Beste lezers,

Ik woon samen met mijn Thaise vriendin en haar kind in Bang Saray en zij heeft een maand geleden een smootiebarretje opgestart aan het strand van Bang Saray met mijn financiële steun. Het is een kleine investering dus daar maak ik mij geen zorgen over. Nu heb ik verleden week daar controle gehad van immigratie politie veronderstel ik.

Ik bracht mijn vriendin ‘s morgens naar daar en help haar een beetje met het openen van haar zaakje en ‘s avonds help ik haar met sluiten. Ik had mijn paspoort niet bij mij en ook geen kopie of foto’s ervan in mijn telefoon, wat ik beter wel had want dat was voldoende. Dus zijn we samen met die 4 mannen naar huis gereden en na controle van mijn paspoort en de nodige foto’s natuurlijk bleek alles in orde te zijn.

Er was gebeld door iemand die dacht dat ik niet in orde was met mijn visum blijkbaar. Mijn vraag is nu vermits ik gepensioneerd ben mag ik niet werken in Thailand, wat ik begrijp, maar mag ik dan ook niet helpen met bijvoorbeeld de stroomkabel aan te sluiten en haar materiaal uit te stallen en dit ‘s avonds terug te zetten?

Ik veronderstel van niet, maar mijn vriendin blijft volhouden dat dit mag. Ik wil namelijk niet het risico lopen dat ik hierdoor mijn visum verlies en het land uitgezet wordt voor langere tijd.

Groet,

Marcel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Ik help mijn vriendin een beetje met haar werk, kan ik daardoor mijn visum kwijtraken?”

 1. harry zegt op

  Beste Marcel,
  Ik denk dat je zeer voorzichtig moet zijn met werkzaamheden daar.Vooral buitenshuis , de verkeerde hoeft het maar te zien en een foto maken van jou.Je zal dan niet de eerste zijn die zo gepakt word.Waarom eigenlijk risico lopen?
  Met alle respect voor je vriendin maar de gemiddelde Thai weet er de ballen vanaf wat betreft visumregeling en wel of niet mogen werken door de buitenlander.
  Stel iemand wil een smootie afreken en jij neemt het geld aan.Dan ben je dus illegaal aan het werken daar.

  • bert zegt op

   Een kennis van me heeft jaren geleden een restaurantje geopend samen met zijn (Thaise) partner. Gebruikte daar uiteraard zijn maaltijden. Waarschijnlijk omdat de buurt jaloers was omdat het restaurant goed liep, werden er foto’s gemaakt terwijl hij zijn eigen bord in de keuken bracht. Leverde hem 3 dagen cel op. “Meneer was aan het werk zonder vergunning” was de uitleg.

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Tja, in principe mag je geen enkele werkzaamheid verrichten in of rond haar zaak.

  Je schrijft “Er is gebeld door iemand die dacht dat ik niet in orde was met mijn visum blijkbaar.”
  Indien je hier zeker van bent dan zou ik toch extra uitkijken, want dat wil zeggen dat iemand het moeilijk heeft met jouw “helpen” aan dat smoothie barretje. Misschien iemand die jaloers is omdat je die investering voor haar gedaan hebt ? Kan natuurlijk ook allerlei andere redenen hebben.
  Maar het zal niet de eerste keer zijn, en ook niet de laatste vrees ik, dat “jaloersheid” de oorzaak is van zulke controles.
  Afhankelijk van wat er beslist wordt, kan je dit aardig wat kosten, en in het uiterste geval kan dit inderdaad zelfs leiden tot uitzetting.
  Nu voor een smoothie barretje zal het allemaal wel zo een vaart niet lopen vermoed ik, maar je weet maar nooit.
  Bovendien, er is al controle geweest zeg je en indien daar verder niks uit voortvloeit zal het wel meevallen.

