Lezersvraag: Een Thaise in Nederland: mishandeld, gescheiden, wat nu?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
25 november 2019

Beste lezers,

Onlangs werden wij benaderd door een Thaise kennis, genaamd Koi, met de vraag om hulp. Mijn echtgenoot heeft via Google etc al naar antwoorden gezocht, maar komt er niet uit. Vandaar dat ik de vraag aan lezers van Thailandblog voorleg. Misschien dat iemand van hen een of meerdere suggesties heeft.

Het gaat om die kennis, Koi genaamd. Zij komt oorspronkelijk uit Ubon Thailand. In 2013 is zij 43 jaar oud, ongehuwd, en ze woont bij haar ouders. Koi heeft niet veel schoolopleiding genoten, en werkt als schoonmaakster in een plaatselijke grootwinkelbedrijf. Zij wil haar leven graag een andere wending geven en ze gaat op datingsites op zoek naar een goede partij. Vriendinnen en kennissen gingen haar met succes voor. Ze leert online de 63 jarige Johan uit Rotterdam kennen. Eind 2013 komt Johan naar Thailand, en na een kennismakingsvakantie van 3 weken besluiten zij dat het goed zou zijn als hij haar naar Nederland haalt. Zo gezegd, zo gedaan. Koi ploetert in Thailand de daaropvolgende anderhalf jaar op de eerste inburgeringseisen. Ze komt in het najaar van 2015 naar Johan, met een IND-verblijfsvergunning tot september 2020.

De eerste maanden in Nederland verlopen prima. Koi leert Johan en zijn familie kennen, zo ook de stad Rotterdam, verdere inburgering verloopt voorspoedig. In de zomer van 2016 wordt er voor de wet getrouwd. In het najaar van 2016 vindt ze een baan op uitzendbasis. Dit werk is in een groente-distributiecentrum, een 15 km verderop. Johan heeft een tandem, en op die tandem fietsen beiden ‘s morgens naar haar werk. ‘s Avonds komt hij haar per tandem weer ophalen. Maar in de herfst regent het, en in de winter vriest het.

Koi verdient zo’n € 1.750 per maand. Hiervan geeft zij zoals afgesproken € 500 aan Johan als bijdrage in de woon- en leefkosten; € 250 stuurt ze maandelijks naar haar ouders, de rest is spaar- en zakgeld, en ze betaalt hiervan haar aankopen in Aziatische toko’s. Maar gaandeweg 2017 wil Johan meer zeggenschap over haar inkomsten, en vooral over haar uitgaven. Hij heeft zelf slechts AOW en klein pensioen, en de verdiensten van Koi zijn een welkome aanvullingsbron. Ze komen overeen haar maandelijkse bijdrage op te hogen met € 100. Koi geeft tevens aan haar rijbewijs te willen halen. Ze ziet op tegen de tandemritten naar haar werk door weer en wind komende herfst en winter. Busverbindingen zijn slecht, ze staat om 06u30 al bij de bushalte te klappertanden. Op de tandem is het nog erger. Sparen voor een eigen autootje brengt uitkomst.

Maar het zint Johan allemaal niet. Irritaties gaan verschijnen, de eerste stemverheffingen, af en toe duwt hij haar, hij wordt ruw in zijn omgang en eind mei 2018 wil hij haar vakantiegeld hebben. Dat weigert ze, waarop hij haar te verstaan geeft dat ze dan maar stopt met de familieondersteuning. Dat geld dient ze naar zijn rekening te sturen, in totaal nu dus € 850 per maand. Maar dat weigert ze. Afgesproken is € 600 per maand, en daar wil zij zich aan houden. Als zij enkele maanden nadien nog steeds geen extra geld overmaakt, slaan bij hem de stoppen door en tijdens een fikse woordenwisseling slaat hij haar het huis uit. Op al het geschreeuw en tumult komen de buren kijken, zij bellen de politie en nemen hem mee naar het bureau. De buren brengen Koi naar haar huisarts en die constateert meerdere blauwe plekken en kneuzingen die niet alleen van die dag zijn.

