Lezersvraag: Huurkoop voor een privéhuis

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
8 juli 2018

Beste lezers,

Ik ga in Bangsaray een huis kopen samen met mijn Thaise vrouw. Wij willen (noodzakelijk moeten) eerst 3 jaren huren om daarna de definitieve aankoop af te ronden. Ik dacht hierbij aan een huurkoop, daar waar de huur van de aankoop afgaat. Voor mijn vrouw was dit vreemd, maar ondertussen weet ze dat men dit ook in Thailand doet.

Via kennissen hebben we een huis gevonden waar we 25.000 baht als huur zouden betalen en na 3 jaren zou de 900.000 baht van de aankoop af gaan. In eerste instantie wou de eigenaar dit enkel doen via een contract met 4 getuigen (2 van hun en twee via mij). Maar daar me dit in Thailand (en elders in de wereld ook) nogal vaag is en de mogelijkheid biedt tot oplichting; wil ik dit doen via een officiële weg. Een bevriende Duitse achterbuur (Erwin) zegt dat dit via bepaalde mensen (hij noemde het niet advocaten) kan geregeld worden (kosten +/- 5000 baht), waarna de chanotte niet meer bij de eigenaar en ook niet bij mij zal vertoeven.

De chanotte wordt dan na drie jaren aan mij overhandigd indien ik mij aan de afspraak heb gehouden. Mijn vraag: met welk soort mensen/instanties moet ik dit regelen gaan? Aankoop zal gebeuren op naam van mijn vrouw en met levenslang vruchtgebruik langs mijne kant. Dus liefst mensen in de buurt van groot Pattaya.

Dank u vriendelijk.

Groeten,

André (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Huurkoop voor een privéhuis”

 1. ruud zegt op

  Waar zit uw probleem?
  U huurt eerst 3 jaar het huis, dus u hebt nog geen recht op het chanote.
  Dat krijgt u pas, als u de woning hebt betaald.

  Nu verwacht u, dat de verkoper zijn chanote aan een stel, ook voor u, onbekende mensen gaat geven.
  Dat lijkt me alles bij elkaar een groter risico dan 4 getuigen.
  Ik zou daar als verkoper niet over piekeren.
  U kunt de afspraak over de verkoop van de woning ook nog bij het dorpshoofd laten vastleggen.

  Dat “via bepaalde mensen” klinkt ook niet echt vertrouwd.
  Ook door een bevriende Duitser kun je worden opgelicht.

  • André Jacobs zegt op

   Dag Ruud,
   Ik zeg ook niet dat ik vanaf dag 1 recht heb op de Chanotte. Ik vermeld duidelijk : “De chanotte wordt dan na drie jaren aan mij overhandigd indien ik mij aan de afspraak heb gehouden.” ( en de rest heb betaald natuurlijk). Ik heb in België verschillende keer aan mijn klanten een lening bezorgt ivm huurkoop. Alles wordt notarieel vast gelegd. Er zijn dan rechten en plichten voor beide partijen. Ik wil enkel vermijden dat men na 3 jaren gaat zeggen : “Ik verkoop niet meer !” of “Het huis kost nu een miljoen bath meer !” En ik zoek dus naar de instantie of de bevoegde personen die daar over gaan.
   En “via bepaalde mensen” is eigenlijk een nicht van mijn vrouw die al 7 maal als goedkope taxichauffeur heeft gefungeerd tijdens ons verlof en die tevens op mijn trouwfeest was. Zij zoekt voor een goede vriend van haar mensen die een huis willen huren en zo zijn we bij dat huis geraakt en daarna hoorde we dat de eigenares ook wilde verkopen!!
   En “de bevriende duitser” is momenteel mijn 71 jarige achterbuur (en woont dus ook in de wijk waar het huis bevindt wat te koop staat. 15 jaar getrouwd met een Thaise vrouw en reeds 10 jaar wonende in Thailand. Zijn vrouw staat aan het hoofd van de Thaise vrouwenbeweging in de buurt. Zij letten er een beetje op dat in de wijk enkel “fatsoenlijke” mensen komen wonen. En hij is de man waar iedereen in de wijk beroep op doet als men een probleem heeft met eender wat (pompen die niet werken, een buis die vervangen moet worden, enz).
   Ivm het dorpshoofd : bedoel je er de “burgemeester” van Bangsaray mee ???

