Lezersvraag: De Euro

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
3 juni 2018

Beste lezers,

Nederlanders die in Thailand wonen volgens de gang van zaken met de euro met argusogen. Zorgt Italië er voor dat de euro implodeert of wordt dit land met een staatsschuld van ruim 2.000 miljard euro koste wat kost overeind gehouden door de noordelijke landen, waaronder Nederland?

En is de euro in die gevallen nog wel wat waard? Is je pensioen dan nog wel wat waard en ook je AOW?Vervolgens de vraag of we er goed aan doen om ons Nederlandse spaargeld nu al naar Thailand over te hevelen om te redden wat te redden valt, zelfs met de huidige lage koers?

Groet,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Lezersvraag: De Euro”

 1. chris zegt op

  “Nederlanders die in Thailand wonen volgens de gang van zaken met de euro met argusogen.” (citaat)

  Ik ben een van de Nederlanders die in Thailand wonen en heb 12 jaar lang nog nooit echt gekeken naar de koers van de Euro, en zeker niet met argusogen. Ik ben dan ook een van die Nederlanders die hier werken en hun salaris in Thai Baht uitbetaald krijgen. En mijn in Nederland opgebouwde pensioen is groter dan mijn slasris. De Euro moet echt imploderen voordat ik daar de negatieve gevolgen van merk. En als dat gebeurt…dan blijf ik naast mijn Nederlandse pensioen gewoon werken, maar dan wel part-time.

  • Geert zegt op

   Dat vind ik een goede instelling, je niet op voorhand al zorgen gaan maken en mensen niet ongerust maken.

   Een beetje vooruit kijken is ok maar allerlei scenarios gaan bedenken die zich misschien toch niet gaan voordoen heeft geen zin, je wordt er alleen maar triest van.
   Problemen oplossen als ze zich ook echt voordoen.

 2. Geert zegt op

  Het zal zo’n vaart niet lopen, ook de italiaanse populisten zullen zich aan de Europesche begrotingsregels moeten houden.
  Nog even een tijdje wachten tot de gevolgen van de brexit voor groot brittainnie zelfs voor de meest domme populist zichtbaar is.
  Nog 2 jaar en dan zijn we van de grootste bedreiging van de Euro af ( Trump), volhouden dus.

  • Mr.Bojangles zegt op

   Ehh, heb je de afgelopen jaren onder een steen geleefd? D’r is vrijwel geen land wat zich aan de Europese begrotingsregels heeft gehouden, en de sancties daarop zijn nul komma nul.

 3. G.J. Krol zegt op

  Vorige week woensdag heb ik op Schiphol duizend Euro gewisseld voor Thaise Baht.
  Ik kreeg er nog maar Thb 31.000 voor. Nog niet zo lang geleden schommelde de koers op ongeveer Thb 38 voor een Euro.
  Met een populistische regering in Italië die de staatsschuld het liefst ziet oplopen met vele miljarden vrees ik dat het einde van de koersval nog niet in zicht is.

  • Cornelis zegt op

   Had je die dag in Thailand gewisseld, dan had je rond de 6500 baht méér gekregen……. Qua koers is het kopen van bahts in Nederland de slechtste keuze. Dat geldt niet alleen voor de baht, maar ook voor andere, wat minder gangbare valuta.

  • Erik zegt op

   G.J. Krol, je doet er beter aan te wisselen in Bangkok.

  • john zegt op

   ik vermoed dat je hier appels met peren vergelijkt. Als je op een van de dure plaatsen ( bank in nederland en dan nog wel op de luchthaven) euro’s voor baht wisselt kun je niet de officiele wisselkoers als vergelijkingspunt nemen . Als je in Thailand had gewisseld was je aanzienlijk beter af geweest. Maar ook dar geldt een waarschuwing. Op de luchthaven achter de douane wisselen kost je ongeveer twee a drie baht per euro. Als je naar de onderste verdieping gaat, dus bij ingang naar de airlink krijg je een aanzienlijk betere koers !

   • Paul schiphol zegt op

    Afgelopen April bij een wisselkantoor op Sukhumvit, hoek Soi 7 (Onder Sky Train Station NaNa) een koers ontvangen van 38,7
    Op dit wisselkantoor worden altijd de beste koersen betaald. Meestal beter dan het bekende ” Superrich”.

    • Rob V. zegt op

     Onder BTS Nana, volgens Google maps is dat Vasu Exchange. Die (en Sia + de verschillende Super Rich bedrijven) komt inderdaad ook voor op de websites die lezers aandroegen:
     https://www.thailandblog.nl/thailand-tips/geld-wisselen-thailand-tips/

  • nicole zegt op

   Wie gaat er nu ook op schiphol geld wisselen? Dat is echt wel het slechtste idee ooit

  • Joost M zegt op

   Kijk altijd eerst op wisselkoersen.nl Daarna kan je zelf bepalen of je bij wisselkantoren / banken hoge commissie wil betalen.