De volgende dag wordt er door de politie bemiddeld. Johan mag een week zijn huis niet in. Koi gaat op zoek met Slachtofferhulp naar een opvangplek. Vervolgens geeft hij aan te willen scheiden, en zij vindt onderdak bij een van haar Thaise kennissen.
Mei 2019 wordt hem van rechtswege nog een leer- en taakstraf toebedeeld vanwege het plegen van huiselijk geweld. Koi krijgt het volledige proces-verbaal toegezonden.

Ondertussen is het eind november 2019, meer dan een jaar na de ruzies. De scheiding is uitgesproken en ingeschreven. De betreffende scheidingsadvocaten hebben alles in der minne geschikt. Zowel Koi als Johan hebben geen verplichtingen meer jegens elkaar. Koi huurt nu een kamertje bij een collega te Schiedam. Ze gaat via metro en bedrijfsbus naar haar werk, het leven is rustig nu, maar er dient zich een ander probleem aan. Collega heeft Koi gevraagd in januari 2020 een eigen plek te zoeken. Koi wil hieraan graag voldoen, en vraagt haar uitzendwerkgever of zij in vaste dienst kan komen. Echter kan dit niet omdat haar toelating tot Nederland in september 2020 stopt. Koi moet eerst de IND vragen of ze na september as toch gewoon in Nederland kan blijven.

Koi heeft hiermee allemaal geen rekening gehouden. Niet aan gedacht. Al haar aandacht en energie is gegaan naar het gedoe van Johan, naar het zoeken van een opvangplek en nieuwe woonadres, naar de echtscheiding en het behouden van haar baan. En daar komt nu bij de vraag of het mogelijk is na september 2020 in Nederland te blijven en hoe dat aan te pakken? Desgevraagd deelde de geconsulteerde scheidingsadvocaat mee dat zij maar snel een nieuwe levenspartner moet gaan zoeken, dan kan hij een (her)nieuwe aanvraag bij de IND doen. Thaise vrouwen zijn erg pragmatisch ingesteld, maar of deze suggestie een oplossing is?

Hebben lezers van Thailandblog enig idee hoe deze kwestie aan te pakken? Wat moet er gebeuren richting IND opdat Koi na september 2020 verlenging van haar verblijf krijgt?

Alvast veel dank voor het meedenken.

Vriendelijke groet,

Anne

No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Een Thaise in Nederland: mishandeld, gescheiden, wat nu?”

 1. Avrammeir zegt op

  1. Slaan: absoluut te verwerpen, laat dit duidelijk wezen!
  2. Verder vind ik dit nogal een eenzijdig verhaal waarin Johan nogal zwart afgeschilderd wordt!
  Ik concludeer dat koi’s liefde voor Johan meer met “geld” en “ontsnappen uit een povere situatie” te maken had dan met verbondenheid/respect/liefde voor hem.
  Ze heeft gewaagd en verloren … Een nieuw slachtoffer zoeken voor haar overwegingen, moet ze dan maar doen in Ubon.
  En zo denkt mijn thaise echtgenote er ook over …

  • Cornelis zegt op

   De vraag is niet wat je van het door jou kennelijk vanuit een voordeel gelezen verhaal vind, maar hoe ze ook na september volgend jaar nog in Nederland kan blijven.

   • Cornelis zegt op

    voordeel = vooroordeel

  • Rob V. zegt op

   Huiselijk geweld gaat om meer dan alleen fysiek geweld, uitbuiting en mentaal je partner gek maken tellen bijvoorbeeld ook mee. Ook al is het maar 1 zijde van het verhaal, met aantoonbaar fysiek geweld plus de financiële situatie die minstens iets weg heeft van financieel misbruik heeft Koi minstens goede grond met een advocaat om de tafel te gaat zitten.

