Lezersvraag: Hebben Thai ook last van de hitte?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
23 mei 2018

Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin klaagt steen en been over de hitte in Thailand (zeker in deze periode). Voor haar is het zelfs een reden om een verhuizing naar Nederland te overwegen. Zelf kijk ik daar van op omdat ik altijd dacht dat Thai beter tegen de hitte kunnen dan wij, bleekneuzen.

Ik vraag mij daarom af of het iets persoonlijk is bij mijn vriendin (ze is gezond en heeft geen overgewicht) of dat er meer Thai zijn die last hebben van de hitte?

Wie kan mij dat vertellen?

Groet,

Boris

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Hebben Thai ook last van de hitte?”

 1. ruud zegt op

  IK heb nog nooit iets anders gehoord van een Thai, dan dat het te heet – of te koud is.
  Wat dat betreft zijn het net Nederlanders die klagen over het weer.

  In zijn algemeenheid zou je mogen verwachten dat Thai beter tegen de warmte kunnen, dan Noord-Europeanen.
  Natuurlijke selectie heet dat.
  De Thai die slecht tegen de warmte konden zijn honderden, en waarschijnlijk duizenden jaren geleden al door de natuur afgeserveerd als zijnde ongeschikt voor het klimaat ter plaatse.

  • Hans Pronk zegt op

   Helaas helaas Ruud, natuurlijke selectie is niet bedoeld om ons leven op deze planeet zo aangenaam mogelijk te maken. Het is alleen maar gericht op reproductie en als afgeleide daarvan overleven (zolang dat zinvol is voor de reproductie). En waarschijnlijk is het zinvoller om de lichaamsthermostaat (door natuurlijke selectie) van een Thai wat hoger af te stellen dan die van een farang om zodoende kostbaar lichaamsvocht te besparen en het nadeel van een wat hogere lichaamstemperatuur maar op de koop toe te nemen. Dus een farang gaat al zweten als zijn lichaamstemperatuur circa 37 graden is en een Thai mogelijk pas bij een paar tiende hoger. Dat er ook rassen zijn die wel makkelijk gaan zweten en toch eeuwenlang onder tropische omstandigheden hebben geleefd zou kunnen komen doordat het jagersvolken zijn. Voor jagers zou het een evolutionair voordeel kunnen zijn om hun lichaamstemperatuur laag te houden. Het Thaise volk is echter al vele eeuwenlang een volk van landbouwers.
   Maar het is natuurlijk niet alleen een kwestie van genetica, dat blijkt wel uit andere reacties.

 2. bert zegt op

  Ook mijn vrouw en dochter hebben sneller last van de hitte dan ik zelf.
  Boven de 28 klaagt ze dat het warm is en boven de 32 moet toch echt de airco aan.
  Zelf heb ik bij 35 nog genoeg aan een ventilator.
  Ook de buren en kennissen hoor ik regelmatig klagen dat het te warm is.
  Wat mij wel opvalt is dat de Thai (tenminste degene die ik ken) minder snel zweten

 3. Stefaan zegt op

  Thai klagen wel maar kunnen toch beter tegen de warmte. Ze schuwen de zon wel als de pest.

  Een belangrijke factor is de vochtigheid. Hoge vochtigheid maakt het zwaar voor mij. In de Filippijnen is het onaangenaam voor mij door de hoge vochtigheid : hevig transpireren en bij momenten een beklemmend gevoel. Voor mij liever een lage vochtigheid zoals in Las Vegas.

 4. Jeroen zegt op

  Nee hoor, mijn vrouw is precies hetzelfde! Waar ik heerlijk van de warmte geniet, in Nederland of Thailand, wordt zij humeurig als ze te lang in de hitte verblijft! 😉

 5. Paul zegt op

  Ik ben gelukkig niet de enige die dit opvalt. Overigens kan ik me wel voorstellen dat men graag uit de directe zon blijft, bijvoorbeeld met een paraplu, want die is echt sterk, met het bekende gevaar. Maar het eerste wat ik momenteel van een Thai hoor is het woord “hon”. Maar wel een jas aan met lange mouwen, want anders word je “black”. Ik heb wel eens verteld hoeveel de Europeanen uitgeven om een klein beetje in de buurt van hun kleurtje te komen. Dat vinden ze we heel bijzonder. Toen ik ze een foto van een zonnebank liet zien vielen hun monden open, zeker toen ze de prijs daarvan zagen.

