Lezersvraag: Wordt de koers van de baht kunstmatig hoog gehouden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
5 april 2017

Beste lezers,

De huidige internationale wisselkoers geeft al lange tijd het beeld van een stijgende Baht en dalende euro. Toch ziet het er voor de economie in Thailand niet zo bijster goed uit. De export neemt nauwelijks toe, mede door de sterke baht; de doorsnee bevolking heeft weinig te spenderen terwijl de schulden huizenhoog zijn.

Wordt mogelijk de baht kunstmatig hoog gehouden door economisch tsaren in het land? Zo ja, hoelang blijft die kruik te water tot ze breekt? De huidige economie wordt door sommigen al vergeleken met de situatie in 1997, toe de economische crisis in Thailand compleet was.

Groet,

Jacques

29 reacties op “Lezersvraag: Wordt de koers van de baht kunstmatig hoog gehouden?”

 1. jan zegt op

  volgens mij is de bath niet veel waard , je krijgt nu voor een euro 35 bath , en voor heen 47 baht, dus als ik nu mijn gekochte bath van een paar jaar terug gekocht voor 47 een euro krijg ik nu meer euro terug voor 35 bath

  of ik zie het verkeerd

  • NicoB zegt op

   Ik gebruik jou cijfers. Voor 35 Bath krijg je nu 1 Euro, dus met de 47 Bath die je eerder kocht voor 1 Euro krijg je nu 34 % meer Euro’s terug, goed als je dus destijds Euro’s in Bath hebt belegd.
   Met andere woorden, voor je 47 Bath krijg je nu 1,34 Euro, da’s nogal een verschil.
   Heb je nu zoveel meer Bath, kun je in NL mooie deals maken, maar ja, dat zal meestal niet gelden als je in Thailand blijft en niet iets in Europa van plan bent.
   Kortom, hangt dus helemaal af van wat je persoonlijk van plan bent, repatrieer je naar NL zit je goed, immigreer je naar Thailand heb je minder Bath.
   NicoB

  • Piet zegt op

   Ik denk dat rekenen niet je sterkste kant is Jan…als je nu de 47 baht van enige jaren terug nog zou hebben krijg je voor 35 baht een euro en houd je 12 baht over voor beginnend volgend euro ( even de omwisselingkoersen vergeten)
   Je ziet het dus verkeerd …of je moet bedoeld hebben dat je nu meer euro terug krijgt voor 47 baht ipv 35 baht
   Piet

  • Kees zegt op

   Ja, je betoog volg ik voor geen meter. Wat is ‘niet veel waard’? Je zegt vroeger was 1 Euro = 47 Baht oftewel 1 Baht = 0.021 Euro, nu is 1 Euro = 35 Baht oftewel 1 Baht = 0.029 Euro. Je krijgt dus ongeveer 35% meer Euros voor je Baht (of 35% minder Baht voor je Euro als je wilt), dus – ten opzichte van de Euro – is de Baht juist 35% sterker geworden sinds de ’47 Baht voor een Euro’ periode. Als je het hebt over sterkte of zwakte van een munt moet je van de koopkracht van die munt uitgaan en niet van je eigen situatie!

   De waarde van een munt uitgedrukt in slechts een andere valuta zegt overigens ook niet zoveel. Je moet het tegenover meerdere valuta bekijken om wat meer inzicht te krijgen. T.o.v. de US dollar is de Baht juist weer wat aan waarde verloren de afgelopen jaren.

   Het verlies aan koopkracht voor de meeste bezoekers van dit blog zit hem dan ook niet zozeer in die Baht, het zit hem veel meer in die Euro. Die is gekelderd t.o.v. van bijna alle andere valuta wereldwijd.

   • Kees 2 zegt op

    Deze berekeningen kloppen ook niet, die percentages veranderen namelijk als je een andere munt als startwaarde neemt, dus vanuit baht geredeneerd, krijg je een andere uitkomst dan vanuit euro geredeneerd:

    Middelbare school, 2e klas:
    procentuele toe- of afname = [(nieuw-oud) gedeeld door oud] x 100%.

    (0,029-0,021):0,021 x 100% = 38% . Dus de baht is 38% sterker geworden.

    (35-47):47 x 100% = -25,5%. Dus je krijgt 25,5 % minder baht.

    Eenvoudig voorbeeld: als 1 euro eerst 50 baht oplevert (1 baht = 0,02 euro) en nu nog maar 25 (1 baht = 0,04 euro) dan geldt dat de baht 100% sterker geworden is (2 keer zo sterk).
    EN
    dat je 50% minder baht krijgt voor 1 euro.