   Nb: voor een verblijfsvergunning bij partner is de eis ‘een duurzame en exclusieve relatie’ , er staat nergens dat de vlammen er van af moeten springen. Als een koppel beide gelukkig lijkt te zijn zijn andere vormen van oprechte relaties ook voldoende voor verblijf, huwelijk etc.

  • Anne zegt op

   Wij zelf denken dat het van de kant van Johan meer met geld van Koi en het ontsnappen uit zijn povere AOW-situatie te maken heeft. Ook bleek dat hij zich weinig verbonden voelde, noch respect/liefde had voor Koi. Overigens is de vraag wat zij moet doen gezien haar gescheiden situatie. Commentaar niet nodig.

   • Avrammeir zegt op

    Anne,
    Indien mijn commentaar gepercipieerd wordt als een uiting van een vooroordeel, denk dan graag eens na over wat te denken van jouw reactie …

  • Erik zegt op

   Tja, eenzijdig verhaal! Jammer dat die Johan hier niet even komt vertellen waarom de rechter hem heeft verboden zijn eigen huis te betreden.

   Maar dan jouw opmerking ‘…dat koi’s liefde voor Johan meer met “geld” en “ontsnappen uit een povere situatie” te maken had dan met verbondenheid/respect/liefde voor hem…’! Heb je die gestaafd aan het verhaal van de dame in kwestie?

   Jouw opmerking is ook eenzijdig, en nog vooringenomen ook als je schrijft dat ze ‘een slachtoffer moet zoeken voor haar overwegingen’…(?).

   Dit soort dingen gebeuren helaas, in Thailand en in Nederland, en ik ben gewend daar met open vizier naar te kijken voordat ik oordeel op onderbuikgevoelens.

  • Robert zegt op

   Jou – of jullie – mening en/of insuniatie’s doen er niet toe. Een antwoord op een concrete vraag wel.

  • Pete zegt op

   Ik vind het wel een beetje cru gesteld door Avrammeir door gelijk op details in te gaan welke niet genoemd zijn en waarvan niet zonder meer aangenomen kan worden dat Avrammeir het bij het Rechte eind heeft.

   Beperk u tot het genoemde!!!

   Het eerste visum is een tijdelijk visum, bij afloop hiervan wordt de zaak opnieuw bekeken.
   Naar mijn mening, hoe triest het er ook uitziet zal zij terug moeten en zal haar visum niet verlengd worden.
   zij zou met het IND in contact kunnen treden en een en ander uitleggen, misschien dat het IND een uitweg heeft.
   Of zij moet een nieuwe echtgenoot vinden voor het aflopen van haar huidige visum en opnieuw de procedure ingaan.

 2. Jacques zegt op

  Naar maar waar, weer zo’n geval waarvan er al velen zijn voorgegaan. Zo te lezen is deze dame al vier jaar in Nederland en zou ze op kunnen gaan voor een zelfstandige aanvraag voor verblijf. Vroeger was de criteria onder anderen minimaal drie jaar verblijf in Nederland en ik neem niet aan dat dit niet is veranderd. Ze zal dus een aanvraag moeten indienen bij de IND en kan dit het beste doen met een gespecialiseerde vreemdelingen advocaat als ze het niet vertrouwd. Die kan haar ook volledig inlichten over haar kansen, maar ik schat ze niet slecht in, zeker als ze in haar eigen onderhoud kan voorzien. Een nieuwe partner vinden op deze basis is vragen om problemen, zoals haar huidige man zijn er jammer genoeg velen en nog zo’n relatie zal haar zeker de das om doen. Nee zelfstandig de broek op houden en ik meen dat hiertoe de mogelijkheid is en ook niet onbelangrijk is haar natuurlijk de bijstand van haar vrienden en kennissen.

