Beste lezers,

Als ik wettelijk trouw in Thailand, wordt dit dan automatisch doorgegeven aan de Belgische overheid? Of ben ik verplicht om dit zelf te doen? En wat gebeurt er als ik dit niet doe? Of pas binnen een jaar of drie?

Iemand ervaring mee? Dan hoor ik het graag.

Alvast bedankt.

Groet,

Erik


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Wordt mijn huwelijk in Thailand doorgegeven aan de Belgische overheid?”

 1. Bert zegt op

  Hoi Erik,

  Ik ben een NL-er en ook alleen getrouwd in Thailand. Overheden wisselen naar mijn weten dergelijke informatie niet onderling uit. Ik denk dat het in Belgie vergelijkbaar is met NL. Als ik mijn status in NL zou willen wijzigen naar gehuwd dan moet ik mijn thaise huwelijk in NL laten registreren met al het bijbehorende gedoe. Ik zie en zag geen winst om dat te doen. Daar krijg ik alleen maar meer fiscale vragen van :-). Daarbij vind ik het ook een prettig idee (blijf meer flexibel zeg maar).
  Succes met je afwegingen.

  Gr.Bert

 2. tooske zegt op

  U dient dit huwelijk zelf in Belgie te laten legaliseren (aangeven bij de gemeente met de benodigde vertaalde gelegaliseerde documenten ).
  Zelf doen dus.
  Of gewoon niet doorgeven kan natuurlijk ook.
  De Thaise overheid doet dit niet.
  Trek uw plan.

 3. gery zegt op

  Ge moet u huwelijk altijd laten legaliseren in belgie of nederland u huwelijk in thailand heeft geen waarde, als u wettelijk wil huwen moet u dat doen in u eigen land

  • KhunBram zegt op

   Beste Gery, waanzin.

   Alleen het bijzonder feest (bruiloft) voor dorpelingen en familie (onterrecht vaak ‘trouwen voor Boedah’ genoemd, heeft geen enkele juridisch waarde. Betreft hier gevoelens, share en emotie.

   Het Wettelijk getrouwd zijn hier is met een volledig Juridisch document.
   Zeg maar het nl trouwboekje, maar dan 2 gelijke certificaten.

   Of je dat meld in Belgie of nederland, en of je dat prettig vind om dat OOK daar in te schrijven,
   staat je vrij.
   Natuurlijk speeld je situatie daar ook een rol in. Waar woon je volledig of overgrote deel, waar heb je werk, of heb je andere instanties die je dit graag wilt melden.

 4. Lung Jan zegt op

  Beste Erik,
  U dient zelf aangifte te doen bij de dienst bevolking van Uw gemeente en dit zo spoedig mogelijk na het voltrekken van het huwelijk in Thailand. Hierbij dient U de huwelijksakte ook voor te leggen. Indien het proces verder normaal verloopt wordt dit gescand en geregistreerd. Indien echter het Parket bezwaar maakt dan zal dit U ook meegedeeld worden door de Prokureur die het (eventueel betwistbare) huwelijk al dan niet aanvaardt. Men is beducht voor schijnhuwelijken en dit wordt dan ook vaker onderzocht.
  Indien U echter verkiest het huwelijk niet te registreren dan hoeft U geen verdere stappen te ondernemen.

 5. fernand zegt op

  gaat niet automatisch,je moet zelf laten legaliseren op d e ambassade of in stadhuis awwar je woont.

  doe je dit niet ben je voor de belgische overhead ook niet getrouwd.

  heb je dit wel gedaan en jullie wonen x aantal Jaren Belgie,het komt tot een scheiding,jullie scheiden in Belgie,moet je dit dan ook aangeven in Thailand(legaliseren) of voor d e thaise wet ben je nog altijd getrouwd.
  Tuurlijk kan je partner het laten legaliseren zoned r jou weet.