    Nog een verduidelijking: als ik 2 keer zoveel bier drink als jij, dan drink jij de helft van mijn hoeveelheid ! (Dat moet voor velen toch een aansprekend voorbeeld zijn: andere uitkomst bij andere startwaarde!)

  • NicoB zegt op

   Ja, dat zie je verkeerd, je formulering is niet goed, met je 35 Bath krijg je niet meer Euro terug.
   Met je 35 Bath krijg je NU 1 euro, met je 47 Bath krijg je nu 1,34 Euro.
   De Euro staat m.i. onder druk, het gerommel met Brexit, de eerste die de EU verlaat, Frankrijk en mevrouw La Pen, die een referendum wil houden over een Frexit, waar gaat het met de Euro heen, dat is de vraag, een lage Euro is wel goed voor de handel in Nederland, per slot krijg je nu voor 47 Bath heel wat meer goederen uit Nederland dan voordien.
   Denk niet dat de Bath kunstmatig ondersteund wordt.
   NicoB

 2. Erik bkk zegt op

  De koers euro Baht wordt bepaald door de koers euro dollar. Niets kunstmatigs aan de hand alleen marktwerking.

 3. nonkel jan zegt op

  De economie in Thailand groeit nog steeds en zal ook dit jaar met 3.5% toenemen…De Euro ( en het Britse Pond) daarentegen hebben rake klappen gekregen en dit om verschillende redenen. De vluchtelingenstroom en de terroristische aanslagen hebben een negatieve impact. Bovendien is Europa slecht georganiseerd en de kosten van ondermeer het Europese Parlement swingen de pan uit. Van een economische groei zoals deze in Thailand kan Europa enkel dromen. De verwachtingen voor de Euro zijn bovendien ronduit slecht; sinds meer dan 2 jaar werd er voorspeld dat de Euro zal zakken tot wanneer er een pariteit met de Dollar bereikt is. Met andere woorden: het zou nog eens 10% erger kunnen worden.

  • Mattheus zegt op

   Je moet de dingen wel in het juiste perspectief plaatsen nonkel Jan
   https://fd.nl/ondernemen/1151869/economie-thailand-groei-vooral-dankzij-overheidsbes
   tedingen

  • Kees 2 zegt op

   Allemaal onjuiste redenen, bedacht vanuit een onderbuikgevoel.

   Europa is een volgroeide economie, dus logisch dat die minder snel groeit dan een jonge economie. Dat hoeft niet per se invloed te hebben op de waarde van een munt. Neem bijvoorbeeld Zwitserland, daar groeide de economie in 2016 met 1,6%, minder dan die vanThailand, maar de Zwitserse frank is sterk gebleven, simpelweg omdat Zwitserland geen doldwaze QE (QE = Quantitative Easing) toegepast heeft.

   De euro is verzwakt als gevolg van QE en lage rente als gevolg van QE
   en niet als gevolg van aanslagen of een paar 100.000 vluchtelingen (op een bevolking van 500 miljoen zouden 200.000 vluchtelingen 0.04% betekenen).

   QE tot nu toe = ongeveer 1300 miljard euro.
   Kosten van alleen het Europees Parlemten zijn 1,3 miljard (niet te verwarren met de begroting van de EU… (2009). Dus welk bedrag heeft de meeste invloed op de waardedaling van de euro?

   Duitsland heeft de meeste vluchtelingen opgenomen en heeft de sterktste economie van Europa! (Hoewel vluchtelingen wel geld kosten, maar dat geld circuleert grotendeels in de Duitste economie). Duitse economie groeide in 2016 met 1,9%.

   Europa slecht georganiseerd… slechter dan Thailand ? Qua wat? Qua bestuur, economie, innovatie, sociale ongelijkheid?

   • Piet zegt op

    Kees rekenen is werkelijk een kunst die verloren gaat..je mist een nulletje moet zijn 0,004% dus nog minder effect dan jij aangeeft
    Piet

    • Kees 2 zegt op

     Nee hoor Piet, je vergist je een nulletje:

     200.000 : 500.000.000 =0,0004. Daarna omzetten naar procenten, dus komma 2 plaatsen naar links geeft 0,04 %.

 4. Mattheus zegt op

  Ja ik zit ook eigenlijk al lang op een ineenstorting van de baht te wachten maar ja tot op heden nog niet gebeurd maar eigenlijk druist dit tegen alle economische wetmatigheden in.

  • Jos zegt op

   De Thaise baht zal niet ineenstorten, daar zal je nog heel lang op kunnen wachten denken.

   Jos.

