Is het nog fijn om in Thailand te wonen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 oktober 2021

Beste lezers,

Tot ca. 12 jaar geleden verbleven wij regelmatig voor 6 weken in Thailand. Naast diverse rondreizen en individuele trips veel gezien. Met name omgeving Hua Hin en Jomtien langer bezocht en zelfs gekeken voor permanente bewoning.

Plannen tussentijds gewijzigd en al bijna 10 jaar in Spanje. Denken nu toch weer aan Thailand, maar worden van alle kanten ook dichtbij, gewaarschuwd dat het niet meer zo fijn wonen is, veel leegstand en ander gevoel sinds wisseling vd wacht.

Mijn concrete vraag is: is het inderdaad zo dat veel mensen zijn vertrokken of dit willen? Of is het nog steeds fijn om er te wonen, vooral in genoemde regio’s?

Benieuwd naar jullie reactie.

Groet,

Dirk

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

37 reacties op “Is het nog fijn om in Thailand te wonen?”

 1. Marcel zegt op

  Of het nog fijn wonen is in Thailand is uiteraard volledig persoonlijk. Het is maar welke criteria iemand van belang vindt. Ben je tegen hoe de “democratie” in Thailand is ingericht, dan is er al gauw een andere beleving. Zo ook hoe groot je maandelijks budget is. Met 100K per maand is het beter uit te houden dan met 40K baht waarmee Immigration tevreden te stellen is. In ons geval is het zo dat we een mooi huisje hebben te Chiangmai. Een zwager met vrouw wonen er om de boel op orde te houden. Wij kwamen er afgelopen jaren met grote regelmaat gedurende meerdere weken soms maanden jaarlijks. Maar mijn vrouw wil voorlopig niet terug. Zij vindt de politieke situatie en de onvrijheid voor Thaise mensen om zich voor te schamen. Hoe de regering de corona(wan)toestanden heeft aangepakt, is haar tevens een doorn in het oog. Zij helpt een zus en enkele vriendinnen van vroeger omdat die mensen geen enkele opvang en steun ontvangen. Ze zegt meermalen zich in Nederland zo veel veiliger te voelen. Ze is van het weer en klimaat gaan houden, geniet van de 4 seizoenen en vooral van de vrijheid zich overal naar toe te kunnen bewegen, zowel in woord als daad. Hoe dan ook: zij die nog (steeds) in Thailand wonen zullen zeggen dat het er nog steeds prima toeven is. Anderen zullen bedenkingen hebben. Weer anderen kunnen niet eens terug. Maar iedereen weet dat velen op hun schreden zijn teruggekeerd om diverse redenen. Vandaar dat ik besloten heb de Algarve de voorkeur te geven voorlopig om pas na 2022 weer eens voor Thailand te kiezen.

 2. fred zegt op

  Ik denk dat dit nogal een heel persoonlijke beslissing is. Laten we zeggen het overal wel iets. wat in het ene land kan en leuk is is dat in het andere dan weer net niet en omgekeerd. misschien klink ik wat nostalgisch maar ik ken weinig plekken op de wereld waar het er in de loop der jaren fijner is op geworden. Overal is de hebzucht en het individualisme enorm toegenomen. Waar vroeger een bos stond en je je alleen waande op de wereld worden nu ganse steden neergepoot. Als ik Koh Samui nu zie in vergelijking met 30 jaar geleden dan staan de tranen me in de ogen maar dat geldt evenzeer voor Tenerife of dichter bij huis de Belgische kust net als Brussel of Antwerpen.
  Alles hangt af wat je prioriteiten zijn in het leven. Hou je van mistige winterdagen blijf je best weg uit Thailand. heb je het al te koud bij 18 graden zal het Thai klimaat je zeker bekoren.
  Ergens anders gaan wonen is iets maar ergens anders blijven wonen is iets anders. Persoonlijk ga ik ook met de regelmaat terug naar België en ik vind dat vooral goed om te blijven beseffen hoe leuk en plezierig het wel wonen is in Thailand.
  Ik vind Thailand op veel gebied nog een beetje lijken op onze contreien maar dan lang geleden. Ik beleef hier nog steeds dingen ( vooral dan in de Isaan) die in Europa al heel lang niet meer bestaan.
  En wat mij nog het meeste bevalt is dat ik de samenleving hier een pak minder hard vind dan in Europa. Net daarom voel ik me hier veel relaxter. Met de politieke poppenkast bemoei je je best niet en heb je ook geen last van. Horen zien en zwijgen is de beste remedie om in Thailand het opperste geluk te ervaren.

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat:

   ‘Horen zien en zwijgen is de beste remedie om in Thailand het opperste geluk te ervaren.’

