ik ben doodsbang voor slangen, kan ik wel naar Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 maart 2022

Beste lezers,

Ik ben Esther, 24 jaar en woon in Haarlem.  Ik volg Thailandblog al een tijdje omdat ik eind deze zomer met een vriendin willen gaan backpacken in Thailand. Nu las ik laatst dat er wel 200 verschillende soorten slangen in Thailand zijn. Jee…. wat gevaarlijk…. Ik ben doodsbang voor die beesten, echt ik ga flippen als ik er eentje zie. Hoe groot is de kans dat je een slang tegenkomt? En wat moet je dan doen? Moet je daarvoor medicijnen meenemen, voor als je gebeten word?

Ik vind het minder leuk nu, doodeng, dus ik hoop dat jullie mij gerusten kunnen stellen…..

Groetjes,

Esther

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 2.20/5. From 10 votes.
Please wait...

28 reacties op “ik ben doodsbang voor slangen, kan ik wel naar Thailand?”

 1. Jos M zegt op

  Esther, laat je niet gek maken.
  Ik woon nu 2 jaar tussen de rijstvelden in de esaan ( het Drente van Thailand). heb hier 1 x een dood gereden slang op de weg gezien.
  Tijdens vakantie lang geleden op Phuket bij het hotel zwembad een slang gezien en die werd snel weg gehaald door de badmeester.
  Over het algemeen zijn slangen banger voor de mens dan andersom .

 2. Stan zegt op

  Ik ben 11 keer gemiddeld 3 weken in Thailand geweest en heb er maar 2 keer een slang gezien. Een groene in een boom en een bruine adder die een kikker probeerde op te eten.
  De kans dat je er eentje tegenkomt tijdens een paar weken backpacken lijkt mij dus niet groot.

 3. Tino Kuis zegt op

  Ik vind slangen prachtige beesten en was bijna altijd blij er eentje tegen te komen tijdens mijn twintigjarig verblijf in Thailand. Dat gebeurde in mijn anderhalf hectare tuin wel wekelijks. Misschien ben ik daarom niet de juiste persoon om je vraag te beantwoorden. Laat ik een poging wagen.

  Kom je een slang tegen blijf dan rustig staan, het beestje gaat bijna altijd vanzelf weg. Bel anders iemand terwijl je je je niet verroert.

  Misschien dat dit ook helpt: ongeveer gemiddeld aantal doden in Thailand per jaar door:

  verkeersongevallen 20.000

  moorden 3.000

  dengue (knokkelkoorts) 100

  malaria 50

  slangenbeten 10 (tussen 5 en 50)

  Citaat:

  Also keep in mind that victims of venomous snakebite in Thailand are by far, locals and immigrants working on the land – farmers, rubber tree and palm tree plantation workers who are walking and working near the most dangerous snakes on a daily basis. Very few tourists are ever bitten by a venomous snake in Thailand. I cannot even recall seeing any in the news except a German man in Pattaya who kept cobras and was bitten by one of them and died. This may have actually been a creative way to commit suicide rather than an accidental bite.

  Ga er over lezen. Lees hoe het in India is bijvoorbeeld. Kijk naar afbeeldingen van slangen. Praat er over met anderen. De kans is groot dat je angst vermindert. Zo niet, blijf dan thuis, of ga naar een ander land.

 4. Erik zegt op

  Esther, ik heb 30 jaar in Thailand en buurlanden gereisd en er 16 jaar gewoond. Ik heb nabij ons huis in de Isaan, met rijstvelden als buren, veel slangen gezien waaronder cobra’s en ben er huisdieren aan verloren. De kans dat je in Thailand een slang ziet is vele malen groter dan in Nederland.

  Zie je een slang blijf er vanaf en volg de adviezen op van lokale mensen. Blijf op afstand. Ga je de natuur in loop dan niet vooraan en trap niet op takken want stoor je een slang dan doet ie ‘hap’. Maar een slang zal contact vermijden en hij voelt aan de trillingen jou eerder aankomen dan jij hem.

  Ik ben in die 30 jaar nooit gebeten dus dat hoeft jou ook niet te overkomen. Blijf rustig. Kom lekker vakantie vieren. Muggen en het verkeer zijn vele malen gevaarlijker.