 5. haki zegt op

  Sinds mr. Mario Draghi, hoofd van de ECB (Europeesche Centrale Bank) ons allen het genoegen heeft gedaan om iedere maand bakken met eurootjes extra te produceren en op de vrije markt te , ten einde de inflatie aan te wakkeren (zodat dus alles weer duurder wordt), is sprake van een overschot aan euro’s, en dus wordt, zolang Draghi hiermee door gaat, de euro minder waard. Gelukkig schijnt het einde van deze heilloze weg, in zicht te zijn, zodat niet alleen de euro zal stabiliseren (en hopenlijk weer in waarde zal toenemen), maar ook de rente weer zal aantrekken. Wel moet rekening gehouden worden dat dit pas over langere tijd merkbaar zal worden.

 6. Pedro zegt op

  Blijf koffiedik kijken.
  Thailand kan zomaar ineenstorten economisch gelijk als in 1997, destijds dankzij de economische problemen in Mexico.
  Thailand kan dan wel een economische groei realiseren, in de regel groeit de corruptie nog harder.
  Daarnaast het mismanagement, de militairen spenderen vele miljarden aan duikboten, tanks + ect. i.p.v. noodzakelijke investeringen om onder andere de jaarlijkse giga overstromingen te beteugelen.

 7. Harrybr zegt op

  Geld is niets anders dan in papier gestolde vertrouwen aan koopkracht.
  Wisselkoers is niets anders dan het sterkere vertrouwen in een andere valuta, op korte of op lange(re) termijn.
  Alles is dus psychologie oftewel stupide kuddegedrag.
  Daarbij zijn de internationale valutastromen zo ontzettend veel groter als wat de nationale banken daar tegenover kunnen stellen, dat het effect slechts heel tijdelijk is.

 8. Ger zegt op

  Goed nieuws deel ik hier graag mee : de Thaise Nationale Bank heeft een valutateserve van ongeveer 200 miljard USD en zal elke verzwakking van de Thaise baht tegenhouden Dus vergeet het dromen over een zwkkere baht want dat willen een groepje mensen niet. En daarnaast is er economiache groei, rond de 3 procent, volledige werkegelegenheid, bescheiden inflatie. En dankzij die rare buitenlanders die op vakntie naar Thailand gaan groeit de reserve in vreemde valuta’ s jaar op jaar.
  Dus mijn stelling is dat gegeven alle economische wetmatigheden de baht alleen maar sterker wordt tenzij de toeristen het laten afweten.
  Ja en wat de Euro betreft : die zal zwak blijven zolang er een Zuid Europeaan aan het roer staat. Tijd voor een Duitse leidsman voor de Euro !

  • Jos zegt op

   Helemaal met je eens Ger.

   Zolang de ECB, met name Dhr. Draghi, zijn beleid aanhoudt zal de Euro blijven in waarde dalen tov andere valuta.
   Het einde is echter nog niet inzicht.
   Jammer, maar het zij zou.

   Jos.

 9. René Martin zegt op

  Zelf vind ik het ook eigenaardig en denk dat binnen Thailand de economie wel goed draait maar de export minder. Wel komen er nog veel toeristen die genoeg uitgeven. Wanneer Trump zijn plannen gaat uitvoeren zal hij veel moeten gaan lenen en wordt de Dollar en Bath minder waard. Doordat o.a. de wisselkoers van de Euro zo laag is trekt de economie in Nederland aan en zijn er minder werklozen. Vervelend voor als je buiten de EU verblijft omdat de wisselkoers niet zo hoog is. Belangrijk is m.i. ook hoe de politiek zich gaat ontwikkelen in Thailand en in Azië in het algemeen. Op het eerste gezicht denk en hoop ik dat de Bath over zijn laagstepunt heen is maar we wachten af. Misschien kan Thailand blogger Frans Amsterdam wederom zijn mening hierover geven want zijn laatste voorspelling was behoorlijk goed.

 10. Dick Vreeker zegt op

  Het is voorr mijn moeilijk in te schatten hoe de economie in Thailand gaat.
  Nu de feiten vandaag:200 motorbikes en 100 autos openbaar op de veiling in Chiang Mai verkocht terug gehaal door de bank en financierings, maatschapijen.
  Er wordt teveel geleend en vele huizen ( ook nieuw bouw) staan leeg. Dick CM

 11. Corretje zegt op

  Talloze reacties.
  Iedereen probeert elkeer af te troeven met rekenvoorbeelden,
  Niemand geeft antwoord op de vraag of hij denkt dat de Baht kunstmatig hoog wordt gehouden.
  Ik zelf denk van niet. Verder zou Nonkel Jan wel eens gelijk kunnen hebben.

  • Kees 2 zegt op

   Laat ik dan een poging doen.

   De laatste 2 jaren wordt niet de baht kunstmatig hoog gehouden, maar de euro kunstmatig laag, sinds de start van de QE van Draghi in januari 2015 (en al iets eerder vanwege de verwachting dat QE zou komen).
   http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=THB&view=5Y

   Voor een goed beeld moet je de baht ook vergelijken met andere valuta dan alleen de euro.

