Lezersinzending: Buriram Healthy Passport

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , , ,
18 maart 2020

Gisteren weer thuisgekomen in Buriram na een weekje weg, Bangkok en Jomtien. Ik had al via de media vernomen dat de provincie Buriram op slot zou gaan op 17 maart, juist op de dag dat we weer naar huis gingen dus, maar ja het is niet anders.

Ik had het idee er staat een medisch team klaar om iedereen te onderzoeken en te registreren zoals ik had gelezen op TheThaiger, maar het ging iets anders, het blijft beperkt tot het temperatuur meten. Op het vliegveld kwam na de landing een clubje gele hesjes naar buiten, in 3 rijen werden we buiten opgesteld en aangesproken door 2 man. Lei, Lei, Lei werd er gezegd, geen idee wat hij bedoelde.

Of hij mijn telefoon mocht zien, oei, een iPhone, ja en? Hij liet nu zijn telefoon zien, aha, hij bedoelde Line. Dat heb ik. QR-code gescand en jawel, het Buriram Healthy Passport, beetje kromme vertaling, verscheen op het scherm. Nu mocht ik naar binnen. Hier werd je temperatuur gemeten, oh jee, 37,7 te hoog bij mij volgens hun. Iedereen deed een stap achteruit en ik moest gaan zitten, nadat ze diegenen die er zaten hadden weggestuurd. Mag ik even naar het toilet? Ja, dat mocht, weer gaan zitten en na een minuut of 5 werd er weer gemeten, 37,5 nu. Dat was oké. Volgens mij was de eerste meting hoger vanwege het in de zon staan om de app op de telefoon te krijgen.

Dus ik denk, nou, voor mekaar. Kan ik door. Nee dus, ik moest eerst ter plaatse alles invullen op de app, geholpen door een uiterst aardige dame die ook goed Engels sprak. Ik zeg dat ik geen toerist ben maar hier woon, mijn Thaise vrouw kon zo doorlopen, wij wonen op hetzelfde adres hoor. Nee, ik ben Farang en daar is het om te doen.

Non-Residents have to register so that they can be traced…. Hoe ze dat doen, geen idee? Ik verleen met alle plezier mijn medewerking om het virus in te dammen hoor, dat nut zie ik ook wel in, maar alleen Non-Residents have to register, krijg daar dan toch weer een bepaald gevoel bij.

Waarom Thai die de provincie binnenkomen niet geregistreerd hoeven weet ik niet, het virus zal toch geen onderscheid maken.

En verder alle respect voor diegene die de controles moeten doen, veelal vrijwilligers heb ik later gelezen.

Of ik nu 14 dagen thuis moest zitten kreeg ik niet helder, ik heb wel begrepen dat als je buiten de provincie gaat en weer erin dat je dat moet melden via de app, dat zal de tracing zijn denk ik.

Ik wacht het verder maar af.

Ingezonden door Cees

11 reacties op “Lezersinzending: Buriram Healthy Passport”

 1. A.J.Edward zegt op

  Bedankt Cees voor dit verhaal, het blijven aardige mensen de Thai, ondanks de soms grove discriminerende nieuws berichten betreffende “Farang” mooi woord Non-Residents, wees eerlijk, living in the jungle, daar hebben toch uiteindelijk, oa ook ik zelf, voor gekozen is het niet !.

  https://www.youtube.com/watch?v=xD8tu77WxXA

 2. ruud zegt op

  Ze kunnen uw telefoon volgen met locatiebepaling – de verrader die in die applicatie zit, of gewoon via de zendmasten.
  Google en Facebook en anderen volgen ook iedere stap die u doet.
  Of in ieder geval iedere stap die uw telefoon doet.
  Als u die telefoon thuis laat bent u dat ook.
  Maar in hoeverre u dan een of andere wet overtreedt, weet ik niet.

