Is mijn ABP pensioen belastbaar in Thailand of Nederland?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
15 januari 2019

Beste lezers,

Ik heb mijn ABP pensioen opgebouwd via mijn werkgever (Stichting FOM) die als B3 instelling (privaatrechtelijke overheidswerkgever) aangesloten was het ABP.

De B3 status wordt, op voordracht van het Algemeen burgerlijk pensioenfonds (Abp), verleend aan private werkgevers, die sterke banden hebben met de overheid. In de praktijk zijn het doorgaans afsplitsingen van bestaande publieke overheidswerkgevers, die bestuurd worden door,
eigendom zijn van en/of de arbeidsvoorwaarden volgen van die overheidswerkgevers. De organisatievormen die hier voorkomen zijn altijd van privaatrechtelijke aard, zoals verenigingen, stichtingen, N.V.’s en B.V.’s.

Ik heb het ABP gevraagd of mijn ABP pensioen wel/niet belastbaar is in Thailand maar ik werd verwezen naar de Belastingdienst (logisch!). In formeren bij de belastingdienst leverde geen duidelijkheid op. Ik moet t.z.t. eerst de belastingvrijstelling aanvragen om er achter te komen waar mijn ABP pensioen belastbaar zal zijn.

Weet iemand waar ABP pensioen opgebouwd via een B3 werkgever belastbaar is na emigratie naar Thailand?

Groet,

Gerard

14 reacties op “Is mijn ABP pensioen belastbaar in Thailand of Nederland?”

 1. eugeen zegt op

  Als je in Thailand woont (meer dan 183 dagen per jaar) en je brengt in Thailand inkomsten uit het buitenland binnen, dan moet je in principe hier een TIN nummer vragen en hier belastingen betalen. Dit is bijvoorbeeld niet zo voor zaken waarvoor je sowieso in het buitenland belastingen moet betalen, zoals huurinkomsten.

 2. Kees 2 zegt op

  Privaatrechtelijk –> als je uitgeschreven bent uit NL, is je pensioen in principe belastbaar in Thailand. Zo is mij dat verteld door belastingdienst.

  • Kees 2 zegt op

   En voor de duidelijkheid: ik zit ook bij het ABP en 97% van mijn pensioen is privaatrechtelijk (leraar bij een Stichting van scholen), 3% publiekrechtelijk (tijdelijke kleine baan bij een gemeentelijke school). Over die 3% moet ik belasting in NL betalen.

 3. Joost zegt op

  Aannemende dat je in Thailand woont, is een privaatrechtelijk pensioen belastbaar in Thailand en niet in Nederland. Dat is zo geregeld in het belastingverdrag tussen Thailand en Nederland.

  • john zegt op

   maar abp pensioen is niet privaatrechtelijk pensioen!

   • Willem zegt op

    Abp heeft wel degelijk ook privaatrechtelijke pensioenen. Niet alles wat de abp beheerd is voor medewerkers van de overheid.

 4. Paulus. zegt op

  Gezien U van het a.b.p. uw pensioen ontvangt bent u ook belastingplichtig in N-L.
  Ik zit in precies in het zelfde schuitje en betaaal sinds mijn pensionerering dus elk jaar weer belasting hierover, met andere woorden, elk jaar vallen de belastins aangifte paieren weer in mijn brieven bus. Zonde van dat geld waar ik- c.q. wij dus niets voor terug krijgen!!!!
  Groetjes!

  • erik zegt op

   Paulus, als je schrijft “Gezien U van het a.b.p. uw pensioen ontvangt bent u ook belastingplichtig in N-L.” dan is dat te algemeen gesteld. Het ABP betaalt ook pensioenen uit die geen staatspensioen zijn.

 5. timker zegt op

  Volgens mij is ABP een overheids pensioen en alle overheids pensioenen (zoals ook AOW) worden in Nederland belast en dus niet in Thailand.

  • Lammert de Haan zegt op

   Deze reactie is op twee punten niet correct.

   1. Niet alle door het ABP uitbetaalde pensioenen zijn verkregen vanuit een overheidsfunctie. Bij het ABP zijn wel degelijk private instellingen (dus geen overheid) aangesloten. Hierbij moet je met name denken aan privaatrechtelijke onderwijs- c.q. zorginstellingen. Maar ook in overheidsbedrijven opgebouwde pensioenen zijn niet aan te merken als een overheidspensioen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een gemeentelijk vervoersbedrijf.

