Beste lezers,

Ik woon in Nederland en wil mijn Thaise vriendin en haar dochter van 14 voor een vakantie in Nederland over laten komen. Het punt is dat mijn vriendin nooit getrouwd is geweest met de Thaise vader van haar dochter en ook al 10 jaar geen contact met hem heeft gehad. Ze weet niet waar hij verblijft en of hij überhaupt nog leeft.

De dochter heeft de achternaam van mijn vriendin en voor zover ik weet is er verder niets geregeld over gezag.

Mijn vraag: kan de dochter van mijn vriendin naar Nederland reizen zonder toestemming van vader?

Groet

Ger

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Kan de dochter (14) van mijn Thaise vriendin naar Nederland zonder toestemming vader?”

 1. Gino zegt op

  Beste Ger,
  De beste info die 100% juist is kunt U best verkrijgen op Uw Ambassade.
  Pin U met alle respect voor Thailandblog.nl niet vast met info van derden.
  Loopt het verkeerd zit U uiteindelijk nadien met de gebakken peren.
  Veel succes alvast en groetjes.
  Gino.

 2. Harry Romijn zegt op

  Wijs om de ervaringen van Thailandblog lezers te vragen, doch uiteindelijk is het de ambassade die beslist en zelfs niet een zich zeer goed ingevoerd voelende jurist.

 3. John Chiang rai zegt op

  Ik zou net zoals Gino dit hier bovenstaand ook reeds geschreven heeft,eerst na vragen bij de Ambassade.
  Ook heeft jou vriendin de mogelijkheid om dit misschien na te vragen bij de Immigration op het vliegveld.
  Zelf heb ik persoonlijk een soortgelijk geval meegemaakt,toen ik als reeds gescheiden persoon mijn eigen zoon van 11 jaar wilde meenemen van Duitsland naar England.
  Bij het inchecken werd ik gehinderd om met mijn zoon uit te reizen,en eerst na een gesprek met een Douane/Immigration beambte,en een telefonaat met mijn ex vrouw werd het licht op groen gesteld.
  Ik zou het dus zeker niet op de lichte schouder nemen, omdat ze per slot van rekening nog minderjarig is,en zowel van jou kant als ook van jou vriendins kant eerst goed navragen.

 4. Arnolds zegt op

  Afgelopen zomer is mijn vrouw met mijn zoon van 12 jaar zonder mijn schriftelijke toestemming naar Thailand vertrokken. De ticket was one way . Wel vroeg de douane in Frankfurt weet je vader dat.
  Mijn zoon zei zal ik mijn vader bellen,het was niet nodig,ze konden gewoon doorlopen.

  • Frans Nico zegt op

   Frankfurt ligt niet in Nederland, of toch? In Nederland is een schriftelijke toestemming vereist.

   • Rob V. zegt op

    Nederland, Duitsland, Thailand etc vereisen alle schriftelijk bewijs van toestemming dat aantoont dat een minderjarige niet aan het gezag van de wettelijke ouder(s) of voogd(en) wordt ontrokken. Internationale afspraken mbt kinderontvoering.

    Zie ook:
    https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/dochtertje-vliegt-naar-nederland-met-zowel-een-thais-als-nederlands-paspoort/#comment-538677

 5. Rene Martin zegt op

  Uiteraard zoals eerder genoemd altijd navragen op de ambassade want de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor minderjarige kinderen die maar met 1 ouder naar het buitenland reizen. Zelf denk ik dat een toestemmingsbrief van de vader met een kopie van zijn identiteitsbewijs wel vereist zal zijn. Aangezien jullie niet de enigen zijn die hier mee te maken hebben is het misschien een goed idee voor de ambassade om het e.e.a. over dit onderwerp op dit blog te plaatsen.