  Toch opletten.
  Want je weet niet wie die melder is (denk ik toch), en als die alsnog zijn of haar slag wil thuishalen kan het zijn dat ze op zoek gaan naar een andere reden. En dan komen ze al snel bij dat dit “helpen” voor hun “werken” is.

  Je kan maar best even niet te actief zijn denk ik dan (wat het smoothie barretje betreft dan).
  Tenminste dat is wat ik zou doen.

  Alvast succes met het smoothie barretje en hopelijk laat men jullie verder gerust.

  • Marcel zegt op

   Dank voor de goede raad en ik hoop dat ook anderen hier mee verder geholpen worden. Ik ga inderdaad jullie raad opvolgen en volledig inaktief worden, ik heb nooit de bedoeling gehad van te werken . Ik zal dus mijn vriendin smorgens afzetten , mij een verse smoothie laten maken en de strandwandeling maken , ongeveer 4 km op en neer. Daarna rijd ik naar huis want het is beter dat ik er niet bijzit, ik heb al ondervonden dat veel farangs gewoon doorrijden als ze mij zien zitten. Ik zou zeggen kom een smoothie drinken bij Eve op het strand van Bang Saray, ik Ben helemaal niet jaloers..groeten Marcel.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ik bedoel ook niet dat jij jaloers bent maar andere kunnen dat wel zijn… en je daarom aangeven

 3. Fransamsterdam zegt op

  Ik sluit me geheel aan hij RonnyLatPhrao.
  Volledigheidshalve en ter voorkoming van misverstanden: U mag in Thailand niet werken, of u nu gepensioneerd bent of niet. Dat maakt niet uit.

  • chris zegt op

   Neen. Je mag in Thailand WEL werken maar voor elke vorm van arbeid heb je een werkvergunning nodig. En met een retirement visum krijg je die werkvergunning nooit. Met een marriage-visum mag dat wel.

 4. Henk vant Slot zegt op

  Een vriend van mij zette in de ochtend een paar parasols buiten uit voor zijn teras,reed toevallig een Immigration auto voorbij.Hoop geld gekost,en de zaak is een tijdje dicht geweest.

  • stevenl zegt op

   Tja, werken mag niet.

   Maar waarom is het in die verhalen ‘een vriend vam mij’ altijd iemand die heel toevallig net wat onschuldige werkzaamheden uitvoert maar eigenlijk verder nooit in de zaak werkt, en dus eigenlijk onschuldig is? Ik geloof dat niet.

   • Henk zegt op

    Stevenl ,klopt 100% het is altijd de man van een goede kennis zijn zoon en daar weer de buurman van die vroeger vaak bij Pietje kwam .
    Je hoort maar zelden mensen uit eigen ervaring spreken waardoor het natuurlijk altijd twijfelachtig is of dat de echte waarheid is .een goed voorbeeld wat wij waarschijnlijk allemaal kennen is het liedje van Hendrik de Haan ,
    https://www.youtube.com/watch?v=mSITEhEtsWc

   • Kees 2 zegt op

    Bekend verhaal: politieagent zit aan de bar en vraagt aan de buitenlandse bareigenaar om een visitekaartje. Buitenlander pakt er eentje vanachter de bar… Politieagent: “Ah, you are working, this will cost you”!

    Vorig jaar heeft immigratie bij Makro in Pattaya auto’s met buitenlanders gecontroleerd. Elke buitenlander die boodschappen voor zijn bar of restaurant gedaan had (en geen werkvergunning) was de klos.

    Een kennis van mij, zonder werkvergunning, verplaatste in zijn restaurant een bloempot van de ene kant van zijn restaurant naar de andere. Iemand zat blijkbaar al een tijd regelmatig te loeren, want hij werd gearresteerd en zat een dag in de cel.

 5. Geertg zegt op

  Alles wat je als buitenlander doet wat n Thai ook kan doen, wordt gezien als werken. Zoals eerder geschreven is dat niet toegestaan.

  Als je pech hebt kost het je de eerste keer dat ze je snappen al 50.000 thb.

