Ik snap Thaise logica niet

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 juni 2022

Beste lezers,

De wondere wereld van de Thaise logica. Bij mijn Thaise schoonouders moeten de schoenen uit bij de voordeur. Oke. Heb ik geen probleem mee. Op de vraag: waarom? Hoor ik: dat is hygiënischer. Oke. Vervolgens zie ik wel een hond in en uitlopen door dezelfde voordeur. Net alsof dat hygiënisch is! Snapt u de Thaise logica?

Groet,

Wolter

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 1.60/5. From 5 votes.
Please wait...

19 reacties op “Ik snap Thaise logica niet”

 1. quillaume zegt op

  Beste Wolter,
  Je moet de Thaise logica niet willen snappen maar gewoon ondergaan en
  blijven lachen. Beter.

 2. Tino Kuis zegt op

  Dat is gewoon heel logisch hoor. Als jij in Thailand buiten op je blote voeten loopt dan mag je, net als een hond, gewoon meteen het huis binnenlopen.

  Ik ken mensen met Nederlandse logica, die vinden honden vies in huis maar doen nooit hun schoenen uit!

 3. John Chiang Rai zegt op

  Het uittrekken van je schoenen,is anders als velen dit geleert hebben in Europa,ook een beleefsheidsvorm de gastheer/vrouw tegenover.
  Vooral tegenover de huisvrouw,die vaak dagelijks haar huis probeert schoon te houden,wordt het op zijn minst als onbeleeft of beter gezegd als onbeschoft aangezien,dat haar werk misacht wordt door mensen die door het dragen van schoenen,het straatvuil weer door haar huis dragen.
  Dat deze omgangsvormen bij een hond of kat iets moeilijker liggen,mogen we ook als dank aannemen dat wij iets verder zijn in aanzien en evolutie,en ze daarom van ons het uittrekken van schoenen gewoon verwachten.
  Tot slot,en dit is mede afhankelijk van ons gedrag,kan het best zijn dat we na ons menselijk bestaan,nog als hond terugkomen op deze aarde.
  Misschien dat we dan zo’n 10 of 12 jaar nog lekker de beest kunnen uithangen,en gewoon na believen iedere woning doorkruisen kunnen.
  Ik zou zeggen gewoon afwachten, en misschien alvast een beetje beginnen te leren grommen en blaffen, en hopen dat wij op een zekere dag een baasje krijgen,die ons gewoon weer onhygiënisch naar binnen roept. CHOCK DEE!!!!

  • Rob phitsanulokl zegt op

   Ik denk niet dat in een normaal huis de hond naar binnen loopt.

  • BramSiam zegt op

   Beste John Chiang Rai. Het is niet mogelijk Thaise logica te begrijpen. Die bestaat namelijk niet. Logica is een Westerse uitvinding.

 4. khun moo zegt op

  Ja ,
  ik wordt dagelijks geconfronteerd met thaise logica en ben er aan gewend geraakt.
  In bovenstaand geval is de oplossing simpel.

  Een hond heeft geen schoenen, dus die kan deze niet uitdoen.

  Dat zou toch zelfs een kind moeten snappen.

 5. henk zegt op

  Misschien is het per familie verschillend.
  Bij mijn Thaise familie zijn de honden zo opgevoed dat ze niet binnen komen.
  En verder veegt iedereen zijn voeten. Jong en oud. Of men nu wel of geen schoenen droeg.

 6. Erik zegt op

  Een boekje over Thaise omgangsvormen geeft een situatie weer die je zomaar kunt meemaken. Een deftige bijeenkomst van de familie, netjes in het pak, iedereen stijlvol, het huis gepoetst en glimmend, en peuter Noi van 3 gaat ineens op de grond zitten en plast en poept dat het een aard heeft!

  Krijgt die een standje? Nee! Als dat kind behoefte voelt dan moet het die plas en die keutel kunnen laten vallen! Het personeel komt aanlopen met emmers, met de mob en met een spuitbus viooltjeslucht en de zaak wordt opgeruimd, gedroogd en de viooltjes nemen de stank weg! Een natuurlijke reactie van dat kind hoort bij het leven!

  Maar hou jij je schoenen aan dan ben je de grootste knurft die er bestaat en kijkt men je met de nek aan. Dat is Thailand; grin and bear it!

 7. Tino Kuis zegt op

  In omgangsvormen zit nooit logica. Wat schoon, netjes en beleefd is verschilt per land, nog sterker binnen een land en zelfs binnen een familie. Ook in Nederland. Het is dus logisch dat het zelden logisch is, Het is een universeel gebrek aan logica. .

 8. De laender zegt op

  Na 16jaar in Thailand te wonen moet men niet proberen de Thaise logica te begrijpen onbegonnen werk.
  50 procent van de Thai draagt geen helm op de moto ,maar 100 procent draagt een masker ,zoek maar een verklaring

 9. Lung addie zegt op

  Beste Wolter,
  er zit wel degelijk een verklaarbare logica achter het feit dat iemand, bij het betreden van een Thaise woning, zijn schoenen uittrekt.
  Vroegere en nog vaak, nuttigden de Thaise hun maaltijd zittend op de grond en niet aan een tafel, zoals wij, westerlingen, gewend zijn te doen. Jij loopt toch ook niet met je schoenen aan, indien voor iets nodig, over de tafel waarop je moet eten. Dat zou ook als heel onhygienisch beschouwd worden.