   Deze privaatrechtelijke pensioenen vallen onder artikel 18, lid 1, van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting en zijn slechts in Thailand belast.

   2. Ook de bewering dat een AOW-uitkering (is formeel geen pensioen) in Nederland is belast en “dus” niet in Thailand is onjuist.
   In het Verdrag wordt met geen woord gerept over sociale zekerheidsuitkeringen, w.o. de AOW- of WAO-uitkering. Tevens ontbreekt een zgn. “restartikel”. Dat betekent dat in dit geval de nationale wetgeving van toepassing is.

   Nederland belast vervolgens dit deel van je wereld inkomen daar je geen verdragsbescherming geniet. Maar wat geldt voor Nederland geldt natuurlijk ook voor Thailand. Ook Thailand belast het wereldinkomen van haar ingezetenen, tenzij men verdragsbescherming geniet.

   Even ter verduidelijking. Met Mali heeft Nederland in het geheel geen Verdrag gesloten. Mocht je in Timboektoe in Mali wonen, dan mogen zowel Nederland als Mali belasting heffen over je wereldinkomen. Vervolgens kun je in Nederland wel een beroep doen op het Besluit voorkoming van dubbele belasting, waarna je in Nederland vermindering krijgt voor de te betalen inkomstenbelasting.

   Ik weet uiteraard dat dit veelal niet spoort met de praktijk in Thailand. Mocht men al aangifte doen in Thailand voor de PIT, dan wordt de AOW-uitkering de meeste keren buiten de aangifte gehouden, maar dat wil niet zeggen dat dit formeel juist is. In feite pleegt men belastingfraude.

   Om dus te stellen dat de AOW-uitkering in Nederland belast is en “dus” niet in Thailand is dan ook niet juist.

 6. anton zegt op

  als je uitgeschreven bent uit Nederland ben je alleen belastingplichtig in Thailand .Er is dus van mijn ABP pensioen geen belasting ingehouden

  • john zegt op

   dit is een te simpel uitgangspunt. Er is een verdrag tussen nederland en thailand waarin afgesproken wordt welk van de twee landen belasting mag heffen. Daarin staat echt niet : “als je uitgeschreven bent ben je in thailand belastingplichtig” .
   Als je een overheidspensioen hebt mag nederland heffen. Maar ABP doet overheidspensioenen maar sommige pensioenen die ABP regelt zijn geen overheidspensioen.DATis de kwestie die door de vraagsteller hier wordt beschreven.!! Verder laat ik het graag aan de mensen over die hierover met kennis van zaken kunnen spreken.

   • Kees 2 zegt op

    Zucht…. zoals gezegd: ik heb het nagevraagd en heb zwart op wit van de belastingdienst dat het privaatrechtelijke deel van mijn ABP-pensioen belast wordt in Thailand en het publiekrechtelijke deel in Nederland.

    Soit !

 7. Frits zegt op

  Het moge onderhand bekend zijn -na zovele artikelen, uitleg en duidingen over wanneer, hoeveel Thaise belastingen betalen- dat tussen NL en TH een belastingverdrag bestaat. In het kort komt her er op neer dat over AOW in NL belasting wordt betaald. TH mag geen belasting heffen over AOW-gelden. Wat betreft ABP pensioenen: die pensioenen die niet direct van overheidswege zijn opgebouwd kunnen onder de TH fiscus vallen. Ben je direct overheidsambtenaar geweest dan blijf je in NL belasting betalen. Over alle functies daartussen kun je terecht bij jouw pensioenverstrekker.
  Maw: er blijft vaak slechts een klein gedeelte over welke al dan niet aan de TH fiscus zou kunnen worden aangeboden.
  Maar nu komt het: de TH fiscus is daar helemaal niet in geïnteresseerd. Je moet toch wel een beduidend groot bedrag over houden wil de TH fiscus jou ontvankelijk verklaren. De TH fiscus kent een hoog heffingsvrije voet, kent vele familiale – en zorggerelateerde aftrekkosten. Kortom: voor minder dan THB 500K trekken zij hun boeken niet open, en verwijzen ze jou met een glimlach naar eigen belastingdienst.
  Wel ga je de deur uit met een TH-belastingnummer, (goed bewaren!) en worden er van paspoort, immigratiepapieren en adres alle gegevens opgeslagen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website