Beste lezers,

Na 10 jaar in Thailand te mogen wonen heb ik nu eindelijk mij zelf een geel familie boek aangeschaft op aanraden van de immigratie diensten.
Bij dit gele boek (familie boek) werd mij een roze ID kaart afgeleverd voor het leven, ben 66 jaar.

Nu ben ik fier en voel mij meer Thai dan Belg. Dus aan mijn vrienden getoond wat mijn laatste nieuwe aanwinst is en dadelijk kwam de reactie dat bijna niemand een geel boek en een roze ID kaart heeft hier onder de vrienden.

Maar de belangrijkste vraag was WELK NUT deze kleurrijke bewijzen hebben en of er voor of nadelen zijn aan verbonden? Zelf waag ik het niet om daar op te antwoorden om er nog eens een kleur van rode wangen bij te krijgen.

Kan iemand mijn/ons hier meer over vertellen wat voor- en nadeel van het gele boek en een roze ID kaart uitleggen aub.

Groet,

Alfons

38 reacties op “Lezersvraag: Wat is het nut van een Thaise ID kaart en geel familie boek?”

 1. Cees1 zegt op

  Welke immigratie heeft het u aangeraden ? De immigratie in Chiangmai vind het maar niets als je zo een geel huisboekje hebt. Waarschuinlijk omdat ze dan geen formulieren voor het kopen van bv een auto,of het verkrijgen van een rijbewijs kunnen verkopen. Want dat kun je dus nu zelf. Zonder die papieren van immigratie. Je kunt zelf een auto , motor kopen.

  • Jan zegt op

   Ik heb al 10 jaar gele tabian ban maar door adresverandering van Lopburi naar Chiangmai moest ik daar een nieuwe laten maken. Ze hebben me daar zelf een Thai ID kaart voorgesteld. Zonder problemen. Alles binnen het uur in orde.

   • TAK zegt op

    Vertel even waar je bent geweest ?
    Welke papieren je moest meenemen ?
    Wat de kosten waren en of er nog andere
    belangrijke punten waren.

    Bedankt

    TAK

 2. Nest zegt op

  Wanneer je Een geel huisboekje hebt is het gemakkelijker om Een auto,moto te kopen, je hoeft geen “residence certifikaat” te gaan halen bij de immigratie, met Een rose ID kaart kan je naar de bank ed.gaan,
  Zonder altijd je paspoort mee te moeten nemen, Thai rijbewijs wordt niets in elke bank aanvaard, ID kaart wel. Wel vreemd dat de ID kaart voor buitenlanders enkel in Thai is,In tegenstelling met de ID kaart voor Thais, welke wel tweetalig is Maar dit is T.IT.

 3. RuudRdm zegt op

  Let wel: een geel huisboekje (tabiejenbaan) is niet meer dan het bewijs dat je op een bepaald adres staat ingeschreven. Kom je met een dergelijk boekje aanzetten, bv bij een bank, postkantoor, gemeenteloket, immigration, heeft dat op zich geen meerwaarde.
  De roze ID ook niet: met een Thais rijbewijs is jouw identiteit eveneens aan te geven als hierom gevraagd wordt, (hetgeen met jouw paspoort ook kan.)
  Kortom: zijn er voor- of nadelen? Neen, die zijn er niet. Leuke hebbedingetjes om je “fier” te voelen in je kennissenkring, dat wel. Ieder zijn meug.

  • Jan zegt op

   Voor eender welk document waar je een Residence Certificate voor nodig hebt is de Yellow Book (Tabiejenbaan) al waardevol, o.a. voor verlenging van je Thais rijbewijs, aankoop auto/moto. Ook bv. voor een rekening te openen bij Bangkok Bank volstaat je paspoort en je tabiejenbaan en anders heb je een heleboel andere documenten nodig om een rekening te mogen openen. Dus een Tabiejenbaan is voor mij al dikwijls van nut geweest en hoefde ik niet telkens naar immigration om het Resicence Certificate aan te vragen.

   • Cornelis zegt op

    Klopt niet, Jan. Ik opende vier maanden geleden een rekening bij Bangkok Bank op een 60-daags ‘Tourist Visa’ en het paspoort.

    • Jan zegt op

     Sorry Cornelis, ik twijfel in geen geval aan je antwoord want ik weet ook dat er met 2 maten en 2 gewichten gewerkt wordt in Thailand. Ik heb de info alleen maar van de officiele site van Bangkok Bank : http://www.bangkokbank.com/BangkokBank/PersonalBanking/SpecialServices/ForeignCustomers/Pages/Account.aspx

     • Cornelis zegt op

      De rekening die ik bedoel is de op de website vermelde ‘savings account’, waarmee je in ieder geval geld kunt pinnen en overschrijvingen kunt maken.

