Lezersvraag: Belastingplichtig door corona lockdown?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
21 juli 2020

Beste lezers,

Ik woon ruim 10 jaar in Thailand en ben al veel langer uitgeschreven in Nederland. Ik woon in een condo in Bangkok en heb, afgezien van bankrekeningen geen bezittingen in Nederland. Door persoonlijke omstandigheden moest ik samen met mijn (Braziliaanse) vrouw naar Nederland.

We zijn nu ruim 4 maand in Nederland zonder een vaste verblijfplaats en het ziet er naar uit dat we voorlopig niet terug kunnen naar Thailand. Ook verloopt binnenkort onze Extension of Stay (gepensioneerd) waardoor het misschien nog lastiger word om terug te keren naar onze condo in Thailand.

Volgens de Thaise wet ben ik belastingplichtig in Thailand als ik langer dan 183 dagen per jaar in Thailand verblijf. Volgens de Nederlands wet ben in belastingplichtig in Nederland als ik in Nederland woon (of langer verblijf dan ??).

Het lijkt erop dat ik niet voldoe aan een van beide voorwaarden. Wanneer ben of word ik nu belasting plichtig in Nederland? Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Wel of niet belastingplichtig in Nederland (ipv Thailand) heeft grote financiële consequenties voor mij.

Groet,

Henk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: Belastingplichtig door corona lockdown?”

 1. Carlos zegt op

  Klopt, een goede kennis, verblijft ca 130 dagen in Nederland en dan 120 in Thailand en dan ca 115 dagen in de Filipijnen , en betaald dus nergens belasting ,
  Maar heeft wel een gedegen administratie om een en ander te bewijzen.
  Hij heeft ook nergens recht op….

 2. KhunEli zegt op

  Ik neem aan dat je niet ingeschreven ben in Nederland?
  Volgens mij heb je dan niets te vrezen van de belastingdienst.

  • l.lagemaat zegt op

   Als er een AOW van de overheid ontvangen wordt, wordt daar belasting over geheven.
   Net als voorgaande 10 jaren!
   Als u voorgaande jaren elders belasting betaald heeft, zou u daar kunnen informeren.

 3. Joop zegt op

  Door overmacht verblijf je nu (noodgedwongen dus) in Nederland; dat maakt je hier niet belastingplichtig.

 4. Lammert de Haan zegt op

  Dag Henk,

  Je hebt je niet laten uitschrijven in Thailand en ook niet laten inschrijven in Nederland bij een gemeente. M.a.w.: jij woont nog steeds in Thailand. Op grond van je woonplaats heb je in Thailand nog steeds je fiscale woonplaats en ben je in Thailand nog steeds aan belasting onderworpen. Door overmacht duurt jouw vakantie in Nederland langer dan was gepland.

  Dit is wat het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting daarover vermeldt (voor zover van belang):

  “Artikel 4. Fiscale woonplaats
  1. Voor de toepassing van deze Overeenkomst betekent de uitdrukking „inwoner van een van de Staten” iedere persoon die, ingevolge de wetgeving van die Staat, aldaar aan belasting is onderworpen op grond van zijn woonplaats, verblijf, plaats van leiding of enige andere soortgelijke omstandigheid.
  3. Indien een natuurlijke persoon ingevolge de bepaling van het eerste lid inwoner van beide Staten is, gelden de volgende regels:
  a) hij wordt geacht inwoner te zijn van de Staat waar hij een DUURZAAM TEHUIS tot zijn beschikking heeft. Indien hij in beide Staten een duurzaam tehuis tot zijn beschikking heeft, wordt hij geacht inwoner te zijn van de Staat waarmede zijn persoonlijke en economische betrekkingen het nauwst zijn (MIDDELPUNT VAN DE LEVENSBELANGEN).;
  b) indien niet kan worden bepaald in welke Staat hij het middelpunt van zijn levensbelangen heeft, of indien hij in geen van de Staten een duurzaam tehuis tot zijn beschikking heeft, wordt hij geacht inwoner te zijn van de Staat waar hij GEWOONLIJK VERBLIJFT.;”

  * Jij staat nog steeds ingeschreven in Thailand en niet in Nederland.
  * In Thailand heb je een duurzaam tehuis tot je beschikking (je condo). In Nederland verblijf je wellicht tijdelijk in een vakantiehuisje op een camping ergens op de Veluwe en in Bergen aan Zee. Mogelijk reis je Nederland ook nog eens door of verblijf je bij familie of vrienden. Maar als de familie of je vrienden je zat zijn (en dat kan zomaar gebeuren), dan sta je zo op straat: WEG DUURZAAMHEID!
  * Je verblijft gewoonlijk in Thailand. Coronatijd is niet “gewoon”. Noodgedwongen en dus door overmacht kun jij nu nog niet terugkeren naar Thailand terwijl dat wel de bedoeling was. Ten tijde van je vertrek uit Thailand was je niet VOORNEMENS om langer dan wat gebruikelijk is voor een vakantie in Nederland te blijven.

  Ik hoop het niet voor jou, maar mocht je hier ziek worden en een operatie moeten ondergaan dan komen de kosten niet voor rekening van een Nederlandse zorgverzekeraar en verblijf je nog weer langer in Nederland, zonder dat je daarmee weer binnenlands belastingplichtige wordt.

  CONCLUSIE: je behoudt je fiscale woonplaats in Thailand!

 5. herman buts zegt op

  Als je langer dan 8 maanden in Nederland ben je in principe belastingplichtig in Nederland.Hoe en of men dit controleert is voor mij ook een vraagteken.Ik veronderstel dat je wettelijk verplicht bent om je in te schrijven in je huidige verblijfplaats.In het slechtste geval kan je 7 maanden in Nederland verblijven en 5 maanden in bvb Belgie (hier in Belgie geldt een 6 maanden regeling).

  • Lammert de Haan zegt op

   Dit is niet juist, Herman. Nederland kent en wat ik altijd aanduidt als “vertrekregeling”, een 8-maanden termijn: als je voornemens bent om gedurende een periode van 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland te verblijven, dan ben je verplicht om binnen 5 dagen voor of 5 dagen na je vertrek je te laten uitschrijven bij je gemeente. Maar we hebben het hier over de “tijdelijke terugkeerregeling”. En daarvoor geldt deze termijn van 8 maanden niet.

   Vervolgens moet je te rade gaan bij artikel 4 van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting, zoals ik in m’n eerdere reactie al heb aangegeven. Ik zou je willen aanraden om die reactie eerst te lezen.

   Daarnaast is nog artikel 4 van de Algemene wet inzake rijksbelasting van belang, welk artikel bepaald dat waar iemand woont naar de omstandigheden wordt beoordeeld.

   En wat zijn nu voor Henk de omstandigheden?
   1. Hij woont in Thailand. Staat daar ingeschreven en heeft daar een duurzame woning tot z’n beschikking (artikel 4 van het Verdrag).
   2. In Nederland verblijft hij op een vakantieadres (en zwerft misschien ook nog wel van het ene naar het andere adres). Er is dus geen sprake van enige duurzaamheid.
   3. Hij was ook niet voornemens om zich weer in Nederland te vestigen en heeft zich hier dan ook niet laten inschrijven.
   4. Louter door overmacht (als gevolg van de Coronacrisis) verblijft hij hier langer dan hem lief is.
   5. Henk blijft gewoon fiscaal inwoner van Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website