Beste lezers,

Een kind van 12 jaar heeft NL en Thais paspoort en wil met ouders naar het buitenland emigreren. Hij dreigt onder toezicht te worden geplaatst door jeugdbescherming (OTS).

Kan de Nederlandse regering/jeugdzorg eisen van Thailand dat hij terug wordt gestuurd naar Nederland?

Groet,

Arnolds


» Laat een reactie achter


9 reacties op “Lezersvraag: Kind 12 jaar heeft NL en Thais paspoort en jeugdbescherming dreigt met OTS”

 1. Vrony zegt op

  Dan is er meer aan de hand!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Ger-Korat zegt op

   Ondertoezichtstelling (OTS) is een kinderbeschermingsmaatregel in Nederland die gebruikt kan worden wanneer kinderen probleemgedrag (bijvoorbeeld schoolverzuim) vertonen. Ook is ondertoezichtstelling toepasbaar als er sprake is van ontucht, verwaarlozing, mishandeling, pedagogische onmacht van ouders en in vergelijkbare situaties.

   Wanneer een minderjarige in zijn opvoeding te maken krijgt met een bedreiging van zijn zedelijke of geestelijke belangen of zijn gezondheid, kan de kinderrechter hem onder toezicht stellen. Het Bureau Jeugdzorg wijst het gezin een gezinsvoogd toe, die begeleiding geeft aan het kind en de ouders ter oplossing van de problemen. De aanwijzingen die de gezinsvoogd geeft moeten worden gevolgd.

   Aldus wiki….

   dus is er meer aan de hand en wordt de controle ter bescherming van het kind overgenomen. De lezersvraag vind ik, in het belang vsn het kind, ongepast.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
   • Sandra zegt op

    Soms zijn er andere redenen en is het juist in het belang van het kind beter om uit het Nederlandse systeem weg te gaan. Zomaar vaststellen dat een vraag ongepast is, is dan ook erg kort door de bocht.

    Ik vraag me, de andere reacties lezende wel af of een kind nog terug kan naar Nederland als hij eenmaal in Thailand is en hierdoor de Nederlandse OTS ontloopt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. Geert zegt op

  Jeugdzorg kan dat niet zelf. Daar zal een rechter over moeten beslissen. Ben je echter niet bij die rechtszaak aanwezig zal de rechter altijd jeugdzorg in het gelijk stellen.
  Beter is dus vooraf jeugdzorg en/of de rechter ervan te overtuigen dat het niet nadelig voor het kind is als het mee naar Thailand gaat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. rob zegt op

  Als er al een gerechtelijke uitspraak is tegen de tijd dat de ouders vertrekken zal het kind op de luchthaven waarschijnlijk worden tegengehouden.

  Indien niet, is het mogelijk om hem / haar mee te nemen naar Thailand en een eventueel verzoek van jeugdzorg hem / haar weer terug te halen naar Nederland zal dan ook moeten worden onderschreven door de rechtbank. En dan is het nog maar de vraag of de autoriteiten in Thailand zich hier druk om maken en ervoor zullen zorgen dat het kind opgespoord en teruggestuurd wordt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 4. erik zegt op

  Moet ik uit de vraag opmaken dat de familie nu in NL is?

  Waar is het kind nu? In Thailand met beide natuurlijke ouders? Dan kan dat kind zonder meer Thailand uit tenzij een Thaise rechter dat verbiedt.

  Is het kind nu in Nederland? En staat het niet onder toezicht? Dan is er nog niks aan de hand en kunnen de ouders vertrekken al zou ik daar geen Nederlandse luchthaven voor kiezen. En op de social media daar zeker je mond over houden.

  Dan de vraag die inhoudt wat Nederland nog kan doen als de ouders wel vertrekken met die jongen. Nederland kan dat eisen. En of Nederland daarbij een kans maakt is een zaak voor een Thaise advocaat en daarna de Thaise rechter.

  Maar om schrijver/ster Vrony aan te halen: ik heb ook het vermoeden dat er meer speelt dan op een normale wijze emigreren met de beide ‘echte’ ouders. Dit lijkt op een vlucht. Dat zullen de ouders dan in NL op moeten lossen en stap-1 is een advocaat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. Sandra zegt op

  Ik lees met interesse mee. 2 jaar terug dezelfde dreiging gehad met mijn zoon van 14. Gelukkig het uiteindelijk goed afgelopen en zijn we in Nederland gebleven.
  Geen advies, wel sterkte gewenst!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Rini zegt op

  Zoals al opgemerkt zal Jeugdzorg niet zonder reden een OTS willen opleggen. Is dus een verkeerde vraagstelling, waarbij niet duidelijk is of hiermee het belang van de 12 jarige is gediend? Zal inderdaad niet zonder reddn zijn en jan nu worden uitgelegd als ‘een vluchten’ naar Thailand om hierover duidelijkheid te krijgen. Thailand zsl aan een dergelijk verzoek dus gehoor moeten geven in het belang vsn het kind.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • erik zegt op

   Kind is tevens Thai national en ik verwacht dat tenminste een van de ouders ook Thai national is.

   Kind en ouders in Thailand, straks, en Nederland zou vragen het kind bij de ouders weg te halen? Om reden van … ja, van wat? Wat NL ook kan inbrengen, het is verouderde informatie en voor Thailand uit een ander land. Thailand zal zelf onderzoek doen -of niet- naar de leefomstandigheden van dat kind en zijn ouders en hier liggen de normen anders. Bovendien, een kind van zijn ouders scheiden, welke rechter in Thailand zal dat doen?

   Is er strafrechtelijk iets aan de hand als ze ‘vluchten’ voordat de maatregel er is? Denk van niet. Dan kunnen ze na een paar gewoon terug naar NL, is iedereen een paar jaar ouder en zijn de omstandigheden anders.

   Ik schreef al, ga naar een advocaat. Want ik lees nergens hoe oud de ouders zijn en of ze in Thailand in aanmerking komen voor een extension om langer te blijven dan de duur van een visum. En waar moeten ze van leven?

   Vluchten is de slechtste oplossing.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website