 3. Jacques zegt op

  Ik heb nog even gekeken op de IND site en de criteria is nu vijf jaar voorzien zijn van een verblijfsvergunning.
  Ik zou dus eerst goed de zaak met een vreemdelingenadvocaat gaan bespreken want er is natuurlijk al veel informatie bekend en daar zou dan gebruik van kunnen worden gemaakt.
  Dit is de info die ik heb kunnen achterhalen.

  Een andere verblijfsvergunning aanvragen
  U hebt een verblijfsvergunning in Nederland. Uw situatie of het doel van uw verblijf is veranderd. Daarom moet u uw verblijfsvergunning wijzigen. Wat zijn de voorwaarden voor de nieuwe verblijfsvergunning? En hoe werkt de aanvraagprocedure?
  Wanneer moet ik een andere verblijfsvergunning aanvragen?
  U hebt uw verblijfsvergunning bepaalde tijd gekregen voor een specifiek doel. U verblijft bijvoorbeeld bij uw echtgenoot of partner, of bij uw ouders. U studeert. Of u werkt of u bent au pair. U hebt alleen recht op deze verblijfsvergunning als u voldoet aan de voorwaarden voor die verblijfsvergunning. Voldoet u niet meer aan die voorwaarden, dan moet u een andere verblijfsvergunning aanvragen.
  Een aantal voorbeelden:
  • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw echtgenoot en u bent gescheiden. Of u en uw (geregistreerd) partner zijn uit elkaar gegaan en u woont niet meer samen.
  • U hebt een verblijfsvergunning voor arbeid in loondienst, maar u hebt geen werk meer. Soms krijgt u nog een periode van 3 maanden om een andere baan zoeken.
  Welke andere verblijfsvergunning kan ik aanvragen?
  Het hangt af van uw persoonlijke situatie welke andere verblijfsvergunning u kunt aanvragen.
  Een aantal voorbeelden:
  U hebt nu een verblijfsvergunning verblijf bij familie- of gezinslid
  • U hebt een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw echtgenoot of partner. U bent nu gescheiden. Als u 5 jaar in Nederland hebt gewoond met de vergunning voor verblijf bij uw echtgenoot of partner, kunt u misschien een zelfstandige verblijfsvergunning krijgen of een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Of als u een baan hebt, kunt u misschien een verblijfsvergunning aanvragen om te werken.
  Algemene voorwaarden
  U vraagt een verblijfsvergunning aan in Nederland. Er zijn een aantal algemene voorwaarden die voor elk verblijfsdoel gelden.
  Algemene voorwaarden
  U moet aan de volgende algemene voorwaarden voldoen:
  • U hebt een geldig paspoort of ander reisdocument. Een kind mag bijgeschreven staan in het paspoort van één van de ouders.
  • U vult een antecedentenverklaring in. De antecedentenverklaring staat in het aanvraagformulier. In deze verklaring geeft u informatie over uw strafrechtelijk verleden. U geeft bijvoorbeeld aan dat u geen misdrijven hebt begaan. U verklaart ook dat u geen verkeerde informatie hebt gegeven of illegaal bent geweest in Nederland. Kinderen onder de 12 jaar hoeven de verklaring niet in te vullen.
  • U gaat na aankomst in Nederland naar een medisch onderzoek voor tuberculose (tbc). U hoeft geen tbc-onderzoek te doen bij één van de volgende situaties:
  o U hebt de nationaliteit van van één van de landen in de bijlage ‘Vrijstelling tbc-plicht’.
  o U hebt een geldige verblijfsvergunning in Nederland.
  o U bent in Nederland geboren en u hebt hier altijd gewoond .
  o U hebt minder dan 6 maanden geleden al een tbc-onderzoek in Nederland gehad.
  o U hebt een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetene, afgegeven door een ander EU-land of u bent gezinslid van en verblijft bij een langdurig ingezetene in een ander EU-land.
  Wat moet u doen voor het tbc-onderzoek
  Als u het tbc-onderzoek moet doen, dan kruist u dit aan in het aanvraagformulier. In het aanvraagformulier staan 2 bijlagen:
  1. De bijlage ‘intentieverklaring tbc-onderzoek’. Deze bijlage vult u in. U stuurt de bijlage, het aanvraagformulier en de andere documenten voor uw aanvraag op naar de IND.
  2. De bijlage ‘Verwijzingsformulier tbc-onderzoek’. Deze bijlage bewaart u. Als u de verblijfsvergunning hebt, maak dan binnen 3 maanden een afspraak bij de Gemeenschappelijk Gezondheidsdienst (GGD) voor het tbc-onderzoek. U neemt de bijlage ‘Verwijzingsformulier tbc-onderzoek’ mee naar de afspraak. De GGD vult het formulier in en stuurt deze naar de IND.
  Als u langer dan 3 maanden wacht met een tbc-onderzoek, dan kan uw verblijfsvergunning worden ingetrokken.