 6. chris&thanaporn zegt op

  Heb dat allemaal zelf moeten doen en de trouwakte moet door onze Ambassade in BKK wel voorzien zijn van stempel.Ook de vertaling moet voorzien zijn van legalisatie. De schepen van burgerlijke stand vroeg de
  originele documenten en deze worden overhandigd aan het Ministerie van Justitie! Enkele maanden later kreeg ik bericht dat alles was overgeschreven in de registers van de gemeente.Wat ik wel weet is dat het geen verplichting was(Misschien nu wel?) en dat de kosten nihil waren!Daarna kan je (gratis om sociale reden) een attest afhalen!Mijn vrouw heeft nooit in B geweest en je kan dit allemaal als de ambetenaar wil meewerken zelf regelen!

 7. Jomtien TammY zegt op

  U dient zelf uw huwelijk te laten registreren op het gemeentehuis van uw woonplaats.
  Het is zeer eenvoudig: u gaat naar daar met alle documenten en vraagt de registratie.
  U kan dat eventueel en gemakshalve samen doen met de aanvraag van de Belgische (indien u Belg bent uiteraard) id kaart (voor vreemdelingen)…
  Succes!

 8. Jaqcuess zegt op

  In Nederland gaat dat niet automatisch en In België zal dat niet anders zijn. In Nederland kun je het huwelijk aangeven bij de gemeente waar je woont. Omdat er geen Nederlandse akte is kun je bovendien de aktes laten registreren in Den Haag. Zo is er altijd een trouwakte beschikbaar, mocht dit nodig zijn.

  Wanneer je het huwelijk in het thuisland niet laat registreren is de overheid dus niet op de hoogte van dit huwelijk. Maar waarom ben je dan getrouwd?

 9. Adrie zegt op

  Dit wordt niet automatisch doorgegeven. Brengt U de Belgische Ambassade in Bangkok op de hoogte van uw huwelijk (mits de nodige documenten/vertalingen) dan wordt dit door hen aangepast in het Belgisch rijksregister. Ik heb enkel het raden naar de reden waarom U dit “pas binnen een jaar of drie” zou doen…

 10. fred zegt op

  Volgens mij niet nee. Je moet daarvoor je huwelijk laten registreren in België. Zolang je dit niet doet ben je voor de Belgische staat niet gehuwd

