Kan ik problemen verwachten omdat wij niet direct gaan samenwonen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
20 januari 2019

Beste lezers,

Ik wil in mei of juni trouwen met mijn Thaise vriendin in België. We kennen elkaar nu bijna 5 jaar en mijn toekomstige is reeds 4 keer in België geweest (zonder problemen).

Mijn vriendin komt begin april naar België met een Schengenvisum. Na ons huwelijk gaat mijn vriendin (vrouw) terug naar haar woonst in Korat begin juli. Ik moet nog 2 jaar werken en wil mijn verdiende pensioen in Thailand doorbrengen.

In oktober ga ik voor 3 maand mijn vrouw bezoeken en ondertussen uitkijken om een stukje grond om daar ergens te kopen, en later een huisje te bouwen.

Mijn vraag; welke problemen kan ik verwachten daar we niet meteen voor langere tijd gaan samenwonen.

Graag reactie’s zowel positieve als negatieve, misschien moeten we onze plannen aanpassen

Groet,

Mario

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Kan ik problemen verwachten omdat wij niet direct gaan samenwonen?”

 1. Stan zegt op

  Mario: Graag reactie’s zowel positieve als negatieve, misschien moeten we onze plannen aanpassen…
  Wel, ik ben erg argwanend daar je toekomstige echtgenote na jullie huwelijk niet in België wil/kan blijven.
  Met grote zekerheid zal ook de overheid jullie huwelijk zeer in vraag stellen en mogelijks nietig verklaren door dit als een schijnhuwelijk te beschouwen.
  Ik woon in België en ben nu ruim 11 jaar gehuwd met mijn Thaise liefde: kort na ons huwelijk hebben we tweemaal afzonderlijke ondervragingen ervaren, dit op uitnodiging van en bij de recherche, maar ook onverwacht huisbezoek gehad.
  Ik hoop dat je overtuigende verklaringen hebt waarom je kersverse echtgenote na jullie huwelijk toch kiest voor haar thuisland, temeer daar je na amper twee jaar al van je pensioen kan gaan genieten…
  Ik persoonlijk, en ook mijn echtgenote, stellen ons oprecht vragen betreffende de houding van uw echtgenote. Maar ja, toegegeven: er is veel ontbrekende info om te kunnen oordelen.

  • Hans zegt op

   Stan, Jouw verhaal staat recht tegenover mijn verhaal. Ik vermoed dat veel afhangt van het arrondissement waar je woont.Wij zijn 8 jaar in Belgie met een samenlevingscontract. Nu zijn we 2 jaar getrouwd. Na aankomst 10 jaar geleden is de wijkagent 1 x onaangekondigd komen kijken of we effectief samen woonden. En daarna van niemand meer last gehad. Ik hoop dat je dit wat steun geeft Mario. Veel succes.

   • Stan zegt op

    Hans, de wijkagent moet verplicht vaststellen dat iemand op een opgegeven adres woont. Dat is zo voor iedereen bij elke adresverandering.
    Dus heb je in feite geen enkele controle gehad betreffende jullie samenlevingscontract. Zoals je zelf suggereert kan veel verschillen van streek tot streek.
    Ik vermoed echter ook dat een ruimer leeftijdsverschil tussen partners zijn invloed heeft op controles.

   • Paul Vercammen zegt op

    Stan, woon je in de buurt van Turnhout? Want inderdaad hier wilt het parket dat elk huwelijk ondezocht wordt zelfs indien er al ondervragingen in TH gebeurt zijn. Dit blijkt anders te zijn in andere arrondisementen in België.

 2. Jasper zegt op

  Waarom niet gewoon in Thailand getrouwd, over 2 jaar, als je je pensioen gaat genieten? Je kunt nog steeds prima voor die tijd een stukje land huren met usufruct, of 30 jaar, je huis (door JOU!! betaald) erop laten zetten.
  Voordeel: voor de Thaise wet is alles wat je VOOR je huweleijk krijgt/koopt/aanschaft van jou alleen, en valt dus niet onder een eventuele boedelscheiding als het je over 10 jaar toch niet zo erg meer bevalt.
  Nog een tip: Ga NEVER NOOIT NIET voor een stukje land ” van de familie”, dicht bij pa en ma. De spijt zal groot zijn, in meer dan 90 procent van de gevallen. Buiten het feit dat je a.s. echtgenote een aardige commissie op gaat strijken over zo’n landdealtje die ze niet met je deelt. (dat is een thais feit).

  En ook: waarom zou je. Als je a.s. echtgenote onder de 1000 euro/maand binnenbrengt, ben jij het gouden kalf.
  Laat je niet slachten.

 3. Cor verkerk zegt op

  Waarom niet wachten met trouwen, grond kopen etc. als je in Thailand gaat wonen???
  Jullie zijn toch nog niet bij elkaar dus kun je m.i. Beter wachten tot jullie definitief bij elkaar zijn en dan rustig naar stukje grond zoeken en beginnen met evt. huis te bouwen.

 4. Rob zegt op

  Volgens mij is het geen probleem. Je hoeft als gehuwden niet permanent samen te leven. Check maar eens via google.

