Lezersvraag: Getrouwd met een Thai, hoeveel AOW krijg ik?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
17 juni 2016

Beste lezers,

Ik ben getrouwd met een Thaise en woon sinds 2 jaar in Thailand. Ik ben 56 jaar en heb nog geen AOW en pensioen. Als ik 67 jaar word krijg ik AOW en pensioen. Bij wet zijn wij partners maar fiscaal zijn wij geen partners. Mijn vrouw heeft dus financieel er geen voordeel bij om met mij getrouwd te zijn. Zij valt onder de Thaise wetgeving en ik onder de Nederlandse.

Wat zal mijn AOW worden te zijner tijd? De AOW van een getrouwde of toch de AOW als alleenstaande? Immers fiscaal hebben wij niets met elkaar te maken. De lage AOW zou niet rechtvaardig zijn.

Groet,

Fred


» Laat een reactie achter


19 reacties op “Lezersvraag: Getrouwd met een Thai, hoeveel AOW krijg ik?”

 1. Harold zegt op

  Beste Fred, zoals hier reeds vaker is vermeld, is samenwonen het criterium, waarvan de SVB uitgaat.

  Wat je gaat krijgen en wanneer kun je volgen op svb.nl. Daar staat alles heel begrijpelijk in vermeld!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 2. John mak zegt op

  Als je officieel gehuwd bent en ook samenwoon zal je dit aan de svb kenbaar moeten maken en zal je dus de lage aow uitkering ontvangen. Er kan in thailand gecontroleerd worden door svb , heet in thailand anders. Maar waar maak je je nu al druk om dit speelt over minimaal 11 jaar en tegen die tijd zal je misschien wel op je 70e aow ontvangen. Ook kan de wetgeving wel verandert.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Cornelis zegt op

   John, of je wel of niet gehuwd bent speelt geen enkele rol.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. Cornelis zegt op

  Je zult het wel weten, maar voor de zekerheid: gedurende de jaren dat je in Thailand woont bouw je geen AOW op en dat resulteert sowieso in een aanzienlijk lagere uitkering…….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. roja zegt op

  Voor de jaren dat je niet in Nederland woont kan je je verzekeren zodat je geen imkomensverlies lijdt . Normaal trekken ze 2% per jaar voor de jaren die je niet in Nederland hebt gewoond .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. John Chiang rai zegt op

  Als ik goed reken,heb je op de leeftijd van 54 jaar Nederland verlaten,en je hebt actueel eerst met 67jaar recht op een AOW uitkering. Dat betekent als je voor jou immigratie altijd in Nederland gewoont hebt , dat je vanaf jou 17e jaar tot jou 54e jaar,37 jaar in Nederland gewoont hebt. Dat betekent dat je op 67jarige leeftijd recht hebt op 37maal 2% , zeg 74% van de AOW uitkering. Of het hierbij gaat om een single,of een samenwonende uitkering staat nog in de sterren,omdat je op het ogenblik nog niet weet, hoe dan jou Levens situatie zal zijn. Bij samenwonend maakt de S.V.B.geen verschil of het om een wettelijke huwelijk gaat,of een andere vorm der samenwoning,en dit laatste wordt ook in Thailand gecontroleerd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 6. Jörg zegt op

  Stel dat je in Nederland zou wonen dan zou je ook gewoon een AOW-pensioen voor gehuwden ontvangen in deze situatie (50 procent van het netto minimumloon dus). Daarbij is het helemaal niet relevant of je partner Thais is of niet en of zij er wel of geen financieel voordeel bij heeft om met je getrouwd te zijn. Kortom, ook in Thailand zal je terecht een AOW-pensioen voor gehuwden ontvangen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 7. Kees 2 zegt op

  Beste Fred, Je krijgt de lage AOW.

  Verder meld je hierover: “De lage AOW zou niet rechtvaardig zijn.”
  De Nederlandse wetgever gaat er in de moderne tijd vanuit dat in de huidige tijd een jongere partner zelf de kost kan verdienen, dus de lage AOW is wel degelijk rechtvaardig: waarom zou jij namelijk met een (niet-werkende) jongere partner in Thailand bevoordeeld moeten worden ten opzichte van iemand in Nederland met een (niet-werkende) partner?

  Dat jij ervoor kiest om een Thaise partner te hebben… tja, de Nederlandse regels zijn nu eenmaal niet voor partners in exotische oorden gemaakt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  • teun zegt op

   Beste Kees,

   Wat dacht je van het volgende vrij cruciale verschil:
   * een niet werkende nederlandse partner heft tzt recht op AOW
   * een niet werkende thaise partner heft tzt NERGENS recht op.

   Dus waarom zou thaise partner uberhaupt enige verplichting hebben naar NL-staat om de verlaagde AOW van haar farang aan te vullen. Het principe zou moeten zijn: “voor wat hoort wat”

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Slagerij van Kampen zegt op

  Je zou kunnen scheiden voor tafel en bed zoals dat heet. Ergens op internet werd die constructie vermeld. Zo niet dan ontvangt u inderdaad een uitkering voor gehuwden die honderden euro’ s lager ligt dan die voor alleenstaanden. Je vrouw moet dan, op papier althans, ergens anders wonen dus een apart huishouden runnen. Ik ben er zelf ook mee bezig geweest omdat mijn vrouw, weliswaar in Nederland woont, maar een flink AOW gat heeft.
  Bij mijn AOW leeftijd staat nog 67.
  Bij mijn vrouw staat: AOW leeftijd onbekend. Hoort u pas 5 jaar voordat zij 67 wordt.
  Een scheiding, althans op papier is dus voordeliger, zeker als we naar Thailand gaan.
  In mijn geval schijnt het nadeel te zijn dat mijn vrouw geen aanspraak meer kan maken op het nabestaanden pensioen. Een aanvulling van de gehuwden AOW tot bijstandsniveau kan alleen als u verder geen inkomen hebt: vermogen of pensioen bv. Kan ik ook vergeten. Ze hebben het allemaal zo dichtgetimmerd dat ik altijd de klos ben.

