Lezersvraag: Met astma naar Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 december 2017

Beste lezers,

Heb deze week de mededeling gekregen van de dokter-specialist dat ik ‘astma’ heb. Ook al is dit niets terminaal, het was verdorie even schrikken om dit op mijn leeftijd nog te krijgen.

Ik had de voorbije maanden plots heel veel last met ademhalen en soms kreeg ik echt ademnood, maar het heeft zeer lang geduurd om de diagnose te stellen. Dat blijkt nu astma te zijn!

Mijn vraag is nu of er iemand onder de lezers is die ook astma heeft, en die mij kan zeggen hoe mijn lichaam zal reageren als ik nog een keer naar het tropische Thailand ga?

Is astma met andere woorden verenigbaar met hete temperaturen of gaat het daardoor net erger worden?

Alle info daarover is welkom!

Bedankt,

Pat (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Met astma naar Thailand”

 1. A. Wurth zegt op

  Ben zelf ook astma patient en gedurende de laatste 20 jaar voor meerdere maanden per jaar naar Indonesie en Thailand met vakantie gegaan en nooit problemen gehad. Vraag desnoods een inhaler aan de dokter, mocht je het e.v.t. benauwd krijgen dan is het met een paar pufjes zo over.

  gr. A.Wurth

 2. Adri zegt op

  Hallo Pat,
  Ik heb al 40 jaar astma en kom nu al 10 jaar in Thailand. In de eerste jaren ondervond ik geen verschil met Holland. Ik moest alleen zorgen dat mijn pufje koel bleef, beneden de 25 gr). De laatste 2 jaren, ik ben nu 71, moet ik mijn pufjes verdubbelen, ‘s morgens 2 en ‘s avonds 2 ( seretide 25/250) kan nu gewoon functioneren..trap op, fietsen , goede wip. ( 100 m in 13 sec lukt niet, maar dat lukte vroeger ook niet) . Dat is mijn ervaring, maar dat is voor iedereen mogelijk anders.
  Groet Adri

 3. l.lagemaat zegt op

  U geeft niet aan hoe lang u in Thailand denkt te blijven en in welke periode en in welke omgeving!
  Voor een kortere periode zou dat geen probleem hoeven te zijn.
  Voor een langere periode dient u rekening te houden met een verhoogde concentratie fijnstof.
  In Thailand ligt dit beduidend hoger dan in Nederland!
  Met een inhalator valt veel te compenseren.

 4. jos velthuijzen zegt op

  Pat,
  Ik heb zelf COPD (vergelijkbaar met astma), woon al 6 jaar in Thailand en heb
  nergens last van. Neem niet eens dagelijks mijn medicijnen, iets wat ik in Nederland
  wel elke dag moest doen. Het ligt er natuurlijk wel aan waar je heen gaat.
  Een maand Bangkok lijkt me niet aan te raden.

 5. Bert zegt op

  Hallo beste schrijver.
  Ik heb zelf al jaren astma en heb 20 jaar in de tropen gewoont en gewerkt.
  Soms in de jungle als de vochtigheids graad erg hoog was moest ik soms een puf extra nemen.
  Verder altijd alles gedaan. Voor mij is de kou erger ,speciaal van binnen naar buiten. Ga dan ook 5 januari weer voor een paar maanden naar Thailand en heb daar weinig last.
  Sucses ik zou zeggen lekker de warmte opzoeken.

 6. gonny zegt op

  De aard en ernst van u astma kan ik uiteraard niet beoordelen,zelf heb ik al jaren astma.
  2 maanden per jaar verblijven wij in Thailand,en ik voel mij daar veel fitter dan in Nederland.
  Ik gebruik dagelijks inhalers, uiteraard op advies van de arts
  Bangkok is niet gezond voor astma patiënten,te veel smog, dus vliegen direct door naar het noorden of het zuiden.Mijn advies overleg met de arts of longarts, voor de juiste medicatie en kijk goed waar je in Thailand naar toe gaat.(vermijd steden met veel brom en auto verkeer)
  Astma is niet prettig, maar gelukkig niet het einde van de wereld.
  Je kan nog steeds gaan genieten in het mooie Thailand.

