Lezersvraag: Belastingaangifte 2020

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 december 2019

Beste lezers,

Ik woon in Nederland en heb in Thailand een bankboekje sinds 2019 met het benodigde bedrag erop om daar te kunnen gaan wonen volgens de regels. Nu is mijn vraag of ik dit bedrag moet aangeven op het belastingaangifteformulier in Nederland van 2020?

Ik kan niet veel met computers omgaan vandaar deze vraag.

Alvast bedankt en hopend op een positief antwoord.

Groet,

Johan

18 reacties op “Lezersvraag: Belastingaangifte 2020”

 1. ruud zegt op

  Ik heb een positief antwoord voor u.
  U moet het gewoon aangeven en er belasting over betalen.
  Het is nog steeds uw vermogen, ook al staat het niet in Nederland op de bank.

 2. Johan zegt op

  Vermogen moet worden opgegeven, dus ook spaargeld in het buitenland.
  Over 2019 geldt een heffingsvrij vermogen van 30.360 euro voor alleenstaanden, 60.720 euro met een partner.

 3. Bob, jomtien zegt op

  Officieel wel natuurlijk maar de belasting dienst zal er geen weet van hebben. Dus op eigen verantwoordelijkheid niet aangegeven.

 4. Bas zegt op

  Beste Johan

  Op je belastingaangifte van 2019 moet je het saldo van de Thaise bankrekening op 1 januari 2019 invullen in box 3….Als je de Thaise bankrekening pas na 1 januari 2019 hebt geopend en er een bedrag op gestort hebt (bvb 1 maart 2019) dan moet je het saldo op 1 januari 2020 invullen in box 3 in je belastingaangifte voor 2020

 5. Wiel Rademakers zegt op

  Als inwoner van Nederland moet je je wereldinkomen (dus alles o.a. inkomen, spaartegoeden, onroerende zaken enz.) opgeven bij je belastingaangifte!

 6. Kees 2 zegt op

  Zie hier:

  https://www.geld.nl/sparen/service/buitenlands-spaargeld-belasting

  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/vermogen_en_buitenland/

 7. jan zegt op

  Johan ,
  ja dat moet je ieder jaar opgeven het is jou vermogen , en in 2020 gaat Thailand alles doorgeven aan ons land.
  later kunnen ze het zien als weggewerkt verzwegen vermogen , ik zit in dezelfde situatie en heb ook een bank rekening in Thailand , en zet dat ieder jaar op de belasting aangifte in Nederland, bij buitenland vermogen .
  Verder heb je dan geen problemen.

  vraag maar naar aan je boekhouder in Nederland of iemand die je belasting invult.

  groeten , jan

  • Cas zegt op

   “en in 2020 gaat Thailand alles doorgeven aan ons land”
   Bron?

   • Erik zegt op

    Bob en Cas, misschien hier maar eens lezen. Big Bro komt steeds dichterbij!

    https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/vermogen_en_buitenland/u_hebt_spaargeld_of+_beleggingen_buiten_nederland/u_hebt_spaargeld_of_beleggingen_buiten_nederland

  • David H. zegt op

   @Johan
   Thailand is blijkbaar nog niet zover als je laat vermoeden , weliswaar op indivduele aanvraag zal wel ingegaan worden ws.

   https://austchamthailandadvance.com/2019/01/30/february-2019-crs-is-happening-now-and-creeping-around-the-world/

   7 landen waaronder Thailand nog niet !! ( op 3/4 van blad artikel te vinden )

 8. l.lagemaat zegt op

  In 2020 zou evt. de rente opbrengst opgegeven dienen te worden over het belastingjaar 2019
  Maar het geld staat in Thailand
  Maar vermoedelijk zal door de lage rente en de hoogte van het rente bedrag een vrijstelling volgen.
  Bovendien zou komend jaar de hoogte van de rente over spaargelden tot 100.000 Euro vrijgesteld worden.
  U kunt zich beter al die moeite besparen

  • Cornelis zegt op

   Rente-inkomsten hoef je al vele jaren niet meer op te geven. Er wordt uitgegaan van een fictief rendement (dat helaas veel hoger is dan je zelf op een spaarrekening kunt realiseren)

  • Erik zegt op

   L. Lagemaat, bij de invoering van de huidige Wet op de inkomstenbelasting, bijna 20 jaar geleden, is in Nederland de vermogensrendementsheffing ingevoerd en de vermogensbelasting vervallen. Je betaalt over het vermogen, niet over wat het (niet) opbrengt. Peildatum is 1 januari van het belastingjaar. Ik wil je wijzen op de heldere uitleg in deze vraag door Lammert de Haan.

 9. Lammert de Haan zegt op

  Dag Johan,

  Buitenlands vermogen, zoals een buitenlandse bankrekening of een woning in het buitenland, moet je in Nederland aangeven. Als peildatum geldt hiervoor de situatie per 1 januari van het belastingjaar.

  Je geeft aan dat het gaat om het “belastingformulier in Nederland van 2020”. Ik neem aan dat je hiermee bedoelt de aangifte inkomstenbelasting over het belastingjaar 2019.

  Je vermeldt dat je sinds 2019 in Thailand een bankrekening aanhoudt. Vermoedelijk bedoel je hiermee dat deze rekening in de loop van 2019 is ingegaan. In dat geval hoef je deze rekening niet in Nederland aan te geven daar zij op 1 januari 2019 nog geen saldo bevatte.