 11. GUSTAAF zegt op

  beste Erik
  Wees er maar zeker van dat ze in Belgie er alles aan zullen doen om je huwelijk in “THAILAND” niet te erkennen en je sowieso op een lijst komt te staan voor schijnhuwelijk. En geloof het of niet maar je zal het wel aan de lijve ondervinden. Wij hebben alles gedaan om een gezinshereniging te bekomen op de Belgische Ambassade Bangkok en daar was “ER GEEN ENKEL VERZET”. Maar jammer genoeg kan ik U bevestigen dat ze daar sowieso “NIET” eerlijk zijn en je gewoon van het kastje naar de muur word gestuurd. Ook tot op vandaag is dat hier in Belgie nog steeds hetzelfde!!! Niemand kan je hulp aanbieden en je helpen met deze lijdensweg. In 2012 betaalde mijn thaise vrouw 750 euro op de Belgische Ambassade voor een visum D?? Na 14 dagen werd de visum geweigerd en dus dada 750 euro. Een maand later heeft ze geprobeerd met een visum C en betaalde hiervoor om en bij de 500 euro?? Na een 14 dagen visum “GEWEIGERD” en opnieuw dada 500 euro!!! Dan maar een advocaat in Belgie opgezocht en het probleem en alle documenten voorgelegd?? Wel 2500 euro kwijt gespeeld en allemaal loze beloftes. Dan maar een misschien een betrouwbare advocaat inschakelen met de kostprijs van 1240 euro!! Veel blabla en niks boem boem? En daar sta je dan. Nu zijn we april 2017 en de situatie is “ONVERANDERD”. Veel geld kwijt en niks van hulp of deftige bruikbare raad. Dus Erik ik wens je veel succes en hopelijk gaat het bij jou wel van een leien dakje. Nog een kleine ervaring, op de Belgische Ambassade heeft men “NOOIT” Nederlands tegen mij willen spreken terwijl ik zeer goed en ervaren heb dat ze de persoon voor mij PERFECT bediende in het Nederlands. Om maar je zeggen dat je vanaf toen al de zwarte bui zag hangen. In 2012 vertelde ze de eerste dag tegen mijn vrouw om te zeggen welke som ik had betaald voor dat huwelijk(schijnhuwelijk), de tweede dag vertelde ze haar dat ik haar toeristenvisum van 90 dagen zou omzetten naar langdurig verblijf( dus illegaal in Belgie houden) en de derde dag vertelde ze haar dat ik de intentie had om haar onder te brengen in de prostitutie in Belgie. Nu moet je weten Erik dat ik 60 jaar ben en mijn vrouw 53 jaar??? Zo zie je maar dat ze van alles getracht hebben te zoeken om dat huwelijk te ontmoedigen!!! De eerste keer van weigering visum was dat mijn vrouw niet direct kon antwoorden op vragen die ze stelde in de Ambassade, van wat is de hobby van uw man, wat is zijn favoriete hobby, zijn favoriete kleur, zijn favoriete eten en zijn favoriete artiest??? Sorry maar dat is pieren vangen in iemand zijn neus en nog maar eens een DUIDELIJK aangetoond absurde ondervraging.
  Hier in Belgie werd er mij ook 50 vragen voorgelegd in verband met het zogenaamd SCHIJNHUWELIJK, en de onderzoeker kon mij gerust stellen en bevestigen dat het “GEEN” schijnhuwelijk is!! Maar nu 2017 sta ik geen stap verder? Dat is mijn verhaal en ervaring omtrent de BELGISCHE AMBASSADE EN DE DIENST VREEMDELINGENZAKEN. Om belastingen te betalen ben ik wel een goede burger, maar verder zien ze je gewoon niet staan.

  met vriendelijk groeten
  GUSTAAF

 12. Kees zegt op

  Ik had informatie ingewonnen bij mijn gemeente of ik mijn Thaise huwelijk moest laten registreren in Nederland. Het antwoord was dat dit geen enkel verschil zou uitmaken met het niet registreren. Met andere woorden, het kost je een heel hoop geld en je schiet er niets mee op!

  Nou, mooi niet dus. Ik kreeg controle van de SVB of ik ergens anders inwoonde en heb de bezoekende ambtenaren netjes voorgesteld aan mijn Thaise vrouw, die met mij op vakantie was in nederland.
  Nou, toen waren de rapen gaar want ik had dat moeten melden bij de gemeente.
  Ik heb aangegeven dat de gemeente mij een ander advies had gegeven. Dat haalde niets uit.
  Ik kreeg een aanslag van de SVB dat ik onterecht AOW had ontvangen van een alleenstaande em dat het teveel ontvangen bedrag moest worden terugbetaald. Eenzelfde brief kreeg ik van het ABP ook aan hen moest ik een fiks bedrag aan teveel ontvangen pensioengeld terug betalen.

  De SVB heeft nadien, na indiening van mijn bezwaar, aangegeven dat zij een fout hadden gemaakt en dat ik niets hoefde terug te betalen. Ik kreeg zelfs iets meer van hen als was dat minimaal.Van het ABP kreeg ik een gecorrigeerde terugvordering en die mag ik nu in termijnen terug betalen.

  Ik had een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman. Van hem heb ik bericht teruggekregen waaruit blijkt dat ook daar onzorgvuldig wordt omgegaan met de belangen van een klachten indiener.
  Uit het antwoord blijkt dat mijn klacht niet met de nodige zorgvuldigheid is behandeld. Het antwoord lijkt echt negens op.

  In mijn bezwaar bij de SVB heb ik aangegeven dat veel mensen die buiten Nederland wonen en wat ouder zijn, niet alles weten van de regelgeving zoals die voor ouderen geldt. Hierdoor kun je flink de klos zijn zoals in mijn geval.

