Lezersvraag: Boeddha beeld meenemen uit Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
16 september 2019

Beste lezers,

Ik wil een Boeddha beeld meenemen uit Thailand. Deze past in mijn koffer en is zo’n 60 cm hoog. Volgens een kennis die in Thailand woont is dat niet toegestaan en kan ik problemen krijgen als mijn koffer gecontroleerd wordt als ik weer terug vlieg naar Nederland.

Is dat zo? En hoe moet ik het beeld dan meenemen?

Groet,

Ruud

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Boeddha beeld meenemen uit Thailand?”

 1. Henk zegt op

  1. Boeddhabeelden, Bodhisattva-afbeeldingen of gerelateerde fragmenten, onderdeel van oude monumenten en prehistorische objecten, mogen niet uit het koninkrijk worden gehaald.

  Nieuw gegoten Boeddha-afbeeldingen in volledige staat kunnen worden geëxporteerd voor aanbidding, culturele uitwisseling of educatieve doeleinden met licenties uitgegeven door de afdeling Schone Kunsten.

  Niet meer dan 5 stuks per persoon zijn toegestaan.
  (meer informatie contact op met 0 2628 5032)

  2. Reproducties van antiquiteiten kunnen ook worden geëxporteerd met licenties.

  3. Procedures voor het verkrijgen van een licentie voor export van antiquiteiten of Boeddha-afbeeldingen:

  3.1 De volgende documenten moeten samen met het aanvraagformulier worden overgelegd:

  twee kopieën (3×5 inch) van de vooraanzichtfoto van het object / de objecten
  een fotokopie van het paspoort van de aanvrager (in geval van export van Boeddha-afbeeldingen moet de fotokopie van het paspoort worden gewaarmerkt als echte kopie door de gerelateerde ambassade of het consulaat in Thailand.)
  3.2 Breng het object / de objecten en de documenten om een ​​vergunning aan te vragen op een van de volgende plaatsen:

  Bureau voor archeologie en nationale musea, 81/1 Si Ayutthaya Road, Theves, Dusit, Bangkok, Tel: 0 2628 5032
  Chiang Mai Nationaal Museum, Superhighway Road, Amphoe Muang, Chiang Mai, Tel: (053) 221-308
  Nationaal Museum Songkhla, 13/1 Jana Road, Tambon Bohyang, Amphoe Muang, Songkhla, Tel: (074) 311-728, 311-881
  Thalang National Museum, Tambon Si Sunthorn, Amphoe Thalang, Phuket, Tel: (076) 311-426
  3.3 Houd rekening met 4 werkdagen voor het proces van licentie-afgifte.

 2. Nicky zegt op

  Ik had keertje 3 beeldjes per post opgestuurd en kon ze opnieuw afhalen op postkantoor. Mocht niet. Daarna meehenomen in de bagage en zijn goed terechtgekomem in Antwerpen

 3. Roland Verschelden zegt op

  wat Henk schrijft heb ik 12 jaar geleden gedaan in Chiang Mai National Museum .
  Het was ook een grote Boeddha van 60 cm.

