Lezersvraag: Waar in Thailand kan ik dicht bij een heldere zee wonen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
8 maart 2017

Beste lezers,

Ik woon in Bang Saray, dat is ongeveer 25 km van Pattaya. Alles is goed hier en prijswaardig , alleen de zee zelf bevalt mij niet. Altijd troebel water, geen zicht en weinig vis. Dat kan ik begrijpen aangezien de verontreiniging, waarschijnlijk komt er veel afval van Pattaya naar het strand van Bang Saray.

Het strand zelf is zeer mooi. Ik ben een duiker in hart en ziel, heb een aantal jaren freelance gewerkt als divemaster en daarom zoek ik een andere plaats om te gaan wonen dicht bij de zee en met helder water met vissen erin.

Ik weet dat dit in Phuket mogelijk is maar daar hangt een duurder prijskaartje aan voor alles. Misschien heeft iemand een goede tip voor mij ?

Dank bij voorbaat,

Marcel

16 reacties op “Lezersvraag: Waar in Thailand kan ik dicht bij een heldere zee wonen?”

 1. Huub zegt op

  Meest heldere water ben ik tegengekomen rond de Andaman eilanden van Lanta naar Lipe en aan de westkant van Koh Chang. Koh Tao en Phi Phi veel vis maar ook erg druk. Samui en Phangan slechts op enkele stukken. Samet stuk minder en Pattaya ben ik niet eens de zee ingegaan. Hua Hin in vergelijking ook verre van ´tropisch blauw´. Zullen ongetwijfeld nog veel meer zijn maar deze genoemde plekken zijn ook nog goed/redelijk als farang bewoonbaar buiten het duiken om.

 2. Rob Tha Mai zegt op

  ga eens kijken bij Tha Mai, provincie Chanthaburi. Echter niet veel Farangs

 3. Peter zegt op

  Wil je echt gegarandeerd helder water dan moet je naar de Maldiven Egypte of de Caraïben. Misschien dat je in Thailand soms wel eens aan je trekken kunt komen maar draait de wind dan zwem je weer in de prut. En Phuket vindt je een optie? Nou, wat let je het is zo duur als dat je het zelf maakt.

 4. Martin zegt op

  Helder water vindt je op Koh Larn dit eiland ligt slechts 7.5 km uit de kust van Pattaya.

  • T zegt op

   Klopt maar geen vis laat staan koralen, die zijn allemaal in het verleden met dynamiet vissen om zeep geholpen 🙁

 5. l.lagemaat zegt op

  Van Bang Saray richting Rayong (50 km.) rijden, dan wordt het water helderder/schoner.

 6. Franske zegt op

  Als je een beetje duiker bent, moet je echt niet in de golf van Thailand zijn. Je kan hier wel enkele mooie duiken maken, zoals bijvoorbeeld op Koh Chang, als je een beetje geluk hebt. Maar als je echt helder water wil, moet je aan de Andaman kust zijn. Phuket kan dan misschien duurder zijn, maar er zijn nog verschillende mooie plaatsen langs de Andaman kuststrook. Pakweg Khao Lak, en naar ik vermoed zowat de hele kustlijn langs Phang Nga en Ranong. Het nadeel is dat die kant wel meer seizoensgebonden is…

 7. Peter zegt op

  Beste Martin,

  Helder water bij Koh Larn? Ben je er wel eens geweest? Het is natuurlijk wat je gewent bent maar toch……

 8. Nico zegt op

  De waterstroom loopt van Maleisië langs de kust van Thailand naar Bangkok om vervolgens langs Bangsean, naar Cambodia te gaan. Bij iedere rivier komt er vervuiling in de zee, met name natuurlijk vanuit Bangkok.

  Dus is het verstandig ergens in een schraal bewoond gebied te gaan wonen voor een heldere zee.
  Bijvoorbeeld Chumphon, dit heeft een vliegveld met een dagelijkse (Nokair) verbinding met Bangkok en een heldere zee, diverse grondstukken staan te koop direct aan het strand, maar let op; er wonen heel weinig mensen. Chumphon heeft ook nadelen, door de heldere zee en een bepaalde stroming komen er regelmatig ook veel kwallen voor.

  Lung Addie woont daar in de buurt, hij kan je wel verder helpen.

