Beste lezers,

Mijn vrouw haar vader is opnieuw getrouwd. Hij heeft wat land op zijn naam staan waarop hij heeft toegezegd, welk land voor welk kind is. Er staat echter niks op papier.

Ik denk dat na zijn dood alles naar zijn nieuwe vrouw gaat. Mijn vrouw zegt van niet. De nieuwe vrouw is een nare vrouw die niks van haar man’s kinderen wil weten, hij mag zelfs niet op bezoek komen.

Ik heb zelf een huis laten bouwen op haar land, wat dus achteraf nog op haar vaders naam staat. Ik ben dus bang wanneer de man mocht komen te overlijden wij dan uit ons huis gezet kunnen worden. Het huis staat op mijn vrouw en mijn naam.

Graag raad bedankt,

Compuding


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Hoe zit het met de grond waar mijn huis op staat als schoonvader komt te overlijden”

 1. dirk zegt op

  De laatste is blijkbaar nog niet gevangen. Begin al maar te sparen voor een nieuw stukje grond. Als er niks op papier staat heb je ook Niks. Als je kan bewijzen dat het huis van jou is mag je het meenemen. Maar volgens mijn bescheiden mening had je dan beter een caravan gekocht. Die is immers iets makkelijker te verplaatsen… Dat worden ooit nog enkele slapeloze nachten als je het mij vraagt.

  • Jan zegt op

   Zou ook maar eens een ernstig in gesprek gaan met je vrouw. Ze weten donders goed hoe dat allemaal in elkaar steekt hoor. Misschien dat na jullie gesprek je vrouw alsnog e.a. op papier kan krijgen .

   Sterkte, Jan.

 2. gonnie zegt op

  Beste,
  Als schoonvader het goed voor heeft met uw vrouw,kan schoonpapa de grond voor een klein bedrag aan haar verkopen.

 3. Dick zegt op

  juist, en als je land geen chanote heeft ben je als falang ook nog in overtreding doordat je gebouwd heeft op overheidsgrond. Dan kun je beter even wegblijven daar. Neem advies voordat je stappen neemt. Maar je kunt hen wel aanklagen voor oplichting maar dat wordt een lange weg.

  • BA zegt op

   Niet persee. Er zijn namelijk verschillende vormen buiten de chanote om, sommigen geven je ook recht om te bouwen als de lokale gemeente het toestaat.

   Sommige vormen kunnen niet van eigenaar wisselen, alleen vererfen. Andere zijn verhandelbaar, bij de meest simpele is het zelfs zo dat er geen registratie is, degene die het papiertje heeft is gebruiker. Sommige vormen kunnen als basis dienen voor bijvoorbeeld een lease of een usefruct andere weer niet. Sommigen hebben ook een tijdslimiet.

   Word je als farang allemaal niet wijzer van. Bij grondprijzen weegt het heel zwaar of het land onder een chanote is of als er een andere vorm van eigendom is.

   Nog meer voer om een advocaat voor te leggen, of in elk geval om de vrouw van compuding even navraag te laten doen op het landoffice. Als het om een andere vorm als land met chanot gaat dan is er ook een kans dat de nieuwe vrouw van de vader er sowieso niet aan kan komen. Is nogal hypothetisch, mijn eerdere reactie gaat ook uit van land op chanot. De meeste Thai bouwen alleen huizen op land onder chanot, de andere vormen worden vaker gebruikt voor een farm etc buiten het dorp.

 4. BA zegt op

  Ga even bij een advocaat langs ipv hier vragen zou ik zeggen. Die weten het namelijk het beste.

  Maar volgens mij heeft de nieuwe vrouw niet automatisch recht op het land bij overleiden. Als hij het gekocht heeft nadat ze getrouwd zijn dan heeft ze recht op 50% plus een gelijk deel, dus de overige 50% verdeeld over kinderen plus vrouw.

  Als hij het voor het huwelijk bezat dan word het gelijk verdeeld over kinderen plus vrouw. Dus had hij 3 kinderen dan word het opgesplitst in 4 delen.