 6. Conimex zegt op

  Het is niet zo zeer de ambassade die hier over kan besluiten, de immigratiedienst in Thailand, zal hier over moeten beslissen, je vriendin zal daar de vraag neer moeten leggen, wellicht met de steun van lokale autoriteiten die kunnen bevestigen dat jou vriendin de opvoeding van haar dochter alleen op zich heeft genomen, zou kunnen helpen, de immigratiedienst van haar woonplaats zou dan een document op kunnen maken, met dat document zou ze dan kunnen reizen zonder toestemming van de vader.

  • Frans Nico zegt op

   Als de dochter de achternaam van de moeder heeft en de moeder niet is getrouwd met de biologische vader, is het dan niet aannemelijk dat de vader ook niet op het geboortebewijs staat? Als dat zo is, dan is (een kopie van) het geboortebewijs mijns inziens voldoende om mee te nemen.

 7. ruud zegt op

  Als ze nooit is getrouwd, en de vader niet als vader, of misschien als onbekend staat geregistreerd, is het misschien niet zo’n groot probleem.

  Dan nog is het verstandig, om op de amphur een bewijs daarvan te vragen, en eerst een gesprek met de immigratie te hebben.
  Daar kunnen ze haar ongetwijfeld verder helpen, of doorverwijzen.
  Ik weet dat – lang geleden – Thailand erg moeilijk deed over kinderen die werden meegenomen naar het buitenland.
  In hoeverre dit ondertussen is veranderd weet ik niet.

 8. Cornelis zegt op

  Ik zie verwijzingen naar de (Thaise?) ambassade, maar ik denk dat de Thaise Immigration hier het laatste woord in heeft. Als met ambassade bedoeld wordt de Nederlandse ambassade in Thailand, dan kun je daar hooguit een antwoord verwachten over de voorwaarden waaronder een visum aan een minderjarige wordt verstrekt. Het hebben van een visum wil niet zeggen dat Immigration de dochter zonder meer laat uitreizen.

 9. Ger zegt op

  Beste mensen,
  Dank voor jullie reacie!
  Ik heb in Nederland de IND gebeld, maar zij verwijzen mij naar de Ned ambaasage in Bangkok. Gebeld maar ze werken niet vandaag.
  Ik kan me zo voorstellen dat al bij de visumaanvraag toestemming can beide ouders is vereist, maar dat is een gedachte van mij.
  Verder lijkt het mij inderdaad logisch dat de thaise autoriteiten in eerste instanntie het voor het zeggen hebben. Laat onverlet dat zonder toestemming van beide ouders niet eens een visum wordt verstekt doir de ambassade? Is dat een gekke gedachte?

  Groet

  Ger

  • Henk zegt op

   Beste Ger.

   Ik heb recentelijk het hele proces doorlopen om mijn vriendin en haar twee minderjarige kinderen een MVV visum te laten krijgen. Een heikel punt bij de IND was het ouderlijk gezag. Vader van de kinderen is niet meer in beeld en heeft nooit zorg gedragen.
   Uiteindelijk is duidelijk geworden dat het ouderlijk gezag wordt toegewezen aan diegenen die het kind hebben laten registreren bij de aangifte van de geboorte. Als blijkt dat de biologische vader het kind nooit heeft geregistreerd, heeft hij ook geen ouderlijk gezag. Mijn vriendin heeft bij de gemeente waar de kinderen zijn aangegeven, een officiële brief gekregen waarin stond dat er in de hele provincie alleen zij en niet de vader aangifte van de geboorte heeft gedaan. Derhalve heeft de biologische vader geen gezag. Er stonden zelfs verwijzingen bij van twee wetsartikelen waarin het ouderlijk gezag is bepaald.
   Na legalisatie op het Thaise ministerie, vertaling bij een beëdigd vertaler die door de Nederlandse ambassade wordt erkend, heeft de IND hier goedkeuring aan gegeven waarna er een afspraak (digitaal) met de ambassade kon worden gehaald voor een apostille stempel.

   Mogelijk is een bewijs van ouderlijk gezag ook bij jou vriendin van toepassing.
   Mocht dit zo zijn, en je wil een duidelijk voorbeeld van het gebruikte formulier, email mij dan maar. Ik zal je dan een kopie van haar formulier en Thai en Engels sturen.

