Beste lezers,

We zijn van plan van Chiang Mai naar Mae Hong Son te reizen om daar de Langnekken en bergvolken te zien. Nu raadt iedereen ons dit af omdat je 10 uur moet reizen via een vreselijke bochtige weg. Het zou erg toeristisch zijn en niet de moeite waard.

Wie heeft deze trip wel eens gemaakt en wat zijn de ervaringen?

Met vriendelijke groet,

Hans

22 reacties op “Lezersvraag: Langnekken en bergvolkeren zien, wel of niet doen?”

 1. boodhaa zegt op

  Ja het is vanaf Chiang Mai een verre reis van 6 uur over de oude bochtige weg( 864 bochten).
  Er is ook een minder bochtige weg van 4.5 uur maar het uitzicht is ook minder mooi.
  Ik vind de oude weg het mooist, je moet de reis er naar toe dank ook als vakantie zien.
  Prettige reis.

 2. Rob & caroline zegt op

  Beste Hans,

  Het is alweer enige jaren geleden dat wij deze streek bezochten. Je kunt inderdaad per openbaar vervoer vanuit Chiang Mai naar Mae Hong Son reizen maar wij hebben dit met een binnenlandse vlucht gedaan vanaf Chiang Mai. 25 minuten vliegen en je bent er voor een habbekrats. De streek is prachtig qua natuur. Wij zijn toen na een paar dagen vanuit Mae Hong Son per openbaar vervoer naar Pai gereisd. Een en al natuur, erg mooi. In Pai ook een paar dagen verbleven. Toen weer verder gereisd naar Chiang Mai en via Bangkok naar Koh Samui. Lekker daar uitgerust.
  Wij hopen dat deze informatie je verder op weg zult helpen in je planning. Wij weten niet wanneer jullie het noorden gaan bezoeken maar houdt rekening met de regentijd.

 3. Serge zegt op

  Sawasdee khap,

  Lijkt me een vermoeiende uitstap, hoor !
  Paar jaar terug ben ik vanuit C.M. gegaan naar Pai voor paar nachten en van daaruit een daguitstap met een pick-up gemaakt naar een Karen-stam voorbij Mae Hong Son. Ik heb toen die uitstap gemaakt met vier andere jonge mensen van China (3 meisjes en een man uit Hongkong).
  Die uitstap was van ’s morgens en het was drie uren rijden in de bergen … mooie uitzichten … wel soms wat mist en kouder !
  Voor het bezoek aan de Karen – “tribe” diende een toegangsgeld betaald te worden maar dan kon je hen ook fotograferen enz… Natuurlijk heeft men graag dat je ook iets koopt aan hun stalletjes (kledij , snijkunst… enz.) maar men is niet opdringerig.
  In de namiddag zijn we dan nog naar de tempel bovenaan de stad geweest met mooi uitzicht maar de stad zelf hebben we niet bezocht en later bij de terugkeer nog een grot’beklimming’ gedaan…
  In totaal was het vanuit Pai naar dei stam en terug wel 6 uur rijden!
  Dus als ik jullie een tip mag geven : ofwel vanuit C.M. met vliegtuig en 2 nachten verblijven te Mae Hong Son ofwel naar Pai met busje en van daaruit uitstap maken.
  Sawasdee khap !

 4. Joop zegt op

  Als er iets toeristisch is dan is dat Chiang Mai wel. Erg druk, grote stad, heel veel auto’s en scooters , dus luchtvervuiling. De route naar Mae Hong Song is prachtig, schitterende uitzichten, mooie natuur. En ja , inderdaad een bochtige weg………….In Mae Hong Song vind je nog plekken , waar het rustig is, vriendelijke mensen en wederom………prachtige natuur en frisse lucht om in te ademen. Kortom …….hoe eerder je weggaat uit Chiang Mai .hoe beter. De langnekken kan je overslaan……..

 5. Ton zegt op

  Alweer een paar jaar terug voor mij. Prachtige route, vooral als je zelf rijd. Mooie omgeving.
  Maar entree betalen voor een dorpje waar de souvenirs met stickertjes “Made in China” voor veel geld verkocht worden?
  Men draagt de ringen enkel nog voor de toeristen. Echt authentiek is het al jaren niet meer.
  Grappige ervaring als je toch die route rijdt.