 5. Roger zegt op

  Wel om kort te zijn, ik versta haar wel. Als je vrouw een Thaise is, moet ze wel al die tijd alles opgeven. Zaken zoals Thai food, familie, dan de taal. Als je dan nog jn een grote stad woont dan gaat het nog. Ik zou je adviseren je ‘vakantie’ te spreiden, in plaats van een lange periode van drie maanden, drie keer een maand.
  Het is geven en nemen in een relatie, probeer het eens van beide zijden te zien. Succes.

 6. johny zegt op

  Trouwen in Belgie geeft heel wat voordelen voor beiden. Een alleenstaande betaalt heel wat meer belasting, maar daar hoort ook inburgering volgen en nederlands leren bij. Inderdaad ook politiecontrole en opvolging want er zijn teveel schijnhuwelijken. De regeltjes worden elk jaar strenger, ik ben met een Thaise gehuwd in 2011 en weten waarover we praten. Mijn vrouw spreekt heel goed nederlands en in de winter wonen we elk jaar 3 maanden in Thailand.Kijk wat er gebeurt in europa met devele migranten en dan begrijp je wel waarom je niet zomaar toestemming kan krijgen.
  Als ze hier niet wil blijven, ga je jezelf een boel problemen besparen door nu nog niet te huwen.

 7. John Chiang rai zegt op

  Ik ken mij verder niet uit met de Belgische wetgeving,en welke voordelen jou Thaivrouw hiervan zou kunnen hebben,alleen als je toch niet gaat samenwonen,waarom niet gewoon wachten?
  Het niet gehuwd zijn,staat de koop van een stukje grond op geen enkele manier in de weg,omdat jij hoogst waarschijnlijk alleen de geldgever zult zijn,en zij de eigendommer van het grondstuk.
  Je schrijft eigenlijk te weinig over het feit,waarom je nu trouwen wilt, omdat je toch niet gaat samenwonen, en waarom je geen paar jaartjes wachten wil.
  Als je denkt dat jij als gehuwde,i.v.m.haar grondstuk kopen meer zekerheid hebt,is dit nog met uiterst veel twijfel verbonden.
  Natuurlijk dat jij een stukje grond voor haar kopen wilt,wat alleen op haar naam komt te staan,en dat je bovendien ook nog een huisje bouwen wilt,zal ook haar,net als vele andere vrouwen als muziek in de oren klinken.
  Als je zou zeggen dat je toch nog een paar jaar wachten wilt met huwen en een stuk grond kopen,kan het zomaar zijn,dat haar liefde misschien plotseling een stuk minder is.

 8. janbeute zegt op

  Toen wij officieel gehuwd waren, heeft het ook nog een jaartje of drie geduurt voordat ik in Thailand permanent ging wonen.
  Ik werkte nog een paar jaar door in Nederland ,en ik reisde tweemaal naar Thailand per jaar en mijn ega eenmaal in de zomertijd.
  Ons eerste huis hebben we zelfs toen nog in deze tijd gebouwt.
  Als je van elkaar houd en vertrouwd hoeft het geen enkel probleem te zijn.
  Een farang bij mij in de buurt doet het net zo.
  Een voordeel dat ik ook nog had in die tijd, was dat ik voor de inkomstenbelasting als gehuwd werdt beschouwt.
  Tevens bij de bedrijfstak pensioenfonds werdt mijn Thaise ega bijgeschreven, bij eventueel plotseling overlijden van mijn persoon ,had mijn ega recht op een weduwen uitkering.
  Uiteraard was ons en is ons huwelijk nog steeds zowel in Thailand als in Nederland geregistreerd.

  Jan Beute.

 9. Leo Bosch zegt op

  Beste Stan,
  Omdat jullie nu al besloten hebben om in Thailand te gaan wonen als je over 2 jaar met pensioen gaat, kan ik heel goed begrijpen dat je vrouw er niets voor voelt om nu nog al die ellende van inburgeringscursussen en wat voor ellende nog meer te ondergaan,om 2 jaar in België te kunnen wonen.
  Maar ik begrijp ook niet waarom je nu al per se in België wilde trouwen? Voor die paar euro’s belastingvoordeel?
  Beter 2 jaar gewacht en in Thailand voor de wet te trouwen had je een hoop rompslomp bespaard.
  Van die wantrouwende reactie van Stan ( zie zijn laatste opmerking) zou ik me maar niet al teveel van aantrekken.
  Maar ik wens je veel succes

 10. pascal zegt op

  Gewoon in Thailand trouwen en laten inschrijven in België. Dan hoeft ze zelfs niet naar België te komen.

 11. fred zegt op

  U bent inderdaad vrij om zo te handelen. U vrouw mag na het huwelijk teruggaan naar Thailand. Wel zullen jullie dan worden aanzien als feitelijk gescheiden. Dat heeft geen invloed op uw huwelijk. U blijft desondanks gehuwd.
  Wel is het zo dat éénmaal u gehuwd bent en uw vrouw nadien naar België komen ze dat zal moeten doen via een visum voor gezinshereniging en niet met een toerist visum. Als U aan de voorwaarden voldoet inzake inkomen woonst en ziekteverzekering zal dat visum volgens mij geen probleem zijn.

