Beste lezers,

Ongeveer deze tijd, een jaar geleden zat Thailand in een politieke crisis met de uitzichtloze strijd tussen de geelhemden en de roodhemden. De Thaibaht haalde toen ongeveer 42 Bht voor één euro. Er verscheen toen op dit blog een “vooruitzicht” uitgesproken door “kenners”, al zou die verhouding verder toenemen naar 45 Bht/€.

Nu een jaar later, is het tegendeel een feit en worstelen met waarden ruim beneden de 40 Bht.

Ik doe daarom een oproep aan de “kenners” en andere mensen met financieel inzicht met de vraag waar de toekomst ligt?

Ik overweeg een Thaise investering, maar daarvoor moet ik euro’s omwisselen in Thai baht. Als je dit op het goeie moment kan doen scheelt dat al vlug 10% of meer.

Voldoende om op onderzoek en deskundigheid beroep te doen.

Met dank aan de experts.

Met vriendelijke groet,

Nonkelwin


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

35 reacties op “Lezersvraag: Welke kant gaat het op met de koersontwikkeling Thai baht – euro?”

 1. David zegt op

  Tja, investeren of beleggen die je bij voorkeur op momenten dat wisselkoers of rente ideaal interfereren.
  Aan de voorspelling wat de baht en euro in de toekomst zullen doen, breken economen soms ook hun hoofd.

  Zo staat bv de goudprijs vandaag in euro 20% hoger dan 6 maanden geleden. Net door de zwakkere euro tegenover de dollar. Toch rendeert zo’n investering vandaag nog steeds op lange tot zeer lange termijn, omdat het zijn waarde zal behouden. Op korte termijn is het eerder een gok; kan je snel 20% winnen maar ook verliezen.

  Verder krijgt niet alleen de toerist of expat minder baht voor zijn euro.
  Een Thai kan met zijn baht ook minder kopen. Het loon stijgt nauwelijks, maar het leven is ook voor hen duurder geworden.

 2. Erik bkk zegt op

  Met de QE door de ECB die in maart gaat starten komt er maandelijks 60 miljard Euro extra in omloop. Meer Euros waar niets extra tegenover staat betekent een lagere prijs. De kans dat de Euro verder gaat dalen is dus heel groot. Hetzelfde staat dan te gebeuren met rente op spaartegoeden in Euros. Met een dalende Euro stijgt de Baht in waarde.

  • kees zegt op

   het is de euro die daalt in waarde.
   de baht blijft hetzelfde.
   Het maakt niet uit welke vreemde munt je koopt.

 3. Gerard zegt op

  als, als, als . .
  Als iedereen exact zou weten wat de toekomst van de verschillende valuta zou worden (een beetje vergelijk baar met de waarden van aandelen) dan zou iedereen, via opties snel heel rijk kunnen worden . .
  De waarde daling van de Euro, is nu de reden van een sterkere Tb m.b.t. de €.
  De Tb naar SDG, US$ en HKD is niet echt groots gewijzigd . .
  85% van werelds grootste banken voorspelden midden vorig jaar al, dat de € binnen 2 jaar naar één om één met de US$ zou zakken . .koers was toe nog 1.30 a 1.35 . .koers is nu ca. 1.142 . .was al even 1.115
  Rentes, economische groei, spanningen of oorlogen, zijn de grondslagen van de valuta schommelingen .
  Mocht er qua economische groei, wereldspanningen, spanningen in Thailand etc. de komende 1,5 a 2 jaar niet veranderen, is een Tb van ca. 32 dus niet ondenkbeeldig . .

  • rene zegt op

   Inderdaad. Spanningen, oorlogen, coups etc hebben een dalende werking op een munt, met uitzondering van de Baht, die wordt er enkel sterker door. Daar heb ik nog steeds geen zinnige uitleg over gehoord.

 4. teun zegt op

  Zij die echt weten hoe koersen van valuta en/of aandelen in de toekomst zich ontwikkelen, liggen op een tropisch prive-eilandje te genieten van zon, zee etc.