  Maar daarentegen vinden ze het in de “koude” periode met 22 graden al bar koud. Dan zie ik bij mij bij de “bouwmarkt” mensen in gewatteerde jacks zitten met gebreide mutsen en zelfs handschoenen. Als ik dan in korte broek en t-shirt binnenkomen, dan schieten ze altijd acuut in de lach. “No cold?” is dan de vraag. Ik antwoord dan met “Nederland, minus 10, that is cold haha” Weer een leuk lachmomentje met leuke mensen.

  Overigens vind ik het zelf zo nu en dan ook wel erg warm.

  Onlangs was ik ik Bangkok en toen was het met zon na een regenbui wel zweten hoor.

 6. Johnny BG zegt op

  Het zijn net mensen die Thai en trouwens hebben honden ook last van de warmte.

  Het blijft voor mij altijd de vraag wat iemand bezielt om overdag in de volle zon een ‘lekker stukje’ te gaan wandelen, fietsen of hard te lopen….laat staan bruin bakken aan het strand.

  Zou daarom het leven buiten de stad zo lekker relaxed overkomen omdat die Thai niet helemaal gek zijn?

 7. Henk zegt op

  De meeste Thai kunnen slecht tegen de extreme hitte.
  Je ziet ze vaak lopen met een paraplu en of een waaier van papier [ een plastic mapje]
  Veelal zie je ze ook gaan maar shopping malls waar de airco buldert.
  Op markten zie je de verkopers vaak zitten met een fan.
  Conclusie is dat de Thai ook vaak zegt dat het erg warm is.
  Ik persoonlijk vindt het heerlijk en kan er goed tegen.

 8. Kees 2 zegt op

  Dat veel Thai (en buitenlanders) slecht tegen de warmte kunnen, heeft erg veel te maken met of iemand wel of niet regelmatig sport (en ook: wel of niet vele kilo’s te zwaar is). De gewone Thai sport amper of helemaal niet. Ik sport dagelijks en heb geen enkele moeite met de warmte, omdat mijn lichaam – dankzij het sporten en de slechts enkele kilo’s vet – de warmte goed kan afvoeren.

 9. Rob V. zegt op

  De Thai zijn inderdaad net mensen. We klagen allemaal dat het warm, koud, nat of droog is. Uiteraard speelt gewenning een rol en persoonlijke factoren. Maar tussen een willekeurige Thai of Nederlander (van vergelijkbare bouw etc.) zou ik geen noemenswaardige verschillen verwachten.

  Ik weet nog goed dat mijn liefje en ik op vakantie gingen naar Thailand en het eerste wat ze zei toen ze voet op geboortegrond zette was “Oei, wat is warm. Ik wil terug naar huis, daar is het beter”. Uiteraard maakte ik haar meteen uit voor landverrader. 555

 10. John Chiang rai zegt op

  Ook ik hoor mijn vrouw en haar familie altijd klagen als het extreem warm is,en denk zelf dat dit eigenlijk normaal is.
  Zeker zal een mens met overgewicht meer last hebben van de warmte als een slanke persoon,maar optimaal vindt het volgens mij niemand.
  Wie kan er zich bij 38°C en soms nog meer, bij een vaak hoge luchtvochtigheid nog normaal bewegen?
  Is dit ook niet de reden waarom op het land veel mensen vroeg slapen gaan,zodat ze vaak s’morgens bij de eerste lichtstralen het meeste werk verrichten kunnen.
  Ook de vele nachtmarkten is een gevolg dat de meesten liever in de koelere uren hun inkopen verrichten.

 11. Tom L zegt op

  Als het boven de 30 graden is , klaagt mijn vrouw (Thaise) ook over de warmte in Thailand,
  dus jouw vrouw is niet de enigste .

  Het kan mijzelf niet warm genoeg zijn , hahahahaha

 12. Jacques zegt op

  De mens in zijn verscheidenheid. Je kunt niet stellen dat de Thai beter tegen de warmte bestand is dan de westerling, om maar eens wat te noemen. Het negroïde ras daarentegen heeft wel een huid die beter bestand is tegen de hitte. Ze verbranden minder snel. In Nederland ken ik diverse Thaise vrouwen die niet meer terug willen anders dan op vakantie vanwege de hitte naar Thailand. Thaise kennissen die bij ons verblijven willen ook altijd de airco aan, want daar zijn ze snel aan gewend en dat vinden ze veel fijner dan de fans. Die hebben ze thuis al dus luxe went. Bij mij valt het keerpunt als de fans alleen nog maar warme lucht verplaatsen, want dat geeft dan geen afkoeling meer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website