   Zwijgen: waarom reageer je dan hier? Of bedoel je zwijgen over de vervelende dingen en horen/zien naar uitsluitend de leuke en prettige zaken?

   Ik woonde 20 jaar in Thailand, heb veel gehoord en gezien en nooit gezwegen. Misschien heb ik daarom nooit het opperste geluk ervaren.

   Mijd de bedelaars, de slums, de gevangenissen, de ziekenhuizen, de militaire kampen, de bordelen en de bergdorpen en je zult het opperste geluk ervaren.

   • khun moo zegt op

    Tino,

    Ik neem aan dat de aard van het twistpunt meespeelt en de omgeving waar je verkeert.
    Een klacht dat je eten niet goed bereid is, ligt anders dan klagen dat het restaurant naast je huis veel te veel lawaai maakt in de avond uren en een klacht bij de politie neerlegt.
    Na mijn 40 jaar Thailand reizen ben ik toch van mening , dat je moet oppassen , wat je zegt tegen wie.
    Wij hebben de bedelaars, de slums, de ziekenhuizen en bergdorpen nooit gemeden.
    Daar liggen de gevaren ook niet lijkt me
    Zelfs in meerdere slums van bangkok geslapen.
    De gevaren liggen in het vlak waar je verhinderd dat iemand zijn geld kan verdienen op de manier dat hij wil.
    Dat bijv. een bekende natuurbeschermer in Chiang mai vermoord is, zal je toch niet ontgaan zijn.
    onderstaand nog een voorbeeldje van een toerist die wel haar mond open deed. https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5241845/arjannah-wil-nooit-meer-doodsbang-zijn-op-vakantie-thailand-angst

    • fred zegt op

     Perfect voorbeeld van hetgeen men bedoelt met horen zien en zwijgen. Ben je in Spanje bemoei je niet met de stieren gevechten…ben je in Kenia bemoei je niet met de stroperij. Ga je naar Qatar bemoei je niet met de klederdracht van de vrouwen doe je dat wel op een niet diplomatische manier kom je gegarandeerd vast te zitten
     Uiteraard mag je over alles denken wat je zelf wil en er uw mening over hebben maar uw mening hard in het rond roepen in een vreemd land heeft nog nooit iets aan de situatie aldaar veranderd.
     Een cursus diplomatie is aangewezen voor iedereen die verkast naar vreemde contreien

   • NL TH zegt op

    Een oude wijsheid is bemoei je niet met de politiek en speciaal van een ander land.
    Daarmee wil niet gezegd zijn dat je ermee eens bent.
    Dat je het Nederlandse vingertje opsteekt en vergeet dat overal de laatste zin voorkomt.
    Of het moet zijn dat je een andere land moet vertellen wat ze doen moeten.
    Oja als je het goed heb en de ogen sluit voor de Nederlandse problemen kun je wel een vingertje opsteken.

   • Johnny BG zegt op

    @Tino,
    Waarom moet een “gast” zich druk maken om dingen waar 50 miljoen + mensen in TH zich niet druk maken? De druppel op de gloeiende plaat maakt geen verschil als de bevolking het zelf wel best vindt.
    Aandacht vragen om situaties is altijd goed maar als je het volk niet mee hebt dan is het kansloos. Kan je dan een pensionado kwalijk nemen om TH als woonland te verkiezen of moeten we allemaal maar woke worden?

    • Tino Kuis zegt op

     Johnny,

     Ik wil de goede dingen van Thailand noemen, en die er heel veel zijn, en de slechte dingen, de volle en volledige waarheid dus. Ik wil mijn ogen niet sluiten voor beide kanten en ik wil er over praten. Ik heb mij nooit een gast gevoeld in Thailand, ik deed mee aan het gewone leven. Heel veel Thais zijn ook bezig met de omstandigheden die ik noem hoewel ze dat misschien niet aan jou vertellen.

   • steff zegt op

    Ik denk dat Fred het volgende bedoeld heeft :
    De wereld is in de loop der jaren een iets minder fijne plaats geworden voor velen onder ons en zeker voor de zwakkeren , mede door de klimaatveranderingen en de gevolgen hiervan.
    De reden voor zijn reactie is gewoon een antwoord geven op een gestelde vraag gebaseerd op zijn persoonlijke visie en ervaring met de bedoeling inzicht te verschaffen en daar is volgens mij niks verkeerd mee.
    Uw opsomming van te mijden zaken lijkt me niet echt aan te sluiten bij uw verklaring dat u nooit gezwegen hebt en zo de vele wantoestanden in Thailand in vraag stelt .
    Horen ,zien en zwijgen maar vooral zelf eerst het goede voorbeeld geven kan al iets helpen om deze wereld een betere plaats te maken

   • fred zegt op

    Ik bedoel daarmee dat je best zo weinig moeit met de dingen die in principe alleen Thai en Thailand aangaan.
    Het behoedt je om niet in vervelende situaties terecht te komen en hier zorgeloos door het leven te gaan. Ga je de confrontatie toch aan ervoer ik dat je er sowieso altijd als verliezer uitkomt.