 4. teun zegt op

  De Euro wordt van 2 kanten onder druk gezet t.w.:
  1. Acties vanuit het Witte Huis met aan het roer de Witte Kuif. Handelsoorlog en het zeker niet slagen van de voor 12 juni as. geplande meeting tussen Witte Kuif en Rocket Man. Omdat die laatste zijn nucleaire wapens niet eenzijdig zal vernietigen.

  2. Financieel wangedrag van zuidelijke EU-landen t.w. Griekenland, Spanje, Portugal en Italie. En niet te vergeten een aantal Oost Europese landen.

  Als EU op korte termijn geen ingrijpende maatregelen neemt, zal Euro verder wegglijden. En zullen er gevolgen zijn voor sommige pensionado’s in Thailand.

  • goort zegt op

   Geloof niet dat Trump de oorzaak is, hij weet met zijn politiek de USD veel sterker te houden dan de EU haar Euro. Als je 6 maanden geleden je Euro’s had gewisseld voor USD dan had je nu ongeveer 10% meer in Bath gehad. De man doet gewoon wat hij heeft beloofd, terwijl de mannetjes in Brussel alleen maar meer geld uitgeven aan hun eigen hobbies. En totaal geen discipline in het uitgavenbeleid bewerkstelligen.
   Als je Euro’s hebt, en niet naar Thailand wilt brengen, dan moet je gewoon de helft in USD of goud omzetten.

   De Euro gaat echt imploderen, want het is geen munt die voor iedereen positief is…maar denkelijk krijgen we dan wel een Neuro en een Zeuro en dat hoeft niet slecht te zijn als je je Eurootjes op een NL bank hebt.

 5. koen zegt op

  Ik werk voor het Eurosysteem en ben ervan overtuigd dat de euro zal blijven bestaan, maar een politieke crisis in eender welk land van de Eurozone drukt altijd op de euro. Nu strooien de Italiaanse verkiezingen weer roet in het eten. Gelukkig hebben we nog Macron en Merkel.
  Ik volg zeker de euro met argusogen! Ik heb een villa gekocht in Thailand. Twee maanden geleden een klein voorschot betaald en morgen voldoe ik de hoofdsom. Mijn verlies door de “crisis” (EUR is 10% gedaald ten opzichte van de USD) is morgen 6.000 EUR vergeleken met de koers bij de betaling van mijn voorschot (aan 38,25 en morgen wellicht rond 37,20).

 6. Harry Romijn zegt op

  Imploderen? Dat heeft de Italiaanse lire gedaan… In juni 1960 ( dat jaar pas vrij inwisselbaar gemaakt) 60 lire voor 1 Hfl, en in 2002: 880 lire voor 1 Hfl ( 1938 voor 1 € ). Dat is dus 1/14e van de vergelijkende Hfl-waarde. ( en tov de DM nog 10+10% dramatischer).
  Toen ik voor het eerst in Thailand kwam, was de Hfl een 14 THB waard. ( dus *2,2 = 31THB). De afgelopen jaren is de €uro tussen 53 en 34 THB waard geweest, dus ? ? ?

  In uw vraagstelling staat u mogelijkheid 3 over: de rest van €uroland laat Italië gewoon aan de wensen van haar kiezers over = de totale armoede inzakken.
  En nog grotere: de noordelijke landen accepteren hun verlies en gaan over naar de Neuro. Gevolg: alle uitgeleende bedragen aan ( o.a.) Italië, ca 680 miljard, w.v. 274 mrd van Frankrijk alleen, €9.2 van de ABP en €1,9 mrd van de NN zullen dus voor een fors deel verdampen. Lastig voor de pensioenen van ambtenaren en verzekerden bij NN. Vermoedelijk zullen Gr, Sp en Pt ook in de problemen komen, en misschien Fr ook. Dan zijn we in Groot-Germanie echt veel spaargeld kwijt. Had men die “60% en 3%” maar overeind moeten houden. Met dank aan onze politici (o.a. Zalm met te slappe knieën, want dan was Italië al nooit in de €uro gekomen, laat staan Gr) en de kiezers, die ze hebben laten zitten: u en ik dus.