 6. FOBIAN TAAMS zegt op

  De rit door de bochtige weg via Pai naar Mae Hong Son is waarschijnlijk het mooiste stuk natuur,dat Thailand te bieden heeft.Schitterende uitzichten,vele mooie authentieke uitspanningen langs de weg voor koffie.Je ziet het echte thaise leven.In Mae Hong Son ben ik met speedboat naar vluchtelingen Long Neck dorp gevaren.Prachtige vaart.Er waren weinig toeristen in het dorp en ik heb met de jongeren daar muziek zitten maken.Het was heel ontroerend. Ook een school gezien en meer dingen,die daar plaatsvonden.Neem er meer dan 1 dag voor,het is absoluut de moeite waard.Ik heb ook gehoord van uitstapje uit PAI naar een ander long neck dorp.Men vond dat oninteressant en vrij toeristisch.In Pai en Mae Hong Son kun je goed overnachten.Pai met zijn schitterende nachtmarkt is ook zeker de moeite waard.

 7. bob zegt op

  Bezoek Chaing Rai en tegelijk de langnek stam die daar praktisch langs de snelweg naar Chaing Chen wonen. Er staat een bord met verwijzing.

 8. John Chiang rai zegt op

  En wat de z.g.n langnekken betreft,moet men weten dat dit een grote mafia is die hier goed geld mee verdienen.
  Van de vrij hoge entee prijzen gaat het meeste naar deze mafia,en een erg klein deel aan de werkelijke langnekken.

 9. richard walter zegt op

  als overwinteraar in wiang haeng ben ik meermalen naar mae hong son gegaan een vriendelyk stadje.
  Er is vanaf chiang maing een goedkope vliegverbinding .
  Vanaf mae hong son is de weg bochtig en je bent er per minibus in 45 minuten.
  Het langnekdorp is een toeristische attractie en je zult er ook wat spulletjes gaan kopen.

  Ik vond het de moeite waard.
  hoe je 10 uren op een bochtige weg kunt doorbrengen is my een raadsel.
  Vanwaarvandaan? Per fiets??

  • john zegt op

   Nou Richard
   ik heb die reis met jou tien jaar geleden gemaakt met de bus en al die horderden bochten was zo,n gevaarlijke reis de bus remde scheef en had vijftien mm speling op het stuur,ik vergeet het nooit meer!!! koste maar honderd bath
   en waren totaal 12 uren onderweg!!??

 10. Gerrit zegt op

  Of je dit erg toeristisch vindt kan niemand voor je beoordelen. De reis van Chiang Mai kost inderdaad een behoorlijke tijd.
  Ik vind de “Long necks” erg toeristisch. Wat je ziet is wat je ook op foto’s kunt zien.
  Verder tref je er dezelfde spullen aan die je overal aantreft; het is errug toeristisch.
  Als je al met de authentieke Thai kennis wilt maken, maak dan eens een wandeling in Chiang Mai buiten de toeristische gebieden. Of vraag een taxichauffeur om je eens vlak buiten Chiang Mai naar Hmong village te brengen, dorpen waar nagenoeg geen toeristen komen. Die tripjes gaven mij meer voldoening dat de trip de Long necks.
  Uiteindelijk is alles betrekkelijk; wat ik niet mooi vind, kan iemand anders geen genoeg van krijgen.
  Veel plezier.

 11. Henk zegt op

  Iedereen heeft een eigen mening voor wat vakantie betreft. Ik kan alleen maar aanraden om de trip naar mae hong son te maken. Dit vanuit Chiang mai richting Pai. Eventueel overnachten in Pai om daarna op weg te gaan naar mae hong son. Het is inderdaad een ritje met veel bochten maar de moeite waard. Ik ben eind vorig jaar er 2 keer naar toe gereden met de eigen auto en kan alleen maar zeggen een pracht rit.
  ik zeg doen en bevalt het niet goed ben je weer een ervaring rijker. Groet Henk.

 12. Leo Th. zegt op

  Vorige week werd op dit blog Mae Hong Song nog uitgebreid besproken en ook hoe er heen te gaan. Zelf ben ik er in het verleden per huurauto naartoe gereisd en heb ik genoten van de prachtige tocht. O.a. op de rivier gevaren in een longtailboot met fantastisch uitzicht, toen wel een lichte zonnesteek opgelopen omdat ik verzuimd had een hoofddeksel te dragen. Destijds ook het zeer kleine dorpje van de “Longnecks” bezocht. Er werd toen nog geen entree geheven, wel gaf je een vergoeding voor foto’s en natuurlijk kocht ik wat prullaria om de kas te spekken. Het aapjes kijken, waar een bezoek aan de “Longnecks” in feite op neer kwam, was voor mij toen een bijkomstigheid en om nu alleen de reis daarvoor te maken zou als een teleurstelling uit kunnen vallen. Maar, zoals anderen ook opmerken, kan de reis een mooi onderdeel van je vakantie zijn en kan je volop genieten van de prachtige natuur op weg naar en rondom Mae Hong Song.