  • KhunBram zegt op

   Reactie van Fred is een heldere weergave voor een antwoord.
   Bedenk 1 ding:

   Thailand: you can check out any time but never leave the country.

   KhunBram.

 3. John Chiang Rai zegt op

  Ik denk ook dat vele farang zich bij hun keuze laten (mis) leiden door het meestal zonnige weer,het vermeende goedkope leven,en het feit dat vrouwtje lief nu eenmaal uit Thailand komt,en daar meestal reeds een huis of een grondstuk heeft.
  De nadelen die in mijn persoonlijke opvattingThailand meer heeft, dan veel andere landen in Europa, worden door de betroffenen vaak klein gepraat,of zelfs niet gezien door de meestal magere taalkennis.
  Klein of mooi gepraat,zodat niemand opmerkzaam gemaakt wordt,op hun eens genomen verkeerde beslissing.
  Mijn Thai vrouw,die de vele voordelen van Europa reeds lang kent,moet altijd hartelijk lachen om die farang, die thuis over alles en nog wat moord en brand geschreeuwd hebben,terwijl ze nu in hun nieuwe thuisland plotseling alles in de hemel prijzen,of tenminste proberen goed te praten.
  Wij houden beiden van Thailand en zijn bevolking,en weten ook dat je de situatie van het land niet direct vergelijken mag met veel Europese landen,maar mogen beiden graag de democratische vrijheid houden om te zeggen, dat veel in Thailand niet deugd.

 4. HAGRO zegt op

  Het land en de mensen vind ik geweldig. Toch hebben wij 3 maanden geleden een huis gekocht in Spanje, regio Valencia. Niet te droog, temperatuur goed en niet zo klam benauwd warm. Mensen zijn aardig en relaxed. Prijzen ook beter als in Nederland. Wij zijn blij met onze keuze om niet permanent te gaan wonen en bouwen in Thailand. Als de eisen qua visa, verzekering en quarantaine normaler worden gaan we gewoon lekker op vakantie bij de familie in Thailand.
  Het maakt niet uit waar je voor kiest als je maar blij bent met je keuze.

 5. goort zegt op

  Woon nu ongeveer 10 jaar in Thailand in Jomtien. Eens met iedereen die aangeeft dat de democratie in Thailand ver te zoeken is.
  Maar net doen of je dan in de Europese Unie moet blijven vind ik echt een lachertje. Als je ziet wat daar gebeurd, dan verblijf ik liever in Thailand waar iedereen weet dat politici, politie enzo corrupt zijn. In Europa doen ze net alsof, maar is het niet anders.

  Het leven is hier nog steeds beter dan in NL, de belastingen zijn veel lager, je krijgt hier nog serieus 5% rente op je obligaties, de salarissen van je tuinman, poolboy en maid zijn veel lager, het zonnetje schijnt meestal, je hebt enkel een korte broek, een T-shirt nodig om je te wentelen in de heerlijke geuren en kleuren van Thailand, waar de meisjes altijd naar je lachen, en de mensen vriendelijk zijn. Als jij hen respecteert dan vinden zij jou ook aardig. Kom daar nog eens om in NL met al zijn “immigratiepareltjes”. Met de steekpartijen, pesterijen, vrouwen die worden lastig gevallen…..

  Kortom, als je het mij vraagt zeg ik “kom lekker naar Thailand, haal je centjes weg uit de EU want nog even en die worden geconfisceerd”. Al of niet via de CoronaApp….de EU wordt een soort Chinese controlestaat en in Thailand vermoed ik niet dat dat gaat gebeuren.

  • khun moo zegt op

   Goort,

   Beetje kort door de bocht lijkt me.

   Inderdaad zijn de belastingen lager, maar natuurlijk de voorzieningen waaruit de belastingen betaald worden ook en de salarissen zijn inderdaad ook lager.
   Thailand heeft zo wie zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen die we vaak niet willen zien.

   Heerlijke geuren van Thailand hangt er vanaf waar je verblijft.
   In bangkok en vele andere grotere steden is de lucht gewoon meer dan behoorlijk ongezond.
   Ook gedurende het verbranden van de rijstvelden in december en januari in Isaan is de lucht op veel plekken erg ongezond.

   Zuid Thailand is onrustig.

