Lezersvraag: Kan ik bij een hondenbeet de eigenaar aansprakelijk stellen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
15 juni 2015

Beste lezers,

Wat te doen bij een beet van een hond in landelijk Thailand, kan je de eigenaar verantwoordelijk stellen?

Met vriendelijke groet,

Cristiaan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Kan ik bij een hondenbeet de eigenaar aansprakelijk stellen?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Ik denk dat je bedoelt: Aansprakelijk stellen (voor de eventuele schade).
  Ik ga er van uit dat dat in principe juridisch wel mogelijk zal zijn.
  Een paar praktische probleempjes waar je tegenaan kunt lopen:
  – Hoe kom je er achter wie de eigenaar is en hoe ga je dat bewijzen?
  – Hoe en wanneer en door wie wordt de hoogte van de schade vastgesteld?
  – Wanneer ga je procederen en wie gaat dat betalen?
  – Stel dat je eis wordt toegewezen, heeft de eigenaar dan wel geld om te betalen?

  Kortom: Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen zal het zinvol zijn hieraan te beginnen.

  Een behoorlijke reis- en ongevallenverzekering is in dit soort gevallen feitelijk onmisbaar.

 2. ruud zegt op

  Als u in het dorp woont, is het iets dat u aan het dorpshoofd voor kunt leggen.

 3. Oean Eng zegt op

  Mij gebeurde…op de hoek zit een dikke brit (die alleen maar buiten de deur …) met zijn thaise vrouw. Een andersom verhaal. Zij had geld, heeft alles gekocht en nu wil ze scheiden en hij is daar zeker okay mee, maar dan is de helft van hem (gemeenschap van goederen), dus blijft ze maar. Ruzie na ruzie…vaak politie geweest om het te sussen…gaat dan weekje rustig…begint de oorlog weer.

  Hij nam een hond en uiteraard wordt die fals. Een hond is net als de eigenaren. Hij beet al meerdere mensen dat werd afgedaan als “foei hond, niet meer doen” en vaak zou het dan ook de fout van de gebetene zijn. Toen greep ie mij. Ik heb de littekens nog. Iemand anders is naar politie gegaan (niet de toeristen politie) en daar mocht ik aangifte doen. Ik heb gezegd dat ik aleen de ziekenhuiskosten wilde en dat die hond weg moest. Ze waren okay.

  Bij rekening drie, die mijn vriendin ging incasseren kreeg ze de opmerking naar de hoofd dat ze hoopte dat ik dood ging, dan kon ze mij verbranden. Maar ze moesten dus wel de ziekenhuis rekeningen betalen….dus doe aangifte bij (niet toeristen) politie. Hond bleef gewoon….om het verhaal af te maken zette de hond zen tanden in meerdere mensen en toen…TOEN pakte die een thai. Die deed aangifte en DAT..dat kan natuurlijk NIET…hond is nu weg…die hufters (ik heb geen andere woorden voor ze)….die knokken rustig door…ze hebben een hotel…dat is leeg (geen klanten)….zou laag seizoen zijn…hotel verderop is vol. Gaat een keer echt mis daaro…en ik woon op de hoek met mijn twee honden die het niet in hoofd halen een mens te bijten…dat laat een normal denkend mens ook niet toe.

  Ja, ik kan me hier nog woedend over maken…sorry….Maar je kunt dus aangifte doen…
  Succes!

  • Fransamsterdam zegt op

   Je kunt aangifte doen van een strafbaar feit. Indien een hond iemand bijt pleegt de eigenaar over het algemeen geen strafbaar feit. In uitzonderlijke gevallen zou er sprake kunnen zijn van lichamelijk letsel door opzet of schuld, bijvoorbeeld als de eigenaar de hond aanspoort om iemand te bijten, of niet ingrijpt wanneer iemand wordt toegetakeld. De strafrechter zal in zo’n geval de dader veroordelen tot een boete (die aan de staat betaald moet worden) of een gevangenisstraf. Het slachtoffer schiet daar niets mee op.
   Die kan alleen een civielrechtelijke (burgerrechtelijke) procedure beginnen, op grond van onrechtmatige daad, die in hoofdzaak gericht is op schadevergoeding, waarbij een eis tot bijvoorbeeld het door de hond laten dragen van een muilkorf ook denkbaar is. In beginsel heeft de politie niets met een civielrechtelijke procedure te maken. Je kunt van een onrechtmatige daad ook geen aangifte doen.

 4. Ton zegt op

  Tijdens één van mijn vele fietstochten werd ik tot bloedens toe gebeten door een hond. Ik kon zien bij welk huis hij hoorde. Na behandeling in het ziekenhuis ben ik naar het huis gegaan en met enige moeite de eigenaresse van de hond gevonden. Zij betaalde de doktersrekening 3.000 ThB aan mij terug. Oh ja, ze probeerde wel af te dingen naar 2.000 ThB.

 5. Arjen zegt op

  Indien een hond bijt op het terrein van de eigenaar heb je geen schijn van kans.

  Indien de hond bijt op de openbare weg, heb je een kleine kans, mits je kan aantonen wie de eigenaar van de aanvallende hond is.

  Als de eigenaar kan aantonen dat de hond gevaccineerd is tegen Rabies, is de eigenaar alleen verplicht standaard wondbehandeling te vergoeden, inclusief Tetanus.

