Lezersvraag: Gescheiden van Nederlandse echtgenote, mag ik daar logeren?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
9 september 2014

Beste lezers,

Ik leef gescheiden van mijn Hollandse vrouw in Thailand (we zijn officieel nog wel getrouwd) door dit gescheiden leven hebben wij beiden de alleenwoon uitkering van de AOW.

De laatste tijd verbetert onze verhouding enigszins en ben ik van plan haar weer eens te bezoeken. Zij woont nog in ons beider huis. Normaal als ik een paar weken naar Nederland ga logeer ik in een hotel. Ik vind dat nu een beetje zonde en ik heb ook besproken met mijn vrouw dat ik een van de logeerkamers in ons huis mag/kan gebruiken uiteraard tijdelijk daarna flits ik weer terug naar mijn geliefde Thailand.

Ik heb niets over dit soort zaken op de website van de SVB kunnen vinden. Ik wil binnen de regels blijven zodat wij beiden onze uitkering niet verliezen
Wie heeft hier ervaring mee, mag ik haar ongestraft bezoeken? Mag ik in mijn eigen huis blijven en zo ja hoe lang, zijn hier normen voor?

Iedere info is welkom. Ik begrijp in hotel gaan is beter maar ik wil graag de normen en regels weten

Alvast bedankt voor de info,

Ruud

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Gescheiden van Nederlandse echtgenote, mag ik daar logeren?”

 1. erik zegt op

  http://www.wij-rotterdam.nl/aow-samenwonen/

  Een keertje logeren zal geen probleem zijn maar denk er aan, je wordt mogelijk verlinkt door de buren en dan heb je snel de SVB mensen aan de deur. Dan moet je de feiten op een rijtje hebben.

  Zoek eens verder op internet naar samenwonen, zelfstandige huishouding voeren, en dergelijke. Er wordt al jaren over gepraat dus er is echt wel wat te vinden.

 2. Gringo zegt op

  Als je zo graag de normen en regels wilt weten, Ruud, dan zou ik niet afgaan op eventuele reactie’s van mensen, die dit blog lezen.

  Ik denk zelf, dat het geen probleem hoeft te zijn om een paar weken in je eigen huis te logeren, immers zou het het wel erg toevallig zijn als er in die periode gecontroleerd wordt.

  Maar aan mijn mening kun je geen enkel recht ontlenen, dus ik raad je aan de vraag gewoon aan de SVB voor te leggen.

  • Frans Nico zegt op

   Beste khun Gringo,
   Als je Ruud afraad af te gaan op wat lezers van dit blog schrijven, waarom geef je dan zelf wel advies?

   Ik ervaar dit blog als een rijke aanvulling op mijn eigen inspanningen. Zonder de mening en adviezen van lezers zou dit blog niet bestaan.

   • Gringo zegt op

    Inderdaad zijn de reacties van bloglezers vaak zeer waardevol. Ruud vraag echter in dit geval om de “normen en regels” voor zijn kwestie, want dat heeft hij niet op Internet kunnen vinden.

    Als iemand hem de link naar een websitepagina kan geven waar zijn probleem wordt besproken, is dat prima. Maar aan de reacties tot nu toe zie je al, dat het bij (vrijblijvende) adviezen blijft.

    Om moeilijkheden te voorkomen – zie ook de reactie van eduard – raad ik dus aan contact op te nemen rechtstreeks met de SVB.

 3. willam zegt op

  Beste Ruud, de regels ken ik niet en volgens mij velen kunnen die niet ( uitgezonderd de officiele instanties ). Maar ik kan me niet voorstellen dat de SVB camera’s op je huis gericht hebt staan over het gebeuren in en om het huis. En wat betreft de vrijheid en democratie in Nederland heb je toch het recht
  om je familie te kunnen bezoeken. Gewoon lekker logeren daar en verder niet aan de grote klok hangen.
  ( lees SVB ). succes in het koele kikkerland.

 4. eduard zegt op

  hallo Ruud, kijk hiermee uit want als je problemen krijgt met de svb, dan ben je niet jarig praat uit ervaring je kunt zomaar maanden zonder uitkering komen te zitten gr. eduard

 5. hansvanmourik zegt op

  In mijn opinie als je uitgeschreven ben uit Nederland moet het geen problem zijn.
  Ze kunnen aan je paspoort zien dat je niet langer als 4 maanden in nederland ben.