   Ooit afgevraagd waarom de jonge meisjes zo glimlachen naar een oude kerel.
   Natuurlijk erg vriendelijk.
   Mischien speelt hun laag salaris , waarvan ze ook hun ouders moeten onderhouden een rol.

   5% op de obligaties ? In nederland zijn staats obligaties tegen 7,5 % te koop.
   Natuurlijk wel rekening te houden met de inflatie.

   Wat het weghalen van je geld uit Europa betreft, Lijkt me dat je veel meer risico loopt dat je geld in Thailand geconfisceerd wordt.
   Je hebt als Farang zo wie zo erg weinig rechten.
   Ik heb diverse kennissen die hun geld uit Nederland weggehaald hebben en totaal berooid terug gekomen zijn.
   Dan is nederland weer goed genoeg om hun op te vangen.
   Er is zelfs een inzamelings actie geweest bij ons om een inwoner uit onze stad terug te halen.

   Wat de invloed van China op Europa betreft sla je helaas de plank helemaal mis vrees ik.
   In de jaren 70 heeft china Vietnam in zijn invloeds sfeer getrokken samen met de noord vietnamezen. Laos , cambodja en Birma staan al onder chinese invloed,Tibet was al langer bezet, Hong Kong nieuws zul je wel gevolgd hebben en nu is Taiwan aan de beurt.
   China is bezig een regionale macht te vormen en de vraag is of Amerika dit zal toestaan, aangezien Taiwan , Japan , Thailand en Zuid korea partners van USA zijn.en grote handels belangen hebben.
   Mischien ben je eerder terug in Nederland dan je vermoed.

  • Rob V. zegt op

   Citaat: ” de belastingen zijn veel lager, (..), de salarissen van je tuinman, poolboy en maid zijn veel lager, (..) Thailand, waar de meisjes altijd naar je lachen, en de mensen vriendelijk zijn. ”

   Ik zou daar tegen over stellen: Dankzij die lage belastingen kun je het qua goede publieke werken, sociaal vangnet enzo wel shaken als je tot het plebs behoort. Het recht van de sterkste, heb je pech niet in een bevoorrechte positie te zijn dan verrek je maar. Werken voor een jodenfooi, dat gun je toch iedereen? Wie smacht er niet naar het Europa van 100 jaar geleden, dat was fijn leven. Die goede oude tijd.

   Vraagje, lachen de jongetjes ook? Ik merk qua vriendelijkheid weinig verschil tussen de diverse landen waar ik ben geweest (her en der in Europa, Thailand, elders).

   De vraag of het in Thailand goed wonen is zal er al maar al vanaf hangen: hoe dik of dun is je portemonnee, leuke papieren als je nog aan de bak moet, en kun je zwijgen als je ziet en hoort wat voor minder fijne dingen er allemaal in Thailand gebeuren zo door de jaren heen op gebied van mensenrechten, rechtspraak, politiek, autoriteiten, ambtenarij enzovoort? Voor wie dat wil en kan is het zeker goed toeven met ruim geld op de bank, een condo aan zee, biertje in de hand en volop aandacht van meisjes en jongetjes die je voor een prijsje wel in de watten willen leggen…

   Maar evenzo goed zijn er genoeg mensen bij wie die schoen behoorlijk knelt of die met bovenstaande in het achterhoofd er liefst rap vandoor gingen of op zijn minst niet zo rustig en fijn slapen als ze denken aan al het leed en onrecht wat er te vinden is.

   Als ik Dirk was zou ik minstens een paar maanden in Thailand verblijven, diverse facetten van het leven in Thailand proberen mee te krijgen en dan de knoop doorhakken.

   • Carlo zegt op

    quote: “Ik merk qua vriendelijkheid weinig verschil tussen de diverse landen waar ik ben geweest (her en der in Europa, Thailand, elders).”

    Ik heb deze zomer uit onvermogen om naar Thailand te gaan een roadtrip met camper gemaakt langs de Franse Middellandse Zee tot in Spanje Barcelona. Ik heb genoten van de ook mooie landschappen maar zeer ontevreden geweest over de ONVRIENDELIJKHEID van de Europeanen, en dit in vergelijking met de Thaise vriendelijkheid.
    In de geïndustrialiseerde Westerse Wereld staat eigenbelang en tijdsdruk en individualisme de gemoedelijkheid in de weg.

    • khun moo zegt op

     Carlo,
     In de westerse wereld staat na mijn mening het eigen belang veel minder op de voorgrond dan in Thailand.
     Wij hoeven ons niet zo te plooien en stroop te smeren naar anderen om te overleven.
     We kunnen zijn die we willen en hoeven geen poppekast te spelen of beleefd te zijn tegen jan en alleman.