 5. gust zegt op

  Hoi Esther
  Schrik hebben is een slechte motivatie. Mijn vrouw en ik hebben meermaals platgereden slangen gezien en ook wel eens slangen die zich over de weg slingeren om…zich uit de voeten te maken.Eén keer ben ik gebeten door een slang(etje) maar gelukkig was ze niet giftig. Ik had beter moeten weten en eerst eens met een stok door het gras moeten porren. Maar ik leef nog en, zoals Thaien redeneren, eens als Boeddha beslist heeft, dan zal het een giftige zijn….(grapjeuuh). Laat je echt niet afschrikken en geniet ! Mijn vrouw heeft ook ontzettend schrik van alles wat ritselt en beweegt, en toch wil ze ieder jaar weer naar… Thailand !

 6. quillaume zegt op

  Slangen kiezen in de regel het slangenpad ( hazenpad ) Raak niet in paniek
  als je er mee wordt geconfronteerd, loop er rustig vandaan.
  Waar je wel veel slangen tegenkomt is in de regel in tuinen, maar daar komt
  alleen maar water uit.
  Veel plezier in Thailand.

 7. Johan 2 zegt op

  Als je door bush gaat wandelen altijd een 1,5 meter lange tak of stok mee nemen. Tik links en rechts tegen de struikjes op het pad voor je.

  Laat dus horen dat je er aan komt. Ik heb drie keer een slang in Thailand gezien. Eén zwom ik per ongeluk ineens over twee zwart wit geblokte zeeslangen heen. Ze zwommen achter een rotsblok, waar ik over heen zwom. Ze waren dus 1,20 meter onder me. Ik schrok me rot. Maar ze deden niks.

  Andere keren was in Pai. De slang lag op de weg, maar toen hij mijn scooter hoorde, maakt hij zich super snel uit de voeten en dook in een snel stromend beekje. Een andere keer was in Railey beach. Een kleine zwarte slang slingerde zich van rechts naar links over ons zandpad. Niks aan de hand, maar wel even stoppen omdat we anders op hem waren gestapt.

  Zolang je mijn eerste tip goed op volgt, kom je er meestal heelhuids van af. De kans is dus heel klein dat je gebeten wordt. Maar mocht het toch gebeuren. Blijf vooral heel rustig. Er zijn anti-stoffen te verkrijgen in Thailand. Zwachtel de plek in met een doek of iets dergelijks. Hoeft nog niet eens heel strak. Wandel naar de dichstbijzijnde hulp post. Anywhere ze een telefoon hebben om de juiste kliniek te bellen. Probeer het type slang te onthouden of maak een foto (als je nog niet dood bent ha ha, geintje).

  Als je gaat zenuwen en je bloed stroomt snel, zal het gif sneller zijn werk doen. Dus vandaar rust rust en nog eens rust.

  Dus remember. Laat de slang weten dat je er aan komt. Dan geef je ze gelegenheid om te maken dat ze weg komen. Want ook zij willen de confrontatie niet.

  Tot slot. Ze zijn lang niet allemaal giftig. Beuk niet zomaar een slang in elkaar. Want meestal krijg je daar spijt van als je er achter bent gekomen dat de slang van een ongevaarlijk type blijkt te zijn. En wellicht kan je wel afvragen of het doden van een gifslang nou wel zo ethisch is.

  • Teun zegt op

   Dat “geintje” …als je nog niet dood bent… zal Esther vast hard om gelachen hebben.

 8. Rob zegt op

  Elke vakantie in Thailand zien wij er wel een paar. Maar dat komt waarschijnlijk ook door mijn Thaise vrouw. Zij hebben er een oog voor. Ik kwam al tientallen jaren in Griekenland en had er daar nog nooit een gezien. Ik ga afgelopen jaar voor het eerst met haar en wij zien er eentje. Boek je verblijfplaatsen niet in jungle(achtig) gebied. In PAI zat ik een op een berg midden tussen de rimboe en kwam er elke dag eentje tegen. Zit je wat meer in stedelijk gebied dan heb je toch iets minder kans. Doe rustig als je er eentje tegenkomt. Dan is hij weer weg voordat jij er erg in hebt. De kans dat je de verkeerde tegenkomt, jou bijt en je er aan sterft is vele malen kleiner dan dat je in Thailand een klapper maakt met je gehuurde motor.

 9. Peter zegt op

  Als je bang bent voor slangen moet je plekken vermijden met hoog gras of plekken met veel afval.
  Dat zijn plekken waar slangen zich veilig voelen.

