Beste lezers,

Een veel gestelde vraag met soms verschillende antwoorden. Toch zit ik net even in een andere situatie met ook een extra vraag!

Mijn dochter (9 maandjes) oud vliegt eind volgende week naar Nederland. Zij heeft zowel een Thais als Nederlands paspoort. Op Thailandblog lees ik herhaaldelijk dat bij het vertrek en aankomst van en in Thailand het Thaise paspoort getoond moet worden en bij aankomst en vertrek van Nederland, het Nederlandse paspoort dient te worden laten gezien.

Lezersvragen op dit forum zijn niet recent en vraag mij daarom af of iemand met 2 paspoorten, onlangs bovenstaande situatie heeft meegemaakt.

Ook vraag ik mij af of de vlucht geboekt en ingecheckt moet worden op, of het Thaise of Nederlandse paspoort? Mijn antwoord hierop zou zijn, het Nederlandse document aangezien zij met haar Thaise document een Schengenvisum zou moeten aanvragen. Omslachtig dus… Aub, verhelder mij!

Alvast bedankt en vriendelijke groeten,

Robin

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Dochtertje vliegt naar Nederland met zowel een Thais als Nederlands paspoort”

 1. Jo_han zegt op

  Heb ik twee paspoorten voor mijn kind.Hij is twee jaar.Een NL en een Thais paspoort.Omdat er twee procedure liepen Aanvraag visum en NL Paspoort had ik geluk dat bijde aanvragen goed gekeurd werden.Want ik had de vliegtickets op zijn Thaise paspoort aangevraagd.Wat bleek de voornamen verschilde op bijde paspoorten.Foutje van mijn kant Dus als we weer naar Europa gaan dan gebruik ik bij vertrek uit Thailand zijn Thaise paspoort of NL dat is hoe de complete naam op de vliegtickets staan.
  En bij aankomst in Europa zijn NL paspoort Wel een omslagtig verhaal.Dus in jouw geval geen visum aanvragen niet nodig. Robin hoop dat je het begrijpt mijn verhaal

 2. Martin zegt op

  Gebruik in NL je Nederlandse paspoort en in Thailand je Thaise paspoort. Vliegticket kun je op NL paspoort boeken. Dat is het visum om in NL te mogen zijn. Handig om naast een paspoort ook een ID-kaart te hebben. Als ze er om vragen kun je die laten zien in combi met paspoort. Als ze niets vragen is het in/uit Thailand = Thais paspoort & in/uit Nederland = Nederlands paspoort.

 3. CP zegt op

  Beste Robin ,

  Wat ik weet met mijn Thaise dochter dat het tot hiertoe zeer gemakkelijk gaat , zij is 8 , ingeschreven op de ambassade in Bangkok en wij gaan enkel Thailand buiten enkel met haar Thais paspoort en komen Europa binnen met haar Shengen paspoort , wij tonen NOOIT haar twee paspoorten , in geen geval en zeker niet bij het binnenkomen van Thailand want dat zou wel is problemen kunnen geven. , heb een zeer goede vriend die het heeft voorgehad , hij heeft uren op de immigratie doorgebracht en kwam ervan af met een geldboete , wij vertrekken terug in Brussel met haar Shengen paspoort en komen Thailand binnen met enkel haar Thais paspoort en wij doen dat zo al 2 x jaarlijks gedurende 7 jaar , wij vragen de tickets aan op haar Thais of haar Schengen paspoort en ze heeft in de 2 paspoorten dezelfde naam , wat ik ook wel heb is een document als ik 1 per jaar alleen met mijn dochter alleen naar Europa reis , het is een document dat mijn vrouw toestaat dat ik met mijn dochter het land verlaat , dit document is gegeven door de Thaise autoriteiten , vertaald naar het Engels en gelegaliseerd door de Ambassade , maar ze hebben op al die jaren nog nooit naar dat document gevraagd en sinds 4 jaar loop ik ook niet meer voor dat document , een Thaise moeder moet dat document niet hebben ook als zij alleen reist met ons kind , maar wij hebben nog nooit een probleem gehad .

  • Rob V. zegt op

   Wegens internationale afspraken over kinderontvoering moet in theorie iedereen die met minderjarige reist kunnen aantonen dat er geen ontvoering is. Dat betekent dat pa en ma beide bij zowel het land A als land B moeten kunnen laten zien dat het hun kind is en niet aan het ouderlijk gezag onttrekken. Dat in de praktijk niet alle ouders die vraag krijgen, of dat ze mannen eerder op de korrel nemen voor controle dan een vrouw is natuurlijk een tweede.

   Reizen met minderjarige vanuit Nederland:
   https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

   Reizen vanuit Thailand met een minderjarige:
   http://thailawonline.com/en/letter-of-consent-to-travel-abroad.html
   http://www.isaanlawyers.com/downloads/travel-permit-consent-letter-amphur-travel-abroad-child/

   Komt er kortweg op neer dat een brief/formulier met toestemming regelt bij de woonplaats van het kind. Vanuit Nederland regel je dit dus via de Nederlandse gemeente. Woont het kind in Thailand dan regel je dit bij de amphur (district office, อำเภอ). Die kunnen een letter of consent verstrekken.