     Thaien leven nu eenmaal meer in groeps en familie verband en houden noodgedwongen wellicht meer rekening met elkaar.
     Dat doen ze niet voor de lol , maar ook uit eigen belang om te overleven.
     Ze hebben elkaar nodig.
     De thaise uitdrukking :paak waan (Het met stroop in de mond spreken) wordt veel gebruikt.
     Natuurlijk kan de westerse toerist hierbij liefst betrokken worden.
     Vriendelijk doen levert nu eenmaal meer op, dan een nuchtere blik van; ik doe gewoon mijn werk , heb jouw niet echt nodig , en meer niet.

     Probeer eens rijke Thaien ( mocht je uberhaupt ook maar ooit in de gelegenheid komen) te ontmoeten en ga eens na hoe die zich gedragen naar jouw toe.
     Ben benieuwd of die zelfs met jouw willen praten.

  • Erik zegt op

   Goort, en ook Khun Moo, de belastingen zijn in Thailand lager?

   Ik denk dat je toch iets vaker hier moet lezen en dat in je geheugen moet opslaan. Wat inkomstenbelasting betreft is Nederland goedkoper dan Thailand. Ik wijs je op de berekening van Lammert de Haan hier: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/de-belastingdruk-in-nederland-vergeleken-met-die-in-thailand/

   Ja, tenzij je alles wat ‘belasting’ heet in NL als inkomstenbelasting beschouwt maar dan leg je verbanden die er niet zijn. Onroerende zaak belasting, hondenbelasting, en veel meer, zijn geen belastingen naar het inkomen.

   O, en Goort, als je goed belegt, waar je ook woont, kun je ook met jouw centen in Nederland 5% op obligaties genereren. Je moet alleen een bank hebben die je de juiste weg wijst. Tenslotte vind jij China een machtiger factor in de EU dan in Thailand. Ik denk, Goort, dat je de oogkleppen eens af moet doen als dat nog lukt bij jou want ze zitten erg vast, zo te lezen…..

   • khun moo zegt op

    Erik,

    Berekeningen zien er indrulwekkend uit en ik twijfel niet aan de uitkomst.
    Ik was inderdaad uitgegaan van de beweringen van mijn kennissen die in Thailand wonen en daar belasting betalen.
    Deze beweren allemaal dat ze veel minder belasting betalen dan in nederland.
    Mischien is het dan toch het zoveelste teken dat men veelal met een roze bril vertoeft in Thailand en de werkelijkheid niet wil zien.

    Wel vindt ik dat het appels met peren vergelijken niet helemaal onjuist is.
    Uiteindelijk gaat het er om wat je netto overhoudt na betalen van ALLE inkomens gebaseerde belastingen, wat die ook mogen zijn in beide landen.

 6. EDDY zegt op

  Ja natuurlyk heeft Thailand meer voordelen
  Maar het probleem is ze proberen op vele plaatsen exstra geld te verdienen als
  er een Farang paseert
  Dan soms nadelige veranderingen nu heb je weer een hospitaal verzekering
  nodig van 3 ml Baht Sommige zullen dat niet kunnen betalen

 7. Vincent zegt op

  Helaas constateer ik dat er geen enkele reactie is geplaatst die zegt dat het (nog) fijn is om in Thailand te wonen. Dat wil het nodige zeggen. Alle reacties uiten bedenkingen. Geen een is volmondig positief. Thailand heeft dat volledig aan zichzelf te danken. Het gaat hen altijd maar om geld. Money, money, money. En natuurlijk zijn de mensen vriendelijk. Lachen de meisjes. Heten ze je welkom. Zelfs in straatarme landen waar ik doorheen trok was dat het geval. Omdat ze straatarm zijn. Maar ontmoet maar eens een hiso-Thai. Die kijkt je aan alsof ie bang voor schurft is. Er is op veel vlakken veel mis in de Thaise samenleving. En sinds mei 2014 is dit enkel erger georden. Natuurlijk kun je redeneren dat je daarvoor je hoofd kunt afwenden. Of: in Nederland, ja zelfs heel de EU is het ook niet pluis, dus wat maakt het uit. Maar ik wil met zo’n ontkennende houding niet wonen in een land die enkel een bovenlaag dient. Want hoe komt het toch dat zoveel vrouwen in vele landen in de EU wonen om daarmee hun verwanten in hun thuisland een beetje comfort te realiseren. Denk daar ook over na!

 8. Paul zegt op

  Ik merk op dat de meeste reacties hierboven weer uitermate negatief zijn.
  De mensen die al lang in Thailand vertoeven en het hier echt naar hun zin hebben die zal je hier niet horen.