  Mocht dit anders zijn (dus per 1 januari 2019 al wel een saldo bevatten) dan zijn de vragen in de aangifte inkomstenbelasting t.z.v. “Bankrekeningen en andere bezittingen” van belang. Het betreffende scherm tref je onmiddellijk aan na de schermen “Inkomsten” en (eventueel) “Woningen en andere onroerende zaken”.

  Bovenaan in het scherm zie je hoogstwaarschijnlijk al een vinkje bij “Bank- en spaarrekeningen” en misschien ook nog wel bij een of meer andere onderdelen zoals bijv. bij “Beleggingen”. Onderaan in het scherm tref je de vraag aan: “Waren deze bezittingen op 1 januari 2019 in totaal meer waard dan € 30.360 (2020 € 30.846) of met een fiscale partner € 60.720 (2020 € 61.692). Als dit niet het geval is dan vink je “nee” aan en krijg je verder geen vragen meer te beantwoorden op dit scherm en kom je automatisch op het volgende scherm te recht. Vink je “ja” aan krijg je de vooraf ingevulde gegevens te zien van de bankrekeningen met aan het slot de vraag: “Had u (of uw partner) nog een bankrekening?” Als dat het geval is dan klik je op “Ja”.Vervolgens geef je de naam van de bank, het land en het saldo per 1 januari 2019 van je Thaise bankrekening aan. Je bevestigt de gegevens op dit scherm door te klikken op “Akkoord” rechtsonder in het scherm. Je krijgt vervolgens automatisch het volgende aangifteblad op je beeldscherm te zien.

  Succes met het doen van aangifte,

  Lammert de Haan.

  • jo zegt op

   Hallo Lammert,
   Als ik het dus goed begrijp hoef je niets te vermelden als je totale vermogen in TH en NL onder de vrijstellingsgrens zit.
   Wij hebben in NL max € 5-6000 op de spaarrekening en in TH alleen de gewnste Thb 400,000.
   De rest genieten we zoveel mogelijk van.

   bedankt alvast

  • Lammert de Haan zegt op

   Dat heb je goed begrepen, Johan.

   Onderaan op het scherm “Bankrekeningen en andere bezittingen” beantwoord je de vraag “Waren deze bezittingen op 1 januari 2019 in totaal meer waard dan € 30.360 resp. € 60.720” met “Nee” en je komt automatisch op het volgende scherm terecht van de aangifte. Je hebt dan geen te belasten vermogen voor box 3 – sparen en beleggen daar dit vermogen lager is dan het vrij te stellen bedrag.

   Het vrij te stellen bedrag van € 30.360 resp. € 60.720 wordt door de Belastingdienst zelf al aangegeven omdat jij eerder in de aangifte al hebt aangegeven dat je wel of geen fiscale partner hebt.

 10. Anoniem zegt op

  Ik heb al jaren een woning en bankrekening in Thailand en nooit aangegeven……

  • Lammert de Haan zegt op

   Woon je in Thailand dan is er niets aan de hand. Ik vermoed echter dat jij, evenals Johan, in Nederland woont. Waarom zou je dit anders anoniem vermelden in Thailand Blog?

   In Nederland neemt het aantal criminelen met de dag toe. Jij valt ook binnen deze categorie. Belastingontduiking (want daar hebben we het immers over) is een economisch delict en wordt bestraft met een (dikwijls hoge) geldboete dan wel gevangenisstraf. En dat hier waardering voor bestaat is voor mij een onbegrijpelijke zaak.

   De pakkans voor dit soort economische delicten wordt steeds groter. Binnen de EU vindt al een complete gegevensuitwisseling plaats met andere landen. Ook het aantal bilaterale verdragen neemt voortdurend toe. Op grond van artikel 26, lid 1, van het door Nederland met Thailand gesloten “Verdrag ter vermijding van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen en naar het vermogen” biedt aan de Nederlandse Belastingdienst de mogelijkheid om, in het bijzonder om fraude te voorkomen, de van jou benodigde gegevens op te vragen bij het Thaise Revenue Department. Hoe lang zou het overigens nog duren totdat er ook tussen Nederland en Thailand een bilateraal verdrag is gesloten om tot het jaarlijks uitwisselen van bankgegevens over te gaan? Ik vermoed dat dit zeker binnen 12 jaren z’n beslag gaat krijgen. En mocht dat het geval zijn dan kun je grote problemen verwachten.

   Per 1 januari 2019 is de zgn. “inkeerregeling” voor eerder verzwegen inkomen uit sparen en beleggen in het buitenland afgeschaft. Als nu door de Belastingdienst deze vorm van fraude wordt ontdekt dan kun je rekenen op naheffingsaanslagen voor de afgelopen 12 jaren, te vermeerderen met een boete van 300% en belastingrente. En dan heb je nog geluk dat het wordt afgewerkt binnen het regime van de bestuurlijke boetes. Mocht het nl. worden opgekrikt naar het strafrecht dan ben je “verder van huis”. Dat kan dan zijn de penitentiaire inrichting “De Marwei” in Leeuwarden, maar vast niet in Thailand!

   Maar geen nood: je hebt immers een Thaise spaarrekening en een daar gelegen en te verkopen huis. Mocht dit toch nog niet voldoende zijn om de 12 naheffingsaanslagen, te vermeerderen met de boetes en de belastingrente, te betalen, dan heb je mogelijk in Nederland nog wel een eigen woning (die je vervolgens te gelde moet maken).

   Geef je dit inkomen alsnog aan en werk je verder volledig mee aan het onderzoek van de Belastingdienst, dan bestaat de kans dat de boete wordt verlaagd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website