  U kunt het overigens heel gemakkelijk zelf uitzoeken door in te loggen bij het SVB. Heeft u een DIGD dan is dat zeer eenvoudig en ziet u precies hoe en wat. U ziet ook of u hier te lande als gehuwd staat geregistreerd. Zo niet dan ontvangt u alleenstaanden AOW die hoger ligt dan die voor gehuwden. En gaat u dan slapende honden wakker maken? Dus niet bellen, zelf kijken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • John Chiang rai zegt op

   Moderator: Graag een reactie op de lezersvraag.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • jasper van Der Burgh zegt op

   Scheiden van tafel en bed zal niet helpen, ben ik bang. Het criterium is of je samenwoont, niet of je getrouwd bent. Je krijgt in Thailand gewoon huisbezoek – en er wordt vaak ook met de buren gesproken over de feitelijke situatie. Liegen heeft dus weinig zin.
   Mocht je alleenstaanden AOW claimen, terwijl je feitelijk samenwoont – getrouwd of niet- levert een zeer fikse boete op, en terugbetaling van eerder teveel ontvangen AOW.

   Ik raad dit dus ten zeerste af.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 9. Jan zegt op

  Bovenstaande is mij allemaal wel duidelijk. Maar hoe is de situatie als je een AOW uitkering hebt en je niet het hele jaar samenwoont met een Thaise.
  Mijn vriendin is meestal 90 dagen per jaar bij mij in Nederland. Ik heb hier een eigen woning en ik verblijf bij haar meestal 4 maanden in Thailand waar zij een eigen woning heeft. Moet ik nu over de periodes dat wij samen verblijven melding maken bij de SVB?
  En hoe is de situatie als je gaat trouwen en op dezelfde wijze door gaat? Om de vragen te voorkomen waarom je dan zal gaan trouwen is het misschien bekend bij sommigen onder ons dat het “not done” is voor Thaise families dat je ongehuwd samen verblijft.
  Ik vind de informatie hierover op de site van SVB helemaal niet duidelijk. Er wordt o.a. gesproken over een tweewoningen regel. Dus eigenlijk de vraag is hier sprake van een gehuwden of een ongehuwden AOW.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Kees 2 zegt op

   https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/samen_wonen/

   Wat verstaat de SVB onder ‘samen wonen’

   Voor de SVB woont u samen als u:

   samen met iemand van 18 jaar of ouder meer dan de helft van de tijd in een woning verblijft én
   de kosten van het huishouden deelt

   (wel of niet getrouwd zijn maakt niet uit)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • jasper van Der Burgh zegt op

   Gehuwd of ongehuwd is niet relevant. Het criterium is waar je feitelijk woont, en ingeschreven staat. In jouw geval is dat nederland, je brengt er zelfs 8 maanden per jaar door! Dat je een vriendin, of je vrouw te logeren krijgt doet ook niet terzake. Het is eenvoudig aan te tonen dat zij (visum!) na 3 maanden weer naar haar eigen huis in Thailand gaat.
   Dat jij 4 maanden in Thailand gaat overwinteren, heeft verder niemand iets mee te maken, ook de SVB niet. Er is sprake van 2 huishoudens, de SVB heeft ook geen enkele aanleiding, of zelfs het recht om je vrouw in Thailand te controleren – zij krijgt immers geen AOW!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • TheoB zegt op

   Volgens mij zijn jullie voor de SVB alleenstaand, voeren jullie elk een eigen huishouding. Gehuwd of ongehuwd speelt geen rol (meer).
   Er is op dit blog al veel over geschreven. Typ maar eens wat termen in het zoekvenstertje linksboven op deze pagina. En/of “Google” eens op: tweewoningen regel.
   Lees bv. dit eens: https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/huwelijk-thai-aow-alleenstaanden/
   Ik geloof dat enkel een huwelijk voor Buddha in Thailand heel gebruikelijk is. Heeft geen enkele wettelijke betekenis. Hetzelfde als het kerkelijk huwelijk in NL.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 10. haki zegt op

  Ik heb al vaak geschreven over dit onderwerp. Maar wat je uiteindelijk krijgt, als jij de aow-gerechtigde leeftijd hebt bereikt (ga er maar vanuit dat dat langer is dan over 11 jaar), is geheel onzeker. Het zal ook dan zeer waarschijnlijk beperkt zijn doordat je samenwoont en omdat je al vele jaren uit Nederland bent en niet meer financieel bijdraagt tot het aow-systeem, wat ook begrijpelijk is. Dus mij ontgaat je opmerking dat je dat onredelijk zou vinden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 11. Mee Farang zegt op

  Moderator: Graag een reactie op de lezersvraag.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. wim voorham zegt op

  Voor de belastingdienst ben je alleenstaande maar voor de SVB ben je getrouwd of samenwonend en word je gekort op je AOW net als ik, dus krijg je iets beneden de €800.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website