat voor beide landen de nationale wet van toepassing is.
   M.a.w.: beide landen mogen over een AOW-uitkering inkomstenbelasting heffen.

   Dit is trouwens al vele malen aan de orde geweest binnen Thailand Blog maar schijnt nog niet bij een ieder te zijn geland. En dat is jammer. Zo’n verkeerde voorstelling va zaken schept dan weer de (on)nodige verwarring!

   Dezelfde situatie als met Thailand kom je ook tegen in de met de Filipijnen, Pakistan en Sri Lanka gesloten Verdragen. Pas na herziening c.q. vervanging van deze oude Verdragen zal in deze leemte worden voorzien.

 4. Teun zegt op

  dank allen voor de berichtgeving hierin, zal een specialist hier zeker ook om raad en advies vragen “belasting dienst verwijst naar invullen van vrijstelling loonbelasting.
  Hopend dat Thailand in eerste plaats weer opkrabbelt zoals het volk dat het liefst zou willen.
  Grteun

  • Jan Bekkering zegt op

   Beste Teun, ik zou onmiddellijk het dokument ter verkrijging van vrijstelling van de heer Lammert de Haan bij hem aanvragen! Hij is al jaren DE autoriteit op dit gebied en van hem krijg je uitsluitend zeer betrouwbare informatie over dit onderwerp!!

 5. Gerritsen zegt op

  Beste Teun
  ik heb onlangs voor een klant die al jaren in Thailand woont een inkomstenbelasting procedure ter zake gewonnen. Waar het om gaat is dat je kunt aantonen dat je in Thailand woont en meer dan 180 dagen verblijft. Het bewijs daarvoor kan geleverd worden, waarvoor de vrije bewijsleer geldt, door de Thaise belasting dienst met een inwonersverklaring dan wel door je verblijfsvergunning die in jouw paspoort staat en gepaard gaan met je in- en uitreis stempels die ook in dat paspoort komen en waar uit blijkt welke periodes per jaar je in Thailand verbleef en welke niet; ook dat is voldoende bewijs. Op basis daarvan kun je voor niet overheidspensioen ook een vrijstelling vragen van inhouding van loonbelasting.
  Heb je al een correspondentie gestat met de inspecteur van de inkomstenbelasting. Het formulier vrijstelling loonbelasting is al wat jaren afgeschaft maar de inspecteur kan gevraagd worden een brief te schrijven naar het betreffende pensioenfonds waarin hij toestemming geeft inhoudingen achterwege te laten.
  Pensioen hoeft niet per se overgemaakt te worden. De remittance geldt niet voor pensioenen.
  Wel moet je eea aangeven inThailand en er voor zorgen dat de AOW die aan Nederland is toegewezen niet ook in Thailand wordt belast. gerritsenadvies@kpn.mail.nl

  • Teun zegt op

   Dank hiervoor wou hier gisteren per mail al op terug komen doch mail adres zonder en met tussen punt pakt tie niet ..? gerritsenadvies@kpn.mail.nl ?
   Mvgrteun

 6. maza zegt op

  beste Gerritsen,

  probeerde U ook een email te sturen,
  is gerritsenadvies@kpn.mail.nl nog actief?

  mvg, maza


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website