 10. Jos zegt op

  Beste Esther,

  alle tips hier boven onderschrijf ik, je komt (jammer genoeg) bijna nooit een slag tegen.
  In 20 jaar+ Thailand, 4x een slag gezien, altijd buiten.
  1 onder een betonrand van de fundering een huis
  1 in een boom
  1 dode langs een vijver
  alle 3 niet giftig

  1 keer een giftige gezien, dat was een baby cobra van 15 cm die lag te schuilen onder een bananenblad.
  Mamma nooit gezien.

  Nog enkele praktische aanvullingen:
  Draag slippers en als je toch schoenen draagt controleer ze dan voor je ze aantrekt.
  Loop je in een bos, trek goede schoenen aan.
  Kijk in de WC pot voor je gaat zitten.

  Denk bij bovenstaande tips niet alleen aan slangen, denk aan alle dierentjes. Ik heb wel een keer een chinchok (soort kleine salamander) in mijn schoen gehad.

  1x gebeten door een rode mier en dat deed echt pijn.

  Als je gaat backpacken neem altijd een rol WC papier mee.
  De WC gewoontjes zijn hier anders dan daar.

 11. frank h vlasman zegt op

  Ik ben minstens 10 jaar in Thailand geweest en heb zegge en schrijven 1 keer een SLANGETJE in de boom aan de poel gezien. En hij/zij was vlug weg !! HG.

 12. Harry Romijn zegt op

  Lange tijd in Thailand vertoefd sinds 1993, en.. ja, een paar keer een slang gezien:
  1e: op ons bedrijf: kleine beestje wist niet hoe snel íe weg moest komen.
  2e: in de gordijnen bij een food bedrijf. Beestje bleek even gevaarlijk te zijn als een gummi-slang, dus.. opgepakt en buiten de deur gezet.
  3e: Viel uit de boom over buurvrouw ge=heen. Ik weet nog steeds niet, wie het hardste schrok: buurvrouw of de de slang: in no time was íe weg, het boes-boes verhaal in.

  De kans een stuk knots in NL tegen te komen, waar je last mee krijgt, is veel groter.
  Verder sluit ik me bij Erik aan: muggen maar vooral verkeer is in TH veel gevaarlijker

  Velen vrezen onheil, dat nooit op komt dagen,
  en hebben daarom meer te dragen
  als God ze ooit op zou durven leggen.

 13. William zegt op

  Hoi Esther, ik woon al ruim 20 jaar in Chiang Rai en op mijn land (2.5 hectare) krioelt het van de slangen, vooral de King Cobra nestelt zich weer ieder jaar op ons land maar ook niet giftige joekels van slangen. Zij zijn in principe schuw voor ons en voor de honden (heb een hele roedel) zij blijven meestal in het gras tussen de bomen en komen zelden op het pad (weg). Als ze op het pad komen dan bijten de honden ze hardstikke dood. In al die jaren zijn wij 1 hond verloren, die stuitte waarschijnlijk onverwacht op een King Cobra, vond ze beiden dood in de morgen. Als je gaat backpacken of van het pad af gaat, zet dan forse voetstappen zodat de slang jou van ver voelt aankomen en hem meteen smeert. Met een stok lopen wil ook wel helpen. Zelf loop ik altijd met een stok en goede schoenen tussen de bomen te stampen en dan zie je wel eens snel een slang weg ritselen, ze vallen pas aan als ze zich bedreigt voelen en als je al te dicht bij bent gekomen, normaal gesproken gebeurt dat dus niet. Succes en veel plezier, volgens mij geen reden om niet naar Thailand te komen, prachtig land, eerlijk waar.

 14. Philippe zegt op

  Erik en Tino hebben alles gezegd wat je moet weten – Top antwoorden
  Al jaar en dag ga ik naar Thailand en nooit een slang gezien, behalve dit jaar op Koh Chang.
  Een kleine groene lieve slang van om en bij de 80 cm in het rieten dak van een strandbar op white sand beach, mensen vonden het eerder leuk dan angstig en er was zeker geen paniek … en dan op een avond op de weg wel ne serieuze, ik denk +/- 3 m. en midden doormeter van +/- 10 cm .. sommige stopten, anderen niet .. uiteindelijk is dat beestje door specialisten van de weg gehaald.
  Wat mij dit jaar wel stoorde in Thailand waren de strandvlooien, want die kunnen serieus bijten .. en verder heb ik het niet voor muggen uit schrik voor dengue .. muggenspray is dus geen overbodige luxe.
  Verder wens ik jullie een goede vakantie, goede keuze … geniet ervan ! Mooi land, lieve mensen en goed eten.

