Beste lezers,

Ik heb een vraag van een vriend uit België. Hij is alleenstaand, maar zou in Thailand met zijn vriendin voor de wet willen trouwen.

Heeft hij papieren nodig uit Belgie. Wat is de impact op zijn pensioen als alleenstaande? De Belgische wet zegt dat je als gehuwde samenwonend moet zijn, wat in zijn geval de helft van het jaar niet zo zou zijn.

Zijn vraag is, wat zijn de gevolgen?

Dank.

Rudy


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Belgische vriend gaat trouwen in Thailand wat zijn de gevolgen voor zijn pensioen?”

 1. GUSTAAF zegt op

  beste collega,
  Ik ben zelf in Thailand getrouwd en daar is mijn nachtmerrie ontstaan. Vanuit Belgie krijg je “NERGENS ” steun en informatie. Alles blijkt te mooi om waar te zijn . Belgie zal “NOOIT” je huwelijk erkennen en je krijgt de stempel mee van schijnhuwelijk en valsheid in geschriften. Bovendien kan ik je met zekerheid zeggen dat de Belgische Ambassade in Bangkok zeker geen goede reputatie heeft en ik heb het zelf aan den lijve ondervonden. In het beginne dacht ik dat het roddels waren , maar na verloop van tijd ondervond ik zelf de gebreken. Ook de dienst vreemdelingen zaken te Brussel zullen je “NOOIT” verder helpen en je geen goede raad meegeven. Bij een telefoongesprek word je gewoon afgesnauwd of afgebroken.
  Je bent aangewezen op een advocaat en die op zijn beurt ruikt geld en zal je heel wat euro’s uit je zakken slaan. Veel beloven en weinig geven doet zotten in vreugde leven!! Ik wil ze de kost niet geven die op dit ogenblik dezelfde situatie ondergaan en waar nergens een gepast antwoord voor gevonden word. Ik persoonlijk kijk er naar uit om op pensioen te gaan en mijn rug te keren naar mijn vaderland Belgie. Dit staat rotsvast. Je zal nog door zeer veel waters moeten zwemmen om uw gelijk te halen. De komende maanden en jaren zal je ongetwijfeld net als ik met een zwart gat te kampen hebben en zal het je vele euro’s kosten. En daarom moeten we met ons allen een blok vormen waar gerechtigheid zal geschieden.

  Met vriendelijke groeten
  GUSTAAF

 2. eddy zegt op

  ik zal even antwoorden op de pensioenvraag, ik ben een jaar geleden op pensioen gegaan en woon wettelijk samen (met een Thaise maar dat geld ook voor Belgische), de pensioenkas is de enige instantie in Belgie die dit niet erkend en dus krijg ik enkel een pensioen als alleenstaande, heb bovendien nog twee kinderen ten laste = geen gezinspensioen.
  Zoals Gustaaf zegt in Belgie en de ambassade in BKK helpen met niets. Het beste voor jou is eerst in B trouwen, daar samenwonen voorbvb. 6m tot de wijkagent een paar keer is langs geweest en dan gewoon doen wat je wilt en gezinspensioen ontvangen.

 3. Louis49 zegt op

  Ik ben in thailand gehuwd ,mijn vrouw was 35 en ik 63.Geen probleem om mijn huwelijki belgie(turnhout)te erkennen hoor.Voor je pensioen veranderd er helemaal niks

 4. Lowi zegt op

  Ikzelf ben al 34 jaar geleden in Thailand getrouwd, Mijn huwelijk werd in Belgie direkt erkend. In die tijd kreeg mijn Thaise vrouw op de Belgische ambasade in Bangkok ook de Belgische nationaliteit door haar huwelijk met een Belg.

