Beste lezers,

Afhankelijk van het soort visa moet je om de 2 of 3 maanden een border run maken (verblijf 5 maand). Alle omliggende landen reeds bezocht, dus nu het wagentje in en lange ritten naar Ranong of Kanchanaburi (vanuit Hua Hin).

Wij begrijpen dat de regering controle wil hebben over het gaan en komen van vreemdelingen. Maar waarom kan dat niet gebeuren in het lokale immigratiekantoor?

Wat is de beweegreden die de toeristen verplicht om soms vervelende en niet gewilde verplaatsingen te doen maken?

Groet,

Johan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Lang verblijf in Thailand, waarom het gedoe van een borderrum?”

 1. Ger zegt op

  Nou na 3 maanden even een reisje maken is teveel gevraagd. Probeer je leven iets te verruimen en geniet meer dan maar op 1 plaats verblijven. Boek een trip per vleigtuigz naar Maleisie, Vietnam, Laos, Japan of waardan ook naar toe. Voor een paar dagen heel betaalbaar en voorkomt dat je livhamelijk en geestelijk vastloopt. Elk van die landen hebbem weer vele bestemmingen dus je kunt jaren vooruit met je borderruns.

  Em als je in Thailand thuis bent dan weet je dat je nooit vraagt : “waarom”. Gewoon accepteren en niet verder over nadenken , er zijn belangrijkere zaken.

 2. Henk zegt op

  Neem een voorbeeld aan Nederland en de EU. Schengenvisum goed voor 3 maanden. Dan 3 maanden uit de EU en dan kan je weer 3 maanden. Dat is echt super geregeld. Vraag in thailand gewoon een non-immigrant visum (50 jaar en ouder) aan. Na drie maanden een retirement visum. Dan alleen nog elke 3 maanden je woonplaats laten verifiëren. Met een multi re-entry kan je zo vaak in en uit als je wilt.

 3. ruud zegt op

  Aan een lang verblijf in Thailand zitten voorwaarden.
  Bijvoorbeeld ouder dan 50 en 800.000 Baht op de bank in Thailand.
  Er zijn ook andere mogelijkheden, trouwen bijvoorbeeld.
  Blijkbaar voldoet u niet aan die voorwaarden en daarom moet u steeds het land uit.

 4. Franky R. zegt op

  Ook ik snap niet echt goed waarom dit niet via een immigratiekantoor kan worden afgehandeld.

  Het zou zelfs voor meer werkgelegenheid zorgen, mits men bepaalde zaken uitbreidt.

  Misschien is het Thaise logica…

 5. Nico zegt op

  Tja,

  Ik ben 50+ en dus gekwalificeerd als “Retirement” en ik vindt het geweldig elke 90 dagen het land uit geschopt te worden. Hoewel ik op 800 mtr. van het immigratie kantoor op de Chang Watthana Road in Lak-Si woont en dus lopend een stempel kan halen. Maar ik ben niet gek, ik ga lekker “ergens” naar toe. Ik moet nog naar; Vietnam, Myanmar, Indonesië en Lagos, dan heb ik alle landen rondom gezien, kan dus nog twee jaar vooruit, (ga ook 2 x per jaar naar Nederland) Nee, niet afschaffen die regeling, bevalt mij prima.

  Groetjes Nico vanuit Lak-Si (Bangkok)

  • evert zegt op

   Tja Nico,
   Ik ben blij voor jou, maar je hoef toch niet met het excuus van het visa naar een andere land te gaan.
   Het is hier de vraag waarom en ik neem aan voor mensen die om wat voor reden ook graag blijven waar ze zijn en daar is ook niets mis mee lijkt mij.
   Groetjes Evert

  • NicoB zegt op

   Snap het even niet hoor, 50+, gekwalificeerd als retirement en toch elke 90 dagen het land “uitgeschopt” worden?
   Hoeft toch niet, elke 90 dagen adres melding doen en 1 x per jaar verlengen kan ook, mits je aan de voorwaarden voldoet, waarom niet doen, weg lange ritten.
   NicoB

 6. henry zegt op

  De reden is heel eenvoudig . Borderruns geeft een betere controle, en men kan op een heel eenvoudige manier, en zonder veel administratieve rompslomp,iemand de toegang tot het land ontzeggen.

  De Thai zijn echt niet dom

 7. Wim van Doorn zegt op

  Toen ik definitief naar Thailand wilde vertrekken was men op de Thaise Ambassade (in Portugal, daar woonde ik toen) buitengewoon onwillig mij het juiste visum te verlenen opdat ik geen borderruns zou hoeven te maken. Ik was destijds al ruimschoots ouder dan 50 jaar. Ik vond (en vind nog) het buitengewoon raar dat om te mogen blijven het nodig is te moeten gaan. Dat tijdelijk weliswaar (iets van een uur of zo buitenlands te zijn is voldoende) maar toch. Ik liep de deur van die Thai-ambassade net zo lang plat totdat ze toegaven. Ik heb nooit spijt gehad van mijn volharding toendertijd.