  Dus je vriendin afzetten en wachten tot je n smootie krijgt.

 6. Victor Kwakman zegt op

  Eigenlijk is het in eerdere reacties al gezegd. Het is echt link om werkzaamheden uit te voeren zeker nu er vanuit overheidswege steeds meer controle wordt uitgevoerd. Werk dient primair gedaan te worden door Thaise mensen zo is dat hier nnu eenmaal geregeld. Zelfs VRIJWILIGERSWERK is VERBODEN. Kijk super goed uit want het lijkt er veel op dat iemand klaar staat om je te “verlinken”. Je word duidelijk in de gaten gehouden van de Immigratiepolitie komt niet toevallig even langs. Sta je vriendin bij door goede raad en advies maar blijf uit het zicht bij de Bar mits je niet gewoon op een stoel gaat zitten en je niet verroert 🙂
  Desalniettemin veel suc6 uiteraard! Leuk initiatief!!

 7. aad zegt op

  Marcel je maakt je chantabel en dat is in Thailand erg link. Maak een einde aan die ‘hulp’, want je kunt beter iemand betalen die dat doet wat jij nu doet en zorg ervoor dat je dat kunt aantonen.

 8. rudolf zegt op

  Nee…..zelfs een vrijwilliger in Thailand heeft een werkvergunning nodig

 9. Alex zegt op

  U mag in Thailand niet werken! (Tenzij u een werkvergunning hebt). Aansluiten van elektra, tafels of parasols buiten zetten, glazen afruimen, alles wordt bestempeld als werk!
  En er wordt altijd verraden! Dus doe niets, ga braaf zitten. That’s all.
  U kunt zo gearresteerd worden, en weer vrijgekocht worden voor veel geld.
  Ik ken drie van dit soort gevallen, die tussen de 50.000 en 80.000 baht hebben gekost!

 10. Jacques zegt op

  Met dit soort zaken is het net hoe de pet staat van de controlerende politieagent. Is er een definitie van werken, is het van belang dat je daar geld aan verdient. Zijn er überhaubt in Thailand criteria eisen die op papier staan over het verrichten van arbeid. Ik weet het niet, maar dat iemand werkt en werkzaamheden verricht en hiervoor niet de benodigde werkvergunning en visa heeft is snel te controleren en dan is het ook mogelijk dat de betrokken “werker” de aanzegging krijgt om te vertrekken uit Thailand met alle gevolgen van dien. Je zou zo maar een jaar ontzegging kunnen krijgen. Dat u wel bent gecontroleerd op uw papieren en dat men u niet heeft aangesproken op uw werkzaamheden, dat zou mogelijk in kunnen houden dat ze u niet hebben zien werken. Mogelijk bij een volgende controle is dit wel het geval en kan u zomaar het haasje zijn. In mijn optiek is er een duidelijk verschil tussen helpen en werken. Ik denk dat er in Thailand wat dit betreft geen onderscheid wordt gemaakt. U doet er beter aan om wat voor “werkhulp” dan ook achterwege te laten.
  Ik hoorde laatst van een Thaise kennis die goed op de hoogte is van het Thaise recht en nauw samenwerkt met een advocatenkantoor dat het zelfs verboden is om je eigen huis te schilderen of te verbouwen want dat is werken en kan je enkele vliegreis Nederland opbrengen.

  Overigens kan dit soort problemen in Nederland ook opspelen. Ik ken nogal wat Thaise mensen en die zoeken elkaar op in Thaise restaurants. Zijn in Nederland op basis van een toeristenvisum.Niks mis mee, maar als je in de keuken van zo’n restaurant wordt aangetroffen door de arbeidsinspectie of politie en je hebt daar feitelijk niets te zoeken en of helpt wat als vriendendienst, dus zonder hier voor betaald te worden, dit ook kan worden aangemerkt als werkzaam aanwezig zijn. Dit is een onrechtmatige handeling. Je kunt hiervoor dan in vreemdelingen oponthoud worden genomen en zelfs via de bewaringsmaatregel worden uitgezet. Het is een dun lijntje. Wees gewoon bewust waar je mee bezig bent, want alles in het leven heeft consequenties.