  Kortom, niemand kan een betrouwbare voorspelling doen.

 5. leon 1 zegt op

  De economie daalt en de werkloosheid stijgt in Europa, dat zijn de belangrijkste punten dat de Euro daalt.
  De EU is miljarden in het systeem te pompen om de economie op te krikken.
  In Amerika is het net anders om, daar stijgt de dollar en daalt de werkeloosheid.
  Zelf heb ik geen vertrouwen meer in de EU en de Euro, het is een zeepbel aan het worden.

 6. Harry zegt op

  Geld is niets anders als gestold vertrouwen in een ruilmiddel: dat iemand anders tegen dat ruilmiddel ( zilveren en gouden munten, of door de overheid gegarandeerd papier tot .. regels in een computerprogramma) andere goederen teruggeeft.
  Om het moment, dat dat vertrouwen daalt, en mensen massaal hun ruilmiddel om gaan zetten in een andere ( papier voor goud, DM’s voor US$, of Roebels in Euro’s/US$, en het aanbod dus fors hoger is dan de vraag, daalt de wisselkoers. Gaat dat snel en veel, zullen anderen versneld tot in paniek hetzelfde gaan doen en valt dus de wisselkoers ( Roebel naar US$/Euro’s) .
  Er zijn een paar grote valutablokken: US$ ( incl Chinese Yuan, Thai Baht), Euro, Yen. En dat is het zo ongeveer.
  Als het vertrouwen inde Euro afneemt, en mensen hun geld omwisselen in US$, zal dus ook de Euro minder THB’s opleveren (zolang dit duurt).
  Op het moment, dat stabiliteit ontstaat langs de Euro ( rust in Oekraïne, probleem Griekenland geneutraliseerd, verminderde toestroom van vluchtelingen), zal het “lemmingen”gedrag weer de andere kant op kunnen gaan, en worden US$ ( en THB’s) omgezet in Euro’s.

  Toen in de 80-er jaren ik aan de UVA een collegeblok over deze valuta-situaties volgde, werd aan het eind aan de prof de vraag gesteld: leuk dit alles, doch.. “wat wordt de koers van de US$ volgende week, maand enz..” kwam als antwoord: “voor de koers van de US$ tov de Europese valuta moet u niet bij de faculteit Economie, doch bij Psychologie zijn”.
  Om een idee te geven: de Bundesbank had een “oorlogskas” van 3 miljard DM om de US$ niet door de 3 DM-grens te laten gaan. De dagelijkse valutastromen bedroegen toen … 1000 miljard US$ per… dag.
  Die “oorlogskas” was dus in enkele dagen opgedroogd, en de US$ ging tot DM 3,35.

  De enorme verruiming van de geldmarkt door Draghi van max 1100 miljard Euro ( bij 60 mrd/dag) is dus…tov het jaarinkomen van de hele EU van 17,000/jr.. slechts.. 65 dagen inkomen. Kijkend naar de totale schuld… denkt u nu echt, dat de consument zich totaal een andere richting uit zal laten sturen met een verhoogde leencapaciteit van… 2 mnd salaris ? ( Uw hypotheek + Pers. leningsruimte is met .. € 5000 vergroot ?)
  Als echter het VERTROUWEN de andere kant uitslaat, DAN zal men die “lening” opnemen, en nog veel meer, en verandert de economie, en dus het vertrouwen in de ruilbaarheid van de Euro.

  Oftewel: zodra U weet, wanneer dat VERTROUWEN om gaat slaan, DAN geld wisselen.
  En aangezien economen nog steeds de psychologie niet in hun denkraam hebben ingepast, blijft men als halve blinden in het rond slaan.

  Voor MIJN zakelijke activiteiten: ik koop o.a. in THB , waarvan de goederen dus nu een 15-20% duurder geworden zijn in Euro’s. Dus.. klanten, die naar andere producten uitwijken. Toch houd ik mijn valuta open, want ik verwacht (hoop), dat in de komende maanden de Euro weer fors sterker wordt
  ( en als zovele profeten eet ik brood, ofwel: heb nul toekomst voorspellend vermogen )

 7. Eric zegt op

  Toch ook rekening houden met een devaluatie van de Baht.
  Concurentie met de buurlanden is onverbiddelijk en uitvoer word te duur. Met dit soort opportunistische regeringen is de beslissing vlug genomen.