  Wat ik nu weet dat je een relatie of huwelijk moet opgeven in Nederland. Doe je het niet, omdat je dat niet weet of wel, dan ben je zwaar de klos. De Overheid schiet op dit punt veel te kort maar daar zal de Overheid niet van wakker liggen. Als ze de ouderen maar kunnen knippen en scheren!

 13. Kees zegt op

  Uit al die reageersels blijkt eens temeer datmen geen idee heeft wat je moet doen als je een relatie hebt met een buitenlandse of ermee bent getrouwd.
  Je hoeft je huwelijk niet te laten registreren maar voor de AOW en het ABP heb je een relatie/huwelijk. En daar wordt je voor bestraft.

 14. fred zegt op

  Als je er echte reden voor hebt moet je alles zelf doen en het huwelijk in België laten registreren. Of dit van een leien dakje zal lopen is nog maar de vraag. Sommige gemeenten liggen dwars en stellen een onderzoek in naar schijnhuwelijk Jullie zijn dan vertrokken voor een ellenlange procedure slag. Of je nu een relatie aantoont van 2 weken of 20 jaar maakt niet uit .Of er een leeftijdsverschil is van 40 jaar of 4 weken maakt evenmin wat uit.
  Wat zeker is is dat heden nog huwen met iemand van een derde land alles is behalve romantisch eenvoudig of fijn…..in heel veel gevallen is het één lange lijdensweg van verdriet teleurstellingen en valse hoop en oneindig veel geduld.
  Ik bewonder de mensen die er nu nog aan beginnen…..alleszins zou ik het alleen nog maar doen mocht ik niet ouder dan 25 jzijn….dan heb je nog wel wat tijd en moed in voorraad en ben je nog wat flexibeler.
  Succes met je huwelijk.

 15. Erik zegt op

  Hallo allemaal , bedankt voor de reacties. misschein klein woordje extra uitleg: mijn vriendin heeft de Belgische en Thaise nationaliteit . Probleem van schijnhuwelijk is dus niet aan de orde. Probleem is : we willen wat investeringen doen in Thailand ( grond , huis)en dat loopt een stuk makkelijker als je gehuwd bent . Hierin België is mijn vriendin helaas nog in schuldvemiddeling tot 2020. Ik heb zelf verschillende vennootschappen en ik wil geen gedoe hier in België . Vandaar mijn , misschien wat rare , vraag. Na 2020 wil ik het huwelijk gerust hier laten registreren . Liefst ook geen zedenpreek reacties, wij zijn al 6 j samen !
  Groeten ,
  Erik

 16. peter zegt op

  Hallo,

  Je moet zoals eerder gezegd zelf de nodige stappen ondernemen of je blijft ongehuwd voor de Belgische wet.
  Ik ben zelf 9 jaar geleden gehuwd voor de wet in Bangkok. Alle documenten laten vertalen, legaliseren op het Thais ministerie van buitenlandse zaken, en de Belgische ambassade.
  Daarna met heel die papierenwinkel naar het gemeentehuis gegaan om mijn huwelijk in België te registeren. Geen enkel probleem ondervonden. Mijn vrouw verbleef nog in Thailand ondertussen.
  3 maand later terug op verlof in Thailand om samen met haar het visum voor gezinshereniging aan te vragen. Nog is 4 maand nadien was dat in orde en ben ik haar gaan halen. Buiten het feit dat het een heel geloop is voor alle papieren, vertalingen en legalisaties en dat je tegen het wachten moet kunnen is alles eigenlijk best vlot verlopen in mijn geval.
  groeten
  Peter

 17. Hans zegt op

  Ik ben 12½ jaar geleden getrouwd in Thailand, mijn vertaalde documenten moesten toen binnen een ½ jaar worden aan gegeven. Omdat daarna de geldigheid was verlopen (stempels mochten toen niet ouder zijn dan een ½ jaar), om het huwelijk te ook in Nederland geldig te laten maken.
  Hoe het in België is weet ik niet. Maar ik zou de papierkraam niet te lang laten liggen anders kun je weer alles opnieuw laten vertalen.