 4. walter zegt op

  De instanties waarbij je jezelf moet legitimeren zijn blij met je Thaise ID card, paspoort heb je wel nodig maar na het zien van je Th. ID card vinden ze het allemaal wel best! Trouwens in het gele boekje staat ook mijn (Thaise) echtgenote geregistreerd en ons (haar) adres en ook de namen van onze dochters!

  • walter zegt op

   De instanties waarbij je jezelf moet legitimeren zijn blij met je Thaise ID card, paspoort heb je wel nodig maar na het zien van je Th. ID card vinden ze het allemaal wel best! Trouwens in het gele boekje staat ook mijn (Thaise) echtgenote geregistreerd en ons (haar) adres en ook de namen van onze dochters! Overigens staat het hebben van een Thaise ID card los van de Thaise nationaliteit, daarvoor zul je wat meer moeten doen!

 5. Peter zegt op

  Ja..kopen van vervoersmiddelen kan. Kan ook zonder maar kan nu eenvoudig op je naam. Ook kan de prepaid telefoon kaart weg. Ook kan je met de kaart over het algemeen bij de bank en bij een hotel etc etc terecht.
  Kortom niks mis mee.

 6. massart sven zegt op

  Met die Thaise ID kaart kan je bij vertoon ervan als je geluk hebt bij beziens waardigheden slechts de Thaise inkomprijs betalen.

 7. Nico zegt op

  Alphons,

  Kijk eens op de roze ID kaart, er staat waarschijnlijk Myanmar, Laos of Cambodia op.
  Het is namelijk bedoelt voor arbeidsimmigranten uit één van die drie landen en niet bestemd voor andere landen.

  Ik heb ook al jaren een geel huisboekje en heb er alleen een scooter opgekocht en geef bij de jaarlijkse immigratie een copy af.

  Voor de rest, nooit nodig gehad.

  Groetjes Nico vanuit Lak-Si

  • Jacques zegt op

   Even ter aanvulling:

   Ik ben ook in het bezit van een Thaise ID kaart en die is volledig in het Thai’s opgemaakt, met belastingnummer. Geldig voor 10 jaar. Opgemaakt te tessebaan Nongprue en amphur Banglamung. Het is een kaart voor niet Thai, maar dat spreekt voor zich. Er staat geen nationaliteit op van de betrokkene.
   Ik heb een aantal dames uit Myanmar in de huishouding gehad en die hadden ook een roze Thai ID kaart met belastingnummer. Deze is tweetalig ingevuld aan de voorzijde, dus in het Thai’s en Engels. Ook voor 10 jaar afgegeven.
   Op de achterzijde van deze kaart is het in het Thai’s geschreven en vermeldt het woonadres en de twee jaar periode van arbeidsmogelijkheid in Thailand. De oude workers ID card van de Myanmar dames was geheel in het Engels geschreven.

   • Jacques zegt op

    Tevens staat op die roze ID kaart van de Myanmar dames wel hun land van herkomst namelijk Myanmar in het Thais en Engels.

 8. Geertg zegt op

  Met n Thaise ID kaart betaal je meestal dezelfde prijs voor attracties en parken. Kunt hem gebruiken bij inchecken in hotels ipv je paspoort. Het registreren van simkaarten is eenvoudiger, Gemakkelijk bij bezoek van ziekenhuizen. Ga zo maar door.

 9. Renévan zegt op

  Indien je een certificate of recidence nodig hebt kun je nu het gele boekje gebruiken. Het is ook wel eens makkelijk om ergens de Thaise entree prijs te betalen. Maar dat kan doorgaans ook met je Thaise rijbewijs, niet bij nationale parken overigens. Voor een certificate of recidence betaal je bij immigratie doorgaans 500 thb, die lopen dus wat inkomsten mis. De Thaise i.d. kaart bij je hebben is toch makkelijker dan je paspoort meenemen.

 10. tooske zegt op

  Verder nog ter aanvulling,
  met het gele boekje krijg je ook je thaise registratie nummer welk tevens je belastingnummer is.
  dit nummer staat dan tevens ook op je ID kaart.
  Je hebt dit nummer ook nodig als je je wilt aanmelden voor PROMPTPAY het nieuwe Thaise betaalsysteem.
  da’s toch handig.

  • janbeute zegt op

   ik zelf heb ook het gele boekje al meer dan 12 jaar .
   Heb deze week mijn belasting opgave afgedaan en ook betaald aan de Thaise fiscus .
   Maar er is weer iets veranderd , namelijk ik kreeg een nieuw Tax id nummer , en deze is niet meer het zelfde als in het yellow home book als voorheen .
   Dit zelfde geld ook voor mijn nieuwe Thaise rijbewijzen ,
   Hier heb ik ook een nieuw registratie nummer gekregen .
   Ook in Thailand veranderd er steeds van alles met registratie tnv arangs of expats .