 8. Roel zegt op

  ook hier in Thailand ondervinden ze de negatieve gevolgen van een te sterke Thaise bath.
  Vorige week woensdag is er een tv debat geweest hierover op de Thaise zender tussen verschillende departementen. Er zal onderzocht worden hoe om te gaan en hoe de Thaise bath minder sterk te maken, vergeet niet Thailand exporteert veel naar Europa, dus omvang export daalt, wat weer resulteert in slechtere economische groei en minder belastinginkomsten. Export is al minimaal 1 jaar aan het dalen en dat moet stoppen was de conclusie.

  Dus welke kant het opgaat is moeilijk te zeggen, als de Thaise overheid niets doet zal het beslist naar 30 a 32 bath op de euro kunnen gaan doordat er zovele Eurootjes in een falend systeem wordt gepompt. Europese aandelen zullen daardoor stijgen is de verwachting, dus daar het koersverschil terug halen. Ook als USA de rente zal gaan verhogen zal er veel geld uit de USA naar Europa stromen, zodat daar op de aandelen ook weer een zeepbel ontstaat. De tendens is reeds in gang gezet, zelf beleg ik ook en alleen al dit jaar een groei in de portefeuille van meer als 10%, komt alleen door lage rente en veel kapitaal wat wordt geplaatst door banken en grote jongens maar ook al uit de USA.

 9. Aad zegt op

  Hallo Nonkel,
  Ik denk dat je vraag juist is beantwoord. Ik persoonlijk ben het eens met Erik bkk en leon 1. Ik denk dat de zg pariteit (1;1) €/USD er wel zal komen. Er is in heel Europa maar 1 economie waar de industrie goed werkt en dat is natuurlijk Duitsland maar ook daar heb ik mijn twijfelsl want er wordt op papier wel veel geexporteerd maar een belangrijk aandeel in die cijfers heeft de auto industrie waarvan bijv Mercedes meer autos in Azie verkoopt dan in D en de rest van de wereld plus dat de achterstand in onderhoud aan het wegennet en het spoorwegnet gigantische is en geschat wordt op 1000 miljard! Dat moet natuurlijk bij de staatschuld worden opgeteld als toekomstige kosten maar wordt nooit vermeld. Afgelopen week is een brug gesloten op een belangrijke hoofdweg omdat hij te gevaarlijk was geworden voor het verkeer! En Schauble maar volhouden dat de Bund geen geld meer hoeft te lenen en zodoende de indruk wekt bij anderen dat ze het zo goed doen en alle anderen in de EU voor kan houden dat ze moeten bezuinigen! En waar ligt de economische groei in de wereld? Je zal maar van Hatz 4 moeten rondkomen! En wie heeft Merkel gekozen om ons te vertegnwoordigen eigenlijk? (Ukraine, economie enz)
  Geen advies helaas want dat zijn persoonlijke beslissingen natuurlijk.
  Groeten,

 10. sommeil zegt op

  Verbazend is het niet na vele jaren van een te
  sterke euro er nu een correctie wordt ingezet.
  Dat we als toeristen of pensionados er niet echt
  mee blij zijn is een understatement.
  Amerika met zijn goedkope schalieolie en sterkere dollar is er niet vreemd aan.
  Jammer genoeg weten we niet wat de toekomst brengt.
  Gewoonweg genieten van dit land, al is het met wat
  met wat bathjes minder.

