Lezersvraag: Emigreren naar Thailand en ons hier laten uitschrijven

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
21 februari 2021

Beste lezers,

Mijn vraag is deze ik ben al 16 jaar gelukkig getrouwd met een Thaise vrouw en ze woont al 21 jaar samen met mij in Nederland. Nu willen wij emigreren naar Thailand en ons hier laten uitschrijven. Kan iemand mij vertellen hoe ik dat het beste kan aanpakken en waar ik daar voor moet zijn?

Wel heb ik begrepen dat mijn pensioen en AOW gewoon kan worden overgemaakt naar een Thaise bankrekening, en dat ik daar wel een speciaal formulier voor bij de belastingdienst moet invullen want dan word bruto netto. Ook heb ik nog geen Thaise bankrekening.

Graag hoor ik van iedereen tips die mij op een makkelijke manier verder kunnen helpen.

Bij voorbaat hartelijk dank,

Groet,

Ad

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Lezersvraag: Emigreren naar Thailand en ons hier laten uitschrijven”

 1. Geertg zegt op

  Daar is hier op Thailandblog al uitgebreid over geschreven.

  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/emigreren-naar-thailand/

 2. tooske zegt op

  Ad,
  Uitschrijven doe je bij de gemeente, gratis en eenvoudig.
  Emigreren naar Thailand is een ander hoofdstuk.
  Er van uitgaande dat je boven de 50 bent heb je een visum nodig, non immigrant O, welk je kunt aanvragen bij de Thaise ambassade benodigdheden staan op de site.
  Verder is het handig om een Nederlandse bankrekening aan te houden eventueel via een postadres, je kunt je AOW en pensioen gewoon daar op laten storten en zelf periodiek bv elke maand een bedrag naar je thaise bankrekening over boeken.
  De vereisten voor lang verblijf in Thailand zijn veelomvattend en kun je teruglezen op divers sites.
  Een punt van aandacht is de zorgverzekering die in NL vervalt als je je laat uitschrijven.
  Je zult dus zelf een ziektekostenverzekering moeten afsluiten en de tarieven zijn niet mals en de dekking vaak beperkt, reken maar gerust op 500 euro per maand al zou je vrouw wel wat goedkoper bij een Thaise maatschappij terecht kunnen. Een andere optie is niet verzekeren ,maar dan moet je wel een redelijke spaarpot hebben voor als het een keer fout gaat.
  Verder vervallen je premies volksverzekering dat is een flinke financiele meevalller.
  Belasting over de AOW blijf je betalen en over je pensioen mogelijk ook.

  Het is een hele stap die jullie nemen maar ik persoonlijk heb er geen spijt van en zou het zo weer doen.
  wil voor geen goud meer terug naar NL.

 3. Alex zegt op

  U denkt er, denk ik, iets te makkelijk over…
  Uitschrijven gaat simpel: op het gemeentehuis van Uw woonplaats.

  Maar voordat u dat doet, moet u eerst een aantal zaken goed uit (laten) zoeken.
  U schrijft dat u “een formulier bij de belasting moet invullen en dan wordt bruto netto.
  Zo simpel gaat dat niet. Daar is al veel over gepubliceerd op deze site.
  Ik raad u aan een gespecialiseerde accountant in de arm te nemen die dit voor u regelt want het is heel wat ingewikkelder dan u denkt, en duurt langer dan u verwacht.
  En de Nederlandse belastingdienst is hierin niet erg behulpzaam (op z’n zachts gezegd)…

  U kunt zich niet laten inschrijven in Thailand, u moet ieder jaar een nieuw jaarvisum aanvragen (wat wordt toegekend op basis van voldoende inkomen) en u moet zich iedere 90 dagen(!) persoonlijk melden bij de Thaise Immigratiedienst.
  Daarnaast moet u ieder jaar een Levensbewijs laten tekenen bij een Social Security Office voor uw AOW, wat ook door veel pensioenfondsen wordt geaccepteerd, maar niet door alle…
  Men eist jaarlijks een bewijs dat u nog in leven bent…!

  Ook zoals de vorige schrijfster aangeeft: ziektekosten verzekering. Ik heb een Nederlandse ziektekosten verzekering voor expats en betaal 530 Euro per maand. Ik adviseer u een goede verzekering af te sluiten om niet in de (financiele) problemen te komen… als u iets gebeurd, wat ik u niet gun, maar je weet nooit…

  Gezien de papieren rompslomp hier van Immigration en pensioenfondsen, hoop ik dat u zich niet in de binnenlanden gaat vestigen (bij de familie van uw vrouw bijv.) maar in of in de buurt van een grote stad.?
  Dit zijn slechts enkele punten uit een hele waslijst!