 15. Adrie zegt op

  Levensgevaarlijk land wat betreft slangen!!!!

  In bijna 30 jaar wel 2 python,s gezien.

  1 keer s,morgens vroeg op 3e road Pattaya toen we in de songthaew onderweg waren naar het busstation Pattaya noord.
  Taxi maakte een slinger, en een python van 3 meter besloot om rustig de weg over te steken.
  2e keer tussen Loei en Phetchabun waar we inmiddels in het donker waren beland met de huurauto besloot daar ook een flinke van een meter of 4 rustig van de ene kant naar de andere kant te kruipen

  • Erik zegt op

   Adrie, een python is een wurgslang en krijgt een volwassen vent nooit naar binnen . Ook niet dood. Een volwassene met een normale conditie krijgt die slang van zijn borst af en ben je met twee of meer dan heeft de python geen enkele kans.

   Legendarisch is die Thaise meneer die werd aan gevallen door tig jonge pythons en die gelukkig een groot mes bij zich had om zich te verdedigen. Maar dat zijn echt de uitzonderingen.

 16. bert zegt op

  Overal in tot in alle uithoeken van Thailand zijn ziekenhuizen. Men heeft daar ervaring met slangenbeten, want mensen die met blote handen en voeten aan het werk zijn op het land worden nog wel eens door slangen gebeten. In deze ziekenhuis hebben ze tegengif. Tegen het gif van een cobra is ander serum nodig dan tegen andere slangen. Je herkent onmiddellijk een cobra aan platte wangen aan de kop.
  Er worden echter maar weinig toeristen door slangen gebeten.

 17. Maarten Vasbinder zegt op

  Beste Esther,

  Bijna ieder mens is bang voor slangen. Wij noemen dat ofidiofobie, ook wel herpetofobie. Zo heb je ook arachnofobie, angst voor spinnen.
  Fobieën kunnen genezen worden. In Nederland zijn daar therapieën voor. Kijk op google bij angst voor slangen (overwinnen). Daar kun je meer over die therapieën leren. Vaak is het al genoeg er veel over te lezen.
  Als het werkt, is je panische angst weg, maar blijf je wel voorzichtig en dat is heel verstandig.
  Het zal je reis veel aangenamer maken.

  Fijne reis,

  Dr. Maarten

 18. Jan visser zegt op

  Geachte Dr. Maarten. Uw reactie was de enige die deze vraag afdoende beantwoorde, ik ken deze angst want mijn eigen dochter heeft deze fobie lezen helpt maar het volledig verstijven lijkt te blijven bij het zien, maar erg goede raad, aan de vraagsteller. Hartelijke groet. Jan.

 19. Walter zegt op

  Beste Esther,
  In eerdere reacties lees je al veel nuttige tips en info.  Misschien heb je hier ook wat aan om je voor te bereiden op een prachtige reis door het “mooie veilige Thailand”. 
  Na jaren verblijf en reizen door heel Thailand, ben ik nog nooit gebeten/aangevallen geweest door mens of dier.
  Quasi maandelijks heb ik wel eens een ontmoeting met een slang maar die zijn banger voor ons dan wij voor hen (maar ik ben toch altijd snel de andere kant op hoor haha). .
  Maak je dus niet al te veel zorgen over die beestjes en laat je zeker niet weerhouden van mooie jungletrekkingen of snorkeltochten in Thailand!.
  De meeste ongevallen / doden gebeuren trouwens in het verkeer.  Als je de 1ste keer in Thailand komt, wees toch voorzichtig met huren bromfiets of dergelijke, want Thai nemen het niet zo nauw met verkeersregels (spookrijden, geen verlichting gebruiken,  ‘s nachts, etc).
  Het verkeer is vlot (geen files) en even wennen als je nog nooit “links” hebt gereden.

  Verder wat info over diertjes die je kan tegenkomen bij backpacken naargelang locatie.
  1. De box jellyfish
  Niet de haai, maar dit, onschuldig ogende kwalletje is het gevaarlijkste dier dat in de Zuid-Thaise zee ronddobbert. De box jellyfish is erg giftig . Maar wees gerust: de kans dat je er één tegenkomt is miniem.