  Klagers en negatievelingen heb je altijd en overal. Diegenen die zagen over het leven in Thailand zullen ook klagen over het leven in hun thuisland. Dit noemt men de aard van het beestje …

  Is het hier perfect in het mooie Thailand, nee, maar dat is het nergens. Ik bekijk het leven steevast door mijn roze bril en daar voel ik me perfect bij. Wees gerust, ik heb het me nog op geen enkel ogenblik beklaagd dat ik definitief naar hier verhuisd ben. Laat me hier maar oud worden.

  • khun moo zegt op

   Paul,

   Natuurlijk wanneer je het leven door een roze bril bekijkt is het alleen maar rozegeur en maneschijn.
   Het leven van een Farang in Thailand , moet je ook niet vergelijken met het leven van een Thai op het platteland.
   Dat zijn 2 verschillende werelden.
   En inderdaad er zijn genoeg Farangs die het prima naar hun zin hebben in Thailand en blij zijn Europa achter hun gelaten te hebben.
   Thailand is best een goede plek om oud te worden, tenminste zo lang je geld hebt , en gezond blijft .
   Wanneer de beurs leeg is, lijkt me Belgie of nederland een stuk beter om te vertoeven.

 9. Luc Chanuman zegt op

  Ik vind het na vier jaar in Isan nog steeds heel fijn om te wonen. Natuurlijk is hier niet alles perfect maar stukken beter dan in europa. Het leven in een boerengat in Isan is niet te vergelijken met Pattaya, Phuket, Chang Mai enz. Al de (of toch de meeste) negatievelingen zouden hier eens eerst een tijd moeten wonen. Verbeter de wereld, begin bij …

  • khun moo zegt op

   Luc,

   ik kom al sinds 1982 veelvuldig in een boerendorp in Isaan.
   Dat het daar stukken beter is dan in Europa lijkt me niet.
   Ik zal je niet lastig vallen met alle mistanden ,die ik meegemaakt heb.

   Je hebt veel meer geld dan de plaatselijke bevolking, dus je kunt je veel meer verantwoorden en comfortabel leven, wat de plaatselijke bevolking niet kan.
   Wanneer je veel meer geld zou hebben dan de gemiddelde Europeaan, zou het leven in Europa ook een feest zijn.

   4 jaar in Isaan is nog niet zo lang. Alles is nog relatief nieuw. Velen beginnen pas na 7 jaar te balen.

   • Dimitri zegt op

    Precies alsof het leven enkel en alleen maar draait rond geld. Veel mensen zijn gefocust op het hebben van luxe rondom hen.

    Dat is net het mooie van Thailand. Ik leef hier met heel wat minder luxe, daar tegenover staat dat mijn leven heel wat kwalitatiever geworden is. Ik kan hier elke maand rondkomen met een pak minder geld. Hier worden we tenminste niet meer opgejaagd en kunnen we leven i.p.v. geleefd te worden. Back to the basics.

    • khun moo zegt op

     Dimitri,

     Geweldig dat je het prima naar je zin hebt en back to basics gaat leven.
     Ik denk wel dat wanneer je je isaan familie niet financieel zou ondersteunen , het snel afgelopen zou zijn met je verblijf in het dorpje. Wellicht betaal je de electriciteit ,het water, heb je een verbouwing betaald of een huisje gebouwd, een paar buffels gekocht of zelfs een auto betaald.De kinderen voorzien van school uniformen.
     Al bij al is geld dan toch de factor waar het om draait.

     Ik heb jaren primitief geleefd in Isaan. Geen warm water, geen airco, geen westers eten,geen brood ‘s nachts ratten op de slaapkamer, wel een koelkast, geen winkel in de buurt, af en toe geen electriciteit en geen water voor 10 dagen. Nooit veel problemen mee gehad.

     Het opjagen in nederland doe je zelf. Teveel spiegelen aan andere mensen.
     Dat je leven kwalitatiever beter is geworden is prima, hoewel dat niet voor iedereen zal gelden.
     In nederland kun je ook prima rondkomen met heel weinig geld, wat je overigens dan ook nog gratis van de overheid krijgt.
     Het is dan ook de vraag:in welk land wordt je geleefd of ervaar je alleen dat je geleefd wordt.
     .

     • Willy zegt op

      Khun Moo, in feite kan niemand de originele vraag van Dirk beantwoorden.

      De ene persoon gaat positief door het leven, de andere persoon houdt ervan om dagelijks te klagen. Die laatste zal zich zowel in Thailand als in zijn thuisland ongelukkig voelen.

      Dat we in de westerse wereld ‘geleefd’ worden daar ga ik zeker mee akkoord. Met zijn twee moeten gaan werken om je dezelfde luxe te kunnen veroorloven als de buren, daar doen velen (onbewust) gretig aan mee.