 8. Gringo zegt op

  Het vragen naar “waarom” in Thailand is zinloos!
  Lees dit verhaal en de reacties nog maar eens:
  https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/vragen-waarom-zinloos

 9. Daniel VL zegt op

  Ik heb dit jaren gedaan van CM naar Mae Sai. Ik vond het raar dat de Birmanen er iets aan verdienden,500 bt en voor de Thai enkel de firma van het vervoer er iets aan hadden. Voor mijzelf enkel de stempel in het paspoort en een verder een verloren dag.
  Nu nog alleen de 90 dagen melding. Is ook maar tijdverspilling. Kan gedaan worden wanneer men verhuist en niet als men steeds op dezelfde plaats verblijft. Dan is het adres ook steeds het zelfde.
  En ooit is de computer uitgevonden.
  Waarom? Iemand heeft het ooit zo beslist, en wij moeten het doen.

 10. john zegt op

  De borderrun is gewoon een handigheidje om het systeem te omzeilen. Een visum is gewoon voor een of enkele malen bedoeld. Als je dat wilt omzeilen dan doe je borderruns! Daarom ook de toegangsweigeringen als je vele malen een borderrun doet.
  De 90 dagen melding is natuurlijk totaal anders. Je hebt dan in principe een visum voor langere tijd maar men wil weten waar je bent dus je dient je te melden. Zelfde natuurlijk met de melding als je meer dan 24 uur in een andere provincie bent. TM28 en TM 30 formulier.
  De opmerking: “kan dat niet anders dan een borderrun bv door melden bij immigratiekantoor ” is daarmee ook beantwoord. Ja, het kan anders maar dan gooi je de essentie van een visum overboord!

 11. John Chiang rai zegt op

  Persoonlijk blijf ik van mening dat men de verplichte 60 en 90 dagen borderruns ook anders regelen kan. Bij een borderrun krijg je bij binnenkomst een stempel in je paspoort,zodat de Thaise overheid een overzicht heeft,wie en hoelang iemand zich ophoudt in het land. Het zelfde effect zonder vele kilometers rondreizen zou je ook kunnen krijgen door een stempel te halen op het plaatselijke amphür of een z.g.n vreemdelingen politie. Bij het niet volgen van beide mogelijkheden,heeft de overheid geen enkele informatie, waar de toerist zich bevindt,en zal hoogstens met een opsporing,of hoge boetes bij het verlaten van het land actief kunnen worden. Iedere normale bezoeker van het land zal bij een dreigende hoge boete bemoeid zijn op tijdig zijn stempel op het amphür te halen,en die zich iligaal wil ophouden in een land,schrikt ook de betreffende wetgeving niet af. Veel Farangs blijven het systeem van de borderruns verdedigen,niet omdat het naar hun mening zo goed is,maar gewoon om het feit,dat ze alles goed heten zolang het met Thailand te doen heeft. Als de zelfde Farang met zijn thaipartner in Nederland zou wonen,waar hij zijn thaise partner iedere 60 a 90 dagen voor een borderrun over de Duitse grens moest brengen,zouden ze moord en brand schreeuwen.

 12. Jacques zegt op

  Het is zo John, voor vele farangs echt lastig geworden. Dit seizoen moet ik ook 2 borderruns doen, omdat ik 5 maand verblijf in Thailand. Vroeger kreeg ik een jaarvisum en bleef dan maar max 6 maanden. Ik betaalde hiervoor 150 euro, geen probleem wat dat betreft. Nu kreeg ik maar een toeristenvisum (?) ook 150bath en moet ik om de 60dagen buiten. Ben gepensioneerd ambtenaar, hoger kader en ik laat hier wel wat euro’s achter. Ik vind het echt vervelend die runs naar Trat Cambodja en het is nog gevaarlijk ook steeds die ritten en je bent 1 dag verloren. Ik kom hier al 14 jaar overwinteren en het zal dan ook denkelijk de laatste keer zijn. Ik weet zeker dat het veel klantvriendelijker kan. PS nu heb ik horen zeggen dat men via Oostenrijks Consulaat, bij binnenkomst met een 3 maanden visa een jaarvisum kan aanvragen en kost 1900bath en dan om de 3 maand een stempel halen bij de immigratie. Ga dit opvolgen indien mogelijk en anders is het einde verhaal voor mijn Thailandreizen, of het moest weer eens veranderen dit jaar in de gunstige zin!

