Beste lezers,

Weet iemand hoe hoog de boetes liggen voor het “illegaal” meebrengen van groenten en fruit vanuit Thailand naar Schiphol? Het is toegestaan om vis, durian, kokosnoten, bananen en ananas vanuit Thailand mee te brengen. Vlees, zuivel en andere groenten en fruit mag niet, tenzij je een “fytosanitair” certificaat van de Thaise overheid hebt.

We zijn nu in Thailand en binnen een paar weken reizen we terug via Schiphol. Mijn Thaise echtgenote is een schat, maar eigenwijs. Klinkt veel lezers hier bekend, denk ik.

Ik vind dat ze zich gewoon aan de regels moet houden, ze kan tenslotte bijna alles bij ons in Antwerpen kopen. Helaas heeft ze 80€ betaald voor een extra koffer van 23 kg en die wil ze propvol proppen met alles wat niet mag. Mango’s. papaya, zogenaamd medicinale planten, enzovoort.

Mijn argumenten maken op haar totaal geen indruk. Misschien is ze onder de indruk van hoge boetes of juridische gevolgen.

Groet,

B.Elg

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 3.40/5. From 5 votes.
Please wait...

24 reacties op “Hoe hoog zijn de boetes voor “illegaal” meebrengen van groenten en fruit vanuit Thailand naar Schiphol?”

 1. Carlos zegt op

  Afhankelijk van de ambtenaar, mijn Thaise
  Moest 270 euro betalen, alles kwijt, op de lege koffer na … en JA….dat is aangetekend, en kan invloed hebben op het verlengen van haar verblijfsvergunning.

  • B.Elg zegt op

   Dank je wel, Carlos. 270€ boete en mogelijke problemen met haar verblijfsvergunning, daar is mijn eigenwijze schat wel van onder de indruk, denk ik!

 2. Ken.Vuller zegt op

  Vaak genoeg noten en fruit (geen durian) meegenomen naar Schiphol.
  Ook geregeld koffer open moeten maken voor controle.
  Nooit problemen mee gehad.

  • John Chiang Rai zegt op

   Beste Ken.Vuller,Afgezien van noten die geloof ik niet onder de verboden frisse producten vallen,heb je bij de invoer van fris fruit gewoon erg veel geluk gehad.

  • khun moo zegt op

   Ken , de regels zijn veranderd.

   wij hebben 40 jaar lang fruit en groenten uit Thailand meegebracht.
   Enkele jaren terug was dat nog toegestaan, nu niet meer.

  • khun moo zegt op

   U mag wel meenemen in uw bagage
   Verse groenten, vruchten, fruit en bloemen mag u meenemen als u er een fytosanitair certificaat voor heeft.

   Bovendien mag u de volgende producten wél meenemen in uw bagage zonder fytosanitair certificaat:
   Verse vruchten van banaan, kokosnoot, dadel, ananas en doerian

   hierbij de site van de douane:

   https://www.nvwa.nl/particulieren/reizen-en-bagage/planten-en-plantaardige-producten/verse-groenten-vruchten-en-bloemen

 3. José zegt op

  Durian is bij vele vliegmaatschappijen niet toegestaan om mee te nemen!
  Het wordt gevonden en er al uitgehaald in Thailand, bovendien krijg je een aantekening dat je verboden goederen uitvoert
  Aldus geschiedde bij mij.
  Ik ben er enorm van geschrokken!
  Jullie keuze en risico..

  • RonnyLatYa zegt op

   Volgens mij bij geen enkele vliegmaatschappij…

   Dan nooit opgemerkt aan de stickers of waarschuwingen dat het in vele taxi’s, op openbaar vervoer, bij busmaatschappijen, in openbare gebouwen, winkelcentra, hotels, etc verboden is? Dat heeft zo zijn reden.
   Of je moet wel hardleers zijn om het vervolgens dan toch nog in je bagage op het vliegtuig te willen meenemen denk ik dan.
   Staat ook aangegeven bij binnenkomst in de luchthaven en nogmaals bij de chek-in als ik me niet vergis.

   Denk er aan dat buiten die boete, je misschien ook nog eens aansprakelijk kan gesteld worden voor de schoonmaakkosten… en dat kan aardig oplopen.

   Durian zal wel vervoerd kunnen worden, maar dat zal dan wel verpakt moeten zijn volgens de vervoersvoorschriften van die maatschappij.

   Maar misschien dromen sommige hier wel van 😉
   https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/artikel/4738486/durian-doerian-stank-vrucht-kopen-veiling-thailand

   • Farang zegt op

    Kleine aanvulling op Wat Ronny zoal melde over het meenemen van Durian..
    A/ De penetrante lucht die Durian afgeeft..zal zilch gaan verspreiden via het Aircon systeem door heel het vliegtuig..das de voornasmste reden op Absoluut niet toestaan van Durian in je Bagage! Vlak Na inchecken word je koffer door een X-Ray gestuurd daar word Durian zichtbaar op een Beeldscherm..koffer word geopend en Durian eruit gehaald..met mogelijk ook conseqwenties voor de eigenaar!!

  • B.Elg zegt op

   Bedankt José, dat wist ik niet. Ook geen durian dus. D’r loopt er hier eentje met een pruillip rond straks

   • khun moo zegt op

    Verse Durian is soms in de betere toko in nederland te koop.
    Prijzig , maar het kan je een hoop problemen besparen, wanneer je het zelf uit Thailand meeneemt.