  Aanvraag verblijfsvergunning humanitair niet-tijdelijk – voortgezet verblijf
  U wilt uw verblijfsvergunning wijzigen naar een verblijfsvergunning humanitair niet-tijdelijk om in Nederland te blijven wonen. U leest hier wanneer dit kan en welke voorwaarden hiervoor gelden.
  Soms kunt u uw verblijfsvergunning wijzigen naar een verblijfsvergunning voor niet-tijdelijke humanitaire gronden. Dit kan:
  • Na verblijf bij een familielid.
  • Na verblijf als kind met een kinderbeschermingsmaatregel.
  • Na verblijf als slachtoffer of getuige-aangever van mensenhandel.
  • Na verblijf als slachtoffer van huiselijk of eergerelateerd geweld.
  • Na verblijf omdat u buiten uw schuld Nederland niet kunt verlaten.
  • Na verblijf voor een medische behandeling.
  Voorwaarden
  Er zijn een aantal voorwaarden die voor iedereen gelden. Daarnaast gelden voor u de volgende voorwaarden:
  Na relatie of huwelijk
  • U hebt 5 jaar een verblijfsvergunning gehad voor verblijf bij uw echtgenoot of partner.
  • Uw (ex-)echtgenoot of partner is Nederlander of heeft een verblijfsvergunning voor een niet-tijdelijk doel.
  • Er is in die 5 jaar geen reden geweest om uw verblijfsvergunning in te trekken.
  • U hebt het inburgeringsdiploma gehaald. Of u bent hiervan vrijgesteld.

  • Jacques zegt op

   Nog even ter aanvulling maar zeker niet onbelangrijk is het om ook rekening te houden met de vreemdelingenpolitie in deze situatie, waarbij er nog geen aanvraag loopt bij de IND i.v.m., humanitair verblijf of op zelfstandige basis. Waarschijnlijk staat bij hun Koi als onrechtmatig in het systeem. Omdat de verblijfsvergunning van Koi niet meer aan de voorwaarden voldoet is deze van rechtswege ongeldig en zou die ingeleverd moeten worden door haar bij de IND. Koi dient dan ten spoedigste op eigen gelegenheid te vertrekken naar een land waar ze bestendig verblijf heeft, waarschijnlijk alleen Thailand. Haar verblijf is zonder lopende aanvraag onrechtmatig en bij bijvoorbeeld een controle door de arbeidsinspectie of politie op haar werk zou ze door de mand kunnen vallen met de mogelijkheid tot inbewaringstelling en uitzetting naar Thailand. Dit zou ik haar niet toewensen, dus is het zaak om als de weerga Aktie te ondernemen. Ook zou ze haar baas in problemen kunnen brengen hiermede. Op basis van de verblijfsvergunning mag ze arbeid verrichten, maar gezien deze niet meer rechtsgeldig is, is werken onrechtmatig geworden. De boetes door de arbeidsinspectie opgelegd zijn niet mals. Het onderdak bieden aan vreemdelingen zonder geldige verblijfsstatus is op zich niet strafbaar, maar wel als er aan verdient wordt. Dus als ze betaalt voor een kamer dan kan dit problemen opleveren voor de verhuurder. Ondanks dat Koi haar verblijfsvergunning toont en deze nog tot 2020 geldig zou zijn ( wat dus niet meer klopt) wordt er onrechtmatig gehandeld. Dit weet Koi of dient ze te weten en mede te delen aan de betrokkenen. Zonder vreemdelingen advocaat te gebruiken lijkt mij onverstandig en die kan dan na indiening aanvraag de vreemdelingenpolitie in lichten zodat hun dossier ook kan worden aangevuld met informatie, zodat zij niet het land zal worden uitgezet indien de gelegenheid zich daarvoor zou aandienen.