   Ik hoop dat deze verduidelijkingen een beter beeld schetst over de situatie.
   mvg
   André

   • ruud zegt op

    In Khon Kaen (stad) wonen mensen die ik ken, en die hebben ook een dorpshoofd midden in de stad.
    Mogelijk is dit een in de stad opgenomen dorp, waar het dorpshoofd is blijven bestaan, maar ik vind het niet onmogelijk, dat iedere wijk in de stad een eigen gekozen vertegenwoordiger heeft.
    De democratie, of misschien moet je het de controle over het volk noemen, lijkt erg fijnmazig te zijn in Thailand.

    Maar als iemand er meer van weet dan ik, hoor ik het graag.

   • Marino zegt op

    beste ,normaal als het officieel vast ligt op papier kan men zich niet terug trekken.Maar als men dit toch zou doen en afwijken van het contract,dan kan het alleen maar voor vertraging zorgen eer je de chanoot in je handen hebt. Je zal dan een advocaat onder de armen moeten nemen om de overeen komst te verdedigen. zelf verkoop ik mijn huis en geef ook de mogelijkheid om een huur koop te doen. Alles is een kwestie van vertrouwen. de huur voor mijn huis in een goede omgeving te bangkok is maar 15.000 bath.

    veel geluk met je woning.

 2. jan zegt op

  voor 3 jaar een huis huren voor 25000 is best duur , voor thailand , ik zit hier op koh samui veel leegstand van huizen op dit moment je huurt een mooi huis voor 18000 bath per maand met zwembad

  ik weet niet waar je huurt maar koh samui is ook een van de duurdere plekken , maar wat mij opvalt en vele zeggen het ook de winkeliers dat er steeds minder aanloop is

 3. Rob Tha Mai zegt op

  Vraag je Thaise Bank of de Landoffice in je woonplaats

 4. johannes zegt op

  Hallo beste Falang…………

  Ik zou bang zijn voor de Aziatische “trukendoos “………

 5. peter zegt op

  Er zijn vele verschillen tussen Thailand en Nederland. Maar er zijn ook een heleboel gelijkenissen. In beide landen hebben we huwelijken, legers, politie, rechters etc, etc etc etc.

  Ook in Thailand is er een kadaster het word alleen anders genoemd n.l. land office en is minder geautoriseerd en wellicht soms corruptie.

  In Nederland zijn transacties en afspraken dan pas rechtsgeldig indien dit notarieel is vastgelegd en is bijgeschreven bij het kadaster. Helaas zijn er nog steeds mensen die hiervan niet op de hoogte zijn en denken rechten te hebben die ze niet hebben met een hoop ellende tot gevolg.

  In Thailand is het precies zo. Afspraken op onroerend goed zijn dan pas geldig als het is vastgelegd bij het kadaster lees land office. Het chanot ( en je hebt verschillende vormen van chanots) is maar een afschrift. Bij verlies, verlies je niet je eigendom recht. Dus het chanot in bewaring geven en afspraken maken zonder dit vast te leggen zijn niet rechtsgeldig. Bij huur met contract langer dan 3 jaar meen ik is zelfs verplicht het te registreren.

  Kost een paar centjes het vast leggen maar geeft je zekerheid en een tussen komst van een dure advocaat of notaris is niet verplicht dus val echt heel erg mee. Is een paar procent van de transactie.

 6. janbeute zegt op

  Nooit aan beginnen . Of ergens eerst tijdelijk wat gaan huren en alvast rondkijken om een bestaande of nieuwbouw woning te kopen .
  Al die constructies geven alleen maar ellende en zorgen .
  Huis kopen , uw Thaise vrouw wordt de eigenaar van de grond en u neemt een 30 jaar lease .
  Die later als het nodig mocht zijn weer kunt verlengen met 30 jaar .
  Uw ega heeft het Chanot waar ook de lease op vermeld staat .
  Mocht u eventueel uw ega niet vertrouwen of om zeker te zijn mocht er uberhaupt iets veranderen in de relatie in de loop van de Jaren , dan kunt u het chanot bewaren in een safeloket bij een Thaise bank .
  Over het laatste kunt u misscjhien om lachen ,maar ik ken een voorbeeld uit mijn omgeving waarbij de Farang niet wist dat zijn ega er vele schulden had gemaakt bij het kaarten .
  Hij was in de overtuiging dat zijn ega het chanot van zijn huis ergens had verstopt ,
  Mijn ega wist wel waar het chanot was , en zelfs ook het groene boek van een Yamaha Fino .
  Ja juist bij een money lender .

  Jan Beute .

