Lezersvraag: Inschrijven in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
26 maart 2015

Beste lezers,

Ik heb het artikel gelezen over het inschrijven in Thailand maar in alle gevallen gaat het om gehuwde stellen. Ik heb een vriendin maar we hebben geen plannen om te trouwen dus vraag ik mij nu af hoe ik mij in moet laten inschrijven en waar?

Ik huur een appartement in Khon Kaen met een contract voor een jaar, heb een retirement visa OA multi entrance en heb van de immigratie op vertoon van mijn huurcontract en paspoort een Proof of Residence gekregen (500 baht) met een geldigheid van 30 dagen.

Mijn vraag is echter hoe en waar kan ik mij permanent inschrijven als ik niet gehuwd ben?

Vriendelijke groet,

Cees


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: Inschrijven in Thailand?”

 1. Ton zegt op

  Ja, je kunt je laten registreren bij de ambassade.
  Maar dat is iets anders, en dat is ook niet de vraag die gesteld wordt.

 2. Nico Arreman zegt op

  Ik heb ook het gele boekje, en ik woon ook samen, zonder getrouwd te zijn.

  Bij het district’s kantoor, samen met twee getuigen, je wordt het hemd van je lijf gevraagd, wie is je vader, wie is je moeder, wat doet je vader voor werk, hoe heet je vader in het Thais? Wat is jouw opleiding, wat doe je voor werk, hoeveel geld verdien je, ben je getrouwd geweest, hoeveel kinderen heb je, hoe heten die enz.

  Maar eerst natuurlijk een copy van je paspoort laten legaliseren bij de Nederlandse ambassade. Dat laten vertalen in het Thai’s, kan bij het immigratiekantoor op de Chaeng Watthana Road (Lak-Si) Bangkok (in de kelder) Vertaal ook gelijk de naam van je vader, je moeder en eventuele kinderen en vervolgens naar het immigratiekantoor (op de begane grond) om het te legaliseren. Dan pas naar het Districtskantoor waar het appartement is gevestigd.

  Lukt jouw wel.
  groetjes Nico

 3. Cees zegt op

  Bedankt voor jullie snelle reacties,
  Ik weet nu wat ik moet doen om het gele boekje te krijgen maar het gaat er mij vooral om hoe ik mij kan laten registreren in Thailand zonder dat gedoe met dat boekje.

  Ik had mijn vraag wat duidelijker moeten stellen, ik heb Khon Kaen gekozen als startplaats om in Thailand te gaan wonen en al het papierwerk vanaf hier in orde te maken omdat ik hier in de buurt een vriendin heb die mij daarbij helpt.

  Ik weet ondertussen dat ik niet in deze buurt blijf omdat het niet is wat ik zoek, mijn plan is om eerst eens een poos rond te kijken waar ik permanent wil wonen.

  Als ik hier het gele boekje aanvraag moet ik het dan opnieuw aanvragen voor een nieuw adres of kan (moet) ik een adres verandering doorgeven bij de gemeente waar het afgegeven is.

  Groet, Cees

 4. Richard zegt op

  90% van de buitenlanders staat niet “ingeschreven” in Thailand. Het is een Nederlands begrip. Het gele boekje wordt vaak geweigerd af te geven. Je verblijft in Thailand op een extension of stay, gebaseerd op huwelijk, pensionering, het volgen van lessen of iets dergelijks. Je moet je elke 90 dagen melden bij het immigratie kantoor waar je onder valt en je moet jaarlijks je extension of stay opnieuw aanvragen. Echt ingeschreven staan zoals wij dat kennen is niet zo als het in Thailand gaat. Je bent een gast, en dat zul je altijd blijven, je kunt er ook ieder moment domweg uitgeschopt worden indien je niet meer aan de eisen zou voldoen. Je hebt op zich geen rechten, mag niet stemmen, je krijgt geen Thaise sociale verzekering of iets dergelijks. Je hebt een proof of residence van immigratie gekregen las ik dat je daar “woont”, dat is al heel wat, vaak wordt ook dat niet afgegeven en verwijzen ze je naar je ambassade als je een dergelijk soort bewijs nodig zou hebben voor bijvoorbeeld het aankopen van een auto, aanvragen rijbewijs of zo. Nogmaals, vergeet het Nederlands systeem, je gaat naar of bent in een land waar het systeem elke dag en soms wel voor ieder individu anders wordt gehanteerd. Het is even wennen.

 5. ruud zegt op

  Ik ben onlangs bij de plaatselijke medicijnvrouw geweest en die vroeg naar mijn gele boekje.
  Dan kon ze mij in het computersysteem zetten.
  Het resultaat was dat ik als beloning mijn medicijnen gratis mee kreeg.

  • Richard zegt op

   Daar heb je geen recht op, tenzij je getrouwd zou zijn met een Thaise die in dienst van de staat is. Anders is het misbruik maken van een regeling die niet voor buitenlanders bestemd is.

 6. Cees zegt op

  Beste lezers,

  Bedankt voor de uitleg over het inschrijven in Thailand, er zit veel informatie in wat ik goed kan gebruiken.

  Ook de informatie over wat je allemaal nodig hebt voor het gele boekje maakt het verkrijgen ervan een stuk gemakkelijker.

  Ik heb ook nog een vraag over het aanmelden bij de Nederlandse Ambassade in Bangkok, ben ik verplicht hiernaar toe te gaan met mijn uitschrijvingsbewijs en info van mij Thai adres of is dit aan mij om dit wel of niet te doen en zitten hier ook nog voor of nadelen aan.

  Bedankt, Cees


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website