Beste lezers,

Ik stuur al jaren maandelijks onderhoudsgeld op naar mijn vrouw in Thailand. Dit onderhoud kan ik dan ook inbrengen in mijn (Belgische) belastingen. Echter voor mijn personenbelasting van 2019 vraagt de belastingcontroleur 2 extra documenten: 1 van bewijs van leven van mijn vrouw (dat is ondertussen in orde gemaakt via de amphur) en ook een bewijs dat mijn vrouw “behoeftig” is, dus dat ze zelf geen inkomsten heeft. Maar in Thailand krijg je geen belastinguitreksel blijkbaar wanneer je geen inkomsten hebt.

Weet iemand welk officieel document mijn vrouw moet halen (die ik dan door een beëdigde vertaler laat vertalen) zodat ik dit document als bewijs kan overhandigen aan de belastingcontroleur?

Alvast bedankt voor de mogelijke reacties.

Groet,

Marc


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Document ivm onderhoudsgeld voor de belastingen in Belgie”

 1. Walter Claes zegt op

  Misschien haar belastingaangifte in Thailand of, veel waarschijnlijker, een attest dat zij geen aangifte moet indienen omdat haar inkomsten te laag zijn?

 2. Michel zegt op

  Mijn vrouw heeft toen een papier laten opmaken bij haar ampur met een getuigen dat ze geen inkomsten heeft en voor haar ouders zorgt

  • Marc zegt op

   Michel, alvast bedankt voor de uitleg. Ik veronderstel dat dit papier in het thais was en dat je het daarna moeten laten vertalen hebt door een beëdigde vertaler ?
   Groet, Marc

   • Michel zegt op

    Ja dat klopt ik heb het laten vertalen in nederland ik had het nodig voor sofinummer voor haar te krijgen
    Succes Marc

    Groet michel

 3. Dirk zegt op

  Ik heb verleden jaar ook dat probleem gehad dat ik moest aantonen aan de (Belgische) belastingdienst dat mijn vrouw geen inkomsten had in Thailand. Ik kon dat ook niet via de Thaise belastingdienst doen, want als zij niet werkt kennen ze haar niet… Ik heb dan moeten een document (zelf) moeten opmaken waarop stond dat ze niet werkte en dus ook geen inkomen had. Dat document diende ondertekend en gestempeld worden door het hoofd van de gemeentedienst op de amphur (gemeentesecretaris in mijn geval), en gedateerd worden. Dit document heeft men aanvaard.

  • Marc zegt op

   Beste Dirk,

   alvast bedankt voor de nuttige info ! Maar nog enkele vragen : het document dat u opgemaakt had, in welke taal was dit ? Heb je daar nog eventueel een copy van ? en zo ja, zou je me die willen doormailen ? mijn e-mail adres is marcvandecasteele@skynet.be
   Groet, Marc

 4. martin zegt op

  Gewoo,n naar de Amphur gaan en een bewijs vragen dat ze geen inkomen heeft en dat jullie alleen haar ondersteunen dat laten vertalen met het bewijs vd bank dat je geld hebt overgemaakt en dat aan de belastingen geven ;ik doe diet al 14 jaar en geen probleem ,
  Mvg Martin

 5. Lung addie zegt op

  Ik heb wel enkele bedenkingen bij de vraagstelling alsook bij de reacties hierop.
  Vraagsteller spreekt over “zijn vrouw”, dus ga ik van de veronderstelling uit dat zij wettelijk gehuwd zijn en dit huwelijk in Belgie aanvaard is.
  Als we nu kijken naar de term ‘onderhoudsgeld’ dan moeten we vaststellen dat fiscaal aftrekbaar onderhoudsgeld verbonden is aan enkele voorwaarden waarvan ik de belangrijkste in dit geval opsom:
  –de ontvangende persoon mag GEEN deel meer uitmaken van het gezin. In dit geval is dit mogelijk daar de ontvangende blijkbaar niet samenwoont met de betaler en dus beschouwd kan worden als ‘feitelijk gescheiden’
  -“onderhoudsgeld” is enkel onderhoudsgeld als dit voortvloeit uit een gerechtelijke beslissing (wettelijke scheiding) of uit een notariele overeenkomst (EOT: scheiding met onderlinge toestemming). Indien dit niet het geval is en iemand op vrijwillige basis financiele steun levert, dan worden deze financiele bijdragen beschouwd als”GIFT” en deze zijn NIET fiscaal aftrekbaar.
  In geval van gehuwd zijnde en de echtgenote over geen inkomsten beschikt dan kan de echtgenoot wel zijn echtgenote als ‘ten laste’ fiscaal inbrengen en een deel van zijn inkomen naar haar overbrengen. Maar ook daar zijn voorwaarden aan verbonden:
  -moet WEL een gezin vormen en dus ook onder hetzelfde dak wonen. Indien niet dan worden deze opnieuw fiscaal als ‘feitelijk gescheiden’ beschouwd en is deze fiscale aftrek niet mogelijk.
  Er zijn dus wel wat bedenkingen omtrent deze posting en reacties.

  • Walter Claes zegt op

   Een notariële akte is niet nodig.
   https://financien.belgium.be/nl/particulieren/gezin/onderhoudsgeld/betaald#q4
   Ook het begrip “gezin” wordt hier gedefinieerd. Zie ook de bepalingen over tijdelijke afwezigheid en betalingen aan het buitenland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website