Lezersvraag: Huis van mijn Thaise moeder in Thailand verkopen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
11 juni 2015

Beste lezers,

Mijn moeder is Thai en heeft na het overlijden van onze vader besloot ze om terug te keren naar Thailand. Ze is er nu meer dan 12 jaar en het verlangen om terug te keren naar Nederland is erg groot.

Haar grootste verlangen is dat ze graag haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen wil zien. Zij is in al die jaren een keer terug geweest en dat is 9 jaar geleden. In de periode dat ze terug was heeft ze een oogoperatie ondergaan. Doordat ze in Thailand een val heeft gemaakt heeft ze behoorlijk veel zicht verloren. Bij een oog heeft nog maar 10% zicht en bij het andere oog 45% zicht.

Een van de gevolgen van deze val is dat ze beter niet kan reizen. Ondanks haar hoge leeftijd van 85 jaar wil ze toch het risico nemen om voorgoed naar Nederland terug te keren.

Ze heeft een eigen woning in Thailand met een groot stuk grond, deze wil ze graag verkopen. De verkoop is al geruime tijd aan de gang, helaas wil dat niet erg lukken.

Wij zijn eigenlijk op zoek naar informatie, welke opties er zijn kan de verkoop bijvoorbeeld door een makelaar geregeld worden. Daarnaast willen we graag informatie, wat de mogelijke kosten zijn die afgedragen moeten worden. Het huis is in het gebied van Chiang Rai.

Alvast bedankt voor de antwoorden,

Raymond


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Huis van mijn Thaise moeder in Thailand verkopen”

 1. piet zegt op

  Zeker is dat mogelijk,maar gezien ze al zoals gemeld lange tijd bezig is zal de prijs wel overvraagd zijn, normaal want elke thai die ik ken heeft de hoofdprijs in gedachten.
  Geef beetje meer info over de prijs en grote van grondstuk en precies waar in stad of gehucht en aan goede of zandweg.
  Ze kan volmacht afgeven en melding bij land office maken hiervan, maar nogmaals verkoopprijs die bepaald of je verkoopt!!!
  Maak je zeker niet druk over kosten; wel opbrengsten die hoger zijnn 😉
  Succes en laat het oudje snel overkomen en genieten van haar familie daar

 2. Martin Chiangrai zegt op

  Beste Raymond,

  Probeer bij Lanna Realty of bij Chiangrai Estate(CRE).

  Maar houd er rekening mee dat de markt over verzadigd is en de verkoopprijzen aan de lage kant zijn.
  Succes ermee

 3. Arie zegt op

  Wellicht is het wat voor mij. Kun je me wat meer vertellen over de grootte van het huis en hoeveel grond er bij is. En kun je ook wat specifieker zijn over de locatie<

 4. Bacchus zegt op

  Geef inderdaad wat meer info, dat maakt het makkelijker voor geïnteresseerden!

 5. Soi zegt op

  Beste Raymond, je kunt de verkoop van huis en grond inderdaad via een makelaar verkopen. Daartoe heb je een 3 tal mogelijkheden. Je zult evenwel TH zelf de nodige afspraken moeten maken. En je moet rekening houden met veel minder opbrengst dan gedacht en/of gewenst. Zoals je weet staat TH vol met gronden en panden , die te koop worden aangeboden; dat van jouw moeder is er slechts één van.

  1- In elke (middel)grote plaats, en dus ook Chiangrai, zijn lokale real estate verkoopbureau’s te vinden, die zich richten op aan- en verkoop lokaal zowel als in de regio. Zij kunnen een indicatie geven van wat pand en land globaal waard zijn, en zij zullen je vertellen dat hoe lager de vraagprijs des te realistischer een mogelijke verkoop. Je kunt bezien of de door hen genoemde prijs correspondeert met soortgelijke aanbiedingen. Spreek voor jou acceptabele opbrengst af. Alle meerdere aan opbrengst is voor betreffend kantoor. Onderhandel om die reden wie bv de overdrachtsbelasting betaalt: TH kent geen kosten-koper-systeem, en hou strak de kantoorkosten in de gaten. Er wordt veelal een courtage berekent van 5%, als de verkoop binnen 6 maanden plaatsvindt. Beding dat deze courtage valt binnen de meeropbrengst. Misschien dat je via jouw moeder en/of familie en/of bekenden iemand kunt vinden die als bemiddelaar/tussenpersoon optreedt. Bedenk ook dat flink de strijkstok wordt gehanteerd.

  2- In elke (middel)grote plaats, dus ook Chiangrai e.o., worden bouwprojecten opgeleverd, en allerlei soort en maat panden, bungalows, en villa’s etc met de nodige m2 grond te koop aangeboden. De verkoop van deze gronden en panden wordt veelal uitgevoerd door aan de projektuitvoerder/-ontwikkelaar verbonden verkoopsters. Het zijn in 90 % van de gevallen vrouwen. Je kunt hen geen makelaars noemen, maar zij bezitten wel over immens veel know how, informatie en lokale/regionale feitenkennis. Probeer via jouw moeder en/of familie en/of bekenden een dergelijke verkoopster te vinden. Raak bekend met haar, en spreek af dat zij land en pand kan gaan verkopen. Onderhandel over een realistische prijs, en spreek een percentage provisie af. Veelal hanteren zij 3 % van de opbrengst. Spreek af hoe de overdrachtsbelasting word betaald, en wat overige kosten zijn en wie die betaalt. Geef haar een beetje de vrije hand, en veel tijd. Spreek ook af dat zij niet eigenmachtig de prijs naar beneden mag bijstellen, omdat ook zij graag een meeropbrengst in eigen zak steken.

  3- Je kunt de gehele verkoop van land en pand uit handen geven aan bv: http://www.era.co.th/

  Bedenk dat bij welke optie dan ook, jij naar TH moet afreizen en gesprek en onderhandeling aangaan met verkoopbureau, huysverkoopster, of Era, en dat dit nooit kan zonder jouw moeder en/of gemachtigde en/of familie en/of bekenden en/of iemand anders, die als bemiddelaar/tussenpersoon optreedt. Het is niet verkeerd om ook de Poejijbaan te informeren, als het allemaal zo ver. Je moeder is 85 jaar oud, kwetsbaar, en heeft kennelijk in TH niemand om op terug te vallen. Tot slot: laag-realistisch is gunstiger om het verkoopproces te doen versnellen, omdat jouw moeder in de buurt uiteraard bekend is, evenals haar situatie.

 6. Raymond zegt op

  Informatie die ik tot nu heb betreft de woning

  Het is in het district Bandu.

  Grondoppervlak vergelijkbaar met een voetbalveld vol met verschillende soorten vruchten vlakbij een waterval.

  Woonhuis met 4 slaapkamers, keuken, huiskamer met openhaard en veranda .

  Bijgebouw; met huiskamer, 2 slaapkamers.

  Met de auto een kwartier rijden naar winkels.

  Ik weet er zelf niet zoveel van omdat ik er nooit ben geweest.

  De vraagprijs die hoor ik nog, maar zeker geen hoofdprijs. Meer informatie volgt met foto’s zo gauw ik die krijg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website