   Tov de AUD is de baht de laatste 2 jaren gedaald, sinds april 2015
   http://www.xe.com/currencycharts/?from=AUD&to=THB&view=5Y
   Van ongeveer 25 baht naar ongeveer 26 baht in en AUD.
   (maar daarvoor was de baht flink gestegen)

   Tov de SGD schommelt de baht tussen ongeveer 24,5 en 26, laatste jaar weer sterker naar 24,5
   http://www.xe.com/currencycharts/?from=SGD&to=THB&view=2Y.

   Tov HKD (Hongkong) is de baht gedaald:
   http://www.xe.com/currencycharts/?from=HKD&to=THB&view=5Y

   (Een stijgende grafiek geeft aan: meer baht in de andere geldsoort, dus baht verzwakt)

   Tov USD is de baht ook duidelijk verzwakt:
   https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=THB&view=5Y

   Dus ik heb 3 valuta gevonden tov welke de baht de laatste 2 jaren juist gedaald is (AUD, HKD, USD), dus m.i. zit het probleem in Europa (ook bijv Britse pond: http://www.xe.com/currencycharts/?from=GBP&to=THB&view=5Y; ook daar heeft QE plaatsgevonden, verhoudingsgewijs nog meer dan in Europa)

   Toont dit een beetje aan dat de baht de laatste 2 jaren NIET ‘kunstmatig hoog’ gehouden wordt?

 12. Dirk zegt op

  Ik merk reeds maanden op (en denk dat anderen dat ook reeds opgemerkt zullen hebben) dat de euro elke maand op het einde minder waard wordt. Rond de 10de van de volgende maand wordt hij terug meer waard. Dit spelletje is zeker al een jaar aan de gang. Kijk maar, op dit ogenblik stijgt hij weer naar omtrent 37 THB…
  Ik denk dat dit kunstmatig gedaan wordt omdat ze weten dat expats hun pensioen steeds rond die periode op de Thaise rekening gezet wordt. Dit is een zeer lucratief spelletje van de banken…

 13. Corretje zegt op

  Weer prachtige rekenvoorbeelden. Proficiat.
  Doch wat kunnen we er mee. Wat we nodig hebben is een houvast over wat de koers in de toekomst gaat doen. Doch dat kan niemand voorspellen. Ook de HSCB Bank niet, die stelt dat Draghi binnenkort uitgepiest is met zijn maatregelen, waardoor de Euro zal gaan stijgen. Dat de Baht kunstmatig hoog wordt gehouden heb ik nog niemend horen zeggen..
  Wel heb ik ooit eens iemend (op dit Blog) horen beweren dat als Poetin een wind laat de koers naar boven gaat en als Obama er een laat de koers naar beneden.
  Voor mij mag Poetin er twee laten.
  Oppassen voor “whishfull thingking”

 14. Mark zegt op

  Moderator: Niet chatten svp.

 15. Marc zegt op

  misschien een weetje dat mee telt, China koopt de laatste tijd massaal de thai bath op, in ruil voor niet alle, maar de meeste contracten voor overheidsinvesteringen zoals spoorlijnen , wegen enz..
  Dat speelt zeker mee in de overgewaardeerde thai bath die zonder china er niet zo mooi zou uitzien…

 16. Ger zegt op

  Misschien weten de Chinezen , samen met mij, dat de baht nog sterker gaat worden. Dus ze behalen een koerswinst. Kijk mijn eerdere reactie hier. En als straks er een burgerregering is trekken de buitenlandse investeringen ook aan en verwacht ik , net als de Chinezen, een sterkere baht. Richting de 34 voor een Euro volgens mij.

  • NicoB zegt op

   De Chinezen stoten al lange tijd veel US $ af, dat geld moet ergens heen, dat gaat o.a. in goud en in vele andere door de Chinezen als waardevoller beschouwde valuta, de Bath maakt daar kennelijk naar de mening van de Chinezen onderdeel van uit. Dit is goed nieuws voor degenen die nu Bath bezitten en slecht nieuws voor degenen die pensioen en Aow Euro’s moeten omzetten in Thai Bath, mijn verwachting is, dat de Euro nog wel lager kan dan 36,–, Bath, bv. naar 32 Bath, helaas.
   De valutamarkt en verdere ontwikkelingen wereldwijd kunnen dat beeld verstoren, soms wandelt dat van de ene valuta naar de andere, gezien de koerswinsten die geforceerd worden door de wereld valuta handel, ergens onrust, gebruiken voor winsten maken, lees misbruiken.
   NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website