 7. hein zegt op

  Ik heb het ook op latere leeftijd (65 jr) een beetje gekregen.
  Ik merk weinig verschil tussen Thailand en Nederland.
  Het is vooral als je je wat gehaast gedraagt, dus gewoon rustig wandelen en fietsen.
  (maar erg vreemd: als ik in sportschool op bv roei-apparaat zit, heb ik ook nergens last van)

 8. Sjeng zegt op

  Hoi Pat,

  ik ben al jaren ervaringsdeskundige wat dit betreft. ( bijna 56 jaar astmatische bronchitis ) Mijn persoonlijke ervaring is dat je de max eerste dag effe een gevoel van extra druk zult hebben op de borst en iets meer kortademig dan thuis. Ja de luchtvochtigheid kán je ook parten spelen, maar hoeft niet. Zelf heb ik al jaren een pompje wat ik ( bewust ) incidenteel gebruik om gewenning te voorkomen.
  Je hebt eigenlijk helemaal geen lucht te kort hebt maar “teveel” je kunt nl niet genoeg uitblazen door dat dunne rietje, maar dit terzijde.
  Mijn astma was dusdanig dat ik veel en vaak in sanatoria en ziekenhuizen heb gelegen tot ik een longarts kreeg die me een ( voor mij perfect werkend ) trucje leerde als ik weer eens een astma aanval kreeg, eigenlijk net zo simpel als logisch.
  Komt een aanval opzetten ga weg uit de situatie waar je bent zoek een rustige plek op en focus je op één punt op de bv grond. Leg je 2 handen op je buik concentreer je alleen op je handen en een plek op de bv grond en begin met, zo goed als het gaat langzaam op één tempo in en uit te ademen. Je moet het even onder de knie krijgen maar het helpt echt.
  Dit “trucje” is me geleerd toen ik 33 jaar was….dit was ook de laatste keer dat ik een zware astma aanval heb gehad. Slim is natuurlijk om deze oefening te doen als je geen bv astma aanval hebt. Ik doe deze oefening dagelijks voor 30 minuten voordeel leeg hoofd en betere ademhaling. Sindsdien ben ik overal heen gereisd ook naar landen met hoge luchtvochtig.

  Laat je niet tegenhouden en geniet vooral ( en je weet wij van de astma club hebben bijna allemaal structureel een sterk mint snoepje bij ons.)

  Ik wens je heel veel plezier in Thailand

 9. mart zegt op

  Mijn beste Pat,
  Ook ik ben medegedeeld met in 1ste instantie behebt met copd, later met de diagnose astma. Als sauna ganger voelde ik mij evenwel goed in hoge temp, (sauna) maar misschien nog even beter is een zogenaamd turks danwel stoombad. Sindsdien verblijf ik toch wel heel graag in Thailand met een 30 + graden en geniet van de frisse zeeluchten. Gebruik wel medicatie maar de hoestproblemen danwel gebrek aan lucht heb ik minder dan in Nl.Dr. waar ik vandaan kom. Veel blijven wandelen, fietsen, bewegen om je conditie op peil te houden of te verbeteren. En volop genieten van wat Thailand te bieden heeft.
  Wens je veel succes en wees niet te bevreesd voor andere omgeving, het proberen waard.
  Mij doet het goed.
  Hartelijke groeten,
  Mart

 10. Nik zegt op

  Zelf ook astma. Bangkok vind ik zwaar . Merk de vervuiling vanaf dag 3. In Bangkok gebruik ik dubbele dosis. Een paar dagen aan zee en ik knap weer op. Geen last van luchtvochtigheid. Maar dat kan per persoon verschillen. Laat je niet tegenhouden door de astma om het prachtige Thailand te bezoeken.