   Wat betreft het reizen met meervoudig nationaliteit:
   – Thailand de grens passage (immigration) in en uit met Thaise paspoort. Bij inchecken aan de luchtvaartmaatschappij beiden passen tonen zodat men ziet dat er geen visum nodig is. Ticket kan op Thaise of Nederlandse paspoort staan, doet er niet toe.
   – Nederlandse grens passage in of uit met Nederlandse paspoort.

   NB: Thailand erkent meervoudige nationaliteit niet expliciet maar het is evenmin expliciet verboden. Dus tenzij je een raaskallende ambtenaar treft die de wetgeving niet kent is er weinig aan de hand mochten ze merken dat je twee nationaliteiten hebt. Maar het kenbaar maken van meervoudige nationaliteit is niet nodig dus is er geen enkele reden toe, beter dus ook maar niet doen (ivm verkeerde paspoort stempelen) maar je hoeft er niet angstig over te doen.

   Maar dit alles staat al in diverse topics op dit blog. Onze beste vraagsteller vraagt om recentelijke praktijk ervaringen die bovenstaande regels -die al jaren ongewijzigd van kracht zijn- te beamen.

   • ergens in Thailand zegt op

    Ik doe het ook zo als ik terug ga net als Rob V
    ik check in BKK in met Thais paspoort en ze vragen vaak heeft ze nog een paspoort dus ik geef er nu elke keer meteen 2. Kom ik aan op schiphol laat ik ook 2 paspoorten zien maar de douane zegt de volgende keer alleen het Nederlandse Paspoort laten zien dat is genoeg.
    Ik reis alleen met dochter mijn vrouw blijft in Thailand dus ik haal 1 keer een document bij de gemeente waar het kind is geboren mijn vrouw ondertekent het dat ze toestemming geeft. Dit document is altijd geldig dus je maar 1 keer te gaan er staat geen datum op (bij mij tenminste niet)

    Robin zie hier wat Rob V zegt
    Wat betreft het reizen met meervoudig nationaliteit:
    – Thailand de grens passage (immigration) in en uit met Thaise paspoort. Bij inchecken aan de luchtvaartmaatschappij beiden passen tonen zodat men ziet dat er geen visum nodig is. Ticket kan op Thaise of Nederlandse paspoort staan, doet er niet toe.
    – Nederlandse grens passage in of uit met Nederlandse paspoort.

 4. Frank zegt op

  ideetje om dat even bij ind of ambassade te vragen? Zij zullen het je zeker kunnen vertellen en kom je niet in problemen. Zoals je al leest en gelezen hebt in vorige sessies, zijn niet alle situaties gelijk. Dus zou het zekere voor het onzekere nemen.
  Goede vlucht.

 5. Gerard zegt op

  Bij her inchecken dient U beide paspoorten te laten zien omdat het NL paspoort het Schengen visum vervangt. Bij immigratie Vertrek Thaise paspoort, bij aankomst BL Nederlandse paspoort. Bij vertrek uit NL maakt her niet uit welk paspoort u toont – het is de terugreis. Bij aankomst TH het Thaise paspoort gebruiken. Simpel.

 6. John Chiang rai zegt op

  Beste Robin,Ik mag het verkeerd hebben,maar zo jij de handelingen met de paspoorten beschrijft,is het volgens mij precies andersom.
  Volgens mij moet ze op haar weg naar Nederland haar Nederlandse paspoort gebruiken,en in Nederland met haar Thaise paspoort weer uitreizen.
  Zo jij het schrijft Robin moet ze, als je niet beide documenten laat zien voor Nederland een Visum hebben,en wordt ze bij haar terugkomst in Thailand met alleen een Nederlands paspoort als uitsluitend buitenlandse gezien.

 7. Erwin Fleur zegt op

  Beste Robin,

  Wij boeken onze tickets op het Nedelandse paspoort.
  Mijn kinderen reizen op het Nederlandse paspoort uit en met het Thaise
  paspoort Thailand in(geen visum nodig).

  Mijn kinderen reizen uit Thailand met het Nederlandse paspoort Nederland in(geen visum nodig
  voor Nederland).

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Robin,
   Nog een aantekening bij het terug komen in Nederland wordt mischien gevraagt
   waar u vandaan komt omdat er geen inreis stempel van Thailand in het Nederlande
   paspoort staat. Geen probleem, in 18 jaar dat wij heen en weer reizen is dit ons twee
   maal gevraagt.

   Groet,

   Erwin

 8. Adrie zegt op

  Wij, mijn vrouw heeft dubbel pp gaan NL uit met NL pp tevens bij check in toont zij 2 pp.

  In BKK het land in met Thai pp en wanneer weer terug naar NL met Thai pp het land weer uit.
  Trouwens de Thaise immigration is op de hoogte van dubbel pp.

  Terug in NL weer het land in met NL pp.

  Nooit een probleem geweest inmiddels alweer 10 jaar.

 9. Laksi zegt op

  Tja,

  Wij doen al jaren het zelfde, In Thailand ALLEEN het Thaise paspoort en in Nederland ALLEEN het Nederlandse paspoort, nog nooit geen problemen gehad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website