   • Rob V. zegt op

    Offtopic, en ik heb het weleens eerder gevraagd beste Jacques, maar misschien kun jij als oud vreemdelingen-agent eens wat insturen over zaken die jij hebt meegemaakt mbt uitbuiting, mishandeling, mensenhandel, nep relaties enzovoort. Of dat nu de referent, vreemdeling of beiden de verantwoordelijke of de benadeelde waren. Misschien handig of interresant voor lezers voor het herkennen van signalen of hoe te handelen als ze in hun omgeving zulke signalen opvangen. Of simpelweg eens een reminder over het leed dat in de maatschappij/migratie ook helaas nog voor komt.

    • Jacques zegt op

     Beste Rob, Ik herinner mij jou verzoek en zal mij gaan beraden. Na 40 politiejaren waarvan de laatste 16 bij de vreemdelingenpolitie en de laatste 10 jaren als chef zijn mij niet in de koude kleren gaan zitten. Het leed van mensen heb ik mij altijd aangetrokken en dat motiveerde mij om door te gaan. Dankbaarheid zal je doorgaans moeten zoeken in jezelf, want de beste stuurlui staan altijd aan wal en zeker als je in een glazen kooi werkt als bij de politie, waarbij je een voorbeeld functie hebt doe je het nooit goed volgens sommige commentaar leveraars. Afscheid en afstand nemen van mijn oude werkzaamheden viel mij zwaar, maar was noodzakelijk. Een rustige oude dag is ook een illusie, er is altijd wat, maar dat ter zijde. Ik heb vele mensen meegemaakt die minder lief zijn dan wat goed is voor de mensheid. Om weer te gaan spitten in het geheugen naar waargebeurde zaken, misschien dat ik dat t.z.t wel doe.

   • Anne zegt op

    Beste Jacques, zoals het er nu naar lijkt uit te zien kan Koi vanwege ondervonden nhuiselijk geweld gewoon haar visum uitdienen in Nederland. Tot sept 2020. Komt geen vreemdelingenpolitie aan te pas. Voor die datum van september 2020 moet zij dan de IND een nieuwe aanvraag indienen tot herziening van haar aanvraag destijds. Zoals in de link van Rob V. aangegeven. Ik heb vanmiddag nog geïnformeerd bij de IND aan de Conradstraat Rotterdam en de procedure is bevestigd en uitgelegd. Achteraf snap ik van mezelf en Koi niet dat wij er niet zelf eerder langs zijn gegaan. Nogmaals wil ik Rob V en Thailandblog danken voor de gegeven informatie.

