Lezersvraag: Boren naar grondwater

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
11 maart 2020

Beste lezers,

Ik ben aan het bouwen in Petchabun (Bueng Sam pang). Stadswater heb ik maar ik zou ook graag grondwater hebben. Volgens de lokale bevolking is het op die ligging moeilijk te vinden of moet je diep gaan.

Van de 6 Thai die ik in de buurt gevonden heb: ofwel komen ze niet af, ofwel zeggen ze te diep en hebben daar de machines niet voor. Een is begonnen maar heeft zijn machine gebroken en niet meer gezien, of ze hebben teveel werk idem als geen goesting.

Heb grondwater nodig voor de grond te onderhouden (4.5 rai).

Heb een kennis in Phuket en bij hem hebben ze meer dan 100 m diep geweest. Het moet mogelijk zijn dus.

Alle informatie welkom en dank bij voorbaat’

Groet,

Jaume (BE)

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Boren naar grondwater”

 1. Philippe zegt op

  Hallo, ik laat regelmatig putten boren steeds rond de 30 m diep, woon op een 20 km van Bueng sam pan. Dieper heb ik nog niet gezien dat ze hier boren denk 40 m diep max dat hun boren gaan. Als je graag info hebt laat je het maar weten.

 2. Ton Egbers zegt op

  Mijns inziens belangrijkste leken-observatie om in te schatten of je niet belachelijk diep genoeg water gaat vinden: Is er een kom in je land of zit je juist op een heuvelrug? Of lange “vlakke” helling naar beneden? Door verhalen van buren denk ik niet dat je, eh, zeg maar in n soort laag polderland zit met grondwater vlak eronder. Dus lokale topografie erg relevant: ‘n kom in je land ‘t best! Waar misschien in ‘t natste seizoen wel ns wat water blijft staan in de volledig doorweekte modder?

 3. ser kokke zegt op

  Mijn vrouw had een “waterwinkeltje” in Chiang Rai en ik herinner me boorpijpen nog. Ik heb het haar net nog even gevraagd, ze weet precies hoe het technisch moet en kan dus advies geven. Ze heeft zelf tot 110 meter diep geboord met succes. Ze kan adviseren in het Engels, maar beter nog in Thai en ze weet echt alles. Contact via Thailandblog moet kunnen.
  Ser.

  • Jaume jb zegt op

   Merci ,zou je vrouw eens contact kunnen opnemen met de mijne aub.
   Kunnen ze alles uitleggen in het Thai .
   Naam:djadja
   Tel. +66 61 3635303

   Dank bin voorbaat jb,

  • rori zegt op

   Mijn vrouw en haar moeder hebben een bedrijfje in drinkwater, 19.4 liter flessen, 1,5 liter, 1 liter en 05,5 liter flessen en die drinkbekers.

   ZELF hier een put geslagen op 30 meter diep vanaf huidig straatniveau. Oorspronkelijk 3 meter onder straatniveau in een bestaande put van 4 meter begonnen.

   Hoe. Neem een Stalen buis (je hebt er voor 20 meter 4 nodig van 6 meter lengte), van 1,3/4 tot 2 duim (inch). Zorg dat er aan 1 zijde schroefdraad op zit. Neem stalen buis van 1 duim welke erin past en een 6 millimeter ruimte rondom overlaat. Ook deze buis voorzien van schroefdraad. Voor beide buizen koppelstukken (inwendig schroefdraad).
   Binnen buis aan de omtrek voorzien va aangelaste of moeren of kogels zodat de buis min of meer gecentreerd word in de buienbuis als je ze in elkaar steekt. Op de buitenbuis een schroefdraad flens monteren, de kleine buis met moeren of kogels in de buitenbuis doen en op de binnenbuis een aansluitnippel voor een waterslang monteren.

   De buizen rechtop zetten en met behulp van waterdruk (externe pomp) spoel je zo een keurig gat in de grond door alles grond weg te spoelen.
   Je kunt zo diep boren als jezelf wilt door steeds een nieuw stuk op de buis te zetten.

   Als je zeker weet door zo nu en dan water op te pompen en de kleur en helderheid te bekijken. De binnen buis omhoog halen en de buitenbuis laten zitten.
   Op een 3.4 of 1 duims buis een filterkorf monteren en die in de buiten buis laten zakken. Kunt zelf de boorbuis hiervoor gebruiken.

   Op internet staan zat voorbeelden in google hoe zelf een put te slaan.

 4. Jan S zegt op

  Vraag aan die kennis het telefoonnummer van die 100 meter vakman.
  Misschien weet hij een collega vakman bij jou in de buurt.