  Groetjes Nico

  • Jacques zegt op

   Ik heb destijds van de broer van mijn Thaise vrouw te horen gekregen dat er bij het Chumpon strand af en toe overstromingen zijn en dat men het afraadt om een woning direct gelegen aan het strand te gaan betrekken. Hij heeft een woning daar in het achterland en voor wat het waard is op kleine tsunamie toestanden zit je niet te wachten toch. Maar nogmaals van horen zeggen en indien van toepassing toch een onderzoekje waard.

   • lung addie zegt op

    Beste Jacques,
    de broer van Uw vrouw zou moeten weten dat er in Chumphon geen strand is. De stad Chumphon ligt namelijk niet direct aan zee. Hij zal waarschijnlijk de provincie Chumphon bedoelen en deze provincie is heel smal maar heel lang, meer dan 200km !
    Direct aan het strand zijn er praktisch nooit problemen met overstromingen daar de lokale bevolking slim genoeg is om hun woning te bouwen met een doorstroomruimte onder de woning. Zo, indien de golfslag, bij zeer hoge zeewaterstanden, verder gaat dan normaal, stroomt het water gewoon onder de woning door en terug naar zee. Er is meer kans op natte voeten in het binnenland dan direct aan het strand, vooral als je in lager gelegen gebied aan de voet van een heuvel woont en niet voldoende opgehoogd hebt.
    Wegens de ondiepte van de Golf van Thailand is een tsunamie ook niet zo voor de hand liggend en, bij mensenheugenis, nog nooit gebeurd langs de deze zijde van Thailand.
    Wel hebben ze hier al een paar zware stormen te verwerken gehad in het verleden.

  • lung addie zegt op

   idd Nico,
   wat je schrijft klopt volledig. Wegens geen industriele vervuiling en ook het niet aanwezig zijn van grote concentraties bewoning is het zeewater hier van heel goede kwaliteit.
   Voor de duikers is er echter een probleem. Het is hier zeer ondiep wat maakt dat je heel snel en reeds ver in zee “bracking waves” hebt. Dat maakt dat het water snel gemixed wordt met zand en dus troebel lijkt.
   De streek is zeer gegeerd, wegens zijn geografische ligging, bij de “kitesurfers”. Vooral Thung Wualean Beach heeft gunstige ligging betreffende wind en windrichting voor deze surfers.
   Er zijn heel veel eilanden voor de kust van Chumphon waar wel aan duiken gedaan wordt. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden en aanbiedingen om te duiken ( White Beach – Cabana – Green Diving … )

   Wat kwallen betreft: dit is enkel gedurende bepaalde periodes dat deze hier in grote getale aanwezig zijn, deze periodes zijn wel kort.

   Wat stukken grond betreft: de prijzen zijn hier wel deftig de hoogte in gegaan, zeker direct aan het strand, doch voor een duiker is het geen noodzaak om zelf aan het strand te wonen, je moet toch met een boot de zee op om te kunnen duiken.
   Persoonlijk zou ik de voorkeur geven, zoals hoger vermeld, aan de Andaman Zee ofwel nog meer naar het diepere Zuiden toe indien men de Golf wil.

 9. Pada zegt op

  Beste Marcel,

  Kom is kijken in Prachuap khiri khan. Weinig toeristen. Lege mooie witte stranden.
  Helder zeewater. En niet onbelangrijk goedkoop.

  Als je je email adres stuurt naar [email protected] dan sturen we wat foto’s.

  Groet,
  Pada

 10. nico van Kraburi zegt op

  Tung Wua Laen Beach (หาดทุ่งวัวแล่น) strand ongeveer 12 kilometer ten noorden van Chumphon, rustig wonen, helder water geschikt om te duiken. Kom hier een keer per week om te zwemmen, woon zelf 65 kilometer ten westen van Chumphon in de bergen.

  • lung addie zegt op

   als je komt zwemmen mag je gerust eens een seintje geven. Ik woon een 18km van Thung Wualaen Beach en ben iedere zondagnamiddag te vinden in Saphli, het is dan markt in Saphli en we zitten op de hoek van de weg naar de oude pier bij Oo …. socialen op zondag ! Ik kom ook regelmatig in White Beach.

 11. bob zegt op

  probeer de achterkant van koh larn eens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website