Lezersvraag: Huwelijk niet in NL registreren ivm AOW?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 september 2015

Beste lezers,

Is het beter om een in Thailand gesloten huwelijk niet in Nederland te registreren in verband met in de toekomst te ontvangen AOW?

Met vriendelijke groet,

Jaco


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Huwelijk niet in NL registreren ivm AOW?”

 1. Rob V. zegt op

  Dit moet denk ik wel in de top 3 staan van meest gestelde lezersvragen. Lees dan ook de reacties op de gerelateerde lezersvragen.

  Maar eigenlijk kunnen we je vraag op twee manieren lezen:
  1- Moet ik mijn huwelijk registeren in Nederland (en hoe zit het dan met de WAO straks)?
  2- Wat zijn de gevolgen (is het financieel verstandig?)

  Op vraag 1 heb is het antwoord: ja, als jij in Nederland woont moet je volgens de wet doorgeven aan e gemeente dat je gehuwd bent ter registratie in het BRP. Woon je zelf ook in het buitenland dan hoef je het niet door te geven maar dat kan wel (bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag). Meer info: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/trouwen-of-geregistreerd-partnerschap-sluiten-in-het-buitenland

  Vraag 2: We hebben natuurlijk geen glazenbol, wie weet hoe de AOW wetgeving is geregeld straks. Het zal er alleen maar minder ruimhartig op worden als er straks nog iets van AOW bestaat. Maar denk ook aan pensioen (en dan met name aan pensioen uitkering aan jouw partner). Hoe het straks zit valt niet te zeggen, ik dacht dat op dit moment de SVB kijkt naar of je samenwoont of niet. Samenwonende ontvangen minder dan een alleenstaande. Vandaar de verhalen over ‘ tandenborstel controle’ de laatste paar jaar in de media. Ik ken de details niet, AOW is nog ver weg voor mij. Ik zou eerst maar eens aan me verplichting doen zoals die eventueel voortvloeit uit vraag 1. Daarna kun je kijken wat het beste antwoord is op vraag 2 zonder de wet te breken.

 2. willem zegt op

  Ik weet niet hoe de wetgeving is maar heb een jaar of wat geleden gehoord van een man die met een AOW in Chiang Mai woont dat hij niet met zijn vriendin samen woont vanwege incidentele controles op samenwonen. Volgens hem gebeurt dit door of namens een Nederlandse instantie. SVB?

  Nogmaals ik citeer wat ik gehoord heb van een betrokkene. Misschien an iemand dit bevestigen of ontkrachten.

 3. Kees 2 zegt op

  Nederland heeft verdrag met Thailand, en mag hier dus controleren of je een partner hebt. En dat gebeurt ook !

  Als je een partner hebt en dit niet opgeeft, krijg je dus meer AOW. (Partner-toeslag is per 1-4-2015 afgeschaft.)
  Als je betrapt wordt, moet je het te veel ontvangen terugbetalen + 50% boete (maar dat kan ook meer zijn).
  Gaat het om veel geld, volgt aangifte bij OM.
  http://www.svb.nl/int/nl/aow/rechten_en_plichten/handhaving/

  • Evans zegt op

   Kan ik alleen beamen.
   Heb dit persoonlijk te horen gekregen in SVB-kantoor te Roermond.

   Ook kreeg ik een schrijven,dat de SVB in alle verdragslanden controleert.

   Woont U in een Niet-verdragsland,dan is uw AOW sowiso flink gekort,geen controle nodig.

   Fijne dag verder,
   Evans.

   • theoS zegt op

    @Evans, in een niet-verdragsland ben je als alleenstaande alleen de toeslag kwijt oftewel je krijgt de gehuwden AOW. Ben je al gehuwd daar maakt het niets uit.

 4. peter d zegt op

  om te beginnen: je bent OF alleenstaand OF je woond samen en/of je bent getrouwd ivm aow

  registreren in holland is alleen van belang, dat als je buiten je aow OOK partner pensioen hebt waar je gebruik van wil maken. In dat geval moet je uiterlijk een dag voordat je 65 wordt heb laten registreren.