 6. François zegt op

  Beste Ruud,

  Je vraag kwam me bekend voor en inderdaad kon ik hem terugvinden (https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/nederland-problemen-svb/)

  Voor je gemak zal ik hieronder kopiëren wat ik toen geschreven heb. Overigens is dat slechts mijn uitleg van de regels. Gringo’s opmerking snijdt dus zeker hout.

  In principe heb je als gehuwden automatisch de uitkering voor samenwonenden, maar daarop bestaat een uitzondering, waar jij al gebruik van maakt. Op de SVB-site is die als volgt beschreven:

  Wij maken geen verschil tussen trouwen of geregistreerd partnerschap. In beide gevallen heeft u recht op een AOW-pensioen voor gehuwden. Dit is 50% van het netto minimumloon. Hierop is een uitzondering: bent u getrouwd of geregistreerd partner en leeft u duurzaam gescheiden van uw partner? Dan nemen wij aan dat u alleen woont als:

  u beiden uw eigen leven leidt alsof u niet getrouwd bent én
  u beiden uw eigen huishouden voert én
  deze situatie blijvend is
  U krijgt dan een AOW-pensioen voor ongehuwden. Dit is 70% van het netto minimumloon.

  Ik zou denken dat een verblijf van één maand bij je ex-partner geen reden is om te stellen dat je niet meer aan deze voorwaarden zou voldoen. Aangenomen dat je in een logeerkamer slaapt leid je je leven alsof je niet getrouwd bent, jullie voeren beiden een eigen huishouden, en die situatie is blijvend. (Je verblijf bij je ex-partner is niet-blijvend). Leg voor de zekerheid de afspraken die je met je ex maakt vooraf vast (of als je al een mailwisseling hebt daarover, bewaar die dan). Dan kan je altijd laten zien dat het om een tijdelijk verblijf gaat en dat het niet gaat om ontduiken van de samenleefbepalingen, maar om een vriendendienst die je een hoge hotelrekening bespaart. Als je bij een vriend zou logeren zou dat ook geen AOW-gevolgen hebben. De SVB zou in het in jouw geval iets eerder verdacht vinden omdat het nu om je ex-partner gaat, maar je doet niets dat niet door de beugel kan. Zorg er dus wel voor dat je dit eventueel aan kunt tonen.

 7. HansNL zegt op

  Mag ik ook wat ventileren?
  Ja?
  Dank U.

  Er is een wijziging in de regels onderweg, het zo af en toe samenzijn- en wonen bij een vriendin wordt, nu al, toegestaan.
  Mits beiden een eigen huishouding hebben, een eigen woonruimte huren of bezitten, en zeker niet constant bij elkaar wonen.

  Maar, je bent officieel nog getrouwd.
  Hoe je het voor elkaar heb gekregen om toch elk een alleenstaande AOW te regelen vind ik zeer interessant, daar zou ik wel een paar kennissen me kunnen helpen.
  En in hoeverre je burgerlijke stand wellicht roet in je bordje eten zou kunnen gooien, weet ik echt niet.
  Heb er in elk geval niets over kunnen ontdekken

  • François zegt op

   Het is geen kwestie van “hoe je dat voor elkaar gekregen hebt”. Je kunt gewoon getrouwd zijn en toch een AOW voor alleenstaanden krijgen, zoals ik hierboven al schreef. Voor wie dat niet gelooft: het staat gewoon op de website van de SVB http://www.svb.nl/int/nl/aow/samenwonen_scheiden/uit_elkaar/index.jsp
   Overigens staat het daar inmiddels iets anders omschreven dan tot voor kort. De exacte tekst is nu:

   “U blijft getrouwd, maar gaat apart wonen
   Blijft u wel getrouwd, maar gaan u en uw partner apart wonen? Dan krijgt u het AOW-bedrag voor een alleenstaande (70% van het netto minimumloon) als:

   – u of uw partner niet meer wil samen wonen en
   – u beiden een eigen leven leidt alsof er geen huwelijk meer is en
   – u niet van plan bent om weer bij elkaar te gaan wonen.”

