Beste lezers,

Heeft iemand ervaring met het reizen naar Indonesië. Ik heb daar een oud-collega wonen. Mijn Thaise vriendin (in tempel getrouwd) en ik willen op Sumatra een oud-collega bezoeken. Hij is Nederlands Indisch en is rond 2006 terug naar Indonesië gegaan. Volgens hem is Indonesië niet zo vriendelijk meer voor Boeddhisten.

Ik krijg van hem de opmerking dat als wij daar heen gaan (Padang) volgens hem tegen problemen aan zullen lopen in hotels etc. Men zou een officieel trouwdocument moeten overleggen?

Verder, omdat mijn vriendin (vrouw) boeddhistisch is, geeft dit ook een groot risico? Helemaal omdat er in Myanmar problemen zijn en de moslims daar het land word uitgezet. Ook zou er bij de borobudur zwaar gedemonstreerd worden tegen Boeddhisten.

Ik heb informatie gezocht op de site van buitenlandse zaken, maar krijg dit niet helder voor ogen.

Heeft iemand kort geleden ervaring hiermee?

Mijn oud-collega stelt dat in Jakarta mannen en vrouwen zelfs gescheiden in de bus moeten zitten?

Groet,

Rori


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Is Indonesië nog wel een goede bestemming voor Boeddhisten?”

 1. Cornelis zegt op

  In het algemeen groeit in Indonesië de intolerantie ten aanzien van niet-moslims. In het noorden van Sumatra is in de provincie Aceh (Atjeh), met toestemming van de centrale regering in Jakarta, zelfs de Shariah ingevoerd en daar vinden regelmatig openbare bestraffingen zoals stokslagen plaats voor – in onze ogen – lachwekkende ‘misdrijven’.
  Padang ligt aan de westkust, een stukje zuidelijker; de Sharia is daar (nog?)niet ingevoerd, maar de tendens in Indonesië is voor andersdenkenden niet hoopgevend.

 2. Ko zegt op

  Je vriend heeft – vrees ik – gelijk. Maar het meeste heeft te maken met het steeds strakker aantrekken van moslimregels. Het zal overigens niet overal even sterk zijn. Dat er hotels zijn die een trouwakte willen zien is juist, maar dat is zeker geen regel. Ook zijn er inderdaad buslijnen, waar…, maar ook dat is geen vaste regel. Alcohol bv. is wel een probleem, nauwelijks nog ” legaal” te drinken of te krijgen. Maar het is erg locatie gebonden. In toeristische gebieden gaat men vrijer om met deze regels en de regering knijpt dan ook een oogje toe, maar niet van harte. Of e.e.a. dan specifiek tegen boeddhisten is gericht weet ik niet, maar elke ongesluierde vrouw is in sommige delen ” verdacht”. Vrienden ( RK) zijn om die redenen terug naar NL verhuisd. Een vakantie van een paar weken naar een toeristisch gebied zal niet zo’n probleem opleveren, maar lastig kan het wel zijn, het beperkt in ieder geval de mogelijkheden, maar dat geldt voor alle niet-moslims. Op Bali bv. heb je er nauwelijks last van (hindoe), maar de regering vindt het maar niks, maar vanwege de inkomsten uit het toerisme kunnen ze niet anders. Het is een prachtig land, maar is er de laatste jaren zeker niet beter op geworden. Het is dus zaak erg goed te kijken waar je heen wilt.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Het reisadvies van onze alomtegenwoordige overheid is veelzeggend en lachwekkend, maar je hebt er inderdaad weinig aan: “In sommige delen van het land gelden strenge islamitische wetten. Als u zich aan deze wetten houdt, ondervindt u weinig problemen.”

 4. stevenl zegt op

  Net als in Thailand zijn er in Indonesie mensen met een wat negatieve blik. Gewoon je hotel boeken en bij de boeking aangeven dat je echtgenote een andere achternaam heeft.

  En nee, het is zeker niet zo dat je wordt lastig gevallen of niet veilig over straat kunt als niet moslim.

 5. Ton Egbers zegt op

  Heb al bijna 20 jaar n duikschool in ‘t meest noordelijke topje van Sumatra, ja: Aceh! Ook met accommodatie.alwaar we nooit problemen hebben met ongetrouwde BUITENLANDSE stellen. onafhankelijk van wat voor geloof dan ook. Al is het waar dat het langzaamaan wat minder liberaal wordt in Indonesie in ‘t algemeen en Aceh in ‘t bijzonder, wordt de soto (soep) niet zo heet gegeten als opgediend. Ook in de hotels in Banda Aceh (iets stricter dan bij ons op het eiland) wordt er niet moeilijk gedaan over buitenlandse stellen. En nogmaals, naar de religie wordt er voor buitenlanders niet eens gekeken. Jij bent de gast en that’s it. Zelfs ongetrouwd gemengde stellen zoals bv hij duidelijk Westers buitenlands en zij binnenlands Indonesie hebben over het algemeen geen problemen. Belangrijkst is de goedkoopste hotels te mijden, waar ongetrouwde jonge Indonesische stellen n avondje samen uit zouden willen proberen. Die zijn vaak veel stricter dan de betere hotels, waar bv ook airline crews slapen. Omdat ik in Aceh woon en niet in Padang, kan ik natuurlijk niet goed oordelen over de situatie daar. Maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat het daar meer problemen op zou leveren dan hier in Aceh. Misschien even h hotel van je keuze in Padang van tevoren polsen?

