Kan ik al onze bezittingen in thailand in een fonds stoppen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
23 mei 2019

Beste lezers,

Ik vraag me af of er in Thailand zoiets bestaat als een fonds, dit naar aanleiding van het volgende. Ikzelf ben 67, mijn Thaise vriendin 56 en zij heeft een zoon van 21. Bij overlijden zal hij alles erven, dit is een huis (8 jaar oud) en een 6 miljoen baht. Omdat hij echter een gemakkelijk te manipuleren ‘buffalo’ (ik geloof dat iedereen weet wat het betekent), adviseerde ik mijn vriendin om al onze bezittingen in een fonds te stoppen.

Het huis zou de eerste 10 jaar niet verkocht mogen worden, en hij zo elke maand een 15.000 baht krijgen tot het geld op is. Dit om er zeker van te zijn dat hij enkele jaren nog iets heeft en niet volkomen berooid zal zijn. Kan dat?

Dank bij voorbaat,

Groet,

Roger

11 reacties op “Kan ik al onze bezittingen in thailand in een fonds stoppen?”

 1. erik zegt op

  Ik neem aan dat jij NL-er bent en dat je in Thailand woont en het huis in Thailand staat.

  Willen jullie dat er nu al instoppen of pas na het overlijden van de langstlevende? In het laatste geval gaat dat bij testament en heb je sowieso een deskundige nodig die dat opstelt in overeenstemming met de Thaise wetgeving. Die deskundige zal je de weg wijzen naar een juridisch houdbare oplossing voor jullie vraag. Zeker omdat er een huis in het geding is.

  Zomaar wat puntjes: Geen grond in eigendom? Of van jouw vriendin? En als jij de langstlevende bent, op wiens naam gaat dan de grond? Grond verkregen volgens erfrecht kan max een jaar op jouw naam mits voldaan is aan voorwaarden. En als de zoon eerder overlijdt; wat dan? Wie geef je dat ‘fonds’ in beheer? Ga je kwaliteitseisen stellen aan de beheerder(s) zoals in het westen te doen gebruikelijk?

  Dus stap naar een advocaat met de aantekening ‘notary of law’ en leg het voor.

  • Ger-Korat zegt op

   Als aanvulling kan ik een tip geven. Grond en huis welke op een chanoot staan kan men onverkoopbaar maken door er op te zetten dat het bij vererving niet verkocht mag worden. Ken dit vanwege een vrouw met kinderen waarbij de vrouw veel onroerend goed bezat. De kinderen “weten niet wat werken is” dankzij het harde werken en opgebouwde vermogen van de moeder welke de bui zag aan komen en inderdaad het ene stuk grond na het andere werd in de loop der tijd verkocht. Echter dankzij de registratie op het chanoot dat het huis niet verkocht mag worden blijft dit dus over van de erfenis. En dit recht kan niet merr veranderd worden als het eenmaal op de chanoot staat want de eigenaar kan en mag doen wat hij of zij er mee wil dus ook uitsluiten van de erfenis bijvoorbeeld of onverkoopbaar maken. Dan blijft alleen het gebruikersrecht over en overdracht binnen de familie in de rechte lijn als gebruikersgoed.
   Na lees ik wel eens wat vaker iets van Erik en verwijst hij naar een goede advokaat of in dit geval een met een notary of law aantekening. Nou meestal is dat niet nodig want een gewone advokaat is even goed indien hij thuis is in deze materie als dit zijn vakgebied is. Ook op het Landoffice weet men precies wat nodig is en kun je daar informeren wat te doen want zij zijn degene welke alles vast leggen.

   • erik zegt op

    Dank voor de aanvulling, Ger-Korat.

 2. Mark zegt op

  Wij zitten in een min of meer vergelijkbare situatie. Mijn Thaise echtgenote vreest dat haar zoon, schoondochter en kleinkinderen hun erfdelen “suboptimaal” zullen besteden. Zeg maar, veel te snel uitgeven aan de verkeerde dingen.

  Mijn Thaise echtgenote wil mij “executor” (uitvoerder) van haar nalatenschap maken en testamentair vastleggen dat ik de erfdelen van haar nakomelingen, gespreid in de tijd (in kleinere schijven) aan hen ter beschikking stel.