  • Peter zegt op

   Ja klopt als je je telefoon thuis laat overtreedt je idd een wet.
   Vraag nu niet welke dat is me niet bij gebleven.
   Ik ben zelf net gecrontroleerd moet 24uur thuis blijven en Moet Bereikbaar zijn.
   Dacht een boete van tot 100.000bht

 3. Willem van den Broek zegt op

  Moderator: De voertaal op dit blog is Nederland en niet Engels.

 4. Hans zegt op

  Blijf wel kritisch met het in gebruik hebben van dit soort applicaties. Ik wil niet paranoid overkomen, maar bedenk wel dat Thailand Immigration tzt non-residents kan verplichten een dergelijke app te installeren. Zonder smartphone geen aanvraag, zonder app geen visum. Je hele reilen en zeilen wordt bijgehouden en de gehel dag door ben je te volgen. Moeten we dat willen?

  • ruud zegt op

   Koop een oude telefoon en zet daar die applicatie op.
   En de vraag is niet of u het wilt, maar of de Thaise overheid het wil.
   Als u in Thailand wilt blijven wonen, zult u zich aan de regels van de overheid moeten aanpassen.
   Anders wordt het een enkeltje naar buiten Thailand.

   Maar ook zonder applicatie kan middels de zendmasten de locatie van uw telefoon worden bepaald.
   En er hangt in Thailand tegenwoordig op bijna iedere straathoek een camera, dus als de overheid het wil, kan zij u stap voor stap volgen.

   In veel andere landen zal dat trouwens niet anders zijn.

   • TheoB zegt op

    Ik durf te wedden dat die applicatie alleen geïnstalleerd kan worden op toestellen met Android versie 5.0 of nieuwer, dan wel iOS versie 11.0 of later.
    Misschien geven ze je een nieuwe iPhone (evt. in bruikleen) als je, zoals ik, aan komt zetten met een ouder model? 555

 5. Cees zegt op

  Ik heb ook geschreven dat ik in het geheel geen bezwaar heb om hier aan mee te werken en me aan de wet en aan regels te houden, maar dat het mij verbaasde dat dit “Passport” alleen geldt voor Non-Residents, waarvan de meeste wel farang zullen zijn, en niet voor Thai.
  En waarom zo weinig informatie als je daar aankomt? Een foldertje uitgereikt in het vliegtuig of op het vliegveld zelf waarin je kunt lezen wat de bedoeling is en wat er van je verwacht word of een poster of bord bij de ingang zou al een stuk schelen toch? Maar het was dag 1, wellicht dat ze nog moesten inslingeren. Mijn vrouw weet ook niets, daar is alles aan voorbij gegaan, want die mocht zo door.

  Verder heb ik het een app genoemd, weet ook geen betere benaming, maar komt niet uit een appstore, het is als een Line Friend, zoals ik er meer heb. Line is wel een app zoals WhatsApp. Op de telefoon onder instellingen kun je de toegang tot je locatie uitzetten per app. Uitpeilen met welke zendmast mijn telefoon contact heeft gehad is altijd mogelijk in elk land, als je daar dagelijks ongerust over bent heb je geen leven meer. Bovendien heb ik niks te verbergen, en bij Immigration en op het gemeentehuis weten ze waar ik woon.

  Wat mij nu opvalt dat het op het dorp wat rustiger is, mensen lopen en rijden niet meer voortdurend heen en weer, en het meest frappante is dat een schoonzus die iets verderop woont bang is want ik ben in Bangkok geweest…nou ja, mijn vrouw ook, maar dat telt niet….verder lekker rustig dat ze niet meer 10x per uur al kakelend het erf op komt, elk nadeel heb z’n voordeel.

  • Wayan zegt op

   nog een vraag , als je vanuit Mahasarakham naar Chachoengsao rijdt
   heb je dan problemen? Wij rijden via de by pass ,dus komen niet in muang Buriram
   Of is via Korat een betere route ?
   Bedankt alvast

 6. Cees zegt op

  Het gaat om het binnen komen van de provincie Buriram, niet alleen de stad.

 7. Hugo Cosyns zegt op

  Ben je dan verplicht een telefoon of ietsdergelijks te hebben om in Thailand te wonen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website