  • stevenl zegt op

   5 maanden verblijf? Dan kun je toeristenvisum doen voor 60 dagen, dat 1x verlengen (lokaal immigratiebureau), dan 1x border run doen en dat weer verlengen. Dan heb je in totaal 150 dagen. Of in plaats van border run een nieuw toeristenvisum aanvragen. 2 border runs zijn niet nodig maar je eigen keuze.

   Het verhaal over het Oostenrijks consulaat kan niet. Bij immigratie kun je een extension of stay aanvragen, maar jaarvisum aanvragen binnen Thailand kan niet, laat staan bij een buitenlands consulaat binnen Thailand.

 13. w van der hooft zegt op

  ik kom binnen met een 3 maand visum en vervolgens ga ik naar de immigratie in Pak Nam ( havenstadje in

  Samut Phrakan) en vraag een jaarvisum aan, voorwaarden jaaropgaaf en bevestiging van de ned ambassade

  kosten ambassade 1400 bath en jaarvisum 1900 bath, moet me om de 90 dagen melden bij een immigratie

  kantoor maakt niet uit waar in Thailand, doe dit reeds 14 jaar en nooit geen problemen,

 14. ruud zegt op

  U bekijkt de zaken van de verkeerde kant.
  Namelijk de uwe.
  De Thaise overheid heeft een tijdje geleden gezegd: het is wel leuk al die mensen die hier willen komen wonen, maar je moet er natuurlijk wel wat aan hebben.

  Het lijkt me dat mensen die iedere keer een borderrun moeten maken niet in de categorie “je moet er wel wat aan hebben” vallen.
  Je moet er wel wat aan hebben, kun je vertalen met: je moet geld meebrengen.
  Een zeer verstandige insteek van een land lijkt me.
  Mensen zonder geld, heeft Thailand al genoeg.

  Als je dus geld meebrengt ben je welkom.

  Voor mensen die buiten de categorie huwelijk en pensionering vallen is er dan nog het vangnet van het elite programma.

 15. theoS zegt op

  De Immigration is gerechtigd om visa verlengingen zelf te doen maar ze doen het niet. Ik denk te veel extra werk, honderden toeristen per dag extra die hun visum willen verlengen, en is de Immigration niet op berekend. Is wel geweest dit. Ik kwam in 1976 met een toerist visum van 2 mnd in Thailand en kreeg een verlenging van 3 mnd bij de Immigration in Soi Suan Plu te Bangkok, kosten 1 baht voor een zegeltje. Er werdt gewoon gevraagd hoe lang ik nog wou blijven. Toen Generaal Prem Tinsulanonda (heeft een hekel aan Farangs) de macht greep was het voorbij met dit alles en moest men naar Penang maar er bestaat of er is geen Wet dat dit moet. De Immigration mag het gewoon doen, als zij willen.

 16. lung addie zegt op

  Zoals reeds hoger vermeld zijn die borderruns enkel een omzeiling van de visumwetgeving in Thailand. De reden is eenvoudig: niet voldoen aan de eisen voor een jaarverlenging, die dan in feite, toch niet in mijn ogen, echt overdreven zijn.
  Indien je, als gehuwde met een Thaise, niet voldoet aan de financiele eisen, ja dan zal je toch een arme mensen leven moeten leiden hier. Als niet gehuwde niet kunnen voldoen aan de financiele eisen dan zal Thailand al even min het Walhalla van de wereld zijn.
  De 90 dagen melding, waar sommigen zoveel kritiek op hebben:
  meestal is er een immigratiekantoor toch binnen een betrekkelijk overbrugbare afstand. Tevens, voor de 90 dagen melding hoef je niet persoonlijk op het immigratiekantoor te verschijnen. Ik combineer dat steeds met iets anders: shopping, iets gaan bezichtigen. Stoort me echt helemaal niet…. om de 3 maanden, mens toch en dat voor een gepensioneerde …. je zou moeten blij zijn want het geeft je een geldige reden om een halve of ganse dag, met een geldige reden, te “verdwijnen” uit het alziende wantrouwige oog van jullie ‘tie rakjes” ….

  • Jo zegt op

   Niet helemaal waar, ik vraag gemakshalve mijn Non Imm O (op basis van huwelijk) aan in den Haag, omdat ik daar vlakbij woon. Moet dan iedere 90dagen het land uit, maar dat combineer ik ook met leuke tripjes,.
   Heeft niets van doen met niet kunnen voldoen aan, maar gewoon gemakzucht. En ik vind die tripjes leuker dan me om de 90 dagen melden op Chaeng Wattana


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website