 5. henry zegt op

  Ik ben dus 4 jaar geleden gehuwd in Thailand. De procedure is redelijk eenvoudig,em terug te vinden op de website van de Belgische ambassade. De reacties van Gustaaf en Edddy laat ik voor hun rekening. Ik heb het tegendeel ondervonden. Ik ben gepensioneerd, uitgeschreven in belgie, woon in Thailand, en ben ingeschreven op de ambassade. Mijn huwelijk is daar ook geregistreerd. Mijn echtgenote heeft de Thaise nationaliteit, em is nooit in belgie geweest. Wel zij heeft een Belgisch pro forma Nationaal nummer gekregen, dat is geregistreerd op het belgisch rijksregister. Ik ontvang een RVP pensioen omdat ik in de prive heb gewerkt. Na aangifte van mijn huwelijk bij de RVP pensioendienst, werd mijn pensioen opgetrokken met 25 %, dit duurde +/- 6 weken. Dit gezinspensioen ging in vanaf de huwelijksdatum, de achtrtstellen werden netjes en correct verrekend. Tijdens de verrekeningsperiode trekt u wel geen pensioen. Maar dat word zoals gezegd, later verrekend. Mijn echtgenote krijgt ook een gratis toeristenvisum.

  Kortom als buitenlandse zaken geen gegronde vermoedens heeft van misbruik, zal zij geen procedure ter voorkoming van een schijnhuwelijk starten. Mijn echtgenote is ook nooit ge-interviewd geweest dood de ambassade.
  Een huwelijk word naar belgisch recht, eerst erkend als u samen onder hetzelfde dak woont. Dit geld ook voor de pensioendiensten.

 6. nico zegt op

  Ben 3 jaar geleden in Thailand getrouwd maar wordt niet erkend door België. Mijn vrouw krijgt zelfs geen toeristen visum. In deze brief werd geschreven, standaard brief,dat ze waarschijnlijk ging onderduiken nadat hare visum was verlopen. Ondertussen zijn we nog altijd samen . Zij wel in Thailand en ik in België. Maar ik denk dat het veel te maken heeft in welke gemeente je woont. Toch veel succes voor je vriend.

 7. lung addie zegt op

  Beste Rudy,

  waarom stel jij die vraag in naam van een vriend? Niemand beter dan je vriend zelf kan zijn probleem omschrijven en zodus het beste antwoord krijgen. Maar goed, het gaat dan maar via via en hopelijk breng jij de serieuze antwoorden op een goede manier over naar je vriend.

  Wat Gustaaf en Eddy hier beweren raakt kant noch wal. Dat is gewoon een antwoord van een paar gefrustreerde mensen die om de één of andere reden de boel zelf verpest hebben en de schuld doorschuiven naar de betreffende diensten: Buitenlandse Zaken, Ambassade, Pensioendienst. Dat is trouwens het gemakkelijkst om je eigen onwetendheid/onkunde te rechtvaardigen.
  Dat een huwelijk, afgesloten in Thailand, NOOIT in Belgie aanvaard wordt is reeds een kwakkel van formaat. Reeds het woord “nooit” zegt al genoeg. ( wie weet is deze persoon enkel voor Buddha getrouwd want dat zegt hij niet )

  Eerst het wettelijk huwelijk in Thailand:
  alle info hieromtrent kan je vinden op de website van de Belgische ambassade.
  Alle documenten welke jij nodig hebt zijn in grote trekken net dezelfde als deze welke je in Belgie nodig hebt voor een huwelijk met een Belgische of iemand van vreemde origine. Indien je in Thailand wettelijk trouwt dan zal je deze documenten wel door een beedigd vertaler moeten laten vertalen naar het Thais.
  De aanstaande echtgenote zal, de in Thailand, vereiste documenten moeten voorleggen.
  Eenmaal gehuwd laat je dit netjes registreren via de ambassade. Het dossier zal de nodige ambtelijke weg afleggen en na zekere tijd zal je een aanvaarding of weigering krijgen. Indien de ambassade reeds een gunstig advies bij het dossier gevoegd heeft zal dit geen enkel probleem opleveren. Indien de ambassade een negatief advies geeft, en daar zullen ze wel een gegronde reden voor hebben, dan zal je tegen een weigering aanlopen. Er zal idd een onderzoek van Buitenlandse Zaken volgen. Laat je niet beinvloeden door mensen met slechte ervaringen. Ze zullen je de achtergrond van het waarom het zo was zeker niet vertellen. Ik kan enkel stellen dat ik op de Belgische ambassade steeds correct behandeld ben geweest.