 11. Zaar zegt op

  Mijn man heeft ook Astma/COP ( 60 jaar) en hij kan goed in Thailand rond lopen. Wel zult uw rekeing moeten houden met minder uithoudingsvermogen, maar als u in overleg met uw arts de medicatie aanpast in deze periode hoeft dit ook geen probleem te zijn. U spreekt over “op mijn leeftijd” dus ik ga er vanuit dat u al wat ouder bent en geen al te gekke dingen zal doen. Grote hoogtes zijn niet prettig, omdat de lucht dan ijler is. Verder moet u goed naar je lichaam luisteren.

 12. Taitai zegt op

  Ik ben behoorlijk zwaar astmatisch, woon wel in Azië, maar niet in Thailand (een land dat ik wel ken).

  Veelal gaan allergie en astma hand in hand. Aangezien er veelal niet te bepalen valt waarvoor iemand allergisch is kunnen astma-aanvallen op de meest onverwachte momenten optreden. Of en hoe u op Thailand reageert voor wat betreft dit deel van mijn antwoord kan vermoedelijk niemand een antwoord geven. U krijgt er met andere stoffen in de lucht, met andere voedingsmiddelen te maken. Dat kan voor u juist er

  Volgens mij is het niet zozeer de hitte die het leven van een astmaticus moeilijker maakt, maar zijn het de luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen. Bij astma hebben de longen het moeilijk om de zuurstof uit de lucht te halen. Begrijpelijk want de longen zitten bij astma vol slijm. In een klimaat met een hoge luchtvochtigheid

 13. eduard zegt op

  Ben met bronchitus en astma in thailand geweest. Door de hoge luchtvochtijheid meer last. Maar als je in schonere luchtgebieden verblijft is het goed te doen. Maar bangkok en Pattaya had ik erg veel last.

 14. Jos zegt op

  Heb ook astma ben aan de kust Jomtien,heerlijk hier. Zee lucht,van November tot maart heerlijk.

 15. Taitai zegt op

  Ik ben behoorlijk zwaar astmatisch. Ik woon wel in Azië, maar niet in Thailand (ben er wel regelmatig geweest). Ik ben geen arts en ik raad u aan om deze vraag ook aan uw longarts voor te leggen.

  Veelal (of altijd?) gaan allergie en astma hand in hand. Aangezien meestal niet te bepalen valt waarvoor een astmaticus allergisch is kunnen astma-aanvallen op de meest onverwachte momenten optreden. Of en hoe u op Thailand reageert waar de lucht, de voedingsmiddelen etc. anders zijn dan in België kan vermoedelijk niemand een antwoord op geven. Bij de één pakt het goed uit en bij de ander slecht. Het ene gebied in Thailand is bovendien het andere niet.

  Volgens mij is het niet zozeer de hitte die het leven van een astmaticus moeilijk maakt, maar zijn het de luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen. Het laatste is in Thailand niet zozeer het probleem (en zeker niet problematischer dan in België), maar het eerste wel. Een hoge luchtvochtigheid maakt het moeilijker om voldoende zuurstof uit de lucht te halen. Daar waar vocht in de lucht zit, zit immers geen zuurstof. Voor de vol slijm zittende longen betekent het dat longen en hart er veel harder voor moeten ‘werken’. Dat is niet alleen ontzettend vermoeiend, maar ook niet zonder risico. In principe zou u ditzelfde moeten merken tijdens een bloedhete zomer in België waarbij de wind uit het oosten komt en de luchtvochtigheid erg hoog is. Dat gebeurt echter niet zo vaak en het kan daarom goed zijn dat u dit niet bewust ervaren heeft. Zelf voel ik mij altijd het prettigst in Californië en Nevada. Het kan er bloed- en bloedheet zijn, maar de enorm lage luchtvochtigheid doet wonderen voor mij. Er gaan wonen is helaas geen optie.

