Beste lezers,

Ben getrouwd met een Thaise, zij woont in Thailand en zij is af en toe bij mij in Nederland. Ze heeft een multi-entry visum en verdiend hier geen geld, omdat dat nu eenmaal niet mag. Volgens de normale opgave van mijn belasting, jaarinkomen, krijgt men de vraag of men getrouwd is. Ik vul in: ja. Woont uw vrouw in Nederland: nee. Antwoord belastingdienst: dan bent u niet getrouwd dus, terwijl ik mijn huwelijk wel heb geregistreerd in Nederland. Gebeld met de belastingdienst, maar zij weten geen goede oplossing vanwege het computersysteem.

Nu dus een brief gekregen over de zorgtoeslag. Zij heeft nu een BSN nummer aangevraagd bij de belastingdienst buitenland. Nu moet ik het inkomen doorgeven wat zij verdiend en aangeven of zij ook een eigen huis heeft. Dit moet ik doen voor 3 december. Indien de belastingdienst voor 3 december geen inkomen van mijn vrouw heeft doorgekregen dan stoppen ze met mijn zorgtoeslag.

Ik bedoel, makkelijker kunnen wij het niet maken. Heb gebeld naar de belastingdienst, maar zij zelf snappen het ook niet.

Wie heeft hier ervaring mee en kan mij goede informatie verstrekken?

Groet,

Maarten

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Inkomen van toeslagpartner in Thailand doorgeven aan belastingdienst?”

 1. Johnny BG zegt op

  De situatie is sowieso niet gebruikelijk en ik mag vermoeden dat uw vrouw een belastingplichtige is naar Thaise wet en er diverse verdragen bestaan die van belang zijn.
  Dit is dan ook geen vraag aan de Belastingtelefoon maar aan de inspecteur en aan haar/hem kan de situatie haarfijn uitgelegd worden.

 2. erik zegt op

  Mijn advies: bel ‘jouw’ belastingdienst op, dus niet de dienst buitenland in Heerlen. Leg de zaak voor aan een ambtenaar en vraag of je de feiten per e-mail, brief of fax mag voorleggen. Dat zal, denk ik, mogen. Voordeel is dat de vraagstelling dan exact vast ligt.

  Stuur dan dat bericht aan die persoon of aan de afdeling die hij/zij adviseert en meld daarin de termijn van 3 december. Overigens, de definitieve zorgtoeslag waar je over dit jaar recht op hebt wordt achteraf beoordeeld; wat je nu krijgt is een voorschot.

  Die ambtenaar zal je berichten per, denk ik, e-mail en dan heb je een standpunt en weet je wat je moet invullen. Bellen, hoe snel ook, is niet altijd de juiste optie want er ligt niks vast.

  • Maarten zegt op

   Beste Erik , bedankt voor jouw advies zal dit zeer zeker doen , per e-mail vastleggen en dan heb ik het ook op papier , bedankt voor jouw advies , gr maarten

 3. Peter zegt op

  Ik zit in dezelfde situatie , maar heb daarover helemaal geen problemen met de belastingdienst
  Mijn vrouw is elk jaar enkele maanden in Nederland en heeft ook een ” buitenlands ” BSN nummer
  Wel moet ik elk jaar het formulier ” wereldinkomen ” invullen voor mijn vrouw
  Hierop geef ik naar waarheid aan dat het inkomen van mijn vrouw in Thailand 0,0 is
  Nooit problemen
  Ook ik ontvang gewoon zorgtoeslag , wordt berekend over het gezamelijke inkomen
  groeten Peter

  • Caspar zegt op

   Heb het zelfde als Peter mijn vrouw krijgt zo,n keurige blauwe brief keurig invullen 000 alles op sturen Belasting per aangetekend.
   Mijn vrouw heeft een BSN nummer in Holland verder geen problemen, kreeg voorheen heffingskoring maar is afgeschaft in 2015.
   Ze woont in Thailand en ik in Holland no problem.