  Nu het pensioen:
  naar ik lees zouden zij niet constant samenwonen maar 50/50 ….
  daar wringt het schoentje reeds. Voor de Belgische wetgeving moeten gehuwden op een zelfde adres wonen. Ik ga van de veronderstelling uit dat jouw vriend een adres in Belgie gaat behouden en zij een adres in Thailand. Wettelijk gezien kan zij zich niet laten inschrijven in het bevolkingsregister van jouw vriend zijn woonplaats om de doodeenvoudige reden dat zij er niet woont. Daar beiden een andere verblijfplaats hebben worden zij door de wetgever “fiscaal” bekeken als “feitelijk gescheiden” en komen dus niet in aanmerking voor belastingvermindering als gehuwd met partner zonder inkomen. Ook voor de pensioendienst komen zij niet in aanmerking voor een gezinspensioen en dit om dezelfde reden.
  Dus in het kort: aan het pensioen van je vriend verandert er NIETS tegenover zijn vorige toestand als alleenstaande. Hij kan enkel een alleenstaand pensioen aanvragen. Dit zal een verschil van ongeveer 200Euro/maand uitmaken tegenover een gezinspensioen. ( zonder eventuele kinderen )
  Alle info kan je vinden op : http://www.mypension.be
  Indien deze info niet volstaat: er zijn wekelijkse zitdagen van de pensioendienst in zowat elke stad in Belgie. Zoek op waar en wanneer en je kan er, zonder voorafgaande afspraak, terecht voor een persoonlijk gesprek met een specialist van de pensioendienst zelf.

  Laat je niet misleiden door bestweters welke bv de raad zullen geven om de aanstaande echtgenote, met een “toeristen visum” van 3 maand, naar Belgie te laten overkomen en daar dan snel te trouwen. Niet voor niets duurt de ganse procedure meer dan 3 maand om zo een misbruiken uit te sluiten. Er zijn er steeds welke, om welke reden dan ook, steeds in de “grijze zone” willen wandelen om op die manier voordeel te halen. Doe het niet en hou je aan de wettelijke procedure, onaangename verrassingen zullen dan achterwege blijven… zoals bv het onterechte ontvangen pensioen, belastingvermindering, kinderbijslag, stempelgeld ….. te moeten terugbetalen…. dan volgt frustratie en is een ander de schuld!

  LS Lung addie,
  onlangs zelf vervroegd gepensioneerd, officieel ( dus uitgeschreven in Belgie en ingeschreven in Thailand ) in Thailand wonend en dit sedert zeer geruime tijd. Zonder enige vorm van miserie zijn pensioen geregeld volgens de geldende wetgeving in Belgie.

 8. daniel VL zegt op

  Waarom zou je trouwen, geeft enkel problemen en geen enkel voordeel.
  Voor mijn pensioen van de staat veranderde toch niets.
  Daniel