      Ik leef hier eveneens tussen de Thaise bevolking, ver weg van de toeristische steden. Niet in de Isaan maar alle grootsteden toch relatief dichtbij. Mijn contacten met andere Farang zijn zo goed als onbestaande, ik ben perfect geïntegreerd in mijn Thaise familie. De luxe, die is wat minder dan in mijn vroegere thuisland doch daar heb ik geen enkel probleem mee.

      Wat mij vooral veel plezier doet is dat me hier niemand meer komt opjagen, niemand meer de les komt spellen, kortom dat ik hier zelf mijn levens tempo kan en mag bepalen. Gezapig leven, mooi weer, een lieve vrouw, een eigen huisje, elke dag leuk je eigen zin doen. En dit alles is dan ook nog eens een pak goedkoper dan vroeger. Ik denk dat het hier verre van slecht is.

      Zoals je ziet, ik voel me gelukkig. Een ander zal dan weer zijn negatieve ervaringen van Thailand vooropstellen en zeggen dat het hier niet goed is. Een sluitend antwoord is er niet en hangt sterk af van het individu zelf.

      • khun moo zegt op

       Hangt inderdaad van het individu af.
       Wanneer iemand zich prettig voelt lijkt me de maatgevende factor.

       Ik wordt in nederland ook niet geleefd.
       Althans die indruk heb ik.
       Het levens tempo kan ik als pensionade zelf bepalen.
       Heb geen interesse wat de buren kopen of bezitten.

       Ben wel benieuwd of je de thaise taal goed beheerst.
       Lijkt me toch een voorwaarde om geintegreerd te zijn, of speken alle familie leden goed Engels, wat niet te verwachten is.
       Mischien laten ze die farang gewoon zijn gang gaan en zijn de contacten zeer oppervlakkig.
       Hij doet geen kwaad en financieel steunt de familie.
       Mischien blijft de relatie met de familie steken met glimlachen en een paar woordjes Thai van jouw zijde aangevuld door vertalingen van je vrouw wat ze kwijt wil.
       wat men niet kwijt wil , hoor je dan ook niet.
       Het leeftempo wordt zo wie zo gezapiger wanneer je niet meer werkt, ook in nederland.
       Veel succes in Thailand en inderdaad niet het slechtste land om te verblijven.

      • khun moo zegt op

       Wel grappig dat je dit schrijft: Dat we in de westerse wereld ‘geleefd’ worden daar ga ik zeker mee akkoord. Met zijn twee moeten gaan werken om je dezelfde luxe te kunnen veroorloven als de buren, daar doen velen (onbewust) gretig aan mee.

       Wanneer er ergens wel naar de buren gekeken wordt en met zijn twee, drie of vier moeten gaan werken dan is het zeker het geval in Thailand.

       De thaise trouwen niet met een farang om er op achteruit te gaan en wanneer ik door isaan rijdt, worden mij keurig al de huizen aangewezen die in handen van farangs zijn.

     • Luc Chanuman zegt op

      Dimitri,

      Ten eerste leef ik echt niet primitief in Isan. Ik heb hier alle comfort en luxe die ik in bijvoorbeeld Pattaya in mijn huis ook zou hebben. Hier zijn enkel geen hopen restaurants, bar Beers en zuipende farangs. Ik ben (meestal) gelukkiger zonder die toestanden. Als ik dat nodig heb ga ik wel een weekje naar Pattaya.
      Wat het financiële betreft heb ik bijna vier jaar geleden de geldkraan voor de familie helemaal dicht gedraaid.
      Dat was toen ik erachter kwam dat het geld dat wij jaren lang naar schoonbroer opstuurden en dat voor schoonmoeder besteld was, verdween in zijn eigen zakken en hiermee de ganse dag in zijn hangmat kon blijven liggen in plaats van te werken.
      Als ik bijvoorbeeld mijn schoonbroer geld geef werkt hij niet tot dat geld op is. Bij woont in bij zijn moeder die langs ons woont. Ondertussen is er een hek tussen geplaatst. Schoonma heeft niets nodig, die heeft haar pensioen. Schoonbroer kan mijn bloed drinken en het enigste contact tussen ons is dat hij regelmatig zijn middenvinger opsteekt en snel verdwijnt daarna. Met de rest van het dorp hebben wij goede tot heel goede contacten en die sponsor ik ook niet. Zie niet in waarom ik hier niet zou blijven wonen. Gedrag schoonfamilie is als een vervelende vlieg die ik weg jaag.

  • Jos zegt op

   Juist Luc, ik ben eveneens nog altijd blij hier te kunnen wonen. Perfectie bestaat niet maar is nergens voor nodig. Je kan op alles en iedereen kritiek geven maar dat kan evengoed in België of Nederland. Ik doe daar niet aan mee, integendeel, al die klagers vermijd ik als de pest.