 18. David H. zegt op

  Raar , maar ik dach t toch dat om te huwen in Thailand je documenten van de ambassade dient voor te leggen om aan te tonen dat er geen huwelijksbeletsel is ….bvb of je wel ongehuwd bent …? Indien zo dan zijn ze er al van op de hoogte van je plannen .

  Tevens indien je je huwelijk in Belgie doorgeeft met nodige documenten , dan kan je indien problemen later onder bepaalde voorwaarden in Belgie scheiden ….(is bij mij zo gebeurd , evenwel niet met een Thaise ,( maar toch geen Eu onderdaan …wel ook een exotische ..)

  • David H. zegt op

   Kort uittreksel uit schrijven bij aantreden een nieuwe Belg.Ambassadeur paar jaar terug :

   De Thaise autoriteiten vragen dat wij nagaan of u volgens de Belgische wetgeving mag trouwen – nu, in België mag iemand trouwen als hij meerderjarig is en bij zijn volle verstand, en niet gedwongen wordt. Dat geldt voor 99% van de aanvragen die wij op de ambassade krijgen. Dat is dus geen probleem.
   De Thaise autoriteiten vragen echter ook dat u zorgt voor 2 getuigen, van Belgische nationaliteit en gedomicilieerd in België, die op de hoogte zijn van het huwelijk. Dat gaat de ambassade dus na.
   En dat u een zeker bedrag verdient. Werklozen, mensen zonder voldoende inkomen, mogen in principe niet trouwen met Thaise onderdanen. De Thais verwachten van de ambassades dat wij dat nagaan voor we het document afleveren waarop staat dat u mag trouwen.
   Dat is één.

   DUS ……!!

  • David H. zegt op

   Hier staat alles om in Thailand te huwen ..http://www.thailand-info.be/thailandtrouwenwettelijk.htm

 19. jm zegt op

  ik ben in Thailand gehuwd en ik ben in Belgie geregistreerd nadien.
  Intussen ben ik wettelijk gescheiden in Belgie, maar in Thailand ben ik nog altijd gehuwd.
  Dus, zolang wij in Thailand niets laat veranderen, blijft ze mijn Thaise vrouw.
  Heel goed als ik later naar daar wil verhuizen

  • chris zegt op

   Besef dan wel dat u bij het verlenging van uw visum dat gebasserd is op een huwelijk met een Thaise elk jaar met deze vrouw op het bureau van Immigratie moet verschijnen. U moet dus wel weten waar ze woont en haar ervan overtuigen met u mee te gaan.
   Dit zijn de nieuwe regels om schijnhuwelijken tegen te gaan.

 20. Jean Maho zegt op

  Ik ben ook gehuwd in Thailand .
  Als alles OK is in het Ambassade en zij heeft haar visum gekregen ben je wettelijk gehuwd ook in Belgie.
  Toen wij naar het gemeentehuis gingen om aangifte te doen zijden zij dat het reeds in de computer stond als gehuwd.
  Wel moesten wij naar de migratie dienst in brussel om alle papieren te laten legaliseren .
  Daarna met die papieren terug naar het gemeentehuis waar alles word bewaard en een trouwboekje konden laten maken mits betaling uiteraard .

 21. Ko zegt op

  Wat ik mis in alle verhalen is de zorgplicht die je hebt voor je echtgenote. Melden en registreren in Nederland heeft inderdaad gevolgen voor Nederlandse uitkeringen. Via het ABP bouwt de echtgenote dan wel een nabestaanden pensioen op, dit kan inderdaad gevolgen hebben voor de hoogte van de uitkering die nu of in de toekomst wordt genoten. Maar je vrouw plukt daar – na je overlijden – wel de vruchten van. Voor de aow heeft het alleen maar gevolgen als je Thaise partner ook aow opbouwt ( in Nederland woont of werkt of heeft.) anders nooit. Aow is ook niet erfbaar of zo iets.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website