  • Rob Er zegt op

   Jacques volgens mij mag je wel werkzaamheden en verbouwingen aan je eigen huis en op je eigen grondgebied doen.

   Werkzaamheden buiten je eigen grondgebied zijn alleen toegestaan met een werkvergunning voor die werkzaamheden. Ook met een werkvergunning mag je geen werkzaamheden uitvoeren die niet op de werkvergunning vermeld zijn.

 11. Rene Martin zegt op

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee ! Ik zou zeker naar wat nu is gebeurd nog iets doen in de omgeving van cq in de bar van je vriendin.

 12. NicoB zegt op

  BTW, we kennen het allemaal, Belasting Toegevoegde Waarde.
  Voor volledige duidelijkheid, `elke, maar dan ook `elke handeling die een Toegevoegde Arbeids Waarde geeft aan de smoothie bar van uw vriendin en de exploitatie daarvan is strikt genomen werken en niet helpen. Net zoals elk helpen onder de vlag van vrijwillijgers werk ook werken is, dat zegt het woord vrijwilligersWERK toch al.
  Dat u het graag helpen noemt komt omdat u al weet dat het werken is, maar geloof me, die vlieger gaat niet op.
  Voor de rest, zie de overige reacties, u speelt met het ” helpen ” echt met vuur.
  Bezint eer ge begint, neem geen risico, anders gaat het u geld kosten of erger.
  NicoB

  • Tom zegt op

   BTW heeft hier niks mee te maken. En dat is ook helemaal iets anders dan ‘toegevoegde arbeidswaarde’.
   Het woord Vrijwilligerswerk impliceert ook dat het onbezoldigd is, dus dat valt niet zomaar onder de noemer ‘werk’, wat – behalve slavenarbeid of dwangarbeid – toch altijd bezoldigd is (eventueel in natura).

   Wat ik kan toevoegen is dat een immigratiebeambte mij ooit op het hart heeft gedrukt om nooit te helpen in de shop van mijn schoonmoeder (zelfde ‘erf’) -wat ik soms wel deed voordien, maar dat je huis schilderen geen probleem is.

 13. janbeute zegt op

  Werken mag niet op retirement in Thailand , dat is een feit . Maar ben je voor je zelf bezig , dan hoef je niet zo bang te laten maken .
  Ik doe veel thuis van repareren van motoren tot aan Elektra en loodgieters werk aan toe .
  Maar sleutel alleen aan mijn in eigendom zijnde voertuigen en motoren en reparatie werk aan mijn eigen huis , en rond de tuin .
  Je hoeft niet de ganze dag op retirement visum , achter de Thaise geraniums te gaan zitten .
  En in al die vele jaren dat ik hier woon heb ik nog nooit een immigratie officer gezien bij mij thuis .

  Jan Beute .

 14. marc965 zegt op

  Laat ze zichzelf maar lekker in de voet schieten in Thailand met hun domme regels, er zijn steeds meer buitenlanders en gepensioneerden die met hun Thaise vriendin of vriend naar de buurlanden verkassen om een zaak te openen.. waar het dus wel kan om iets om handen te hebben en u niet een hele dag kapot te vervelen.
  Ps . alsof Thai nog graag werken !? er is niet voor niets zoveel criminaliteit en drug gebruik bij jong en oud in het lachende paradijs.
  Mvg….

  • Rob Er zegt op

   Slechte zondag en dan maar thailand bashen.

   In nederland mag een niet eu ingezetene ook niet werken zonder werkvergunning. En als je dan zo nodig een zaak wil openen in thailand dan neem je 5 thai in dienst en vraag je een werkvergunning aan die je dan ook wel krijgt.

