Beste lezers,

Enkele Nederlanders in mijn omgeving hebben van de belastingdienst het verzoek gekregen om aangifte te doen over 2017 en 2018. Ze zijn daarnaast vrijgesteld van loonbelasting. Een vreemde zaak, die te denken geeft.

Zijn er nog meer Nederlanders in Thailand die een dergelijk verzoek hebben gekregen?

Groet,

Hans

11 reacties op “Lezersvraag: Belastingdienst vraagt Nederlanders in Thailand om aangifte over 2017 en 2018”

 1. Erik zegt op

  Hans, hebben die NL-ers mogelijk allemaal AOW genoten in 2017 en/of 2018?

  Het zou zomaar kunnen dat Nederland nu achter de ten onrechte genoten heffingskorting aangaat bij mensen die daar geen recht op hebben sinds 1-1-2015. Al klopt mijn vraag niet met jouw mededeling “..Ze zijn daarnaast vrijgesteld van loonbelasting..” want voor de AOW kun je niet vrijgesteld zijn van loonbelasting. AOW is belast in Nederland en Thailand mag daar ook over heffen.

  In de jaren 2015 t/m 2018 heeft met name de SVB toegestaan dat mensen in Thailand heffingskorting konden claimen terwijl de wetten die mogelijkheid hebben geschrapt. In dit blog wordt al vanaf 1-1-2015 gewaarschuwd dat je in Thailand geen recht hebt op heffingskorting maar het zou zo maar kunnen dat niet iedereen daarnaar heeft willen luisteren…….

  Tja, en dan wordt het betalen geblazen…… Overigens hoef je hiervoor geen NL-er te zijn. Iedereen in Thailand die AOW heeft genoten kan zo aan de beurt komen, nationaliteit speelt echt geen rol.

  Om tenslotte jouw vraag te beantwoorden: nee, jij bent de eerste die me dat vertelt.

 2. RNO zegt op

  Hi Hans en Erik,

  net gebeld door een Nederlander die ook deze verzoeken heeft ontvangen.

  Heb zijn belastingaangifte over 2018 via MijnBelastingdienst kunnen invullen en al ingestuurd. Gezien het te betalen bedrag gaat het m.i. inderdaad over ten onrechte ontvangen loonheffingskorting. Voor 2019 had ik het al stop gezet maar jaren ervoor dus niet. Ben het volledig eens met Erik dat deze info over stopzetten per 1 januari in den treure behandeld is op Thailandblog.

  • RNO zegt op

   1 januari 2015 voor de duidelijkheid

  • edard zegt op

   hoe zit het dan met artikel 27 van verdragenrecht , artikel 94 grondwet , gelijkheidsbeginsel vlgs eu recht ,, remittance beginsel etc .

 3. Peter zegt op

  Ik heb ook 2 brieven ontvangen. Ik heb de 2 aangiftes ingevuld maar nog niet verzonden. Beide resulteren in belasting dat ik moet op mijn AOW betalen. In totaal rond €1500. Mijn andre pensioenen hoef ik geen belasting over te betalen, slechts de AOW. Ik denk dat ik geen keus heb behalve om in te zenden en betalen anders wordt het geld gewwon ingehouden om mijn AOW met een boete erbij. Het blijkt dat als je in het buitenland woont dan mag je helemaal niets aftrekken en er is ook geen belastingvrij som.

  • Erik zegt op

   Peter, de belastingvrije som is al jaren weg; daarvoor is er nu heffingskorting. Maar vanaf 1-1-2015 heb je wonend in Thailand (en een rits andere landen, zeg maar bijna de hele wereld en omstreken……..) geen recht meer daarop.

   De politiek wil de heffingskorting niet exporteren naar landen buiten NL maar om de EU en enkele andere landen kan men verdragstechnisch niet heen. Het was een plannetje uit het gedoogkabinet Rutte-I en is onder Rutte-II ingevoerd.

 4. Piet zegt op

  Ik heb de definitieve aanslagen over 2017 en 2018 al ontvangen…gaat deze bui dan aan mij voorbij ?
  Ik moet ieder jaar gewoon formulier C als niet-ingezetene invullen….ik kan niet uit vragensteller zijn vraag distilleren of voor 2017 wel aangiftes zijn gedaan…mochten er AOW personen tussen zitten dan dient men zeker Jaarlijks aangifte te doen in zijn algemenitijd, uitzonderingen daargelaten

  • Erik zegt op

   Piet, ik neem aan dat je in TH woont. Dat moet je kunnen zien op jouw aanslagen: heb je wel of niet heffingskorting gekregen? Ik neem aan van niet en dan zou jij er van af moeten zijn.

   Voor veel mensen in TH is alleen de AOW in NL belast. Als de belasting netjes van maand tot maand is ingehouden volgt geen aangiftebiljet. Het ligt anders als je meerdere bronnen van inkomen in NL belast hebt, zoals AOW en staatspensioen. Dan krijg je een aangiftebiljet.

 5. timker zegt op

  Wanneer je inlogt bij de NL Belastingdienst zal men die verzoeken zien staan en het is vrij eenvoudig te doen want je kan aangeven dat de bedragen al worden belast door de Thaise Belastingdienst en dan blijft er voor de NL Belastingdienst weinig over.

  • ruud zegt op

   Dit lijkt me in zijn algemeenheid wat kort door de bocht.
   Als het over inkomen gaat waarover Nederland mag heffen, zal de belastingdienst dat geld ongetwijfeld willen krijgen.

   Als u dat geld onterecht aan de Thaise belastingdienst hebt afgestaan, zal de Nederlandse belastingdienst waarschijnlijk zeggen, dat dat uw probleem is.

 6. Facttester zegt op

  Ook ik heb dat verzoek van de Belastingdienst gekregen en ik heb aan dat ‘verzoek’ braaf voldaan.
  Ik ben uitgeschreven uit NL en geëmigreerd naar Thailand in februari 2012.
  Na de definitieve aanslagen over 2012 en 2013 kreeg ik in 2014 bericht van de Belastingdienst dat ik vanaf 2014 geen aangifte Inkomstenbelasting meer hoefde te doen, mits mijn omstandigheden niet zouden veranderen. Aangezien deze inderdaad niet gewijzigd zijn heb ik al die jaren tot heden dus ook geen enkele aangifte meer gedaan. Dat de SVB vanaf 1-1-2015 ten onrechte gewoon doorging met het toepassen van de loonheffingskorting (waar ik dus eigenlijk geen recht meer op had) heb ik – zoals zovelen – maar gewoon zo gelaten.
  Nu is de Belastingdienst er kennelijk achtergekomen dat deze heffingskorting alsnog gecorrigeerd moet worden. Vandaar dat ook ik nu dit ‘verzoek’ heb gekregen en ik nu een naheffing krijg van ongeveer € 1350. over 2017 en € 1250,- over 2018.
  Ik vind het terecht, jammer en helaas…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website