Beste lezers,

Ik zou graag willen weten hoe ik de informatie kan doorgeven voor een yellow book. Ik ben naar de government geweest van Ban Muang en ze willen informatie over inkomen huwelijk enz enz en dit op een formulier in Thai.

Hetzelfde wat je aan de immigration geeft, allemaal dubbel. Kan ik dat formulier aan vragen bij de Nederlandse Ambassade? Ben gehuwd en heb een extension Visa dus om de drie maande stempel halen in Sakon Nhakon. Graag antwoord wie mij verder kan helpen?

Alvast vriendelijk bedankt

Willem


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Hoe krijg ik de gewenste informatie voor een Yellow book bij elkaar?”

 1. john mak zegt op

  Willem zou graag in contact met je komen daar ik over enige maanden ook in Sakon Nakho ga wonen zodat ik misschien wat informatie van je kan krijgen

 2. Bucky57 zegt op

  Willem, elke amphur heeft zo zijn eigen interepatie van de geldende regels. Hier in Suphan Buri moest ik aan het volgende voldoen.
  1. Resident declaration (NL ambassade)
  2. Copy NL Paspoort pag 1 en 2
  Beide vertaald in Thais en gewaarmerkt door Thais ministerie
  Bij aanvraag op Amphur moest ook het dorpshoofd aanwezig zijn voor garantstelling dat ik op het op gegeven adres woonde.
  Tevens werd een thais document opgesteld (overgeschreven) dat ik goed in de gemeenschap was opgenomen.
  Alles bij elkaar (buiten de vertalingen om) heeft het plm 1 uur geduurd, en drie flessen drank als geschenk, waarna men mij het gele boekje overhandigde. Het heeft vele voordelen om dit boekje te hebben. Een van de belangrijkste is dat je automatisch een TIN (Tax Indentification Number) krijgt. Bij je aanvraag om eventuele vrijstelling voor betalen van belasting in Nederland kan je dit nummer opgeven. Dit is jouw Thais belastingnummer.
  Ook de ziekenhuizen hier doen niet moeilijk als je een geel boekje laat zien. Voor sommigen is het wel eerst vreemd kijken daar ze deze niet kennen. Maar ze snappen het snel.

  • Nick49 zegt op

   bucky57
   Je schrijft dat je automatisch een TIN (Taks Identification Number) krijgt,als je je gele boekje krijgt.
   Is dit hetzelfde als je “Identification Card No” op de 2e pagina van het gele boekje.
   Ik heb verder nooit iets automatisch toegezonden gekregen.

   Waarom gaan mensen dan nog naar het Revenue Department voor aanvragen van een TIN, of hebben deze mensen geen geel boekje ?

   • Bucky57 zegt op

    Dat klopt, maar wel het 13 Digit getal. dit is sinds de wijziging van het 10 digit naar het 13 digit systeem. Veel hebben geen Geel boekje, vinden ze onzin. Indien e een bewijs nodig hebben gaan ze naar Immigrations voor een bewijs. Dus het nieuwe ID nummer is nu dus ook meteen je TIN nummer. Ook hier in Thailand gaan ze meer aan elkaar koppelen zoals wij in Nederland ons BSN hebben. Dus zodra je een geel boekje hebt, ben je ook bekend bij de Revenue Department. Deze afdeling geeft echter geen individuele TIN meer uit. Bij mijn aanvraag bij de belastindienst in Heerlen hoefde ik alleen mijn bewijs van TIN aan te tonen (vertaling geelboekje) en verder was het daarna zeer snel afgehandeld.
    Hieronder nog even een citaaat van de site

    Quote
    Thailand revamps tax ID system
    Taxpayers in Thailand can now use their identification number as tax ID number. In an effort to simplify the tax identification system and facilitate the use of single number, the Revenue Department announced that the RD will stop issuing tax ID cards., individuals can use their 13-digit citizen ID number registered with the Department of Provincial Administration as tax ID number in relation to all tax filings.
    unquote

 3. Renévan zegt op

  Overal is het anders, in sommige plaatsen is het tonen van het certificaat dat je getrouwd bent al voldoende. Hier op Samui kon het wel even geregeld worden als ik 10000 thb betaalde, dus laat maar. Het is makkelijk om je rijbewijs te verlengen en om belasting terug te krijgen. Dan maar met een certificate of recidence van het immigration office. Een belastingnummer kreeg ik zo op het revenueoffice door mijn paspoort te tonen. En als ik bij bijvoorbeeld een dierentuin meer moet betalen dan een Thai dan laat ik mijn rijbewijs zien. Als ik daarmee dan geen korting krijg dan krijg ik het ook niet met het gele boekje. Ik ga hier nog wel eens heen met een schrijven in het Thais van het advokaten kantoor Siam Legal omtrend de juiste procedure. Al was het alleen maar om de reactie te zien van de dame die even 10000 thb in haar tasje wilde steken.

 4. Renévan zegt op

  Dat het revenueoffice geen Tax id. cards meer uitgeeft is nieuw voor mij. Misschien wel makelijk om dit in het belasting dossier op te nemen. Ik heb nog een Tax id.card op het revenueoffice verkregen. Hierop staat mijn naam, adres en een 13 cijferignummer. Ik heb een vraag over het gele boekje, dat ik trouwens nog niet heb. Hoe gaat het met een verhuizing bijvoorbeeld naar een andere provincie. Het blauwe boekje voor Thaien blijft bij de woning en worden uitgeschreven. Gaat in geval van het gele boekje dit mee en is het alleen uitschrijven en ergens anders inschrijven. Of moet de hele procedure over.

 5. Eddy zegt op

  In mijn geval niet, oude werd omgeruild voor een nieuw exemplaar met het nieuwe adres er in, kosten 60 THB, (District Sang Khom)

 6. Henk Hauer zegt op

  In Pattaya moet je voor het gele boekf
  je de volgende beschijden overleggen:
  Resisent verklaring bij immigratioe
  Paspooort met copies
  Contract van de koop
  Vertaling van pasppoort in de Thaise taal. ( certified lawyer). De vertaalde naam op het koop kontrakt moet het zelfde zijn als op het passpoort
  2 getuigen met ID kaart
  Brief van de manager van de condo , dat je daar ook daadwerkelijk woont.
  Zwarte boekje
  Afgifte boekje bij cityhall

 7. Proppie zegt op

  Ja, inderdaad zoveel Tambons, zoveel verschillen.
  Goed hier mijn ervaring, in Chaiyaphum:

  Bewijs van gehuwd zijn.
  Copie van geboortebewijs, vertaald in het Thais.
  Copie van het blauwe boekje.
  Copie eerste blad paspoort.
  Copie visum.
  Copie identiteitskaart partner.
  2 pasfotos.

  Gratis en binnen een half uur klaar.

  Ik bespaar u de horror verhalen van vrienden in omliggende Tambons.

  Groet Hans

 8. Chander zegt op

  Hallo Willem,

  Ik woon niet erg ver van Ban Muang. Als je een berichtje voor mij achterlaat op dit email adres jagmini@hotmail.com, dan neem ik contact met je op. Omdat ik goede contactpersonen in de regio heb, zou ik je misschien van dienst kunnen zijn.

  Groeten,

  Chander


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website