   Jan Beute .

 11. Peter zegt op

  Wat ik gemerkt heb met mijn roze ID kaart:

  – National Park entree is hetzelfde als de Thai betaald. (= Voordeel)
  – Vliegen binnen Thailand kan onder vertoon van de roze ID. (=leuk).
  – Het werd gestimuleerd om de roze ID aan te vragen door de Amphur waar ik woon (Banchang)

  Overigens staat er op: ID kaart voor niet Thai.
  Andere landen worden niet genoemd..

  • ergens in Thailand zegt op

   dag
   de 1ste vraag klopt je hebt voordeel met de entree prijzen al heb je bij sommige een werkvergunning nodig het is nergens hetzelfde. BV Pa-La-U watervallen daar betaal je als Farang (2010) ook al heb je kopie geel boekje of ID card of Thais rijbewijs bij ze zeggen gewoon nee je bent en blijft een Farang. Weten mensen die in Hua Hin wonen of dit nog zo is of is het veranderd.

   de 2de klopt niet, want als je online boekt dan vul je je naam in en op je Thaise ID Card staat je naam alleen in het Thais.
   Ik heb het meegemaakt ik had geboekt bij Lion Air en toonde alleen mijn Thaise ID en die werd niet geaccepteerd omdat mijn naam in het Nederlands erop stond.
   Dus ik kon niet inchecken maar ik had voor de voorzichtigheid ook mijn paspoort bij en kon wel inchecken.
   Zijn er mensen die wel in hebben kunnen checken en wat moet je dan doen.

   Mzzl Pekasu

 12. ton zegt op

  Ik ben in het bezit van beide en net als de voorgaande heren al aanhaalde het heeft toch diversen voordelen.
  Wat ik niet snap is dat de ID kaart van Alfons voor het leven is, terwijl de mijne slechts een geldigheidsduur heeft van 5 jaar.
  Naar dit zal de Thaise logica zijn

  • Renévan zegt op

   Als ik even Google op pink ID card Thailand dan lees ik dat deze er is sinds 2016. De gedigheids duur is 10 jaar en boven 60 jaar geen verval datum. Of deze informatie moet niet kloppen.

 13. Tak zegt op

  Misschien ook interessant om te weten hoe je dit gele boekje en
  roze id card het makkelijkste kan verkrijgen en wat er voor nodig
  is aan papieren.

  Wat zijn de Thaise namen van het gele boekje en roze id card ?

  Ik woon bijna 8 jaar in Thailand. Als het niet al te ingewikkleld is
  en de kosten enigszins acceptabel dan ben ik wel geinteresseerd.

  groeten,

  TAK

  • ergens in Thailand zegt op

   Thaise ID kost 60 bath (in mijn woonplaats) en het gele boekje is gratis (in mijn woonplaats) maar je moet de baas van je Soi meenemen.
   PS ik heb 500 bath willen geven maar de gemeente ambtenaar nam het niet aan want andere collaga’s zagen dat en hij wilde niet corrupt zijn dus ik had het gratis. Binnen een uur stond ik buiten maar als het druk is kan het langer duren haha

   gr Pekasu

   • Cees 1 zegt op

    Ik moest mijn paspoort laten vertalen. Moest een brief van im.igratie hebben ( 500 naht ) Mijn vader en moeders naam latenvertalen.Zelfs wilde ze alle namen van broers en zusters vertaald hebben. ( mijn ouders hadden 9 kinderen. Gelukkig reageerde mijn vrouw alert en zei dat ik maar 1 zuster had. Moest 2 getiugen hebben die dus werkelijk 30 minuten ondervraagd werden en moesten verklaren dat ze mij dus al jaren konden. En de phu yai ban moest ook getuigen. Toen dacht ik dat het klaar was. Maar moesten we met getuigen phu jaiban nog naar de baas van de Tessban. Daarna weer na de amphor waar ze het gele boekje zou uit printen. Bleek daar in de papieren de afkorting voor Nederland nog als Neth. Te staan en in het paspoort staat het met Ned. Dus ging het niet door. Maar een week later kreeg ik het dan eindelijk. De rose I D kaart moest ik een maand opwachten. Moest ik wel weer mijn hele geschiedenis en waar ik op school ging wat voor werk bloedgroep. Enzvoort.

 14. haki zegt op

  Mijn Thaise vrouw is niet bekend met het gele boekje. Ze kent wel het bruine boekje, wat zij, evenals al haar andere Thaise kennissen en familie hebben. Graag wil zij weten wat het verschil is. Kan iemand mij dat uitleggen? Alvast dank!