  • Noy zegt op

   Officieel mag je Boeddha beelden niet uitvoeren zonder de juiste documenten.. Ik heb ooit in Chiang Mai een Boeddhabeeld gekocht in een winkel en laten consacreren (inwijden) door een monnik in een tempel.
   Een week lang heeft mijn beeld in te tempel gestaan met op het einde een overhandigingscermonie + envelopppe met geld voor de monnik. In Bangkok ben ik naar een speciaal overheidskantoor gegaan voor het verkrijgen van een uitvoervergunning. Dat had nogal wat voeten in de aarde. Ik moest naar de Nederlandse Ambassade voor een gewaarmerkt afschrift van mijn paspoort. Kopie eerst zelf maken en meebrengen, want de Ambassade maakt géén kopie. Ruim 2 uur moeten wachten totdat de ambtenaar die gerechtigd was een stempel en handtekening te zetten uit een vergadering kwam en….of ik even € 40,- wilde afrekenen voor de bewezen dienst. Slechts één minuut werk: stempel, handtekening en klaar.
   Na 3 dagen waren de benodigde papieren klaar. Bij aankomst in Schiphol toonde ik aan de “belangstellende” douanebeambte de officiele documenten, maar hij wilde het beeld zien.
   Binnen in het (holle) beeld zat een bronzen plaatje met mijn naam en de data van inwijding, gegoten in bijenwas. Ik heb dat uitgelegd, maar de overijverige (hindoe) beambte wilde beslist zien wat er in de bijenwas verborgen zat en wilde met een scherp mes de zaak open gaan krabben. Ik heb geprotesteerd en gevraagd een meerdere erbij te roepen. Die kwam, hoorde mijn verhaal aan, bekeek de documenten en mijn Boeddha en ik mocht eindelijk gaan.
   Later heb ik meer Boeddhabeelden meegenomen, zonder formulieren en steeds zonder enig probleem.
   Thailand is wat dit betreft zo schijnheilig als het maar zijn kan. De toeristenmarkten en souvenirwinkels staan vol met Boeddhabeelden in allerlei mogelijke uitvoeringen en maten. Geld stinkt niet, toch?
   Als Thailand zo nodig de Boeddhistische religie wil beschermen dan moeten ze eerst eens de hand in eigen boezem steken: Boeddha-afbeldingen als zeep-figuren of Boeddhahoofden als kaars, mag dat wel?
   Boeddha beelden en afbeeldingen zouden alleen maar mogen dienen voor religieuze doeleinden: verering bijvoorbeeld en niet als decoratie.
   Kijk eens rond op de vele Thaise toeristenmarkten en je ziet bijvoorbeeld schemerlampen met de Afbeelding van de Boeddha. Als de Thaise overheid serieus zou zijn wat betreft Boeddhabeelden en -afbeeldingen, dan zouden ze de productie en verkoop streng moeten controleren en geen loze kreten ophangen bij de balies van de “immigration” Hier wordt de oosterse praktijk van de drie aapjes beoefend: horen, zien en zwijgen.

 4. Chelsea zegt op

  Het merkwaardige feit doet zich voor dat je ook geen Thaise boeddha beelden mag importeren
  Je zou juist verwachten dat Thaise beelden die ooit in een ver verleden en toen nog legaal uitgevoerd mocht worden en weer terugkeren in de Thaise moederschoot , met handgeklap zouden worden ontvangen.
  Niets is mminder waar.

 5. Paulie zegt op

  Overal word je hiervoor gewaarschuwd, het is verboden zonder toestemming een boeddha beeld, afbeelding mee te nemen. Je kunt beter geen risico niet lopen, je gaat voor minder achter de tralies.

 6. Alex zegt op

  Ik heb in de afgelopen 20 jaar heel wat boedha beelden meegenomen naar NL, en nog nooit problemen gehad. So-wie-so niet op Bangkok airport, en ook niet op Schiphol, zelfs niet na scannen of controle van mijn koffer en handbagage, waar in beide boedha beelden zaten, zowel van hout als van metaal.
  En nooit enige papieren daarvoor laten maken, of moeten overleggen..

  • Arjen zegt op

   En nooit enige papieren daarvoor laten maken, of moeten overleggen..

   Je hebt geluk gehad. Je bedoeld te zeggen dat er niet gevraagt is om de juiste papieren te overleggen. De problemen zal je ook niet zo snel op Schiphol krijgen (tenzij je invoerrechten probeert te ontduiken)

   Het is precies zoals Henk, het in de eerste reactie uitgebreid beschrijft. Dit zijn de regels. Dit is hoe het hoort. Doe je het anders dan doe je iets (soms erg) illegaals, en kan je grote problemen krijgen bij ontdekking.

   Ik hoop dat anderen jou geluk niet zien als een vrijbrief om het te gaan proberen.

   Arjen.

 7. Martin zegt op

  Die hele verering van Boeddhabeelden is volkomen in strijd met de leer van Boeddha.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website