   Groet en succes, Henk.

 10. Prawo zegt op

  Voor de aanvraag van het visum kort verblijf is géén toestemming nodig van de andere ouder.

  Voor het kunnen vertrekken uit Thailand mogelijk wel. In ieder geval niet als de moeder als enige het gezag heeft. Laat haar daarvan het bewijs regelen (soms volgt dat al uit de lokale wetgeving, dan is het goed die regels geprint mee te nemen) zodat ze dat zo nodig bij de Thaise uitreiscontrole over kan leggen. Iets wat me niet nodig lijkt als er geen vader op de geboorteakte staat.

  Ook bij binnenkomst in het Schengengebied kan zo’n bewijs nuttig zijn, zeker als kind en moeder niet dezelfde achternaam hebben.

 11. Hans van Mourik zegt op

  Kent 2 gevallen.bij mijn familie.
  1) in Nederland mijn dochter is gescheiden,wil met.haar, kinderen op vakantie,bij het inchecken, vroegen ze of ze ook een.verklaring heeft.van de gemeente dat haar man ook toestemming geeft.
  Heeft ze niet, mag dus ook niet mee.
  Gelukkig kunnen ze door 1deur.
  Haar man was niet aanwezig.
  De volgende dag.zijn ze samen naar het gemeentehuis gegaan voor een verklaring.
  Zij heeft,gelukt met die maatschappij, dat haar tickets gewijzigd mocht worden.
  2) In Thailand.
  Schoondochter van mijn vriendin is Spaanse,heeft een dochter met Spaanse en Thaise paspoort.
  Wil met haar dochter naar Spanje zonder haar man.
  Haar man zoon van mijn vriendin heeft toen alles.uitgezocht,is toen volgens mij naar het gemeentehuis hier in Changmai voor een verklaring dat hij toestemming geeft.
  Dus volgens mij lukt het niet zomaar.
  Hans

 12. Lung Theo zegt op

  Toen ik getrouwd ben m et mijn Thaise vrouw hadden wij hetzelfde probleem. Mijn vrouw had een kind van een Thaise man en was er nooit mee getrouwd geweest. Echter was bij de geboorte van het kind wel de naam van de vader ingevuld op het gemeentehuis. Dat moest werd haar verteld omdat er zonder vader geen kind kan, of kon, geboren worden. Dus was de toestemming van de vader verplicht.
  Dat is inmiddels al wel 38 jaar geleden maar ik denk niet dat ondertussen alles eenvoudiger geworden is.

 13. stevenl zegt op

  Er zijn 2 kanten: immigratie Thailand en immigratie Nederland.

  Ik heb ongeveer hetzelfde regelmatig aan de hand met mijn zoon, die niet officieel mijn zoon is.

  Ik zou daarom naar de amphur gaan, en een verklaring halen/laten opstellen dat de moeder als enige het ouderlijk gezag heeft, en die verklaring in het Thais en Engels meenemen.

 14. G zegt op

  Ooit getrouwd geweest met een Filippijnse, in België bevallen van onze dochter, na 2 jaar uit elkaar, ex wil op vakantie naar Filipijnen met onze dochter(op mijn naam en enkel Belgische nationaliteit), ik had een uitreis verbod geregeld via Child focus en ambassade omdat de kans groot was dat ze niet meer terug zouden komen naar België, blijkbaar is het toch gelukt zonder mijn schriftelijke toestemming, maar gelukkig toch teruggekeerd, dochter doet het heel goed op school en ondertussen verblijf ikzelf in het prachtige Thailand gr

 15. Tino Kuis zegt op

  Ik ben met mijn Thais/Nederlandse minderjarige zoon al wel 18 naar Nederland gereisd zonder een toestemmingsbrief van de moeder. Zouden ze alleen problemen maken bij Thaise meisjes?–


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website