   Kortom: ik denk dat Ruud aan alledrie de voorwaarden voldoet, zelfs als hij in de vakantie bij zijn ex logeert. Tenzij hij natuurlijk stiekem van plan is om toch weer te gaan samenwonen.

 8. Ruud zegt op

  Bedankt allemaal voor jullie adviezen ..wordt van harte gewaardeerd
  Ruud

  • François zegt op

   Ik ben wel benieuwd wat de SVB hier zelf over te zeggen heeft en heb de vraag daarom maar eens daar voorgelegd. Zodra ik antwoord heb zal ik het hier plaatsen.

 9. Pim zegt op

  Nee dat zou ik niet doen want je neemt een heel groot risico ,al na 4 dg logeren wordt het door de svb al gezien als samen wonen en worden beide uitkeringen gekort en bedenk verraders slapen niet.

 10. Piet K zegt op

  “De laatste tijd verbetert onze verhouding enigszins en ben ik van plan haar weer eens te bezoeken. Zij woont nog in ons beider huis. Normaal als ik een paar weken naar Nederland ga logeer ik in een hotel.” Hieruit zou je ook kunnen concluderen dat uw situatie gewijzigd is (gezamenlijk wonen in uw beider huis) en daarmee je aanspraak op een alleenstaande AOW. Ergo reden voor de SVB om bij u aan te kloppen.

 11. Lex k. zegt op

  http://www.svb.nl/int/nl/aow/samenwonen_scheiden/trouwen_en_samenwonen/index.jsp

  Lees deze link eens daar staat alle relevante actuele informatie in, direct van de bron (SVB)

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

 12. François zegt op

  Omdat de link naar de SVB-pagina in mijn eerdere antwoord en dat van Lex hierboven wel de regels weergeeft, maar niet de interpretatie in deze specifieke situatie, heb ik zoals beloofd de SVB zelf maar eens om uitleg gevraagd. En zoals gebruikelijk als je grote organisaties om nadere uitleg vraagt, krijg je dan een antwoord waar je niets mee opschiet.

  Dit schrijft de SVB: “Er zijn geen specifieke regels mbt deze situatie. Men spreekt van duurzaam gescheiden leven als er sprake is van een bestendig bedoelde situatie, waarbij beiden een afzonderlijk leven leiden alsof er geen huwelijk is.
  Afhankelijk van de duur van het verblijf zal beoordeeld moeten worden wat de situatie is. Er is sprake van een wijziging in de leefsituatie. Deze wijziging zal dan ook bij de Sociale Verzekeringsbank gemeld moeten worden.”

  Ik ben het nog altijd oneens met de conclusie dat er sprake is van een wijziging in leefsituatie. Maar het lijkt me wel duidelijk dat je dit het beste vooraf met de SVB bespreekt. Anders wordt logeren achteraf veel duurder dan het Hilton.

 13. Lex k. zegt op

  Zowel de link ( en uitleg) van Francois en mij zelf geven weet dat het UWV de regel dusdanig warig neerzet dat die voor meerdere interpretaties vatbaar zijn en meestal in het voordeel van het UWV uitvallen.
  Gewoon geen risico nemen maar een hotelletje en luister niet naar adviezen dat het allemaal wel mee zal vallen met de controle van het UWV, ze hebben meerdere controle mogelijkheden en ze gebruiken alle mogelijke middelen die de wet ze toestaat.
  Vergeet niet dat bij het UWV de omgekeerde bewijslast bestaat, Het UWV hoeft niet te bewijzen dat jij de regels overtreedt, jij zal moeten aantonen dat je ze niet overtreedt en dat kan een hels karwei zijn.
  Nogmaals neem reeg risico en ga gewoon in een hotelletje zitten waar je spullen liggen, dan is het helemaal geen probleem om daar op visite te gaan, maar je persoonlijke spullen moet in het hotel blijven; denk aan tandenborstel, scheerapparaat, schone sokken en ondergoed, dat soort dingen; laat dat in je hotel.

  Met vriendelijk groet,

  Lex K.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website