 11. Pieter zegt op

  Geduld !
  De Thaise Baht is voor mensen met euro’s gedaald vanwege de zwakke economie in Europa en de twijfels omtrent Griekenland. De geldschepping QE door de ECB doet er mijn inziens ook geen goed aan.
  Echter de Thaise economie draait voor het grootste deel op de productie en export van auto’s ca. 60%(buitenlandse merken wel te verstaan). Vervolgens neemt de agrarische sector (rijst, fruit, sea-food en rubber een heel klein percentage (ca. 10%) en de toeristenindustrie ca. 12 %. De rest zijn de overige buitenlandse producenten met een fabriek in Thailand.
  U kunt hier uit opmaken dat de Thaise economie zeer gevoelig is voor beslissingen van buitenlandse ondernemingen in Thailand. Voorbeeld: Als Toyota besluit de productie deels over te brengen naar de Filipijnen is dat een rib uit de Thaise economie.
  De huidige regering heeft het plan om de projecten met een Mega-lening uit te voeren van de baan geschoven en laat nu buitenlandse overheden (lees China) projecten financieren.
  Zeer goed voor de financiële positie van Thailand maar men wordt nog meer afhankelijk van het buitenland.
  De economie van Thailand is dus zeer gevoelig en zo ook de Thaise baht. Gevoelsmatig zeg ik gaat de wisselkoersverhouding terug naar 45, maar de zwakke euro speelt ons parten en met name als Griekenland binnenkort uit de euro stapt…..en misschien vervolgens Italië en Spanje.
  Een grote vraag naar euro’s (bijvoorbeeld China switch van US$ naar euro;s) kan ons redden, want onze huidige NL regering is te weinig bezig met koopkracht, consumentenvertrouwen en werkgelegenheid te stimuleren.
  Dus geduld. De koers van de baht is voor ons afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de euro.

  • ruud zegt op

   Buitenlandse overheden laten investeren is niet echt een goed plan.
   Het is ook een lening afsluiten, want de inkomsten van de buitenlandse investering vloeien in de toekomst weg naar het buitenland, in plaats van dat ze in eigen land blijven.
   Als je als overheid geen geld hebt voor prestigeobjecten, moet je ze gewoon niet uitvoeren of er voor sparen.

 12. Gilliam zegt op

  Ook ‘kenners’ hebben geen glazen bol.
  Technisch gezien: downtrend
  Na het neerwaarts kruisen van de 55 SMA lijn hebben de verkopende partijen EU/THB flink naar beneden gedrukt.
  Wel is de afstand tot de gemiddeldelijn flink gegroeid, hetgeen een countertrendbeweging uitlokt. Om op korte termijn een herstelbeweging te kunnen starten en de afstand tot de 55 SMA lijn te verkleinen, zal de koers in eerste instantie 37.270 moeten uitnemen. Zolang dat niet gebeurt, blijft de neerwaartse druk op het veld aanwezig. De verwachtingen zijn, ook na een counterbeweging, neerwaards gericht.

 13. Pieter zegt op

  Nog een belangrijke toevoeging:
  Vanaf 1 januari 2016 kunnen alle personen van de ASEAN aangesloten landen gaan werken in de andere landen. Dit zou weleens een vloedgolf van Cambodjanen, Vietnamezen, Filipijnen en MYanmar werknemers naar Thailand kunnen betekenen, die op deze manier de werkgelegenheid in de verdringing gaat brengen.
  Goedkopere werknemers en Thaise ploegbazen.
  Een ramp voor de Thaise economie.

  • Cornelis zegt op

   Lang niet ‘alle personen van de ASEAN aangesloten landen’ kunnen bij de inwerkingtreding van de ASEAN Economic Community – AEC – gaan werken in andere landen. Dit is beperkt tot professionals in een zeer gering aantal beroepen en dan ook nog maar alleen als nationale qualificaties/opleidingen/diploma’s wederzijds worden erkend. De problemen rondom de uitwerking zijn nog niet opgelost. Vooralsnog komt er van het ‘vrije verkeer van arbeid’ dus niets.

 14. Ron zegt op

  Analisten voorspellen al jaren dat de dollar evenveel waard wordt als de euro. Op dit moment scheelt het niet veel meer , dus ga er van uit dat je de komende jaren +\- 33 bath voor je euro gaat krijgen.

  • David zegt op

   Dan is nu investeren de boodschap. Gokje wagen?