   En Pattaya, Phuket, Chiang Mai, nee dat is niet het échte Thailand maar daar leven waarschijnlijk de grootste klagers. Ik leef tussen de Thai ver weg van alle Farang en ben perfect gelukkig. Al die zuipende en zagende buitenlanders die steevast elke avond samen troepen, laat die maar daar. Ik blijf wel waar ik ben.

   • khun moo zegt op

    Jos,

    Goed om te horen dat je er gelukkig bent.
    Je hebt inderdaad weinig nodig om een gelukkig leven te leiden.

    Het echte Thailand in je dorp zul je pas ervaren wanneer je per dag evenveel geld uitgeeft als de bewoners en geen uitgaven in het verleden gedaan hebt die de plaatselijke bevolking ook niet gedaan heeft.

    Het is iets te makkelijk om te zeggen dat je leeft als een Thai in Isaan, wanneer je maandelijks inkomen 10 keer zo hoog is.

    Een farang leeft nooit als een Thai en wanneer hij dit wel zou doen, ben je het onderwerp van gesprek en niet gunstig voor de familie.

 10. janbeute zegt op

  De situatie in de wereld veranderd overal en dus ook in Thailand.
  Als ik zo dagelijks het nieuws mag volgen van wat er zoal gebeurt ook in delage landen, dan wordt ik hier zeker niet vrolijker van.
  Maar janneman heeft het nog steeds wel redelijk naar de zin in Thailand.
  Oh ja ik heb Thailand ook zien veranderen in al die jaren, van een eeuwige glimlach is niet veel meer van over.
  Maar dat hoeft voor mij ook niet.
  Want met de huidige situatie valt er nog wel wat te glimlachen voor de Thaise bevolking.
  Wat de politieke situatie betreft alhier daar kan ik geen invloed op uitoefenen tenzij je levensmoe bent.
  Ik loop alweer tegen de 70 en mijn beste jaren zitten er inmiddels op, dus om de laatste lootjes hier in Thailand te mogen slijten, daar heb ik tot op heden nog geen enkele moeite mee.
  Het gras is namelijk altijd groener aan de andere kant van de horizon, maar of dat ook zo is valt tenzeerste te betwijfelen.

  Jan Beute.

 11. TheoB zegt op

  Of het (nog) fijn is om in Thailand te wonen ligt helemaal aan het inkomen/vermogen en de verwachtingen die iemand heeft en de eisen die iemand stelt en is dus heel persoonlijk.
  In Nederland behoor ik tot het arme(re) deel van de bevolking, in Thailand ben ik, vergeleken met de Thai, arm noch rijk.
  Ruim 8 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Thailand (Bangkok) en als ik het mij financieel zou kunnen veroorloven om permanent in Thailand te wonen zou ik dat wel doen. Ik heb vanaf toen langere periodes, in totaal zo’n 30 maanden, vooral tussen de Thai geleefd. Door de inreisvoorwaarden tijdens de pandemie al 1½ jaar niet.
  Wat mij vooral interesseert in een land zijn de dagelijkse beslommeringen van de gewone burger en ik leerde al snel dat die burger het in Thailand zwaar heeft. Lage lonen, weinig (arbeids)rechten, extreem lage sociale uitkeringen, slecht onderwijs, een ontwikkeling remmende patronagestructuur, onvoldoende gezondheidszorg, een zeer gemankeerde democratie, beperkte vrije meningsuiting, een niet onpartijdige rechterlijke macht, welig tierende corruptie. Een trickle up economie (dank voor deze uitdrukking Rob V.) waardoor de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt.
  Daarom ben ik al ettelijke jaren geleden tot de volgende conclusie gekomen:
  Thailand is het paradijs van en voor de (heel) rijke Thai en de rose bril en oogkleppen dragende buitenlanders die (heel) veel geld uitgeven in Thailand.
  Mijn beheersing van het Thai is helaas nog te beperkt om in mijn Thaise omgeving echt van gedachten te wisselen over de Thaise samenleving, politiek en hét heikele su(b)jet.

  • khun moo zegt op

   Goed geschreven Theo,

   Helemaal met je eens.
   Wij kunnen ons wel veroorloven om permanent in Thailand te verblijven , maar hebben er voor gekozen nederland als basis te houden en de winter maanden in Thailand te verblijven.
   Liefst wat mij betreft ook nog zo ver weg van de familie wat mogelijk is en geen adres achter te laten, want dan komen ze lekker bij je inwonen.

   Natuurlijk zijn er ook goede Thaise families.
   De vraag is of die interesse hebben om een Farang in hun midden te hebben.
   De dochter wordt dan vaak aangezien om een zeer oud beroep uit te oefenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website