  • Wil en Marianne zegt op

   Misschien, dat het aan mij ligt, maar wij zijn beide “Farang”, hebben hier een huis gekocht en zijn enkel in het bezit van een “bleu book”. Al onze aankopen van auto en motorbike e.d. hebben wij gedaan op vertoon van ons “bleu book”, dit alles zonder een centje pijn.Er is tegen ons nooit gesproken over een “yellow book”. Moeten wij nu alsnog een yellow book aan gaan vragen??

   • Renévan zegt op

    In het blauwe boekje staat uw naam niet, dit is voor Thaien. Zo komt bijvoorbeeld voor verkiezingen het stembiljet op dit adres. Indien een Thai meerdere huizen heeft dan staat de naam maar in één boekje. Het heeft niets te maken met wie de eigenaar is. Bij aankoop van een Motorbike moest ik een certificate of recidence hebben. Dit om de Motorbike op mijn naam te krijgen. Dit had dus ook gekund met het gele boekje waarin je naam staat op het adres waar je woond. Daar uw naam niet staat in het blauwe boekje vraag ik me af hoe uw auto en Motorbike op uw naam gezet zijn.

  • haki zegt op

   Beste Bram! Dank voor je reactie. Betekent dat dan ook dat, als ik mij op het adres van mijn vrouw zou laten inschrijven, ik dan een geel boekje moet hebben terwijl mijn vrouw een blauw boekje heeft? Haki

   • Renévan zegt op

    Het blauwe boekje hoort bij het huis, ingeval van een verhuizing moeten de huidige bewoners zich laten uitschrijven. Het blauwe boekje wordt dan door de nieuwe bewoners gebruikt, dit blijft bij het huis. Alleen Thaien kunnen in dit boekje worden bijgeschreven. Indien u op dit adres ingeschreven wil worden moet u dus een geel boekje hebben. Hierdoor krijgt u niet meer rechten, het kan alleen makkelijk zijn. Zie de reacties hierover.

 15. ton zegt op

  Als laatste een reactie op de vraag van Tak
  Het gele boekje is gratis en de ID cart is gratis daarvoor hoef je het niet te laten
  En zoals al veel gezegt met het gele boekje kun je zelfstandig een auto of motor kopen MITS contant betaald
  En de ID geeft recht op de zelfde entree prijs in bv een park als die de Thaise bevolking betalen
  Niet altijd maar het merendeel wel

  • TAK zegt op

   Waar haal je het gele boekje en roze id ?
   Welke papieren moet je overleggen ?
   Ik heb weleens gehoord dat je een Thai
   moet meenemen met een beetje aanzien.

   Graag nog wat meer informatie.

   TAK

   • Renévan zegt op

    Dit moet u navragen bij de amphur, het is namelijk overal verschillend. Hier op Samui werd er eerst door een corrupte ambtenaar 20000 thb voor gevraagd en een vertaalde en gelegaliseerde copie van het paspoort. Later werd dit zelfs 30000 thb. Inmiddels is de corrupte ambtenaar verdwenen en ook de eis van 30000 thb en de gelegaliseerde copie van het paspoort. Hier moet je nog wel een ambtenaar meenemen die ze vragen over jou gaan stellen.

   • ergens in Thailand zegt op

    ja je moet de baas van de soi of omgeving meenemen wat je mee moet nemen dat moet je ff navragen bij de gemeente want het is overal anders.
    gr Pekasu

 16. Corretje zegt op

  Tak,
  Het gele boekje haal je bij de Ampue zo dicht mogelijk bij je woonplaats. Ik moest mijn geboortebewijs overleggen. Laat je niks wijs maken,niks is hier gratis, het kost je wat teamoney, anders laten ze je er lang op wachten.
  Als getuige had ik een taxichauffeur, die ik daarvoor niet kende, zo;n trucendoos is hier gebruikelijk en daar kent geen enkele Thai van op.
  Na vertaling en legalisatie door het Thaise ministerie van BUZA en Nederlandse Ambassade kon ik het heel goed gebruiken om in Heerlen levenslange belastingvrijstelling te krijgen. Is ook gelukt
  Een roze ID ken ik niet.

 17. Bert zegt op

  Door omstandigheden ben ik een uitzonderlijke maar ik ben heel blij met mijn gele boekje en roze ID kaart. Hiermee lever ik namelijk (afdoende) bewijs van residentie aan buitenlandse belastingdiensten. Ik declareer namelijk aan buitenlandse bedrijven vanuit Thailand. Zo zie je maar dat het nut voor een ieder heel persoonlijk is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website