   Caspar

  • Leo Th. zegt op

   Beste Peter, de zorgtoeslag wordt inderdaad berekend over het gezamenlijk inkomen. Er wordt ook rekening gehouden met het eigen vermogen, voor partners, zoals in jouw situatie en die van de vraagsteller Maarten, mag je in 2018 tot € 143.415,= aan eigen vermogen hebben. Jij en ook Maarten zijn ingezetenen van Nederland en derhalve verplicht verzekerd voor ziektekosten. Wanneer jullie echtgenotes korten dan 4 maanden per jaar in Nederland verblijven, worden zij niet beschouwd als ingezetenen en komen derhalve niet in aanmerking voor de verplichte ziektekostenverzekering en dus ook niet voor zorgtoeslag. Uiteraard behoud jij wel je rechten op de indivuduele zorgtoeslag en aangezien jij aan de criteria voldoet ontvang je die ook gewoon. Geldt ook voor Maarten, zie zijn probleem dan ook niet. Gewoon de gevraagde gegevens door de Belastingdienst over het inkomen van zijn echtgenote in Thailand opgeven, alsmede de vraag over wél of geen eigen huis beantwoorden, zodat zijn individuele zorgtoeslag berekend kan worden. Overigens schrijft Maarten dat zijn vrouw af en toe in Nederland verblijft, onduidelijk is hoelang. Wanneer zij de 4 maanden per jaar zou overschrijden, wordt de situatie geheel anders.

   • maarten zegt op

    Beste mensen, heb nu al veel reacties gehad, en zie bij het verhaal van peter en Leo Th, al een goed beeld, ik zal het persoonlijk op mail mijn eigen verhaal over mijn situatie bij de belastingdienst mailen, zodat ik hopelijk een goed beeld krijg, maar zoals ik ook het verhaal lees van brabantman die met svb een probleem heeft, zie ik ook dat het voor de belastingdienst/svb en nog meer instanties zoals de bank, die van mij verlangt dat mijn vrouw een bsn nummer heeft, zodat zij mij verzoek in behandeling kunnen nemen, in ieder geval iedereen bedankt voor hun mening, met vriendelijke groeten maarten

    • Leo Th. zegt op

     Beste Maarten, nog even een reactie. Zonder meer contact via e-mail met de Belastingdienst is niet mogelijk, daarvoor heb je namelijk het e-mailadres van de inspecteur, die jouw zaak in behandeling heeft, nodig. Dus conform het advies van Erik even bellen met de inspectie waar jij onder valt, de zaak uitleggen en, indien alsnog nodig, vragen of het e-mailadres van de inspecteur verstrekt kan worden. Alternatief is per normale briefpost. Heb begrepen dat er inmiddels een bsn-nummer voor je vrouw is aangevraagd, dus dat zal wel in orde komen. Succes!

   • Jasper zegt op

    Leo,
    De vrouw van Maarten heeft een multi-entryvisum. Daarmee kan ze nooit langer dan 3 maanden aaneengesloten in Nederland doorbrengen. Zij is dus geen ingezetene.

    • Leo Th. zegt op

     Ja Jasper, met een multiple-entry visum mag je inderdaad maximaal 90 dagen per 180 in het Schengengebied zijn. Dus in een heel jaar zou je op een verblijf van bijna 6 maanden kunnen uitkomen. Daarmee overschrijdt je de 4 maanden, die dus niet noodzakelijkerwijs aaneengesloten hoeven te zijn.

     • maarten zegt op

      Beste Leo Th, zie net dat u het heeft over overschrijding van 4 maanden, dus voorbeeld, met Multiple – entry visum, dan zou zij bv bijna 6 maanden wat wettelijk mogelijk is volgens visum hier kunnen verblijven, maar als dat zou gebeuren wat zijn daar dan de gevolgen van, financieel of anders, gr maarten

 4. Maarten zegt op

  Hoi peter , bedankt voor je informatie , waar is dat formulier wereldinkomen te downloaden , dan vul ik dat ook in , gr Maarten

  • j.a. zegt op

   Het formulier wereldinkomen is niet zomaar te downloaden. is alleen als de balstingdienst je ertoe verzoekt .

   • Peter zegt op

    Het formulier is gewoon te downloaden vanaf de site van de belastingdienst , te printen en in te vullen

 5. john zegt op

  Het formulier “bewijs van leven”van de SVB bevat een vergelijkbaar probleem.
  Je mag kiezen tussen getrouwd/ samenwonend en ongetrouwd/ niet samenwonend.
  De keuze getrouwd en niet samenwonend is ook hier niet mogelijk !!

  • brabantman zegt op

   Dat klopt. Zit nu in een conflict met de SVB omdat getrouwd zijn en niet samenwonen bij hen niet bestaat.
   Heb bv netjes op ‘bewijs van leven’ ingevuld dat ik niet samenwoon (zij zijn bij mij aan de deur geweest in Thailand en gecontroleerd!), en heb nu een boete aan mij broek van ruim 4000 euro omdat gehuwd zijn en alleenwonend volgens de SVB niet mogelijk is. Onjuiste opgave verstrekt noemen zij dit.
   Ben in beroep gegaan en afwachtend.