    • Jacques zegt op

     U heeft informatie gevraagd aan de IND en hoe staat Koi nu te boek in haar vreemdelingendossier bij de vreemdelingenpolitie, want dat is van wezenlijk belang. Staat ze op recht- of onrechtmatig. De vreemdelingenpolitie in Nederland heeft een zelfstandige taak en de belangrijkste is om (criminele) illegalen op te sporen en te verwijderen uit Nederland. De chef en hulpofficier van justitie heeft de mogelijkheid tot inbewaringstelling ter fine van uitzetting. Daarvoor hoeft deze ambtenaar geen verantwoording af te leggen in het vreemdelingen circuit of aan justitie. Wel in latere fase voor de vreemdelingenrechter maar de identiteit van deze vrouw is bekend en zij kan snel uitgezet worden. Wel is er doorgaans nauw overleg met de IND i.v.m., juridische procedures en ook met vreemdelingen advocaten indien deze gekend is in de zaak. Als er nog geen aanvraag is ingediend en een telefoongesprek van u met de IND geeft deze garantie niet, dan zal de IND geen statusaanpassing gaan toepassen en staat ze vermoedelijk nog op onrechtmatig. In Nederland geldt een identificatieplicht zoals bij een ieder bekend en die kan opspelen bij controle waar dan ook toegepast. Op een werkplek of in de trein of bus, noem maar op. Ook bij vermeende getuigensituaties kan de politie navraag doen en om identificatie vragen. Ook verricht de vreemdelingenpolitie huisbezoeken indien er indicaties zijn dat er onrechtmatige vreemdelingen verblijven. Die tips komen ook bij de IND vandaan. Dus nogmaals wachten tot einde vergunning periode is niet de juiste weg bewandelen. Officiële nieuwe verblijfsaanvraag ten spoedigste doen is mijn advies.

    • supawadee zegt op

     Beste Anne, Ervanuitgaande dat de IND een luisterend oor heeft voor de onverkwikkelijke toestanden waar Koi mee te maken heeft (gehad) en coulantie tonen mbt verlenging……maar mocht dat niet het geval zijn zou ik het gehele verhaal ook indienen bij de nationale Ombudsman. Dat kan online en zij reageren over het algemeen snel met een dossiernummer en kunnen juiste pressie uitoefenen met een paar telefoontjes of e-mails naar de IND. Koi woont nu zo lang in NL dat ook zij een beroep mag / kan doen op de Ombudsman. Ik heb er vele malen mee gewerkt en overheidsinstanties gaan toch een tandje harder als de Ombudsman meekijkt.

 4. Rob V. zegt op

  Allereerst verschrikkelijk en diep triest te vernemen dat mensen dit een ander aan kunnen doen! Ik zal verder geen woorden reppen over het afschuwelijke gedrag van deze ‘man’. Voor wat betreft de te volgen stappen: ik weet alleen dat er gelukkig regelingen zijn voor slachtoffers van huiselijk geweld. Uiteraard is het belangrijk bewijzen van dit huiselijk geweld te verzamelen (stukken van de politie en OM, verklaringen van de betrokken arts). Dan kan er op humanitaire gronden door de IND een niet-tijdelijke verblijfsvergunning worden afgegeven.

  Meer daarover staat ook op de IND site, o.a. in brochure ‘Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning’:

  https://ind.nl/formulieren/3083.pdf

  Het fijne van deze regelingen weet ik echter ook niet, daarom zou ik zeker contact zoeken met zowel de IND als ook met een vreemdelingenadvocaat die kan bijstaan in deze procedure.  Als je op Google de plaatsnaam plus ‘vreemdelingenadvocaat’ in tikt kun je er zo een aantal in de regio vinden. Bij Rotterdam denk ik het eerste aan Sarikas & Agayev Advocaten, maar het kan geen kwaad om met enkele contact te zoeken en in zee te gaan met een advocaat waar je een goed gevoel bij krijgt. 

  Het vinden van een nieuwe partner, die route (verblijf bij partner) is eigenlijk meer iets als je toevallig een partner treft.  Daar zou ik mij niet op richten tenzij dat zo op Koi haar pad komt.  Op dit moment is een gesprek met een vreemdelingenadvocaat en informeren bij de IND over de verdere procedures toch echt het beste. Ik wens Koi spoedig een veilige plek toe zonder onzekerheden omtrent haar verblijfsvergunning of werk.