  In feite zijn deze regels heel goed en heel duidelijk.

  Arjen

 6. janbeute zegt op

  Bij mij in het dorp gaat het zo .
  Wordt je gebeten door een hond , van wie je weet wie de eigenaar is .
  De gebetene gaat eerst naar de dokterspost in de Tambon .
  Wordt daarna door gestuurd naar het dichstbijzijnde regerings ziekenhuis , voor verdere behandeling en onderzoek op rabbies ed .
  De wel bekende eigenaar van de hond draait op voor de kosten .
  Als je farang bent zoals ik ben je de pineut en weten ze je wel te vinden .
  Andersom mag je hopen dat je een satang krijgt .
  MijnThaise ega haar zuster werd enkele jaren goed gebeten door een hond vlak bij ons in de buurt .
  Zij kon een week niet meer werken ivm de wond en ontstane infecties .
  Met moeite kreeg ze 100 bath vergoeding van de eigenaars , beiden werken als leraar en lerares op een lagere school , waarbij hij ook nog hoofdleraar is .
  Ook dit is THAILAND .
  Heb zelf ook twee honden , maar heb ook een aansprakelijks verzekering middels de huis en inboedel verzekering .

  Jan Beute

 7. lung addie zegt op

  Beste lezer,
  ik ben verleden ook gebeten door een hond. Resultaat 11 hechtingen en 32.000THB kosten voor de hechtingen en alle nodige inspuitingen. Ben zelfs niet op zoek gegaan naar de “onvindbare” eigenaar of klacht bij de politie en dergelijke. Dat heeft meestal toch geen enkele zin. Heb gewoon de kosten bij mijn Thaise verzekering ingediend, welke volgens sommige bloggers zo “verschrikkelijk” duur is: 28.000THB/jaar en ben boven de 60! Kreeg alles netjes, tot de laatste Baht terugbetaald, maar ja, ik ben niet te gierig een verzekering te nemen als expat. Waarom al die nutteloze moeite doen als het gemakkelijk ook kan? We leven in Thailand en hier zijn veel honden, dus je kan wel eens gebeten worden. Een goede raad: neem een hospitalisatie/ziekteverzekering en je bespaart jezelf en anderen veel moeite.

  LS Lung addie

 8. ruud zegt op

  Ze hebben u behoorlijk afgezet in dat ziekenhuis.
  Oke, ik had geen hechtingen, maar wel de injecties en nabehandelingen.
  Ik was klaar voor in totaal 1000 Baht.

  • lung addie zegt op

   Beste Ruud,
   alvoor de Thais steeds te beschuldigen van afzetting moet je wel eerst de situatie kennen. Die hondenbeet was wel in mijn aangezicht. Geluk gehad dat mijn lip er niet volledig af hing. De hechtingen werden tenslotte uitgevoerd door een plastisch chirurg en zijn perfect uitgevoerd. Het litteken is nauwelijks zichtbaar want valt nu juist in een huidplooi. Ook de injecties waren niet de gewone injecties. Daar de wonde aan het hoofd was ( aangezicht ) worden speciale injecties gebruikt om geen hersenbeschadiging te veroorzaken en ja, ik heb hersenen die beschermd moeten worden. Ik voel me dus totaal niet “afgezet”.

   Lung addie

 9. SOMMEIL zegt op

  Hallo,

  1 x van mijn fiets getuimeld door een hond die het nodig vond mijn kuiten te bekijken, terwijl ik toch een leuke snelheid maakte..
  De eigenares van de hond heeft me naar het ziekenhuis gereden, gewacht en teruggebracht..
  Mijn reisverzekering heeft alles netjes georganiseerd, en zelf heb ik geen duit moeten betalen.

  Datzelfde beest begleidde me tijdens die vakantie al eens vaker, ongevraagd, op mijn wandeltochten rond het villapark..
  Was best leuk.

  Belangrijkste…. goede reisverzekering, geen problemen .

 10. theoS zegt op

  De eigenaar is verantwoordelijk voor de hond als hij/zij iemand bijt en moet alle kosten betalen. Indien geen eigenaar wordt de hond(en) opgevangen, meegenomen en afgemaakt. Pas nog gebeurd in mijn soi. 2 straathonden, daar geboren en getogen, vielen iedereen aan en beten diegene die niet in die soi thuishoorde. Er is een procedure waarbij je naar een Gemeente kantoor gaat, ben de naam kwijt, en na het invullen en ondertekenen van formulieren komen de hondevangers en halen die valse honden weg.

 11. Thallay zegt op

  ben ook een keer flink gebeten door een hond die dienst deed als security bij de bouw van een condominium. We kenden elkaar, ik liep er dagelijks langs, nooit last van gehad. In een nacht lag hij te slapen op straat en net toen ik hem gepasseerd was viel hij me van achter aan en hapte een stuk vlees uit mijn kuit onder het toeziend oog van de securityman. Blijkbaar een hongerige hond. Mijn eerste zorg was naar het ziekenhuis voor de prikken en verzorging.
  De volgende dag naar de plek des onheils. De hond was in geen velden of wegen te bekennen, blijkbaar enkele reis Vietnam voor de soep.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website