Beste lezers,

Graag zou ik advies willen hebben over het volgende. In verband met de beëindiging van onze relatie zou ik huis en grond volledig op naam van mijn ex-vriendin over willen zetten. Het huis staat momenteel op beider naam, de grond heb ik voor 30 jaar geleased.

Hoe kan ik dit het beste regelen? Via een plaatselijke advocaat of samen naar de land-office om het rechtstreeks te regelen?

Op dit moment verblijf ik in Nederland.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Met vriendelijke groeten,

Eric

7 reacties op “Lezersvraag: Grond overzetten op naam vriendin ivm beëindiging relatie”

 1. ton zegt op

  Gaat je niet lukken gaat ze niet mee akkoord
  Lease blijft doorgaan en grond is van haar

 2. erik zegt op

  Je zegt niet wat op het chanote staat. Moet dus afgaan op ‘mijn’ chanote.

  In mijn geval staat mijn gebruiksrecht op het chanote ingeschreven en dat kan er op een paar manieren vanaf waarvan ik ‘dood’ en ‘afstand doen van’ het vaakst voorkomend acht. Zover ik weet moet je voor het laatste in persoon verschijnen met de eigenaar van de grond.

 3. Hans zegt op

  Grond is al van haar.
  Ik hoorde dat de regering (Thailand) tegenwoordig controleert hoe mensen ineens aan vermogen c.q. bezit komen.
  Als je het huis op haar naam zet zal zij daar later nog een belastingheffing over kunnen krijgen.

  • erik zegt op

   Natuurlijk kun je van dat gebruiks- of huurrecht af. Maar dan: belasting? Belasting waarover? Thailand kent geen schenkbelasting.

   Men zou kunnen zeggen dat de overdracht van het gebruiksrecht een waardedrukkende factor was en de waarde van het bezit nu ‘vol’ wordt. Is dat een reden overdrachtsbelasting te heffen? Ik heb mijn twijfels maar adviseer je een jurist te raadplegen voordat je iets onderneemt.

 4. ruud zegt op

  Het zal er van afhangen, hoe u uit elkaar gaat en of u de lease al voor 30 jaar hebt betaald.
  Als die al voor 30 jaar is betaald, zal het geen probleem zijn die overeenkomst op te zeggen.
  Ook voor uw ex zitten er uiteindelijk voordelen aan, als zij niet wil, dat u ongevraagd met een paar vrienden in uw helf van het huis komt logeren.

  De belangrijkste eerste vraag lijkt me dus: hoe gaat u uit elkaar?

 5. Jasper zegt op

  Beste Erik,

  Je geeft niet aan of je de grond van haar, of van een derde partij hebt geleased. Een lease is in ieder geval niet overdraagbaar, dus bij jouw dood vervalt de grond weer aan de eigenaar. Je kunt uiteraard wel jouw helft van het huis aan haar schenken, of verkopen voor een symbolisch bedrag.
  Probleem blijft natuurlijk wat er met het huis gebeurt als de lease beeindigd is, al heeft zij dan het recht deze steen voor steen mee te nemen naar elders.

 6. Rembrand zegt op

  Beste Eric,
  Het grondstuk, waar het gebouw is gevestigd, staat op naam van je vriendin. Op dat ongelukkige formaat gronddocument (chanote) staat genoteerd dat er een lease op de grond is gevestigd en dat zij de leasegever is en jij de leasenemer bent.
  Met mijn vriendin had iik eenzelfde situatie met een onbebouwd stuk land in Pranburi en toen we het wilden verkopen zijn we toen samen naar het kadaster (land-office) gegaan en gezegd dat we de lease willen laten vervallen. Dat was ter plaatse op het kadaster zonder enig probleem mogelijk en als de grond niet wisselt van eigenaar zijn er geen belastingen verschuldigd.
  In Nederland en ik denk ook in Thailand is de eigenaar van de grond door natrekking ook eigenaar van het gebouw, tenzij dat in een lease-overeenkomst anders besloten is. Mijn inziens is het dus voldoende om samen naar het landoffice te gaan en de lease van het chanotte te laten afhalen.
  Rembrand


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website