Beste lezers,

Ik heb een complexe vraag en hoop dat jullie me kunnen helpen. Mijn vrouw is Thais en haar zus, die getrouwd was met een inmiddels overleden Italiaan, probeert nu haar erfenis en pensioen te regelen. We hebben een advocaat in Italië ingeschakeld en de twee zussen hebben daar samen een jaar doorgebracht, waarvoor ze betaald hebben. Dit jaar loopt nu ten einde en er is wel enig geld uitgekeerd, maar we vermoeden dat er iets niet klopt.

We zijn inmiddels uitgeput door de hele situatie, en het enige wat nu nog rest is het regelen van het pensioen waarop de zus recht heeft. We overwegen een Nederlandse advocaat in te schakelen omdat mijn vrouw vloeiend Nederlands spreekt, wat het vertalen voor haar zus vereenvoudigt. De zus woont in Thailand.

Wat kunnen we het beste doen in deze situatie, aangezien de advocaten in Italië volgens ons samenspannen met de banken? Alle suggesties zijn welkom.

Groet,

John

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

3 reacties op “Hoe kunnen we het pensioen regelen waar de zus van Thaise vrouw recht op heeft?”

 1. Andy zegt op

  Beste John, je zegt een complexe vraag te hebben, maar als je zo weinig informatie geeft- hoe kunnen wij jou dan helpen? Laat ik een poging wagen. Je hebt een Thaise schoonzus die weduwe is van een Italiaanse man. Zij probeert haar erfenis te regelen en een mogelijk Italiaans pensioen. Jouw vrouw en schoonzus hebben een jaar lang in Italië doorgebracht en er een advocaat in de arm genomen. Kennelijk met weinig resultaat want er is wel wat uitgekeerd, meld je, maar onvoldoende. Plus dat nog een pensioen geregeld moet gaan worden. Je bent er vermoeid uitgekomen, en jouw vraag is: hoe verder?

  Misschien toch eens melden wat die advocaat heeft uitgericht? Is door jullie of door die advocaat een notaris geraadpleegd? Was er een testament? Is die door Italiaanse familie aangevochten? Waren er wel of niet huwelijkse voorwaarden? Kortom: had zij wel recht op een erfenis? Dat moet toch na een jaar advocaat-bemiddeling duidelijk zijn? Als er een claim te doen is op een erfenis, waarom is de zaak dan niet door die advocaat bij het Italiaanse gerecht aanhangig gemaakt? Maar je zegt tevens dat nu nog rest het regelen van een pensioen. Is die erfeniskwestie dan naar tevredenheid afgehandeld of heeft schoonzus zich bij de weinige uitkering neergelegd?

  Dan over dat pensioen waarop jouw schoonzus recht zou hebben? Is nagegaan of er een (soort van) partnerpensioen bij overlijden of een nabestaandenuitkering voorzien is in de reglementen van het pensioenfonds waarbij de overleden echtgenoot was aangesloten? Ook dit punt had door die advocaat uitgedokterd kunnen zijn. Iemand heeft niet zomaar recht op pensioen vanwege huwelijk. Daartoe gelden afspraken en premiebetalingen, en reglementen dienaangaande van betreffende pensioenfonds.

  Mij is onduidelijk wat Italiaanse banken te maken hebben met een mogelijke erfenis en een pensioen van jouw schoonzus? Een erfenis verloopt via een notaris, nogmaals gezegd, en een pensioen via een pensioenfonds. Als er claims zijn en een bank weigert betaling, dan kan die advocaat rechtens Italiaans/EU-wet- en regelgeving, een bank, ook in Italië, tot medewerking manen. Suggereren dat Italiaanse advocaten en banken samenspannen is naïef. De tijd van maffia is voorbij.

  Het inschakelen van een Nederlandse advocaat kan, als jullie geld genoeg hebben, en de kosten opwegen tegen de resultaten die jullie te behalen- dat alles is ter eigener overweging. Maar als je zelf al uitgeput bent, en jouw schoonzus is alweer naar Thailand, waarom laat je de hele kwestie niet aan haar. Zij kan toch vanuit Thailand alsnog een advocaat inschakelen? Hoeft niet eens een Thai te zijn. Tina Banning bv is Nederlandse en houdt kantoor te Chonburi. https://www.nederlandwereldwijd.nl/advocaten-thailand

 2. henryN zegt op

  Ik denk dat de info hier niet volledig is. DE erfenis ? is dat alleen zijn geld wat nog op de bank staat?? IK neem aan dat U niet veel interesse zult hebben in z’n bankstel of magnetron! Banken kunnen wat dat betreft heel moeilijk doen. IK doe dat nu ook voor een dame die getrouwd is geweest met een Engelsman. Zeiken is wat die banken doen maar nu een jaar later zijn we daar bijna mee klaar.
  Echter U geeft niet veel info aan over die erfenis en of er een testament is opgemaakt.
  Dan het pensioen is dat een staatspensioen of een bedrijspensioen. U geeft dat niet aan en weet U de condities van die pensioenen? Die Thaise dame die ik help kreeg geen staatspensioen. DE wetten daarvoor waren intussen al aangepast. Jammer dus geen staats weduwen pensioen. Hoe is dat in Italie geregeld?
  Is er sprake van bedrijspensioen dan zal die ook zeker voorwaarden hebben of er moet een weduwenpensioen in zitten. Is dat het geval dan ben U snel klaar en krijgt zij weduwen pensioen
  Ook hier voor de Thaise dame die ik hielp was dat snel geregeld omdat het pensioen fonds van haar man een weduwenpensioen had opgebouwd
  Het lijkt mij dat men eerst de voorwaarden eens onder de loupe neemt en dan zien wat er mogelijk is.

 3. johnkohchang zegt op

  Dag Naamgenoot, ik kan je niet helpen maar wel even meedenken. Je kunt wel een advocaat inschakelen maar het lijkt me nuttig om vooraf hierover na te denken.
  Een nederlandse advocaat voor iets wat mogelijk in Italie moet worden uitgezocht. Dat lijkt wel een gigaomweg met bijbehorende kosten. Voor je het weet zijn de eventuele pensioenuitkeringen volledig opgegegaan aan de advocaatkosten. Kwartje uitgeven om een dubbeltje te ontvangen?
  Als je denkt dat er recht is op een pensioen lijkt het verstandig eerst jezelf wat vragen te stellen. Om te beginnen waarvan denk je dat er een pensioen is? Mogelijk als echtgenote van haar man die dus is overleden. Dan dien je contact op te nemen met de ex werkgever(s) van haar man. Een staatspensioen? Dan dien je je eerst te verdiepen of zoiets bestaat in italie en wat de vereisten zijn.
  Dat zijn een paar zaken die je beter eerst zelf kunt achterhalen voordat je de makkelijkste weg maar ook de geldverslindende weg van een nederlandse lawyer inhuurt die dit in Italie moet gaan uitzoeken.!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website