  Ik heb nog geen standpunt bepaald. Ik heb haar voorgesteld eerst na te gaan bij een advocaat en de juridsiche adviseur van de ampeur (dubbel check bij een vriend van ons) of dit juridisch kan. Ook wil ik voor mezelf andere meer sociale, familiale en praktische aspecten eerst grondiger afwegen. Haar voorstel brengt me immers in een bijzondere positie ten overstaan van haar naaste familieleden indien ik langstlevende zou worden.

  Dit alles terwijl ik er nog steeds van uitga dat ik als eerste zal komen te gaan. Maar inderdaad, het kan verkeren. Dus toch maar teeraks bezorgdheid ter harte nemen 🙂

 3. RuudB zegt op

  Neen, dat is niet mogelijk. Thai Burgerlijk Wetboek Part III sectie 110 meldt dat een “foundation” enkel kan worden gesticht/opgericht om een publiek doel te dienen. Wat jij wil is gewoon te regelen via een testament, waarbij bv een familielid of een lawyer als executeur testamentair optreedt. In betr wetboek part II vanaf 1655. Let op: ook een farang kan/mag executeur zijn. Raadpleeg een Thai lawters’s office.

 4. Johnny BG zegt op

  Er schijnt nieuwe wetgeving in de maak te zijn om het via een bedrijfsconstructie oid. wel mogelijk te maken.

  Toch snap ik iets niet. Ondanks de goede bedoelingen is er een wens dat het geld niet verbrast wordt maar je kan toch niet vanuit je graf regeren?
  Daarnaast mocht het zo zijn dat de nabestaande beperkt wordt en deze zelf komt te overlijden. Naar wie gaat dan het overgebleven vermogen? Misschien wel naar een persoon waar je het zeker niet zou willen nalaten.

 5. Erwin Fleur zegt op

  Beste Roger,

  Ik zelf heb dit alles lekker op mijn vrouw haar naam staan.
  Er is geen erf recht op gemaakt, juist voor dit soort dingen.

  Wat gebeurdt er als een Thai weet dat er geld te halen valt(vul maar in).
  Wij of mijn vrouw heeft daar een constuktie van gemaakt waar geen van de kinderen
  nu aanspraak op kunnen maken.

  Dit alles omdat ik een mooie dochter en zoon heb waar ze maar al te graag op af komen.
  Laat het zo zijn dat je vrouw mischien nog dingen heeft waar je niks van weet is dit ook uitgesloten.

  De construktie ga ik niet vertellen maar heeft pas invloed als één van ons komt
  te overlijden.

  Één ding is zo makkelijk! Laat dit vast leggen.
  Meer niet.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 6. Sjaak S zegt op

  Dit is mijn persoonlijke mening, maar behalve dat het naar de overlevende partner moet gaan of in het geval van beider overlijden, wat maakt het uit wat zoonlief ermee gaat doen? Meer dan opmaken kan hij niet en als hij zo’n buffel is, dan geschiedt hem recht. Jullie merken er toch niets meer van, of niet?

 7. erik kuijpers zegt op

  Vandaag in de Bangkok Post een artikel over een meneer die tijdens songkran van dit jaar een politieman en zijn vrouw dood reed met zijn dronken hoofd.

  Hij betaalt 45 miljoen baht en het geld voor de twee minderjarige dochters van het gedode koppel gaat, ik citeer, “Their two daughters, aged 15 and 12, would get 15 million baht each. A trustee will be appointed by the Central Juvenile and Family Court to keep the money for them until they come of age. ”

  Wel, er is dus toch een mogelijkheid om te onderzoeken.

  • RuudB zegt op

   Ja, maar dan heb je het over minderjarigheid van bv kinderen die een soort van toezichtstelling, bewindvoering of curatele nodig hebben, resp. voor hen die erven maar niet compos mentis zijn.
   In onderhavige casus is de zoon al 21 jaar oud, en geacht bij volle verstand te zijn. (De angst is echter dat hij dat verstand niet gaat gebruiken. Maar geen rechter die hem om die reden als onbekwaam oordeelt.)
   Als ik 67 jaar oud zou zijn, met een kapitaaltje van 6 MB, ging ik genieten. Waarom me druk maken om een buffalo?

   • erik kuijpers zegt op

    RuudB, met name jouw laatste volzin is ook de mijne. Regeren over mijn graf heen is niet mijn plan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website