  Dit alles geld als er geen testament is. Wil je zeker van je zaak zijn dan kan je alles vast laten leggen in een testament, daarin kan hij alles aan zijn kinderen schenken maar hij zou ook vast kunnen leggen wat er naar wie gaat, ook als hij zijn vrouw mee zou laten delen.

 5. Johan zegt op

  Oh Oh Compuding…..
  Dat kan wel eens moeilijkheden op gaan leveren …..zeker als zij hem een handje gaat helpen…..Het lijkt mij maar 1 mogelijkheid je geinvesteerde knaken te redden….probeer hem met een zak{je} knaken te paaien het terstond op naam te zetten van zijn kinderen….dit gebeurd veel in Thailand…dus voor het overlijden van de ouders…Het kan best lukken….thaien zijn heel gevoelig voor casch…knaken…

  gelukdermee

  Johan

 6. BA zegt op

  Overigens toevoeging: vast laten leggen is sowieso van belang. Als zijn nieuwe vrouw er achter komt en hem zo ver krijgt dat hij in een testament alles aan haar nalaat dan ben je het dus WEL kwijt. Dat risico willen jij en zeker ook je vrouw niet nemen lijkt mij.

  • compuding zegt op

   Ja ik heb bij mijn vrouw erop aangedrongen dat zij met haar vader moet praten maar zij zegt dat het zo’n vaart niet zal lopen en dat zij het land krijgt wanneer hij dood gaat. Bovendien word zijn nieuwe vrouw boos als hij met zijn dochter praat.
   Ik begrijp het niet want de hele familie heeft geld zat.

   Ik bereid me voor op het ergste.

   Bedankt voor de raad

   compuding

 7. Damiaan zegt op

  zie: http://www.samuiforsale.com/law-texts/thailand-civil-code-part-3.html#1619
  vooral de artikels (sections) 1629 en 1635.

  Als de vader geen testament heeft gemaakt, zijn de nakomelingen (kinderen) de eerste erfgenamen (artikel 1629).
  De overlevende echtgenote heeft dan wel recht op een gelijk deel als de nakomelingen (artikel 1635).
  Bij overlijden van de vader is dan uiteraard nog niet uitgemaakt hoe alles praktisch zal verdeeld worden en welk deel de overlevende echtgenote krijgt en welk deel uw vrouw.

  Als de vader wel een testament gemaakt heeft, zal je naar de inhoud van het testament moeten kijken.

  Let op: ik interpreteer maar wat ik lees en heb geen praktijkervaring. Dus mijn antwoord biedt u geen enkele garantie. Mogelijk zijn er wel lezers die ervaring hebben.
  Met vriendelijke groeten,
  Damiaan

 8. boodhaa zegt op

  De thaise erfwet kent verschillende groepen erfgenamen in volgorde van erfrecht;
  1 de kinderen
  2 de ouders
  3 broers, zusters en echtgenoot.
  Verder gaan is niet nodig in dit geval .
  Conclusie; zijn nieuwe vrouw komt dus achter hem.
  Je moet een goede advocaat in de hand nemen want er wordt veel gesjoemeld met omkoping.
  EN ik spreek uit ervaring.

 9. Leo Th. zegt op

  Je spreekt over kinderen dus je vrouw heeft minimaal één broer of zus die in het zelfde schuitje zitten. Heeft je vrouw daar contact mee en wat is zijn/haar/hun houding in deze kwestie?

 10. Soi zegt op

  Het is allemaal niet zo moeilijk en simpeler dan het lijkt. Echter meestal wordt er in dit soort gevallen te weinig informatie verstrekt om een goed oordeel te vormen en volgt gespeculeer. Maar goed, waar gaat het over? Schoonvader van Compuding heeft wat grond. En hij heeft die grond reeds aan zijn kinderen toegezegd. Maar nu is er een nieuwe kwaaie schoonmoeder die misschien alle grond inpikt als schoonvader de geest geeft tzt. En op een te erven stuk grond is potdorie al een huis gebouwd door Compuding. Schoonmoeder kan dus ervoor zorgen dat Leiden in last is! En dat in Thailand.
  Welnu, dat is niet zo. Schoonmoeder doet mee in de verving als ze wettig gehuwd is met schoonvader. Een zgn Bhoedhahuwelijk is geen huwelijk vlgs de wet, en telt dus niet mee!!!