 13. Peter Van Lint zegt op

  Ik ben destijds voor minder dan honderd euro van Chiang Mai naar Mee Hon Son geweest.Een vlucht van 35 minuten. Inbegrepen in de prijs: Afgehaald van het hotel en naar de luchthaven gebracht. Chauffeur wachtte mij op in de luchthaven van Mee hon Son. Die reed met mij naar het bergdorp, ging daarna met met uitgebreid lunchen, deed nog een site seeïng van Mee Hon Son en bracht me terug naar de luchthaven. Op de luchthaven van Chiang mai stond de andere chauffeur mij opnieuw op te wachten en bracht mij terug naar mijn hotel. Totaal dus 80 euro.
  Dit werd geörganieerd door een plaatselijk reisbureau.
  Ik geef ook wel mee dat je die reis eigenlijk niet moet maken want in de omgeving van Chiang Mai zijn nu ook dorpen gevestigd met long necks. Bereikbaar met minibus.
  Veel plezier

 14. Ellis zegt op

  Interessant om de diverse meningen te lezen. Ja ook wij hebben de prachtige tocht gemaakt en een bezoek aan de Long necks gemaakt. Wat was de entree als ik me niet vergis omgerekend 7,00 euro?. Wat is dat als je er vrij kunt rondlopen, vriendelijk begroet wordt, beslist niets opgedrongen, foto’s maken zoveel als je wilt zonder extra bij te betalen en dat men deze ringen puur nog voor de toeristen draagt geloof ik niet, ik denk dat de cultuur hier toch de bovenhand heeft, maar wie ben ik, ja Ellis.
  Ja je kunt in de omgeving Chiang Mai ook “gesettelde” long necks bezoeken, maar daar zie je inderdaad de commercie en dat het niet origineel is en de entree is ook schandalig. dus, toch op naar de Long necks in Mae Hong Song en genieten van de weg met tig bochten en een steentje bijdragen aan het leven van deze mensen.

 15. Realist zegt op

  Wel of niet naar de longnecks in Mae Hong Son gaan?
  Ik heb in 2012 een bezoek gebracht aan de longnecks in Mae Hong Son,daar aangekomen ontdekte ik al snel dat deze wereld bekende toeristische attractie eigenlijk een menselijk drama is.
  Er waren op het moment dat ik er was geen andere toeristen en zodoende kon ik wat langere tijd met wat mensen uit het dorp praten.
  Deze mensen zijn +/- 25 jaar geleden gevlucht uit Birma het huidige Myanmar waar het militaire bewind deze stam probeerde uit te roeien en heeft velen van hun gedood en verkracht.
  Een grote groep is naar Thailand gevlucht en vermoedelijk heeft de Thaise maffia ze uit een vluchtelingenkamp gehaald ,ze over een drietal dorpen verdeeld en er een toeristische attractie van gemaakt.
  Deze mensen kunnen geen kant op,ze hebben geen paspoort of andere documenten,kunnen niet terug naar Myanmar en zijn hierdoor afhankelijk van de Thaise grillen en grollen.
  Enkele vrouwen vertelden mij dat ze niet willen dat hun jonge kinderen ook de ringen gaan dragen maar dat stuit op weerstand van de Thais aldaar want geloof me het is big money.
  Deze mensen kunnen zich voorzien van hun levens onderhoud door wat verkopen van dingen die ze maken,maar als toerist moet je entree betalen net zo als in een dierentuin,walgelijk.
  Het grote geld gaat naar de touroperators,taxi exploitanten,restaurants en hotels.
  In Jan 2015 ben ik met vrienden die graag wilden kijken naar Longnecks naar een plaats niet ver van Chiang Mai gegaan,maar ben zelf niet het dorp ingegaan en zal het ook nooit meer doen.
  Zoals zo vaak zijn de mensen de dupe als er niemand meer heen gaat, maar het wordt wel tijd dat deze mensen hun eigen cultuur en woongebied terug krijgen,misschien is dit spoedig mogelijk nu er in Myanmar nieuwe politieke hervormingen plaats vinden .
  Realist