 15. rebell zegt op

  Als je geld wilt verdienen moet je nu Thaise Baht in Euro wisselen. Hij die voor 48-55 Baht gewisseld heeft maakt nu ca. 25% winst.

  • Pieter zegt op

   Rekenwonder !

   Een wissel van toen 48 en nu 37 geeft al > 29,7% maar zoals de AFM pretendeert te zeggen

   “Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst”.

   Noot: Toen zagen velen de baht ook nog stijgen naar 65.

   De toekomst zal het juiste antwoord geven.

 16. DVW zegt op

  Aangezien er bijna unanimiteit is dat de euro binnenkort evenveel waard zal zijn als de dollar,waarom dan nu uw euro’s niet wisselen in dollar?
  Dan heb je binnenkort toch meer dan 10% gewonnen?
  Als het zo eenvoudig was …..dan was toch iedereen met een behoorlijk kapitaal rijk of niet soms?
  Persoonlijk denk ik wel dat we eerder naar 32 dan naar 40 baht zullen evolueren en dan als de economie in Europa terug opveert terug hoger.

 17. David zegt op

  Zo blijft privé beleggen een persoonlijke keuze. Je geld op de bank brengt niets op, integendeel. En uitdelen doen we ook niet. Investeren in sicavs etc. tot daar aan toe. Koop vastgoed of liever bossen in het thuisland. Die laatste worden onbetaalbaar. Heb het niet eens over emissierechten daar wordt fors in gehandeld. Red je hachje en vooral je savings. Dat laatste kan. En wat ook kan is investeren in groene energie. Zoals de Mekong dammen in Laos. De Chinezen hebben dat goed gezien. En rijke Thai worden rijker, arme moeten verhuizen en zijn hun premie kwijt aan corruptie.

 18. tonymarony zegt op

  Wat er van te denken als we eerst het volgende jaar eens onder de loep leggen, want te beginnen met de ASEAN confentie het talen problem de diverse munteenheden ik heb me al laten vertellen dat Indonesia heeft al de dollar laos zijn ze ook gek op de dollar vetnam dollar ja en er zijn er nog meer met dollars , misschien krijgen we hier ook de dollar want we praten allemaal over die euro maar wat te denken van de engelse pond de australise dollar en ga zo maar door , mensen in Thailand zien het ook somber in wat er allemaal nog staat te gebeuren , maar laten we eerst maar kijken wat er gebeurt in het EU komt want 1 ding is zeker die 60miljard per maand komt niet bij de consument maar bij de banken terecht heb ik het vermoeden om die nog wat meer op te krikken als er nog meer landen ter ziele gaan , dat is mijn vizier op het spel wat er gespeeld word door de / yank / moscou en de eu het spel van de groten , we zullen het zien
  wie het spel wint , maar er is niemand die nog met een oorlog rekening houd in Europa , oekraine en rusland heel gevaarlijk om niet te spreken over het syrie gevaar.

 19. janbeute zegt op

  Als je hier voor een lange periode permanent verblijft , zo als ik al voor vele jaren .
  En met een gewoon soort van simpel boerenverstand .
  Wat doe je dan ??
  Zorg dat je reserves in THB opbouwt op je Thaise bankrekeningen voor de zegmaar slechte tijden . . Nu is het weer de tijd dat velen weer dikke olifant tranen huilen daar het leven in Thailand nu weer super duur is geworden .
  Dit is niet te danken aan de hoge Bath , maar met dank aan de lage Euro en de slechte economie aldaar en het financieel beleid van de EU .
  Zeker met dank door de Zuid Europesche landen .
  Wat ik nu doe , is gewoon de Euro laten voor wat het is op mijn Hollandse bank rekeningen .
  En rustig goedkoop verder leven in Thailand doormiddel van mijn spaarcentjes op Thaise bank rekeningen .
  Over een tijd , wie het weet mag het zeggen zal de Euro weer gaan stijgen of de Bath weer gaan dalen .
  Dan ga ik weer Eurootjes van mijn Hollandse banken om zetten in Thaise Bathjes .
  En dus ook weer mijn reserves hier aanvullen .
  Zo simpel is het .
  Kun je dit niet financieel opbrengen , blijf dan liever in Nederland wonen en kom hier op vakantie voor een bepaalde periode .

