Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw en ik zijn aan het overwegen onze pensioenjaren in Thailand door te brengen. We zijn aan het kijken waar we willen gaan wonen. Mijn vrouw heeft zowel in Bangkok als in Chiang Mai familie wonen. Afgelopen weken zijn we langere tijd in Hua Hin geweest om huisvestingsmogelijkheden te bekijken. Op dit moment doen we dat in Bangkok. Komende weken willen we Chiang Mai bezoeken. We logeren dan bij (schoon)familie.

Als ik hen vraag hoe het met de “pollution” is gesteld, krijg ik geen antwoord. Mijn vrouw denkt dat dit is omdat men niet te veel informatie wil verstrekken, bang dat wij niet voor Chiang Mai zullen gaan kiezen.

Op Thailandblog las ik verleden week enkele verontrustende berichtjes dat boeren in de omgeving alweer bezig zijn met het afbranden van hun akkervelden. De eerste rookwolken waren alweer zichtbaar.

Ook op Thailandblog is afgelopen dagen/weken volop aandacht voor de luchtkwaliteit in het algemeen voor heel Thailand, dat het alsmaar slechter en erger wordt, en dat de autoriteiten eigenlijk niet goed weten hoe ermee om te gaan, en de situatie ten goede te keren.

Hier in Bangkok is de situatie rondom bar en boos: er hangt een vervelende smog-dek over de stad. Pas in de loop van de middag breekt dat dek soms open en laat het zonnestralen door. Maar ‘s ochtends en ‘s avonds is het een en al een grijze massa daarboven.

Zijn er lezers te Chiang Mai die op eerlijke en open wijze mij/mijn vrouw kunnen informeren over de luchtkwaliteit aldaar, welke buurten/stadswijken meer – ,en welke buurten/wijken/ minder met luchtvervuiling te kampen hebben?

Alvast veel dank voor relevante informatie.

Groet,

Frits

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Hoe is het op dit moment gesteld met de luchtkwaliteit in Chiang Mai?”

 1. Geert zegt op

  Beste Frits,

  Dit is een vraag die reeds vaak gesteld werd op dit forum.
  Even zoeken op dit forum hier en je krijgt veel info. 🙂

  Groetjes,

  Geert.

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/wanneer-is-er-geens-mog-meer-in-chiang-mai/

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/smog-in-chiang-mai-in-februari/

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/smog-chiang-mai/

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/welke-maanden-smog-chiang-mai/

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-moeten-zorgen-maken-om-smog-chiang-mai/

 2. Willem zegt op

  Eerlijke en open wijze informeren zonder subjectief te zijn? Download een pollution app zoals bv airvisual.

  Die geeft objectieve meetwaarden per uur.

 3. Robert zegt op

  Ik woon wat buiten Chiang Mai en kom regelmatig in de stad. Tot zover valt het m.i. dit jaar erg mee met de vervuiling. Het regenseizoen heeft veel langer aangehouden dan normaal en er is overwegend wat meer wind. Daarnaast wordt/is er minder door boeren verbrand dan voorgaande jaren. De bergen zijn nog goed zichtbaar en tot nu toe zijn de bergen nog niet in de brand gestoken, althans in mijn omgeving. Kortom naar mijn ervaring is het tot zover nog prima, zeker in vergelijking tot vorige jaren. Maar de situatie kan en zal nog wel veranderen. Andere jaren ben ik vanaf maart een paar maanden in Europa, mede vanwege de smog.
  In de stad wordt het steeds drukker met verkeer met bijbehorende vervuiling maar m.i. meestal acceptabel tot goed.

 4. John Chiang rai zegt op

  Voor de gezondheid hoef je zeker niet naar Thailand te verhuizen,omdat afgezien van uitzonderingen de lucht veel vuiler is als in de meeste steden in Europa.
  Als je op de onderstaande link klickt zie regelmatig de lucht kwaliteit voor Bangkok,die zeker de laatste tijd bezorgend slecht was.
  Als je zelf bijv. een andere stad,zoals bijv. Chiang Mai intypt,dan zie je daar dat het momentaan ook niet zo geweldig is voor de gezondheid.
  Bovendien geeft de onderstaande link iedere dag en iedere tijd aan,welke steden bijzonder getroffen zijn met de slechte lucht kwaliteit.
  http://aqicn.org/city/bangkok/m/

 5. Kareltje zegt op

  Tja,

  Ik woon in San Sai net naast Chiang Mai, richting Chiang Rai.

  Een rustig gebied, enorm groot, met veel rijstvelden en steeds meer en meer woningen.
  Ik ben het met Robert eens, ze verbranden wel velden, maar naar mijn mening steeds minder, krijgen niet alleen van mij, (ik stop met mijn scooter en zeg dat het slecht is voor iedereen en dat de politie 1.200 Bhat bekeuring geeft.) maar ook steeds meer en meer bewoners zeggen er wat van. De politie doet er geen sodemieter aan. Dus naar mijn mening en dus Robert wordt het wel minder.