  • Marc zegt op

   Wat je nu zegt klopt niet dat is juist het vrucht wat je wel moogt invoeren in Europa

   • Cornelis zegt op

    Invoeren màg, maar er wordt gesteld dat je dit van de luchtvaartmaatschappij niet aan boord mag brengen. Het resultaat is hetzelfde……

 4. John Chiang Rai zegt op

  Het is niet alleen de boete,van wie de hoogte ook afhankelijk zal zijn,van wat je precies zo nodig wilt invoeren.
  De verboden invoer wordt ook in beslag genomen en zodanig vernietigd, dat afgezien de staatskas die met de boete gespekt wordt,niemand meer iets aan het product heeft.
  Vooral met frisse producten,zoals vlees,groenten,fruit,en ook planten etc,probeert men het mogelijke binnen slepen van ziektes te voorkomen.
  Trouwens de meeste invoer verboden,hoewel het meestal niet of weinig controleert wordt,gelden om die zelfde reden ook voor Thailand en veel andere landen op deze wereld.

  • B.Elg zegt op

   Hallo John, het is mijn vrouw en mezelf duidelijk wat niet mag en waarom. Het probleem is dat mijn lieve schat de regels allemaal maar onzin vindt “want al haar vriendinnen doen het ook”. Met harde feiten over boetes en juridische consequenties hoop ik haar te overtuigen. In tegenstelling tot wat vele mensen denken zijn Thaise vrouwen absoluut niet onderdanigBedankt voor je reactie!

 5. Jan Dekkers zegt op

  Ik ben benieuwd met welke airlines jullie vliegen / vlogen. Dit met name om te weten te komen waar jullie €80 voor een extra koffer van 23 kg betaald hebben.
  Ik vlieg in september en wil een extra koffer mee terug nemen naar Thailand. Enkele reis dus alleen ams – Bkk. De goedkoopste airlines die ik kon vinden wilde er €200 voor hebben, oplopend tot €250. Erg veel verschil met jullie dus. Ik heb trouwens nog geen ticket geboekt maar wil dat uiterlijk volgende week doen.
  Graag een reactie

  Ik

  • B.Elg zegt op

   Hallo Jan, 80€ betaald voor 1 extra koffer voor de vlucht BKK-AMS met KLM op 26 juni 2022. Vlucht geboekt ergens eind april.

  • B.Elg zegt op

   Hallo John,
   80€ betaald voor vlucht van BKK naar AMS met KLM op 26 juni 2022, geboekt begin april. Prijzen veranderen als de datum van vertrek nadert. Voor de vlucht in de andere richting kunnen de prijzen anders zijn, natuurlijk.

   • Mike Jordan zegt op

    @B.Elg
    70 Euro als je flying blue bent en online je 23 extra koffer boekt

 6. Leen zegt op

  Mijn vrouw sleept al ruim 18 jaar koffers vol eten mee vanuit Thailand. Ook diverse malen koffers gecontroleerd op Schiphol maar ondanks dat er ook verse groenten, vlees, vis etc. nog nooit problemen gehad. Hoogstens werd gezegd, ok neem maar mee maar niet meer doen hoor. Het is trouwens onzin om te stellen dat het meeste Thaise voedsel gewoon in Antwerpen te koop is, het is nog geen fractie wat er in die Aziatische winkels te koop aangeboden wordt en daarbij buitensporig duur.

 7. Harm zegt op

  Geachte B Elg dat ze niet onder de indruk is lijkt mij nogal logisch. Want wie brengt de centjes binnen en wie mag ze opmaken?
  Bijna exact hetzelfde mee gemaakt met mijn ex. Die was ook niet onder de indruk totdat ik haar vertelde dat ik die boete zou weigeren en dat ze die zelf kon betalen van haar zuur verdiende schoonmaak werk of dat ze anders maar haar tijd zou gaan uitzitten in de nor. Beide zou betekenen dat ze in elk geval minder kon overmaken naar de familie in Thai.
  Op eens was het mee nemen niet zo noodzakelijk meer, en heeft ze e.e.a. ook niet ingepakt.
  Leukste was vervolgens dat ze eruit gepikt werd door de douane in NL en die haar koffers volledig binnenste buiten ging keren. Daarna nooit meer er over gehad.

  • Frank Derksen zegt op

   Volgens de douane op schiphol mocht ik 5 kg fruit meenemen mits er geen vliegjes of andere insecten in zaten.
   verder geen probleem.

   • Cornelis zegt op

    Hoe lang geleden had je die ervaring? De huidige regels zijn glashelder. Van de website van de Voedsel- en Warenautoriteit:

    ‘Daarnaast mag u niet naar de EU meenemen:

    Alle verse groenten, vruchten, fruit en bloemen zonder fytosanitair certificaat.
    De Douane mag ook geen enkele appel of sinaasappel in de handbagage in de EU toelaten als er geen fytosanitair certificaat bij zit.’

    https://www.nvwa.nl/particulieren/reizen-en-bagage/planten-en-plantaardige-producten/verse-groenten-vruchten-en-bloemen

  • B.Elg zegt op

   Hallo Harm,
   Naar voor je dat je slechte ervaringen hebt met je ex.
   Gelukkig gaan niet alle relaties met Thaise vrouwen fout.
   “De mijne is anders’, inderdaad.:)
   We zijn 25 jaar getrouwd en mijn vrouw is een (eigenwijze) schat.
   Ze heeft altijd fulltime gewerkt en als er boetes volgen, dan betaalt ze die gewoon zelf.
   Nu gaat ze haar beste (Thaise) vriendin om advies vragen over haar poging tot smokkel. Dat is net zo’n betweter als zijzelf. Eigenlijk hoop ik dat ze er uit gepikt wordt op Schiphol, dan is de discussie voor eens en voor altijd opgelost…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website