 5. johny zegt op

  Je mag de locale bevolking gerust geloven, bekijk inderdaad de topografie eens. Wat gebeurt er in het regenseizoen ? Waar gaat het water naartoe ? Alles eens heel goed bekijken .

 6. Peter zegt op

  Houw in de gaten dat hier een vergunning voor nodig is kan een hoop ellende besparen

 7. janderk zegt op

  Hallo Jaume,
  Ik woon zelf in Chondaen. Ik heb een put laten slaan. Van het bedrijf dat het deed weet ik niet de naam. Maar als je naar Petchabun rijdt vanuit Bueng Sampan. Nog voor Nong Pai. heb aan de rechter zijde van de weg een Moskee liggen(ongeveer 7 km). De man(nen) die de put geslagen hebben waren moslims. Aardige mensen en harde werkers. Volgens mij hebben ze daar in de buurt(bij die moskee) een boerderij met koeien en buffels. en gingen daarnaar de moskee altijd voor het gebed. vragen aan de iman hij kent ze vast.

  Overigens mijn put is geslagen op of in een granieten ondergrond.
  De put is uiteindelijke bij 68 meter diep geworden.(twee dagen werk)

  Als ze de put slaan, moet je opletten dat ze de wand van de put met een PVC buis voorzien om instorten van de put te voorkomen.

  • Jaume jb zegt op

   Beste Jan,
   Chondaen,is inderdaad niet zover. Zie de tempel voor mij,zoveel zijn er niet.
   Merci voor de tip.

   • janderk zegt op

    Ik kan je nog vertellen dat de prijs voor het slaan van de put en de krachtige pomp(in de put) met Electra kabel en PVC schermwand(67 meter 10 inch diameter) en pvc waterleiding in de put en tot twee meter van de put ons 50.000 baht heeft gekost. Maar daarbij moet wel worden gezegd dat deze prijs via vrienden werd beklonken. (hard onderhandelen was noodzaak). Ik ben daar zelf niet bij betrokken. Want als farang betaald wordt er niet gekeken op 10.000 baht.
    De kracht van de pomp is dusdanig dat het water bij een laatste test ongeveer 3,5 tot 4 meter rechtstandig omhoog spoot. De put was dus 67 meter diep. De pomp kon dus gemakkelijk deze 67 meter rechtstandig omhoog aan en dan nog 3,5 tot 4 meter in de vrije ruimte.

    Dus wees slim. Laat het contact leggen met de putters en het onderhandelen aan de Thaise vrienden over. En als de prijs is overeengekomen kan je je weer vertonen. Zij zullen de prijs niet willen heronderhandelen. Maar bij mij probeerden ze winst te behalen door de PVC schermwand niet te plaatsen. Omdat we een aanbetaling hadden gedaan (dat was van hun een vraag) werd de rest van het overeengekomen bedrag niet eerder betaald nadat de schermwand was geplaatst.
    Deze laatste zaken (onderhandelingen door Thaise vrienden en niet direct volledig betalen maar een aanbetaling) is overigens een door mij(en ook andere farang) een normale gang van zaken.
    En laat de installatie testen na oplevering en enige dagen van gebruik.Daarna pas het volledige bedrag betalen.

 8. farang khon kaen zegt op

  Beste Jaume, ik ken iemand in Khon Kaen die je goeie raad kan geven. Als je info ivm wilt, stuur me maar iets

 9. Christian zegt op

  Mijn buren hebben het laten doen, maar is wel duur, was 80.000 denk ik voor de boring. Anderen ervaring ?

  • Jaume jb zegt op

   Prijs hier bedraagt tss de 40000 en de 60000 bath hoor ik van iedereen.

 10. TheoB zegt op

  Heel aardig dat Philippe, ser kokke en farang khon kaen aanbieden om Jaume (BE) verder te helpen.
  Maar aangezien de redactie geen e-mailadressen verstrekt zou het voor Jaume (BE) wel handig zijn als zij ook hun contactgegevens vermelden. 🙂
  Bovendien wordt de reactiemogelijkheid binnen 3 dagen gesloten. ;(

 11. Nest zegt op

  Wij hebben hier in Hangdong, Chiangmai
  een put 150m diep, kostprijs nu 1000 baht
  /meter en voor de pomp moet je +/- 20000 baht
  Voorzien, +een tank

 12. Siamees zegt op

  Toen ik nog in Thailand woonde in 2010 een boring laten doen, op 12 m diepte hadden we water en dat heeft mij 8000 baht gekost destijds.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website