  Je moet natuurlijk nooit een stap in een andere economische en valuta zone zetten, als het eigenlijk net wel/niet kan. En bovendien: vergeet niet, uw grootste kostenpost de laatste jaren van uw leven zijn NIET de huisvesting, kleding of voedsel, doch de medische ouderenzorg. zie https://www.nemokennislink.nl/publicaties/zorguitgaven-tijdens-een-mensenleven/
  En die is er in Thailand niet…

 7. Ger-Korat zegt op

  De ECB koopt in geval van nood de staatsschuld op en er verandert niets. Dit zelfde gebeurde al eerder dankzij Griekenland en de economie draait al wat jaren op volle toeren in Nederland. Je kunt wel gaan gaan doemdenken maar dat is niet de werkelijkheid.

  • Joost M zegt op

   een andere werkelijkheid is ..het opkopen van staatsobligaties van alle landen door de ECB houd in dat alle landen door de ECB onder druk gezet kunnen worden. Indien een land dus niet mee wil werken met het opstellen van een nieuwe regel het wapen van schuldpapier kan worden ingezet. en tussen twee haakjes …wie is er nu de baas van de ECB… Dit kan heel leuk worden.

 8. George zegt op

  Die kans is net zo groot als dat Hillary Clinton de eerste vrouwelijke president van de VS wordt of het Nederlands elftal in Rusland kampioen wordt. Je kunt je overal zorgen over maken vooral over dingen die je niet kunt veranderen. Als je rookt is de kans dat je je pensioen niet haalt groter dan dat de Euro implodeert.

 9. janbeute zegt op

  Ook ik maak mij zorgen over de afbrokkelende koers van de Euro .
  De hele Europeesche unie wordt steeds instabieler .
  En daar zullen de Italianen nog wel een groot stuk aan bijdragen .
  Italie is trouwens las ik van de week een van de grootste economieen in de wereld groter dan Duitsland en Rusland .
  En dat kun je Donald Trump niet in de schoenen schuiven dat hij bijdrage levert aan de stand van de lage Euro .
  Om al je geld in Thailand op Thaise banken en in Bathtjes te parkeren lijkt mij zeker geen goed idee .
  Je zou Euroos beter kunnen omwisselen in de US dollar .
  Ik vind de US Dollar door de Jaren heen nog steeds een safehaven in crisis tijden .
  Ik zelf loop al een tijdje met de gedachten om een gedeelte van mijn zuur verdiende geld en geweigert door voorlopig tot nu toe , alleen nog de ABNAMRO te parkeren in Singapore .
  Singapore is een stabiel land en financieel center van de hele regio .

  Jan Beute .

  • Joseph Jongen zegt op

   En welk land heeft de allergrootste staatsschuld ter wereld? Inderdaad de U.S.A.

   • goort zegt op

    En natuurlijk de allergrootste defensie voor als landen dwars gaan liggen, en hun schulden ineens uitbetaald willen zien worden.

  • brabantman zegt op

   Singapore, DBS bank is aan te bevelen, meermalen uitgeroepen tot de veiligste bank van Azie.

  • brabantman zegt op

   Mee eens. Verwacht wordt ook nog dat de Thaise baht toch een devaluatie zal ondergaan. Is te duur aan het worden, schaadt de export. Heeft de rijken wel een hoop geld opgeleverd (gemanipuleerd?)
   die zo hun bankrekeningen in het buitenland konden spekken met het wegsluizen van hun zwart geld en bahtjes tegen een veel te hoge koers.

  • Niek zegt op

   En houd er ook rekening mee dat de inflatie in Thailand hoger is dan in Nederland of België.

 10. nicole zegt op

  Je kan ook een euro rekening nemen. dan wissel je alleen dat om wat nodig is

  • Niek zegt op

   Het nadeel van een Euro rekening is dat je geen euro’s kan opnemen om het bij een wisselkantoor naar jouw keuze te wisselen. Je krijgt je opname van Euro’s in baht uitbetaald volgens de wisselkoers van de bank waar je je Euro rekening hebt.
   Beter is een safetybox bij een bank te huren of op een andere veilige plek en daar je Euro’s te deponeren zodat je de vrijheid hebt om je Euro’s te wisselen waar je wilt.

 11. Roel zegt op

  Gevangen in de euro

  Hoewel het een tijd geleden is dat we voor het laatst over het euro-experiment schreven menen wij dat de onderliggende problemen nog altijd grotendeels onopgelost zijn. Te weten: niet alle eurolanden hebben een soortgelijke economie, nationale correctieopties zijn samen met de nationale valuta opgegeven terwijl er in Europa bovendien nauwelijks draagvlak is voor overheveling van gelden.

  Als gevolg van bovenstaande zitten de Zuid-Europese landen gevangen in de euro, samen met de Noord-Europese. De lage rente en het op grote schaal opkopen van schulden door de Europese Centrale Bank heeft het probleem tijdelijk minder goed zichtbaar gemaakt maar zeker niet opgelost. De kans is groot dat de eurocrisis op enig moment weer oplaait, dit keer mogelijk in Italië.