  2. De slang
  Omdat het ontzettend lastig is om niet-giftige en giftige slangen uit elkaar te houden, kun je ze het beste allemaal uit de weg gaan. Bij een beet, ga direct naar ziekenhuis en neem liefst foto van slang, indien mogelijk.
  Leefomgeving: overal in Thailand, vooral in hoge grassen en donkere holletjes.

  3. De olifant
  Een ontmoeting met een wilde olifant is een verstoring in hun natuurlijke omgeving, en ze kunnen dan erg gevaarlijk reageren.  Blijf op afstand en volg de instructies op van de parkrangers die meestal wel in de buurt zijn.

  4. De duizend- en honderdpoot
  Deze ‘vriendjes’ wil je niet tegenkomen in Thailand. Een beet van een duizend- of honderdpoot is namelijk veel pijnlijker dan een slangenbeet. De pijn houdt dagenlang aan Eén troost: het gif is gelukkig niet dodelijk…
  Leefomgeving: in heel Thailand, voornamelijk op de grond onder bladeren, maar ook op muren en in grotten.

  5. De tijger
  Prachtig, maar dodelijk.
  Kans op ontmoeting: 0,0001%
  Leefomgeving: diep in de Thaise jungle

  6. De aap
  Je kunt die schattige aapjes in Thailand maar beter met rust laten. Ze zijn namelijk niet zo schattig als ze misschien lijken. In Thailand kom je vooral de makaak tegen, een klein, grijs aapje dat graag tempels en drukke stranden terroriseert. Deze aapjes zijn meester in het leegroven van je tas  Laat de apen dus met rust: voer ze niet, aai ze niet.

  7. De krokodil
  Je komt ze vrijwel niet meer tegen in het wild; geschat wordt dat er nog 200 tot 400 leven in Thailand.

  8. De schorpioen
  Thailand is de broedplaats van vele schorpioenen,  Maar wees gerust; je komt eerder een gefrituurd exemplaar tegen, dan eentje onderweg of op je hotelkamer.
  Over het algemeen geldt: hoe kleiner de schorpioen, hoe pijnlijker de beet. Het duurt meestal zo’n 24 uur voordat het gif is uitgewerkt. Pijnlijk? Ja. Dodelijk? Nee.

  9. De mug
  Op het eerste gezicht zijn muggen niet bepaald angstaanjagend. Eerder irritant. Maar wees gerust; de kans is héél erg klein dat je iets oploopt. Malaria is een zeldzaamheid in Thailand, maar knokkelkoorts komt nog altijd voor bij de grens van Cambodja en Myanmar.

  10. De spin
  Gelukkig is er ook goed nieuws voor je: Spinnen in Thailand zijn niet gevaarlijk.  Op toeristische plekken vind je spinnen overigens niet; ze leven het liefst in de jungle in een ondergronds holletje.

  Maak je niet druk over je reis voor ontmoetingen met een beestje, want die kans is heel miniem over een reisperiode van enkele weken. 
  Naargelang je backpackerslocatie, voorzie je van muggenspray, muggennet, zonbeschermer,etc.

  Geniet van je reis!

 20. Maarten zegt op

  Ik woon sinds 1983 in Thailand en ben een fanatieke hiker. DWZ dat ik minstens 2 tot 3 keer per week off road door de jungle loop, vaak berg op, berg af., tussen de 15 en 20 km per keer.
  In al die jaren heb ik bijna nooit slangen gezien terwijl ik in de jungle was. Ze “horen” (eigenlijk voelen door trillingen) mij aankomen en gaan zo snel mogelijk de andere kant op. Wel vele malen slangen in mijn tuin gehad maar nooit een probleem. Laat ze met rust dan vallen ze jou ook niet lastig. Je bent geen prooi en vergif maken is duur voor een slang. Het kost een hoop energie. Slangen zullen alleen bijten als ze zich bedreigt voelen.

 21. Luc Chanuman zegt op

  Ik woon nu 4,5 jaar permanent in Isan tegen de grens met Laos. Bij mij staat de teller van slangen , enkel op het stuk van ongeveer 2,5 rai waar ik op woon, al boven de 10. Onschuldige rattenslangen, maar ook spitting Cobra, redneck en andere gifslangen.
  Slechts eentje overleefde het.
  Natuurlijk is de kans als toerist uitermate klein om een slang te zien, maar als je bijvoorbeeld in het landelijke Isan woont gaat er zelden een week voorbij dat je er geen ziet. Wel dikwijls doodgereden exemplaren op de weg.