  • Fransamsterdam zegt op

   Geef me twee voorbeelden van mensen die een paar jaar in Thailand hebben gewoond en nu met hun Thaise partner in Laos, Cambodja, Maleisië of Myanmar of desnoods Vietnam een aardig lopende zaak hebben.

 15. NicoB zegt op

  Marcel, prima je vriendin te helpen, maar uit je vraagstelling blijkt al dat je begrijpt dat het werken is, je zegt dat je haar helpt met … haar werk.
  Overigens, mensen van immigration gaan echt niet zonder enige achtergrond elke smoothe bar in om een daar zittende buitenlander naar z’n paspoort te vragen en een visum controle te doen, er was dus zeer waarschijnlijk een achterliggend argument, zou maar voorzichtig zijn.
  NicoB

 16. Gerrit zegt op

  Tja,

  Ook ik bracht s’morgens, de dochter van de broer van mijn vrouw, naar haar werk achtop de scooter,(ongeveer 6 km.) Dit vinden natuurlijk die motorzij boy’s helemaal niet leuk en dus werd ik op een dag aangesproken door twee agenten. Omdat ze geen Engels spraken, voerde de dochter (22 jaar) het woord, maar ik vertrouwde het niet en stelde voor om naar haar moeder te gaan. Maar inplaats van naar haar moeder, nam ik ze mee naar Oma, omdat die nu eenmaal de baas is in Thailand. Deze agenten vertelde in het Thai’s hun verhaal aan Oma, Maar Oma haalde keihard uit, (in woorden) naar die agenten en die liepen achteruit met een en knikken naar Oma, draaide zich om en gingen er snel met hun pick-up vandoor. Daarna nooit meer iets vernomen en breng ik iedere ochtend dat meisje naar kantoor.

  Maar echt werken voor andere, ik denk dat je dat echt moet vergeten.

  Dus haar dagelijks naar haar “kraam” brengen, vervolgens als eerste klant iets drinken, moet naar mijn idee kunnen, maar ja, andere Thai’s, kunnen enorm jaloers zijn. (en een kat in het nauw maakt rare sprongen)

  Groetjes Gerrit.

 17. rentenier zegt op

  27 jaar geleden had ik een enternainment business in Patong op Phuket. Overdag was de zaak op slot maar was ik binnen bezig in mijn eentje. ‘n uur voordat de deuren werden geopend hield ik een briefing met het personeel maar zodra de deuren geopend waren kwam men me dagelijks waarschuwen dat er 2 in het burger de opdracht hadden om me in de gaten te houden dus moest ik op m’n tellen passen. 17 jaar geleden had ik een Trading Kantoor bij Bangkok en kreeg ik van 8 geuniformeerden bezoek op vrijdag middag en heb 12 dagen achter de tralies doorgebracht omdat ‘n Thai me met een leugen verhaal had aangegeven (uit jaloezie). Ik had 3 man personeel op kantoor en bracht vele uren per dag aan de computer door. Ik was een soort supervisor, nog geen 50, kon aantonen dat mijn inkomsten uit het buitenland kwamen, dat ik m’n personeel betaalde… ik werd vrijgesproken door de rechter. Ik had in 2011 een Guesthouse / Homestay / Restaurant in Hua-Hin en was naar een geschikte partner op zoek toen de zaak heel goed ging draaien en ik hoorde dat er mensen in de omgeving jaloers waren. Ik kreeg bezoek van politie in burger kleding die me kwamen waarschuwen dat ze reden hadden me te arresteren en ik moest binnen 2 maanden 1 miljoen baht betalen. Ze lieten telefonisch bijna dagelijks weten dat ze van mijn doen en laten op de hoogte waren. Ik heb de zaak gesloten en verlaten. Er was geen zaak en als ik niet meer werkte, konden ze me daarvoor niet arresteren. maar ik had ook niks om hun mee aan te pakken. Ik denk dat afpersing door de politie nog het gevaarlijkst is.
  Alle 3 de zaken hadden met jaloezie te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website