 16. Jack G. zegt op

  Een bezoek aan de langnekken hoeft van mij niet. De omgeving verkennen lijkt mij wel leuk maar ik ben niet zo van dit soort toeristenvermaak waar kinderen ringen om krijgen om toeristenbeurzen te doen openen. Zo maakt een iedereen zijn/haar keuzes maar misschien is het wel geweldig enz enz en mis ik van alles op mijn reisjes hierdoor.

 17. Ilse zegt op

  vorig de trip gemaakt met ouders en zoon met vriendin
  Mijn pa wou graag naar de langnekken dus de trip van chiangmai naar mes
  Son gemaakt met busje en privé chauffeur
  Wel lange reis maar genoeg stops om de omgeving te verkennen
  3 leuke dagen gehad dus wel de moeite waard

 18. Ludo zegt op

  Heb meerdere malen ‘longnecks’ bezocht . Het is nu na ingrijpen van de Thaise overheid niet meer zoals 20 jaar geleden. Er zijn nog wel dorpjes die als toeristische attractie trachten aan geld te geraken. Deze worden dikwijls door een soort interne maffia ,die de mensen onderdrukt, in stand gehouden. Ik heb gesproken met een langnek van 25 jaar. Zij zat met een hoofd telefoon naar moderne engelse popmuziek te luisteren. Ze volgde een master degree aan de universiteit van Chiang Mai. Uit haar gesprek ( in perfect Engels) bleek dat ze onder dwang van de oudere conservatieve volksclan ,van kindsbeen af,de spiraal die regelmatig aangedraaid werd moest dragen. Enkele jaren geleden is dit kunstmatig mensen verminken verboden door de Thaise wet. Ze mogen de spiraal nog dragen , maar ze mag niet meer aangedraaid worden zodanig dat er verminkingen optreden. Dit wordt regelmatig onder controle gehouden met röntgen fotos. Zij die zich in Thailand gevestigd hebben vallen allen onder de Thaise wetgeving dus ook de schoolplicht. Zij zijn nu niet meer opgesloten in hun village zoals vroeger. In oktober 2014 kwam ik zelfs enkele langnekken tegen in de supermarkt Lotus in Pattaya. Ze waren ,net als andere mensen, aan het winkelen. Vlakbij de wijngaarden in Pattaya is er voor de toeristen ook een dorpje met langnekken zodanig dat je voor deze “attractie” niet meer naar het noorden moet.

 19. Max zegt op

  Als reisleider heb ik de Karen longnecks in Mae hong Song vaak bezocht met groepen.
  Dit is gewoon een poppenkast voor de toeristen en het zijn de bootmensen die het grote geld verdienen , (Je vaart er naartoe met een bootje) Ik zou zeggen , blijf ervan weg. Mae Hong Son is wel de moeite kwa natuur en de weg ernaartoe via Pai is schitterend . Vanuit CHX (Chiang Mai) is het 200 km of 6 uur rijden en je kunt eventueel overnachten in Pai , dat is halfweg en heel mooi kwa natuur. In de omgeving Mae Hong Son zijn er ook prachtige grotten en watervallen te zien. Veel mooier dan die langnekken poppenkast

 20. Hans zegt op

  Allemaal heel hartelijk dank voor jullie zinvolle suggesties. De langnecks gaan we in ieder geval overslaan.

 21. colorwings zegt op

  Als alternatief zijn er nog de dagtochten per minibus vanuit Chiang Mai, hierbij zie / doe je erg veel dingen in een dag. O.a.: butterflyfarm bezoeken, een klein longneck gehuchtje bezoeken (vlgs mij alleen waar ze overdag spulletjes verkopen), op een vlot op een riviertje, wildwaterrafting, een olifantentochtje, en nog een wandeling naar een waterval (waar je ook even in kunt liggen) dit alles is in 1 dag en koste in 2008 ong. 1200 baht. Was destijds voor mij erg de moeite waard! Je geeft je op bij je hotel (b.v. het Chiang Mai Gate Hotel heeft veel tochten in het programma) je wordt dan ’s ochtends opgehaald bij je hotel en gaat bij meerdere hotels de medereizigers ophalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website