  • Anne zegt op

   Beste Rob V., dank voor jouw antwoord en de link naar meer informatie van de IND. Volgens deze informatie/brochure (paragraaf 2, pagina 3) kan iemand die slachtoffer is van huiselijk geweld ook bij minder dan 5 jaar in bezit zijn van een verblijfsvergunnning, zelfstandig een zogenaamde ‘verblijfsvergunning humanitair niet tijdelijk’ aanvragen. Deze aanvraag dient dan vergezeld te gaan van bewijsstukken.
   Koi is in het bezit van het volledige proces-verbaal huiselijk geweld destijds door de politie opgemaakt, en van correspondentie van Slachtofferhulp. Ook is ze in kennis gesteld van het vonnis van de rechtbank jegens Johan. Een eigen aanvraag heeft dus kans van slagen, zo te lezen.
   Wij zullen Koi van deze mogelijkheid op de hoogte stellen, en haar tevens wijzen op het al dan niet een vreemdelingenadvocaat ter hand nemen.
   Tzt zal ik Thailandblog informeren van de afloop van deze kwestie, opdat ook andere vrouwen er hun voordeel mee kunnen doen. De suggestie dat Koi probeerde voordeel te halen verwerp ik met klem.
   Nogmaals veel dank. Je hebt Koi een dienst bewezen, denk ik zo.

 5. harry zegt op

  Hoewel u slechts een kant van het verhaal schetst is het voorstel van de advocaat zeker de moeite waard om over na te denken.Persoonlijk ken ik enkele vergelijkbare gevallen, hoewel het meestal goed is gegaan na een nieuwe partner gevonden te hebben, is ook dat geen garantie voor de toekomst.Maar in geen enkele relatie waar ter wereld ook kan men in de toekomst kijken toch.

 6. L.Burger zegt op

  Ik heb eens een soort zelfde verhaal gelezen.
  De schrijver verdraaide enkele feiten waardoor slachtoffer werd neergezet als dader.
  Moeilijk om hier een oordeel over te geven via een forum.

  • Cornelis zegt op

   ……maar er wordt je toch ook niet gevraagd een oordeel te geven over de schuldvraag? Dat speelt hier toch helemaal niet?

   • L.Burger zegt op

    Juist ja!
    Toch zijn er lezers die aan slachtofferhulp doen.

    • Cornelis zegt op

     Voor alle duidelijkheid, ik reageerde op Harry.

 7. Cees L zegt op

  Ik denk dat u met deze gegevens teraden moet gaan, bij het Juridische loket voor infromatie, deze kunt u de juiste advocaat aan wijzen voor de juiste hulp.

  succes Cees L

 8. Cees L zegt op

  infromatie vragen bij juridisch loket

 9. Pieter zegt op

  De vraag had eigenlijk moeten Zijn : wat moet een buitenlandse vrouw die nog niet genaturalieerd is, doen om in Nederland te blijven? En niet al die oordelen en vooroordelen.

  Overigens ken ik Koi goed, Zij is Nederlandse al een tijdje………. Raar verhaal dus …………

  • TheoB zegt op

   Beste Pieter,

   Ik vind dat Anne de vraag uitstekend heeft gesteld.
   Bij jouw korte samenvatting van de vraag wordt wellicht de mogelijkheid van een verblijfsvergunning na verblijf als slachtoffer van huiselijk of eergerelateerd geweld over het hoofd gezien.
   Anne’s vraag was inderdaad niet om (op basis van vooroordelen) over Koi te oordelen.

   Verder neem ik aan dat de Koi die jij kent een andere Koi is dan de Koi (is het wel haar echte naam?) in dit topic.
   Ik ken ook een Koi van naam. Het voormalige speelmaatje van je-weet-wel-wie, en zij zit in een nog véél naardere situatie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website