 16. Frank zegt op

  Goedendag, ik heb COPD (een vorm van astma vernoemd naar astma voor (ex)rokers). Ik heb normaal gespoken een lucht inhaleerder die de luchtwegen verwijdt. Ook heb ik een speciale inhaleerder voor als het plots minder gaat. Alles te verkrijgen bij je longarts (huisarts). Ik weet niet precies waar je in thailand gaat vertoeven, maar in grote steden zoals bangkok of Pattaya heb je , of kan je, behoorlijk last hebben van kort ademigheid, door het warme/vochtige klimaat en zeer vervuilde lucht door brommertjes/bussen etc. (mond kapjes zie je er ook veel om zo niet te veel vervuilde lucht binnen te krijgen)
  Zeker de moeite waard te informeren bij je arts wat jij kan krijgen voor medicijnen. Ik doe het buiten mijn medicijnen om gewoon lekker rustig aan (het is vakantie) dus aanpassen is een eerste vereiste. Ik ga ieder jaar terug, dus het is best te doen hoor. (ik heb een totale long inhoud van nog slechts 40%)

  veel plezier in het mooie thailand.

 17. Pat zegt op

  Beste mensen, hartelijk dank voor jullie (uitgebreide) reacties, ik heb er zeker iets aan gehad!

  Mijn astma (ik moet er nog aan wennen dat ik ermee zit) heet neutrofiel astma, maar veel toelichting heb ik (nog) niet gekregen de longspecialist.

  Ben bijna 55 jaar en altijd (en in veel opzichten nog steeds) supergezond en super sportief geweest.
  De jongen zit nog volop in mij, waardoor ik het plots opduiken van deze diagnose toch wel zeer vreemd vind…

  Ik ga voor drie weken naar Thailand (meerdere keren per jaar), eerst naar Bangkok (mijn lievelingsstad), dan naar Pattaya (een stad die ik eerder laat heb ontdekt), en tot slot naar Koh Samui (waar ik de eerste keer was in 1981 toen dit eiland enkel bereikbaar was met een simpele boot).

  De longspecialist heeft mij een Turbohaler gegeven van het merk Symbicort (of is het omgekeerd), maar ik vind het spul voorlopig niet gebruiksvriendelijk.

  Ik onthoud uit de reacties vooral dat jullie astmalijders hier het hete klimaat voornamelijk positief ervaren, dat de steden een minder aangenaam effect kunnen hebben dan de badplaatsen, dat de luchtvochtigheid soms een minpunt kan zijn, hoe ik best omga met een eventuele aanval, en luister ik best goed naar mijn lichaam.

  Dank u!

  Groeten, Pat

 18. Taitai zegt op

  Pat,

  Ook ik moet dagelijks Symbicort puffen (naast nog meer). Bij mij helpt het wel. Zelfs zo goed dat die puffer ook in noodsituaties vaak voldoende effectief is. In dat geval neem ik een pufje of wat meer. Het zijn kleine korreltjes die je binnenkrijgt. Rustig gaan zitten, en tijdens het puffen zo diep als mogelijk inademen. Je voelt die korreltjes overigens niet naar binnengaan.

  Het is raadzaam om altijd iets te drinken, te eten of gewoon de mond te spoelen na het puffen. Dit om witte plekken in de mond te voorkomen (met name op de tong). Verder levert Symbicort mij erg gemakkelijk blauwe plekken op zelfs als ik me maar licht aan iets heb gestoten.

  Tot slot adviseer ik u de longarts te vragen wat u het beste kunt doen ingeval u echt in de problemen komt. Ik kreeg destijds de nodige Predniso(lo)n mee. Op zich is dat een paardenmiddel. Ik haat het omdat ik er paniekaanvallen van krijg, maar soms kan het gewoon niet anders. Nood breekt dan wet. Wel moet de longarts goed aangeven hoeveel u ervan mag slikken en – dit is waanzinnig belangrijk – hoe u de dosis Prednis(ol)on moet afbouwen. Dat mag nimmer in één keer (behalve als het een uiterst lage dosis is, maar dat is in een noodsituatie nimmer het geval).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website