  Compuding meldt dat schoonvader de grond op zijn naam heeft. Dus moeten we gemakshalve maar aannemen dat schoonvader een chanoot bezit. Als dat zo is dat bezit schoonvader de grond rechtsgeldig en kunnen de kinderen later erven. Is er geen chanoot valt er niets te erven. Om te beginnen doet Compuding er goed aan zijn vrouw te vragen in deze opheldering te verschaffen. Is schoonvader niet volgens Thai Law eigenaar, dan gaat alle grond aan de neuzen van de kinderen voorbij en vervalt de grond aan de overheid, bv de gemeente. Navragen dus!!

  Maar ik denk dat er geen chanoot is, anders hadden de kinderen dit allang geweten, dus ook de vrouw van Compuding en hij zelf. Plus dat de kinderen een kopie van de chanoot konden laten zien. Het zou derhalve goed kunnen dat schoonvader de grond ooit zelf niet heeft gekocht, maar zelf geërfd via een van de tientallen andersoortige regelgevingen zoals op het platteland gebruikelijk. Maar Compuding zegt niet of de grond inderdaad op het platteland gelegen is, dus ga ik er maar gemakshalve van uit. Schoonvader zou dan grond in bezit kunnen hebben op grond van een zgn Norsorsaam, een bewijs van eigendom van (agrarisch) grond buiten stedelijk- en bebouwingsgebied. Ook in dat geval kunnen kinderen tzt gewoon erven. Indien niet het geval: zie hierboven! Compuding kan ook dit eens navragen bij diens vrouw, en deze bij schoonvader, en niet te veel drammen met advocaten, land office, e.d., want dat zet kwaad bloed. Farang toch? Dus hij moet sowieso geen claim op Thais grond leggen, laat staan hebben!

  Vervolgens: schoonvader is hertrouwd. De vraag is nu of schoonvader voor de wet is getrouwd. Als dit het geval is doet de nieuwe echtgenote mee in de vererving van de grond na haar mans overlijden. Daar doet niets aan af hoe haar karakter is. Ook niet als zou schoonvader haar alle grond toewijzen. De kinderen kunnen dit nietig doen verklaren. Hoe dat moet weten ze wel, dan wel is een zorg voor later! Een voor de wet gehuwde krijgt een kindsdeel.

  Compuding zegt niets over het aantal kinderen, maar stel schoonvader heeft 5 kinderen. Compuding mag rekenen op 1/5 stuk grond na de dood van schoonvader. Echter: is schoonvader gemakshalve aannemend voor de wet getrouwd, dan wordt de verdeling: ieder kind plus echtgenote is 1/6 van de land.

  Resumerend: alleen 1/6 van de grond als er wettelijk een huwelijk gesloten is tussen schoonvader en echoonmoeder. Anders blijft het 1/5. En geen enkel vererving als schoonvader niet rechtsgelding inderdaad eigenaar is. Er mag op de grond geen lease rusten, geen usefruct, en het mag geen overheids- cq gemeentegrond zijn. Plus, het eigenaarschap dient beschreven te zijn of volgens Thai Law regelgeving mbt een Norsorsaam of idem indien het een Chanoot betreft.

 11. eugeen zegt op

  Ik vermoed dat je dat in je thuisland niet doet: een huis zetten op iemand anders naam, op grond die dan nog van iemand anders is en alles zonder iets op papier te zetten. Onbegrijpelijk.
  Ga naar een advocaat die de belangen van farangs verdedigt. Dus niet een Thaise advocaat die in de buurt van schoonvader woont. Laat een leasecontract voor 30 jaar van grond met huis maken. Als schoonvader akkoord gaat, geen probleem. Als schoonvader niet wil ben je gepluimd.

 12. Garlic zegt op

  Opties.
  Uw schoonvader kan komen te overlijden , zo ook alle andere ‘spelers’ , bv. uw vrouw ????
  Zo veel mogelijk voor te begrijpen op ‘officiële ‘stukken.
  Succes , even over doordenken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website