   • Leo Th. zegt op

    Weliswaar niet on-topic maar wel interessant. Op de site van de SVB staat dat gehuwden, die om praktische of financiële redenen niet samenwonend zijn een AOW uitkering ontvangen voor gehuwden, zijnde 50% van het minimumloon. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat uw vrouw liever bij haar Thaise familie verblijft en u verkiest om in Bangkok, Pattaya, of waar dan ook te gaan wonen. Maar er staat op de site van de SVB ook dat wanneer u gaat scheiden of uit elkaar gaat, maar wel getrouwd blijft, u het AOW-bedrag als alleenstaande (70%) ontvangt als: • u of uw partner niet meer wilt samenwonen én • u beiden een eigen leven leidt alsof er geen huwelijk meer is én • u niet van plan bent om weer bij elkaar te gaan wonen. Deze situatie zou zich bijvoorbeeld kunnen voordoen wanneer er vanuit geloofsovertuiging niet gescheiden kan worden of wanneer één van de partners er met de Noorderzon vandoor is gegaan. De SVB erkent dus wel degelijk, in tegenstelling tot wat u beweert, dat getrouwd zijn en niet samenwonend kan voorkomen. Aan u de taak om de SVB duidelijk te maken wat op uw situatie van toepassing is. Zonder enige intentie om u ergens van te betichten, ik ken immers uw situatie niet, zijn ze er bij de SVB natuurlijk ook van bewust dat er Neder/medelanders zijn, die de krenten uit de pap willen vissen.

 6. Peter zegt op

  Maarten
  je kan alles natuurlijk vinden op de site van de Belastingdienst

  https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/opg_wereldinkomen_ninbi_2017_ib0672z71fol.pdf

  Succes ermee

 7. Peter zegt op

  Maarten
  je kan alles natuurlijk vinden op de site van de Belastingdienst

  https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/opg_wereldinkomen_ninbi_2017_ib0672z71fol.pdf

  Succes ermee , groet

 8. Wim Doeser zegt op

  Waarom heeft u uw vrouw een BSN nummer laten aanvragen. Neem aan dat zij op grond van de criteria woont in Thailand en in zijn geheel niet belastingplichtig is in Nederland. Als zij een BSN nummer heeft dan zit zij nu in het Nederlandse belasting systeem met als gevolg een belasting aangifte ( Wereldinkomen)naar mijn mening. Zelf woont u naar ik begrijp in Nederland en doet u aangifte als Nederlands belastingplichtige. In dat systeem kent de computer niet de situatie van getrouwd zijn met een buitenlandse die niet in Nederland woont, aangezien buitenlandse ook niet belastingplichtig is in Nederland ( de computer/programma is zeer rechtlijnig). En met Zorgtoeslag heeft zij al helemaal niets te maken.Nu u in het systeem zit ( brief van Belastingdienst/Zorgtoeslag) zou ik antwoorden dat uw vrouw in Thailand woont, daar x inkomen heeft en wel of geen woning op haar naam. Ook al heeft zij inkomen en een eigen woning in Thailand, dan leidt dat niet tot enige belastingheffing in Nederland.Als u vóór 3 december antwoordt bent u in een dialoog met de belastingdienst en daardoor in de situatie ,om als zij daar vragen over hebben, een antwoord of toelichting te geven.

  • maarten zegt op

   Beste Wim Doeser bedankt, voor uw advies, zij heeft een BSN nummer, in sommige gevallen is dit nodig, anders krijg je in nederland soms iets niet voor elkaar, bv; hypotheek, daar vraagt men om haar bsn nummer omdat zij met mij is getrouwd. Dit moet men wettelijk registreren, doet men dit niet, dan is men wettelijk strafbaar, er zijn mensen die dit niet doen, heeft zij met haar vorige man ook gehad, en doordat hij dit niet had registreren, kreeg ze dus ook geen nabestaandenpensioen, en zo ook vele geldzaken , ja geen registratie, zij kreeg er financieel dus een achteruitgang mee , en als het om geld gaat is je schoonfamilie in een ander land niet bereikbaar, gr maarten

  • Jasper zegt op

   Wim: ook zonder een BSN nummer wordt er naar een wereldinkomen gevraagd als je huur- of zorgsubsidie aanvraagt. Het simpele feit dat je officieel getrouwd bent volstaat. Als de echtgenote inkomen, of eigen huis heeft in Thailand is dit van invloed op de hoogte van de huur, c.q. zorgtoeslag, omdat het hier altijd gaat om een gezamenlijk inkomen ter bepaling van deze rechten als je getrouwd bent.

 9. Peter zegt op

  Het formulier is gewoon te downloaden vanaf de site van de belastingdienst , te printen en in te vullen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website