  Jan Beute .

  • lung addie zegt op

   Beste Jan Beute,

   volledig met jou eens en vooral met je laatste zin. Wat de Euro/Baht ook zal doen weet momenteel niemand, één ding is zeker: jouw stelling, wat tevens de mijne is, geeft ons de kans nog verschillende jaren de kat uit de boom te kijken.µ

   Lung addie

 20. Edwin zegt op

  Voorspellingen van 1 jaar mag je gerust korte termijn noemen en onbetrouwbaar.
  Er zal best iemend gelijk of ongelijk krijgen. Dan is het echter geen kunde of onkunde maar toeval.
  Analisten zijn altijd voorzichtig met het doen van boude uitspraken maar willen toch verstandig overkomen. Ze komen dan met dingen als ; Ondanks de economische ontwikkelingen in Thailand en de Aziatische regio mag verwacht worden dat we op de lange termijn terugkeren naar meer realistische waarden. Dat lijkt mij ook. Verder is spreiden belankrijk. Verhaal van het mandje US, Sterling ,Swissy, aandelen, whatever. Verder is tijd een factor, nu wat, over paar jaar wat. En zie daar, je bescheiden kapitaaltje is in rustigere vaarwaters terecht gekomen. De onrust vergeten.

 21. patrick zegt op

  het is een feit dat de Baht op vandaag voor de Europeanen ongemeen duur wordt. Dit is inderdaad te danken aan het falen van het Europees systeem. Telkens de Europese gemeenschap uitbreidt met nog maar eens een Oostblokland, zakt de veerkracht van de Euro. Er staan er nog enkele te wachten tot het hun beurt is en die komen heus niet om de Euro sterker te maken. Kijk maar naar Polen die nog steeds aan zijn eigen munt vast houdt, niettegenstaande de overstap naar de Euro een voorwaarde was om bij Europa te komen. Ze hebben geen haast. Daarnaast is er op vandaag de grote twijfel rond Griekenland waar op het ogenblik een “run on the bank” actief wordt en waarbij de Grieken massaal hun Euro’s van de bank halen om die vervolgens in een ander Europees land op een rekening te plaatsen. Daarnaast is de vraag of er nog andere zuiderse landen zullen volgen indien Griekenland noodgedwongen het Europees avontuur afsluit. En tot slot is er ook nog de Europese Centrale Bank die ervoor zorgt dat je Euro’s op vandaag geen cent opbrengen en niet gehaast is om haar houding snel te wijzigen. Zo kunnen de Europese landen met een grote staatsschuld gemakkelijker controle houden doordat ze verder oude dure leningen kunnen vernieuwen aan betere rentevoeten en daarmee de opgelegde Europese normen kunnen aanhouden zonder echt inspanningen te moeten doen. In Thailand is het op vandaag economisch redelijk rustig, waardoor de Baht zijn waarde behoudt en zelfs verbetert.
  Hou er dus rekening mee dat de Baht in het eerstvolgende jaar niet verzwakt tegenover de Euro, maar eerder nog in sterkte toeneemt, waardoor wij dus in de nabije toekomst steeds minder Baht voor onze moeizaam verdiende Euro’s zullen krijgen. Alhoewel, beleggen op basis van wisselkoersen is steeds een “risky business”.

 22. Frans Nico zegt op

  De meeste mensen (niet valutahandelaren) kopen of verkopen vreemde valuta op emotionele gronden. Men koop (of verkoopt) op basis van de koers. Voor veel investeerders in buitenlandse bedrijven speelt de muntkoers geen grote rol. Voor valutahandelaren spelen verwachtingen in de koersontwikkeling juist een grote rol.