 22. Rob zegt op

  Beste Esther,

  In Thailand ben ik nog nooit een slang tegen gekomen, in Nederland wel een aantal keren. De tijd die ik in Nederland heb doorgebracht is wel groter dan de tijd in Thailand. Maar zoals velen al aangeven, een slang blijft over het algemeen wel uit de buurt van de mens. Ze zijn slechts op zoek naar iets te eten (daar valt een mens niet onder) of een slaapplaats.

 23. Piet, omkoi zegt op

  Dag esther, ik woon meer dan 20 jaar in omkoi en slangen heb ik inmiddels heel veel gezien van giftig tot niet giftig en alles wat er tussen zit. Soms slaap sjon houser in ons resort en ga ik wel eens met hem in onze auto de bergen in en vaak zie hij wel een slang. Ga er maar van uit dat er overal slangen zijn alleen jij zie ze niet maar vaak zie ze jou wel. Wees niet bang maar wees vorzichtig dat is beter. En s,avonds als je ergens naar toe gaat en je ga lopend neem een klein led zaklampje mee want soms valt het licht uit en kan het echt donker zijn. Een prettige vakantie.

 24. durant ludo zegt op

  heb hier alles zo wat gelezen en veel waarheid gelezen ik woon 6 maand per jaar in de isaan tegen de jungle aan wij farangs (ik) wij zien de slangen bijna niet terwijl mijn vriendin die van ver ziet op die 4 jaar tijd heb ik al vele slangen gezien en zelfs giftige bij ons huis de krait de viper ….ook de king cobra en ook de pyton… golden tree snake.. rattenslang en nog nog meerdere altyd voorzichtig zijn dat je iets verplaatst en ook een stok bij hebben en op de grond slaan ermee normaal zijn ze rapper weg dan jij ze kunt zien enken de krait bleef rustig liggen en dat is een gifslang dus gewoon goed uitkijken is de boodschap

 25. Yak zegt op

  Slangen moet je gewoon met rust laten, zij blijven rustig als jij dat ook blijft.
  In onze tuin (tje) in Chiang Mai hebben wij soms een slang(etje}, niet reageren en hij/zij verdwijnt vanzelf.
  Ik heb jaren in Frankrijk gewoond en ook daar had ik wel eens een slang, een grote in mijn tuin, niet reageren en er gebeurt niets.
  In Australië waar ik voor jaren in de tropen woonde, daar kwam ik vaak een grote en gevaarlijke tegen, maar tot nu nooit gebeten.
  Slangen vind je dus soms overal, niet aanraken want het is geen hond, zij hebben echt geen interesse in je of je moet ze laten schrikken dan wordt het een ander verhaal.
  Kom naar Thailand en geniet van je vakantie.
  Have Fun in Thailand Esther

 26. Sjaak S zegt op

  Ik woon op het platteland en ben al heel wat slangen tegen gekomen, groot en klein, ongevaarlijk en erg giftig.in 100% van de gevallen, probeerde de slang weg te komen en viel niet aan.
  In de 10 jaar dat ik nu in Thailand woon ben ik tien jaar geleden drie keer door één en dezelfde schorpioen gestoken… zat in mijn broek en het beest stak me op gelukkig maar op mijn benen…
  Ben ook heel wat duizendpoten groot en klein tegen gekomen, maar nog nooit gebeten worden. Een grote liep zelfs eens over mijn voet.
  Heb hier meer mierenbeten gehad van de kleinere soort, niet de grote rode wevermier, die er griezelig uitziet.. en het meest ben ik door muggen en een klein aggressief soort bijtje gestoken.
  En toch: vergeleken met Nederland: al deze dieren vluchten als ze het kunnen (behalve de bijtjes, die verdedigen hun nest), zijn deze dieren nauwelijks lastig.
  Ik vond de Nederlandse wespen véél lastiger dan de dieren hier. Die vreselijke dieren zitten op je ijsje en ik wil niet weten hoeveel mensen gestoken zijn omdat ze dan nietsvermoedend dat beest naar hun mond brachten….
  Is me in Thailand nog nooit gebeurd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website