 6. Wim van Beveren zegt op

  Ben Maart dit jaar met mijn Thaise vrouw met vakantie naar Indonesie geweest (Jakarta, Bandung en Bali) geen enkel probleem op dat gebied gehad.
  Enige probleem was wel eens een biertje kopen.

 7. Rene Martin zegt op

  Er is een wetsvoorstel ingediend om te verbieden dat mensen die niet getrouwd zijn niet samen in een kamer kunnen verblijven. Veel moslims zijn alleen in de moskee getrouwd en die wonen ook samen. Dus ook niet officieel. Er is een tendens dat de conservatieve islam belangrijker wordt in Indonesië maar ik zou me zelf niet weerhouden om naar Padang te gaan. Weliswaar zijn mijn ervaringen van meer dan 10 jaar geleden. Succes…

 8. Jacques zegt op

  Het is een heet gebakerd volkje en de intolerantie neemt overal toe. Als je je aanpast dan heb je natuurlijk geen last. Degene die aan je verdienen zullen er minder moeite mee hebben dan de bevolking. Zeker nu dat met de Rohinja weer opspeelt en er veel agressieve geluiden ook uit Indonesië komen. Zal mij benieuwen wanneer Balie wordt overgenomen door militante moslims, want als Boeddhistisch eiland toch duidelijk van het pad af dat bewandeld moet worden.

  In dit leven voor mij geen moslim land meer daar heb ik zo langzamerhand mijn buik wel vol van.

  • Ton Egbers zegt op

   Bali Boeddhistisch? Wikipedia: 0.6 %. Wat snel heetgebakerd en aggressief antwoord lijkt me als je het onderscheid tussen Boeddhisme en Hindoeisme (93% daar) niet uit elkaar weet.

   • Jacques zegt op

    U heeft gelijk ik heb het ook eens opgezocht op Wikipedia. Nou ben ik met geen enkel geloof bezig en het onderscheid tussen het Balinese Hindoeïsme en of Boeddhisme is mij niet opgevallen op mijn vakantie toen ter tijd. Zelfde tempels, zelfde iconen en beelden, zelfde Boeddha eigenlijk een pot nat. Het is ook bedrieglijk dat er overal geschreven wordt boeddhistische tempel dit en dat en zus en zo, dat maakt het verschil zonder een studie ook wat onoverzichtelijk. Maar kennelijk hebben ze meer links met India als met Thailand. Maakt voor de fanatieke moslim beweging geen klap uit natuurlijk, want alles wat niet denkt zoals zij doen is heidens en rijp voor de slacht. En dat komt niet van mij af maar dat beweren ze zelf. Of moet ik daar ook wat nuances in aanbrengen. Overigens ben ik geen heetgebakerd type. Zelf 27 jaar getrouwd geweest met Indonesische en weet wat er leeft en speelt. Maar ik begrijp dat u een andere ervaring heeft en dat mag.

 9. Rori zegt op

  Bedankt voor de reacties tot zover. Ik wilde er aan toevoeven dat mijn kennis in de buurt van BUKITTINGGI EN PAYAKUMBUH woont. Ligt een 150 km ten noord oost en Van padang. Hij komt dus zelf met zaken aandragen dat het zelfs voor hem daar als indonesier met ook een nederlands paspoort lastig is. Krijgt vragen als: heb je vandaag al gereden. Heb je dit al gedaan en dat mag je niet doen. Etc. Hij is begonnen met allemaal zaken op te noemen waar ik rekening mee moet houden en wat ik kan verwacht en en niet. Wij hebben besloten voorlopig niet te gaan totdat we meer duidelijkheid hebben. Het is lu..ig maar gaat even niet anders.

  • Jacques zegt op

   Ik ben in 1999 met mijn toenmalige ex (Indonesische en Nederlandse) en haar ouders en kinderen naar Bali geweest voor een maandje vakantie. Toen ter tijd werd er ook gedacht om de overtocht te maken naar Java waar de ouders van mijn ex hun wortels hebben te Bandung en Poerwokerto. Dit werd toen al afgeraden en we hebben besloten om dit dus niet te doen. Mijn ex schoonouders zijn Europeaanse indo’s (afstammelingen van Duitsers en Belgen die in het verleden zich in hebben gelaten met inlanders) en deze groep moest gedwongen uit Indonesië in 1959 nadat zij jarenlang in kampen waren gehuisvest en al hun bezittingen waren afgepakt en sommige familieleden waren uitgemoord. Verschrikkelijke tijden hadden ze meegemaakt en er niet zo veel veranderd denk ik wat mentaliteit betreft. De westerling heeft er niet al te veel meer te zoeken. U doet er goed aan om uw gevoel te respecteren, want dat is meestal de beste raadgever.

   • Ton Egbers zegt op

    Jacques, vanwaar het oud zeer? Bandung is al decennia lang het Javaanse centrum van veel families met westerse links sinds WW II.Die familiebanden zijn hecht. En Bandung is daarmee uitgegroeid tot de meest trendy plek in ID qua restaurants, bars en plekken voor life music. Het is geen Thailand, maar je kan wel Indonesische punks of barbezoekers vol met tattoes ontmoeten bv. Ook in Jogyajakarta trouwens en Jakarta uiteraard. Jammer dat je de overstap van Bali naar Java toen niet gemaakt hebt…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website