 5. compuding zegt op

  Ik ben in 2014 getrouwd en heb dit doorgegeven aan de SVB.
  Ik kreeg toen een bescheiden partnertoeslag.
  De ABP heeft mij daarop wel gekort van ongeveer € 80,00
  Ik kreeg in totaal dus € 40,00 minder per maand
  Ik wilde mijn huwelijk melden in Den Haag, daar vertelde men mij dat ik alle ORIGINELE huwelijks papieren naar ze op moest sturen. Ik heb gevraagd waarom origineel, en of ik niet langs kon komen met de originele papieren om ze te laten zien. Na 6 weken kreeg ik antwoord, dat ze in Den Haag geen loket hadden en dat alleen de originele papieren verwerkt konden worden. Ze zei mij ook dat het niet verplicht was om te registeren.
  Waarop ik het maar niet heb laten registeren.
  (Ambtenaren)

  compuding

 6. Hans Bos zegt op

  Ik neem toch aan dat aow’ers in Thailand gehoord hebben van de SSO, het Social Security Office. Elke aow’er moet immers eenmaal per jaar melden dat hij nog leeft en of hij met iemand een gezamenlijke huishouding voert (die moet ook zijn of haar gezicht laten zien.
  Wie na 1 januari j.l een (nieuwe) partner heeft, gaat er honderden euros aow op achteruit. Een bizarre regel die tot gevolg zal hebben dat menig nieuwe partner niet wordt gemeld. Een alleenstaande krijgt immers circa 350 euro per maand méér. Dit gaat wereldwijd leiden tot grootscheepse fraude.
  De SSO heeft een contract met de SVB in Nederland en heeft tevens de bevoegdheid om bij uitkeringsgerechtigden thuis te komen controleren. Het wachten is op de melding van het eerste fraudegeval.

 7. Bz zegt op

  Hallo Jaco,

  Het lijkt mij ook van belang hier te vermelden dat als ieder een eigen huishouden heeft het recht op de alleenstaandetoeslag AOW blijft bestaan. Zoals dus bijvoorbeeld de Thaise een eigen huis heeft in Thailand en een Nederlander een huurhuis heeft in Nederland.

  Mvg. Bz

 8. Ruud Vorster zegt op

  Sinds 1-1-2015 bestaat er geen partnertoeslag meer voor nieuwkomers ! Toen werd aangekondigd dat dit in werking ging treden (JAREN ! geleden) was de opzet en de bedoeling dat de jongere partner een eigen inkomen zou cre-eren .Met dit in gedachte hield de regering gemakshalve(?) ook maar de regeling van samenwonen of alleenstaand in stand , met het gezegde dat het goedkoper is met 2 onder een dak te wonen dan een ! Dus een getrouwde gepensioneerde van na 1-1-2015 met een jongere partner krijgt A/geen toeslag en B/ ca 300 euro minder omdat hij samenwoont ! Als een samenwonende partner noch inkomen , noch AOW ontvangt zou het niet meer dan redelijk zijn dat de gepensioneerde een inkomen voor alleenstaande krijgt , hij/zij staat er qua financien alleen voor !!! Ik zou alleen voor Boeda trouwen in Thailand en niets doorgeven !!

  • Rob V. zegt op

   Sanenwonen (gehuwd of ongehuwd) en niets doorgeven is een overtreding van de regels, fraude dus. Uit eerste postings begreep ik dat de SVB puur kijkt of je samenwoont of niet zonder dat de huwelijksestaat er toe doet, maar daavoor kun je best de SVB raadplegen. Als je huwt en tenminste 1 partner in NL woont ben je verplicht het huwelijk aan de overheid (gemeente) te melden.

   Het makkelijkst zou gewoon 1 AOW tarief zijn. Als je dan er zelf voor kiest met meer dan 1 onder een dak te zitten kun je kosten besparen of dat nu 1 partner is of 10 vrienden onder 1 dak. Laat dat de burger lekker zelf bepalen en scheelt onnodige controlles om fraude op te sporen daar er dan niet meer te frauderen valt op dit vlak.

 9. Haki zegt op

  Inderdaad is deze vraag een top-10 hit en heb ik al veelvuldig gereageerd over dit ondferwerp na mijzelf bij het SVB te Breda te laten informeren. Getrouwd zijn is niet de maatstaf. wel of je partner hebt en daar één huishouden mee voert. In dat geval heb je slechts recht op de “gehuwden/partner-aow”. Heb je daarnaast nog een tweede plek waar je (zonder partner) verblijft dan kan er uitzondering gemaakt worden. Je zult dan ook moeten aantonen dat je er regelmatig (bijv. 4 mnd/jaar, wat ik van plan ben te doen) zonder partner verblijft. Mij is zelfs verteld dat het zo kan zijn dat het SVB Controle pro rata de aow uitkeert, dus rekening houdt met de tijd dat je alleen woont (en dus alleenstaande aow krijgt) en de tiojd dat je samen bent met partner (en dus de lagere aow-uitkering ontvangt). Persoonlijk lijkt mij die laatste informatie, niet houdbaar omdat je dubbele vaste lasten wel altijd het hele jaar doorgaan als je een tweede huis hebt. Maar volledigheidshalve vermeld ik het maar. Controle is altijd en overal mogelijk, dus niet aan te raden om deze regels te ontduiken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website