  Beter zou zijn om na het huwelijk de procedure gezinshereniging op te starten in België. Uw vrouw zal dan wel max 6 maanden moeten in België blijven om haar verblijfskaart te krijgen. Eenmaal in het bezit van die F kaart kan ze vrij reizen.

  Ik weet niet waar U woont maar als dat in het Brussels gewest is dan is uw vrouw nog niet verplicht om een inburgeringscursus te volgen. Dat zou pas verplicht worden in 2020.In Vlaanderen is het wel verplicht.

 12. Endorfun zegt op

  Als je (als Belg) huwt met een buitenlander, komt er een obligaat onderzoek naar “schijnhuwelijk”. Als je niet direct samenwoont, wordt dit overgedaan wanneer je wel begint samen te leven. Dit gebeurt door beide partners afzonderlijk te ondervragen, over de gewoontes, familie, hoe en waar elkaar ontmoet, hoe de relatie verliep, door door de lokale opsporingsdienst van de lokale politie.
  Nadat je partner (gelijk wie) bij je komt wonen, doet de wijkinspecteur een obligaat onderzoek of betrokkene daar effectief “woont”.
  Nadat je me je partner samenwoont, gebeurt er een obligaat onderzoek naar de relatie en samenwoning, door een andere politie-inspecteur, waarbij er 2 maal onverwacht een huisbezoek gebeurt, om na te gaan of die partner er echt woont, en of er wel degelijk sprake is van een relatie.
  Als er gedurende die onderzoeken geen vaststellingen zijn van een relatie of samenleven, wordt er van uit gegaan dat het een “schijnhuwelijk” betref, en kan er vervolging worden ondernomen.
  Zoals jij beschrijft, zal er door de gerechtelijk en bestuurlijke overheid worden besloot dat het gaat om een “schijnhuwelijk”.

 13. Lung addie zegt op

  Beste Nico,
  alle adviezen van Nederlanders kan je reeds best vergeten daar de wetgeving niet dezelfde is in Nederland en in Belgie. Ook adviezen van mensen die reeds van 10jaar geleden schrijven kan je ook best vergeten daar intussen er reeds heel veel veranderd en is het allemaal zo eenvoudig niet meer is.

  Met jouw plannen om in Belgie te huwen en uw echtgenote dan terugkeert naar Thailand kan/zal je reeds in de problemen komen. Om te kunnen huwen zal jouw toekomstige in de eerste plaats een vast adres in Belgie moeten hebben en daar ingeschreven zijn: normaal gezien op uw huidig adres. In Belgie ben je als gehuwden verplicht onder hetzelfde dak te wonen, anders wordt je niet als gehuwd beschouwd maar als ‘feitelijk gescheiden’ en loop je dus een groot risico dat je huwelijk als schijnhuwelijk beschouwd zal worden.
  Indien zij 6 maand niet meer op dat adres verblijft is zij wettelijk verplicht dit te melden.
  Indien zij een jaar niet meer op dat adres verblijft is zij verplicht zich te laten uitschrijven.
  In beide gevallen worden jullie dan beschouwd als ‘feitelijk gescheiden”. Dit zal een grote invloed hebben op uw huwelijk daar automatisch een onderzoek naar schijnhuwelijk zal geopend worden, zeker indien deze feitelijke scheiding reeds in gaat heel kort na het huwelijk, zoals je zinnens bent te doen.
  Betreffende de belastingen zal je een vermindering genieten vanaf je huwelijk daar je echtgenote geen inkomsten heeft, doch deze zal achteraf als onterecht beschouwd worden met als resultaat dat je alles zal moeten terugbetalen.
  Je kan mogelijk denken: controleren ze dat? Afhankelijk van waar je woont is dit ja of nee…. het is echter aan jou het risico te lopen dat ze het wel doen en vaststellen dat jullie niet samenwonen met alle gevolgen van dien. De wijkagent zal alleszins voor het huwelijk moeten langskomen voor de adresbepaling. Voor het huweliijk zullen zowel jij als zij afzonderlijk ondervraagd worden daar er nu steeds een voorafgaand onderzoek loopt naar schijnhuwelijken en dat wordt niet gedaan door de wijkagent maar door twee verschillende agenten welke in deze materie thuis zijn en snel zullen merken dat er iets niet klopt. Indien de wijkagent dan achteraf zijn werk goed doet dan zal hij snel merken dat jouw echtgenote er niet meer is ….. en dan ben je vertrokken hoor…..jij een procedure wegens schijnhuwelijk aan je been…. ook al zijn de intenties nog zo goed…wettelijk gezien zal dit een schijnhuwelijk zijn.
  Ik zou je dus de raad geven, waar je mee doet wat je wil, te wachten tot je met pensioen bent en dan alles op een regulaire basis te laten verlopen en dan zelf naar Thailand te gaan wonen en je plannen voor de verdere toekomst ten uitvoer brengen eens je daar bent.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website