 7. Antonio zegt op

  Ga eens lekker huren en touren en zet uw geld lekker op de bank is mijn advies
  Kopen op naam van vriendin of vrouw…..
  Blijkt dat velen die naar Thailand reizen hun hersenen bij de duane op airport achter laten als ze het woord notting to declare horen
  Begin er niet aan is mijn advies….
  Ik heb leergeld betaald dus weet wel waarover ik praat…
  Thailand is een grote slangenkuil….
  Lekker genieten en bij vertrek langs duane lopen is mijn advies
  Gr
  TonyM

  • theoS zegt op

   TonyM, nou je bent wel erg negatief zeg. Ik ben meer als 30 jr bij dezelfde vrouw en ALLES staat op haar naam, zelfs de kleding die zij koopt. Ja, van mijn centen. Nooit geen last gehad en ook geen familie die om geld vraagt. Geen zieke buffalos, kapotte motorcycles of wat dan ook. Blijf een beetje positief.

  • leonthai zegt op

   Antonio, jou advies klopt 100%. Hoeveel van dit soort mensen zijn reeds bedrogen…ikzelf ook. Lekker huren, dan heb je tenminste bewegings vrijheid. Kopen is houden, als je wil verkopen, ligt de Thaise gezellin of echtgenote dikwijls nog al dwars. You can go, i stay…bye bye eigendom.

 8. Laksi zegt op

  Tja,

  Weer z’n constructie met valkuilen. Waarom niet op je vrouw’s naam een huis kopen (kan nu eenmaal niet op onze naam) en haar een hypotheek laten nemen bij de Gouvernement housing bank, waarvan jij de rente en aflossing betaald. De rente op het ogenblik is tussen de 4 en 5% voor 30 jaar vast. (afhankelijk hoeveel jij aanbetaald)

  Een Thaise kan nu eenmaal geen 25.000 per maand betalen en zal het nooit in haar hoofd halen “weg” te lopen. Dat geeft ook gelijk zekerheid.

 9. André Deschuyten zegt op

  Beste André,
  Zou niet beter een firma oprichten daar in Thailand zoals mijn vriendin en ikzelf hebben gedaan. De firma is 50% van haar en 50% van mij, dat wil zeggen dat mijn vriendin nooit het huis en daarbij horende grond kan verkopen, ook niet haar familie. Als één van ons beiden komt te sterven kan je ook niet uit je huis of grond worden gezet.
  Wij hebben dat zo geregeld want een Thai (ergens in de familie) kan gerechtelijke stappen ondernemen om je uit het huis of grond uit te sluiten. Met een firma (Limited) is dat dan onmogelijk. Wel je firma (Limited) laten registreren. Dit heeft ons welgeteld 20.000 Thai Baht gekost en kunnen via deze weg alle kosten recupereren.
  Kosten zoals bijvoorbeeld warmwaterpomp (buis die in grond wordt geplaatst (tot op de eerste waterlaag – in België is dat +/- 3 km diepte), plaatsing van zonnecellen voor de electriciteit en voor de airco, wij hebben eveneens een zwembad laten steken van 12 x 6 meter en een diepte van 2,5 meter. (hellend vlak)
  Groetjes,
  André en Siriya

 10. bob zegt op

  Ik hoor vele raadgevingen maar weinig positiefs. Ik begrijp ook niet goed waarom de constructie. De verkoper verliest in ieder geval geld in de vorm van rente derving of u nu in gedeelten betaald wat u huur noemt, of op de uitgestelde betaling van het restant. Ik wil het huis best voor u kopen en het u verhuren en tzt aan u leveren tegen betaling van het restant bedrag maar u zult dan wel rente moeten betalen.
  En ergens wordt gezegd over een contract met een langere looptijd dient registratie plaats te vinden.
  Als u mij eens wilt raadplegen: bob116@outlook.com woon in jomtien.telefoon 0874845321

 11. marcel zegt op

  Laat je niet in de luren leggen,overeenkomsten zijn hier gebakken lucht.Contract maken via advocatenkantoor en laten noteren op het kadaster.Levenslang vruchtgebruik is een europese term die hier illusoir is.Als je schrik hebt om je centen koop dan niet en huur!
  Ben je officieel getrouwd zonder contract dan wordt de eigendom 50/50bij verdeling.

  • ruud zegt op

   Ik heb een levenslang vruchtgebruik op mijn naam van een stuk grond.
   Geregistreerd bij het landoffice.

   Het is dus niet illusoir.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website