  De koers van de € ten opzichte van bijvoorbeeld de $ wordt bepaald hoe de economie van elk land er voor staat en wat de verwachtingen daarvan zijn. In de USA herstelt de economie veel sneller dan in Europa. De reden daarvan laat ik hier even buiten beschouwing. Daar komt bij dat Europa in een schuldencrisis zit. Het gevolg daarvan is dat de waarde van de $ ten opzichte van andere valuta stijgt terwijl de waarde van de € ten opzichte van andere valuta juist daalt. De Thaise Baht is ten opzichte van de twee genoemde munten dus een van de andere munten. De waarde van de Thaise Baht kan dus stijgen ten opzichte van de € en dalen ten opzichte van de $. Het is maar net tegen welke munt je de Thaise Baht zet. Is jouw munt de €, dan heb je op dit moment pech. Is jouw munt de $, dan heb je op dit moment geluk. Het is maar net waar de “deskundige” hun vertrouwen op hebben gezet in hun oordeel wat de waarde van de Thaise Baht zal doen.

 23. e zegt op

  ik vind het maar vreemd ,
  wie bepaald eigenlijk de waarde van de thai bath ?
  in het westen worden landen afgewaardeerd door financiele instanties en allerhande ontwikkelingen.
  ik lees nooit iets over de status ( van aaa+ tot junk status ) van Thailand .
  een coup , politieke instabiliteit , export door dure tb ingekakt , toeristen blijven massaal weg, onderhoudskosten voor het dagenlijks leven vliegen omhoog ( schulden last per gezin stijgt tot grote hoogte ) , een bizarre prijs stijging van het onroerend goed ( zeepbel ) leugens over economische groei ,
  rubber en rijst prijzen ingekakt …………… En toch is de tb ‘ duur ‘ . onder deze omstandig heden zou een westers valuta geen droppie meer waard zijn en derhalve zou het land zijn status worden afgewaardeerd.
  ( misschien doen de nieuwe machthebbers grote boodschappen in het buitenland )

 24. p.hofstee zegt op

  Europa wil graag 1op 1 met Amerika dus dan weet je dat er in Thailand nog wel wat afgaat de komende tijd.en als Griekenland en Oekraine helemaal misgaat dan is de Euro helemaal de klos.

  • Frans Nico zegt op

   Beste J. Hofstee, dat is niet geheel juist. Oekraïne is feitelijk al bankroet en wordt op de been gehouden door de EU en het IMF en is bovendien geen lid van de EU en de Eurozone.

   Griekenland is het probleem van de onzekerheid. Een Grexit biedt juist zekerheid dat de Eurozone niet in het moeras van de Grieken wordt meegezogen. Men weet dan waar Europa aan toe is. Een zwak land minder aan het infuus zal de rest van de Eurozone sterker maken en zal een waardestijging van de € met zich meebrengen.

   Wat is de schade?
   De Grieken hebben tot nog toe 245 miljard € geleend van de Eurolanden.
   Dat is € 22.270 per Griekse inwoner geleend van de Eurolanden.
   Dat is € 738 per Euroland inwoner uitgeleend aan de Grieken.
   Wie is het slechts af?

   Voor de inwoners van de Eurolanden valt dat alleszins mee, voor de Grieken juist tegen.
   Een oud Grieks gezegde: “Elk volk krijgt de leider die hem toekomt.”

 25. Hyls zegt op

  Europa wordt steeds voordeliger als vakantiebestemming…. want de waarde van de THB neemt toe…. op zich wel gunstig voor degenen die hier in Thailand inkomen genereren, of hier bezittingen hebben..

 26. goort zegt op

  Zorg ervoor dat je een deel van je Euro’s omzet naar USD en wat goud (of goudmijnen).
  Verder denk ik dat het niet lang meer zal duren voordat de Thaise Centrale bank de rente verlaagt, en wellicht ook geld gaat printen waardoor de Bath gaat zakken, om zo de export te stimuleren….

  Alle centrale banken van Canada tot Australie, Japan tot Denemarken, doen het…dus het is zelfmoord om niet mee te doen.

 27. Moderator zegt op

  Wij sluiten dit topic. Bedankt voor de reacties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website