 9. fernand zegt op

  Om te trouwen in Thailand of in een ander land dan je thuis land moet je simpelweg naar de site van de Belgische ambassade gaan en daar vind je wat je als belg nodig hebt.
  Je zal de gevraagde documenten nodig hebben om het attest”geen huwelijksbeletsel” te bekomen,welke in enkele dagen afgeleverd wordt,soms in 1 dag..Dan moet je in de gemeente waar je wil trouwen op het stadhuis vragen welke documenten je als belg nodig hebt om in Thailand te trouwen.Jou belgische documenten moeten vertaald worden naar het thais en gelegaliseerd worden,kun je allemaal doen op ministerie van buitenlandse zaken(bij oude luchthaven)
  Je vriendin moet als zij thai is de door haar gemeente gevraagde documenten verzamelen,indien je vriendin van andere nationaliteit zoals bij mij het geval was ,moet zij zich ook eerst wenden tot haar ambassade om te weten welke documenten zij moet hebben.Uiteraard ook laten vertalen naar het thais en laten legaliseren.Dan beide naar het stadhuis waar je wil trouwen.
  Alle s samen heeft dit van ons minder dan 2 weken in beslag genomen.
  Nadat je getrouwd bent moet je je huwelijksakte laten vertalen naar het nederlands en laten legaliseren aldaar.Binnen brengen op d e ambassade.
  Alles zover in orde,makkelijk en vlug,maar dan begon de miserie
  Wij hebben dan een visa aangevraagd om naar Belgie te komen,2 keer 8 weken gewacht, 2 keer geweigerd ,3de keer toegestaan en naar Belgie gegaan.Aankomstverklaring op stadhuis gedaan maar onze vertaalde trouwakte werd niet aanvaard,moest nog een keer vertaald worden door een beedigde vertaler.
  Zo dat was het,zo moeilijk is het echt niet en hulp van d e ambassade heb je helemaal niet nodig,maar je moet natuurlijk zelf ook wat moeite doen om het op te zoeken op de site van de belgische ambassade en de lopingen doen,t is trouwens jou huwelijk,NIET dat van d e ambassade.

  Fernand

 10. GUSTAAF zegt op

  Beste LOWI en LOUIS

  Lowi, u zegt dat je al 34 jaar gehuwd bent met een Thai. Wel dat verdiend een dikke proficiat. Maar vergeet niet dat ze wetten streng hebben aangepakt sinds 22 september 2011. En tot op heden hoor ik diverse klachten van mensen die in Thailand zijn gehuwd!! Wat is er in feite mis met een Thai???? Nog nooit heb ik gelezen in de krant of gezien op tv dat een Thai een nachtwinkel of een juwelier heeft overvallen !!! Heb jij ooit al gehoord dat een thaise bende in Belgie of elders zich schuldig heeft gemaakt aan criminele activiteiten???? Het is gewoon de dienst vreemdelingen zaken en de Belgische Ambassade te Bangkok die “VERONDERSTELLEN” en geen enkel positief advies geven. Het draait gewoon om de centen. In de Belgische Ambassade werkt men met twee maten en gewichten. In mijn geval werd ik dus opgezadeld met schijnhuwelijk en valsheid in geschrifte. En helaas ben ik niet het alleenstaand geval. Ik wil ze de kost niet geven die deze nachtmerrie beleven. Ik heb in het verleden, omdat ik ervan overtuigt ben recht in mijn schoenen te staan, een paar advocaten aangesproken!! Geld is hier alleen van toepassing en het blijft een speld in een hooiberg zoeken!! En ik wil gerust mijn huwelijk in Belgie opnieuw overdoen , maar mijn vrouw krijgt telkens opnieuw een negatief advies. Waarom, mijn naam is besmeurd met een “SCHIJNHUWELIJK” en daar geraak je niet meer vanaf. NOOIT MEER!!! En daar wringt het schoentje. Ik kan een boek schrijven over mijn ervaringen op de Belgische Ambassade en de wat er zich later afspeelde. De wetten zijn nu eenmaal zeer streng aangepakt en blijkbaar houden de jonge snotneuzen er de eer aan over om mensen zoals ik de dieperik in te laten gaan. Ik ben beschaamd om Belg te zijn. Om netjes mijn zuur verdiende centen aan de staatskas te geven en belastingen te betalen weten ze me wel wonen. Alle hulp is voor mij nu van cruciaal belang

  met vriendelijke groetjes
  GUSTAAF


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website