 10. Rob V. zegt op

  Logica is persoonlijk en rekbaar. Ik vindt het ook in Nederland logisch dat de schoenen uit gaan en doe dat zelf meestal dan ook. Soms niet, bijvoorbeeld als haast heb, lui ben of als ik te gast ben bij iemand die liever niet de schoenen uit doet. (Huis)dieren valt moeilijk te trainen om als je toch zo van buiten komt en niets uit kan trekken, je minstens je poten moet vegen. De een zal daarom alle dieren (altijd? Meestal?) weren (want vies). Een ander zal een verschil maken tussen geliefde huisdieren (die dan een soort van gezinslid zijn) en overige dieren en een derde kan het allemaal wel best vinden als dieren meestal zo naar binnen lopen (want kunnen er niets aan doen en dat vies zijn valt wel mee).

  Zo zal het ook bij die Thai gaan, zijn net mensen, de een doet het zus en de ander zo. Een willekeurige Nederlander vaker of meer zus en een Thai vaker of meer zo, en dat noemen we dan verschil in een cultuur. Die zogenaamde cultuur zal per geografische locatie, klasse, omgeving, persoon, situatie enzovoort enzovoort verschillen.

  Ik probeer niet te denken in “Nederlandse” of “Thaise” logica. Om te beginnen al omdat dit snel mank gaat, ik begrijp bijvoorbeeld niet dat in sommige huishoudens in NL men niet de schoenen uit doet. Ik probeer het vanuit het gezichtspunt van anderen te zien. Soms begrijp ik die, soms niet, soms kan ik een andere aanpak ook mee akkoord zijn, soms niet. Dat iemand thuis de schoenen uit doet en de huisdieren, mits die niet net door plassen of modder zijn gelopen, snap ik prima. Dat is voor mij geen Thaise logica. Hou het op persoonlijke logica.

 11. aad van vliet zegt op

  We zijn al 10 jaar in Th geweest, Ondertussen heb ik begrepen dat je het woord ‘waarom’ uit je vocabulaire moet schrappen.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is, beste Aad, omdat de ‘waarom vraag’ vaak een verborgen vorm van kritiek is, of zo wordt ervaren, ook in Nederland. ‘Waarom ben jij laat? Waarom heb je de auto daar neergezet? Et cetera. Daarom! Heeft niets met Thailand te maken.

  • André zegt op

   Omgekeerd is evenzeer waar, veel Thai hebben ook ‘waarom vragen’ als het over een Farang gaat. Wij doen ook bepaalde dingen die zij niet begrijpen. Waardeer elk zijn cultuur en stel je niet teveel vragen.

   • Rob V. zegt op

    Ik zie vragen stellen juist als de basis om inzicht, begrip en kennis te vergaren en vergroten. Die vragen moeten natuurlijk wel uit nieuwsgierigheid komen en niet een verborgen vorm van kritiek zijn. Laat mensen maar hun verhaal doen, probeer je te verplaatsen in de ander en vanaf daar kun je dan respectvol kritische vragen stellen. Er vanuit gaan dat “de ander” echt zo heel anders is, suggereert dat die ander toch niet te begrijpen is (en dus verspilde tijd en moeite je in de ander te verdiepen of dat ook maar te proberen). Dan gooi je eigenlijk meteen de deur dicht en gaat de kans iets door diverse brillen te zien verloren. Zonde vind ik, vraag maar een eind weg.

 12. BramSiam zegt op

  Hoewel ik het met Tino eens ben, dat de waaromvraag kritiek kan inhouden en met Aad dat je die vraag in Thailand beter niet kunt stellen, wil ik er op wijzen dat de waarom vraag primair op interesse en leergierigheid duidt. Kinderen vragen voortdurend naar het waarom, omdat ze daarvan leren. Nu weet ik dat dit in Thailand niet aangemoedigd wordt. Persoonlijk zie ik dat als een van de grootste problemen hier. Kritische vragen en kritisch denken worden ontmoedigd.

 13. servaas van schooten zegt op

  Dat had ik het zelfde ,alleen liepen de kippen in en uit boven op de tafel.
  Maar je verliest het altijd.
  Ik heb me er bij neer gelegd.

 14. william zegt op

  De logica bij veel mensen is in mijn gedachte gemakzucht aangevuld met opvoeding.
  Niets meer niets minder.
  Geen podium voor Thailanders speciaal.

  Mijn vrouw had vele jaren terug een internetshop waar vele kinderen hun spelletje kwamen doen.
  De flipflops lagen altijd als een firewall voor de deur
  Ja zelfs de deur ging altijd netjes open en dicht bij verplaatsing naar binnen of buiten.[airco]
  In een later tijdstip toen het schoeisel wat je echt aan en uit moet doen [veters klittenband] gekocht kon worden verdween dit stukje opvoeding.
  O oeps logica.

  En zo kan eenieder wel een stukje ‘logica’ waar dan ook.
  Definitie van logica is trouwens onder andere ‘Juiste opeenvolging van oorzaak en gevolg’


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website