  Denk er niet te licht over en laat u professioneel adviseren.
  En check de vele publicaties uit het verleden op deze site…
  Ik heb dat ook gedaan voordat ik 12 jaar geleden uit NL vertrok en heb nooit spijt van gehad.
  Integendeel: ik geniet er nog elke dag van, samen met mijn Thaise partner…
  Maar als u denkt dat de hele procedure een “makkie” is, komt u gegarandeerd in de problemen.

  En denk goed na waar u zich gaat vestigen.
  Vaak heeft de familie van de partner grond, en daar kan een huis(je) op gebouwd worden, ergens in een klein dorpje of op het platteland, waar niemand een woord Engels spreekt, en U geen Thais (neem ik aan)…
  Daar zou ik van mijn leven niet voor kiezen. Maar dat is persoonlijk.
  Ik wil wonen in een stadse omgeving, met alle officiële instanties in de buurt, minstens een goed internationaal ziekenhuis, en supermarkets waar ik mijn boodschappen kan doen…
  Maar dat alles is uw eigen keuze.
  Ik wens u veel succes en wijsheid!

 4. Daniël zegt op

  Beste Ad, je hebt het over verschillende zaken. Je uitschrijven uit Nederland doe je op het gemeentehuis, maar dat kan op de allerlaatste dag dat je in Nederland bent. Tijd genoeg dus om via Google de nodige informatie in te winnen of een telefoontje te plegen met jouw gemeente. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/uitschrijven-basisregistratie-personen
  Maar voor het zo ver is, ga je eerst als je weer eens op vakantie bent in Thailand naar een bank en sluit je een bankrekening af. Als het dan zo ver is dat je emigreert, geef je die Thai bankrekening door aan de SVB voor het overmaken van jouw AOW, en aan jouw pensioenfonds voor het overmaken van jouw pensioenfondsen. https://www.svb.nl/nl/aow/aow-buiten-nederland/betaling-aow-buiten-nederland
  Wat ook kan is het aan houden van een bakrekening in Nederland, en zelf maar eens kijken op welk moment jij jouw geld tegen de meest gunstige koers over kun maken.
  Over hoe jij het moet gaan stellen met jouw belastingzaken doe je er goed aan dit blog eens uit te pluizen. Linksboven zie je een wit zoekveld. Vul het woord belasting in, en je bent een paar dagen zoet. Dat het allemaal fiscaal bruto=netto wordt is een broodje aap. https://www.thailandblog.nl/?s=belasting&x=0&y=0
  Tot slot: jouw vraag naar tips om op een gemakkelijke manier verder te kunnen, kan niet beantwoord worden. Emigreren naar Thailand is al een lastige materie; geïmmigreerd zijn in Thailand is een hoofdstuk apart. Mij lijkt dat als je jouw zaken serieus neemt, dat je er dan wel komt. Kortom: neem tijd om je terdeghe voor te bereiden, anders kom je van koude kermissen thuis. Letterlijk!

 5. Bob, Jomtien zegt op

  Uitschrijven is eenvoudig: bij de gemeente waar u woont met als omschrijving emifratie. Dan gaan daarna een hoop zaken automatisch.
  Ruim voor vertrek, minstens 6 maanden, bij de belastingdienst ontheffing van inhoudingen aanvragen en vrijstelling voor een aantal jaren. En als u blijft dat tijdig verlengen bij de ‘dienst’.
  Al uw verzekeringen eigendommen etc. opzeggen cq verkopen. Zorg voor een correspondentie adres en behoudt uw bankrekeningen.
  In Thailand binnenkomen op een toeristen visum kosten 0,00. binnen 30 dagen verlengen (extension) met 90 dagen en na 50 dagen een non-immigrant O aanvragen bij immigratie of via een visa buro (duur). Bij binnenkomst bij de eigenaar van uw verblijg een tm30 lateninvullen en in uw paspoort voor accoord getekend door immigratie bewaren evenals uw tm6 verkregen bij binnenkomst in Thailand. Zodra u zekerheid hebt over de vestigingplaats een residentie verklaring vragen en die bij immigratie bezorgen.
  Verzekeren bij AA verzekeringen, ik ben 76 en betaal 5.500 Euro per jaar voor inpatient verzekering.
  Dan zijn er nog andere zaken als rijbewijs auto en motor. Het openen van een bankrekening. De benodigde financi”ele middelen. En andere reeds op deze blog besproken. Komt u in de buurt van Pattaya-city en/of Jomtien terecht dan kan ik u helpen. Bob116@outlook.com eventueel ook beschikbaar als tijdelijke verhuurder voor een appartement.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website