  Maar……

  Een buurman ging met een pick-up truck, vol met bladeren en houtafval naar de “stort” en kon weer vertrekken, met de mededeling; steek het maar in de fik…………

  Van de overheid moet je het maar hebben.

  Ik denk nog een generatie of 3 en het verbranden is over.

 6. jan zegt op

  Tot nu valt het wel mee met de smog wij hebben er geen last van maar kan van de ene dag op de andere veranderen. Kan geen wijken of buurten opnoemen daar wanneer er smog is deze buurten geen last van smog hebben. Als er smog is dan hangt die over heel Chiang Mai. Chiang Mai is net als een wok smog blijft er hangen indien geen last van je luchtwegen hebt zou ik me daar niet zo druk over maken. Trouwens de smog is ” een moment opname” dit jaar weinig volgend hartstikke veel. Deze “smog maanden” zullen er altijd zijn dus mee leren leven.Denk dat er in Bangkok meer rotzooi in de lucht zit maar welke grote stad niet.
  Woon en leef genot worden door de smog in Chiang Mai voor mij niet aangetast het is heerlijk om hier te wonen.

 7. janbeute zegt op

  Ik woon in de omgeving van de stad Pasang,Lamphun provincie dat ligt ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Chiangmai.
  En tot op heden valt het nog best mee.
  Zoals ik gisteren nog schreef ik kon ook vandaag nog de top van de berg Doi Ithanon van af mijn huis zien.
  Maar in de middag was het wel grauw aan het worden.
  Afwachten hoe het dit jaar verloopt.

  Jan Beute.

 8. John Chiang rai zegt op

  Zeker is het iets minder als andere jaren ,dit is in Chiang Rai niet anders,alleen betekent minder nog lang niet goed of gezond.
  Velen denken dat alles wat niet met het oog zichbaar is,ook niet aanwezig is,en praten meteen dat het wel meevalt,ik verlaat mij liever op de werkelijk metingen die met het menselijke oog niet te zien zijn maar toch boekdelen schrijven.
  Nogmaals in mijn bovenstaande reactie staat een link waar iedere dag te lezen valt hoeveel het in werkelijkheid meevalt.
  Gisteren waren in Chiang Rai,Chiang Mai,en vandaag in Bangkok nog metingen die erg bedenkelijk en ongezond waren.
  In Chiang Rai bij ons in het dorp zitten iedere dag de wachtkamers vol met hoestende mensen,die ook al is het iets minder geworden,nog steeds te lijden hebben onder de luchtvervuiling,

 9. TH.NL zegt op

  Het is niet alleen het afbranden van akkervelden die de luchtkwaliteit in Chiang Mai slecht maakt maar ook het enorm toegenomen verkeer in en rondom de stad.

 10. Nico Meerhof zegt op

  Niet al te best, zeker op het gebied van handhaving. Ook vanochtend weer branden te zien op de flanken van Doi Suthep. Toch weten ze er in Nederland met een beter wagenpark ook niet altijd veel beter af te komen, op dit moment slaat Bangkok echter alles. November,december en januari tot nu toe vielen mee.Maar de laatste dagen begint het weer aardig slechter te worden. Laten onze aktiviteiten afhangen van de cijfers op Airvisual. Redelijke cijfers gaan we lekker fietsen. Slechte cijfers doen we kalm aan en sturen maar weer eens een email speldeprik naar een instantie. Zouden meer mensen moeten doen om de Thaise apathie te ( trachten te) doorbreken.

 11. Joop zegt op

  Voor enigszins schone lucht en zee, adviseer ik je naar alles ten zuiden van Prachuap Khirikan te gaan.

 12. Frits zegt op

  Allen dank voor de reacties. Van BKK is bekend dat die stad heel slecht is voor iemands gezondheid. Chiangmai kent een even hoge score slechte luchtkwaliteit als Rotterdam, waar wij vandaan komen. Echter: enkele jaren geleden dat we in Chiangmai waren, was de mate waarin het dagelijks weg- en stadsverkeer deze kwaliteit nog meer verslechterde fiks aan de orde. Een wandeling in de “oude stad” van Chiangmai was toen net zo slecht als in BKK van BTS Siam naar Nationale Stadium wandelen via de SkyWalk. Zo te lezen is aan deze situatie in CHM niets veranderd. Over enkele weken komen daar de brandende akkers nog bij.

  Ik zie in TH geen enkele beweging dat bv van overheidswege het autoverkeer/transportwezen/openbaar vervoer schoner gaat worden in komende jaren. Wat de overheid zeer te verwijten valt is dat mn het beroepsvervoer nog steeds zwaar vervuilen. Sta je in BKK op de bus te wachten, slaan de roetwolken je om de oren. De uilaatgassen en stank slaan je longen dicht.

  Kortom: ik ben er nog niet uit. Eerst maa eens een flinke poos in CHM Sansai bij schoonfamilie bivakkeren: we zijn er tot na Sonkran. Ben benieuwd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website