  Zorgen over Italië

  Zoals het momenteel laat aanzien krijgt Italië een nieuwe regeringscoalitie die bestaat uit een opmerkelijk verbond: de Vijfsterrenbeweging samen met de Lega Nord. Naar de Nederlandse situatie vertaald een regeringscoalitie bestaande uit de SP en de PVV. Twee partijen die weinig op hebben met de Europese Unie, en nog minder met de euro zelf.

  Sinds de eeuwwisseling is de Italiaanse economie per saldo niet gegroeid. De werkloosheid ligt er boven de 10% en bedraagt onder jongeren zelfs het drievoudige daarvan. Gebrek aan perspectief maakt dat veel Italiaanse jongeren lang bij hun ouders blijven wonen en het geboortecijfers erg laag is; ook deze indirecte ontwikkelingen zijn deels het gevolg van de Italiaanse gevangenschap in de euro.

  Afhankelijk van hoe precies berekend komt de Italiaanse staatsschuld uit op circa 160% van de totale omvang van de Italiaanse economie. Deze schuld is de afgelopen jaren verder opgelopen, ondanks de heel lage rente. Private schulden zijn hierbij nog niet meegeteld en evenmin de groeiende portefeuilles bij Italiaanse banken die gevuld zijn met slechte (lees: oninbare) leningen.

  Overigens is het zeker niet Italië alleen (en enkele andere Zuid-Europese landen) waarbij vraagtekens te plaatsen zijn. Dat geldt ook voor Duitsland, een juist heel sterk geacht land in het eurogebied. Veel Duitsers staan op het punt met pensioen te gaan maar vrijwel niemand die zich realiseert dat daar in Duitsland amper voor gespaard is…

  Dit schrijven overgenomen van Hendrik Oude Nijhuis en hij heeft vaak gelijk.

  Zie ook verder dit pdf bestand

  http://www.warrenbuffett.nl/analyses/terug-naar-de-gulden.pdf

  • ruud zegt op

   Het geld wordt allang van het noorden naar het zuiden overgeheveld.
   Leningen zonder verplichting tot terugbetaling, dan wel ergens honderd jaar in de toekomst.
   Door de centrale bank opgekochte leningen, waarbij sprake is van het afschrijven van schulden van Griekenland.
   Waar komt het geld van die af te schrijven schulden dan vandaan?
   Als een land zijn schulden niet meer hoeft te betalen, is er iemand die zijn geld niet terug krijgt.
   Het antwoord zal waarschijnlijk wel duidelijk zijn.

   • goort zegt op

    Onze dappere leiders vertellen altijd dat schulden niet worden afgeschreven, maar dat ze pas over 40-50 jaar hoeven te worden terugbetaald. Met een (gemanipuleerde) inflatie van 2% houd je er dan ook niks aan over…..zo gaat dat in de EU.

 12. TheoB zegt op

  @Ger-Korat:
  De schuld van Griekenland bedraagt zo’n $353 miljard. Dat is 181,6% van haar GDP ($194,4 miljard).
  De schuld van Italië bedraagt zo’n $2454 miljard. Dat is 132,6% van haar GDP ($1851 miljard).
  Ik ben bang dat de ECB niet de middelen heeft om zo’n grote schuld tot aanvaardbare proporties terug te brengen.
  Om de schuld op 100% van het GDP te krijgen is voor Griekenland $158,6 miljard nodig en voor Italië $603 miljard. Bijna 4x zo veel. Om het op 60% van het GDP te krijgen is $236,4 resp. $1343 nodig. Ruim 5x meer.

  @janbeute:
  Het GDP van Duitsland is ongeveer $3405 miljard.
  Het GDP van Italië is ongeveer $2454 miljard.
  Het GDP van Rusland is ongeveer $1350 miljard.

  Bronnen:
  https://www.weforum.org/agenda/2017/03/worlds-biggest-economies-in-2017/
  https://www.weforum.org/agenda/2018/05/63-trillion-of-world-debt-in-one-visualization

  @brabantman:
  Maar in welke valuta moet je dan bij de DBS een rekening openen?
  En:
  Ook ik werd wantrouwig toen ik merkte dat de Baht van begin maart tot eind april het beter deed dan de valuta van de andere ASEAN-landen. Ik zag geen economische reden voor die afwijking, maar dat kan liggen aan mijn beperkte kennis van de financieel-economische sector.

  • TheoB zegt op

   Toch weer een foutje over het hoofd gezien.
   @janbeute:
   Het GDP van Duitsland is ongeveer $3405 miljard.
   Het GDP van Italië is ongeveer $1851 miljard.
   Het GDP van Rusland is ongeveer $1350 miljard.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website