Beste lezers,

Ik leef al jaren gescheiden in Thailand van mijn Hollandse vrouw. We zijn nog steeds officieel getrouwd en zij woont nog steeds in ons gezamenlijke huis in Nederland. Door ons actueel apart wonen heeft zij, zowel als ik de alleenstaande uitkering.

We hebben nog wel sporadisch e-mail contact omtrent problemen met het huis etc, maar dat is alles. We zijn gelukkig nog wel ‘on speaking terms’.

Ik ben al heel lang niet terug geweest naar Nederland maar deze zomer moet ik door andere omstandigheden een maandje naar Nederland.

Mijn vraag is wat zijn de spelregels van de AOW aangaande mijn bezoek aan Nederland? Mag ik bijvoorbeeld mijn vrouw bezoeken? Mag ik daar ook slapen? (groot huis meerdere kamers). Is er een maximale tijd aan bezoek opgelegd, etc?

Ik wil gewoon mijn uitkering en de hare niet in gevaar brengen. Op de website van de SVB kan ik dergelijke spelregels niet ontdekken en de SVB met dergelijke vragen bellen is de kat op het spek binden. Ik heb begrepen dat er streng gecontroleerd wordt op dit gebied.

Mijn vraag wie kent deze problemen en heeft te maken gehad op dit gebied met de SVB? Ik wil bij voorkeur de boel niet overtreden

Alle info is welkom.

Groet,

Frans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Ik ga voor een tijdje naar Nederland, kan ik problemen krijgen met de SVB?”

 1. Cornelis zegt op

  De hoogte van uw beider uitkeringen wordt alleen aangetast als u samenwoont. Wat de SVB daaronder verstaat vindt u op deze pagina van de SVB-website: http://svb.nl/int/nl/met_iemand_wonen.jsp

 2. Lex K. zegt op

  Beste Cornelis,
  Gewoon voor alle zekerheid, aantoonbaar, een hotelletje nemen en daar ook verblijven, bezoek alleen overdag en zeker niet blijven slapen, of persoonlijke spullen neerzetten, mocht de SVB gaan controleren, kans is klein maar wel aanwezig, dan heb je grote problemen.
  SVB hanteert omgekeerde bewijs last, dus jij zal moeten aantonen niets gedaan te hebben wat tegen de regels van de SVB ingaat.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

  • Cornelis zegt op

   Lex, ik denk dat je je advies abusievelijk aan mij richt? Ik verwijs ‘m immers alleen maar naar de betreffende bepalingen op de SVB-website……….

   • Lex K. zegt op

    Excuses, was voor de plaatser van het artikel bedoeld, op jouw verwijzing naar het UWV is niets aan te merken, klopt als een bus en legt alles voldoende uit, we zouden daar met zijn allen dus genoeg aan moeten hebben.

    Groet,

    Lex K.

  • Jan Geluk zegt op

   niks aan de hand voor het svb mits je je aan hun voorschriften houd.
   Das ook zo bij het uvw de uitkeringsinstantie handhaven een streng maar rechtvaardig beleid en als iedereen zich aan hun regels zou houden waren er beduidend minder fraude gevallen.Maar daar gaat het hier niet om in deze stelling.Mijn ervaring is als je het kort sluit met het svb of uvw dat je dan niks kan gebeuren.En wat de belasting aan gaat ,ik heb 6 jaar geleden hun van de belastingdienst een brief gestuurd dat ik alleen aow heb dat ze alles van me weten en dat ik geen lid meer wenste te zijn van hun club.Daarop heb ik nooit meer iets vernomen ook geen aangifte etc van die dienst meer ontvangen .

 3. Soi zegt op

  Beste Frans, ik neem aan dat je de SVB niet op de hoogte stelt van jouw NL vakantie. Daartoe is geen enkele reden, noch verplichting. Dat zou je ook niet doen als je een maandje op vakantie gaat in een van de buurlanden van TH. Terzake: de SVB hanteert mbt uitkeringen het principe van: samenwonen, oftewel het gezamenlijk hebben van een huishouden op hetzelfde adres. Daarvoor dien je dus op hetzelfde adres ingeschreven te staan. Als jij en jouw ex-vrouw ieder een alleenstaande-AOW ontvangen, dan ga ik er van uit dat jullie beiden ook een eigen woonadres hebben. Zij in NL, jij in TH. Ik neem ook aan dat je voor een maandje bezoek aan NL jouw adres niet wijzigt, (als dat al zou kunnen!) Je kunt dus gewoonweg jouw bezoek aan NL combineren met een bezoek aan en een logeerpartij bij jouw ex. Pas als je besluit opnieuw bij haar te blijven en te gaan samenwonen, pas dan wordt het een andere kwestie.

 4. mw .TWH.Blom zegt op

  Hallo Frans,
  Het is in Nederland zo tegenwoordig dat je en als je je een uitkering hebt in welke vorm dan ook wel een weekend mag blijven overnachten en als het om de AOW gaat geld deze regel zeker. En een weekend verstaat men onder vanaf Vrijdagavond tot zondagavond. Ik heb zelf deze ervaring en ken ook mens met precies hetzelfde probleem. Ook mag je gewoon op vakantie gaan zonder dat je het hoeft te melden aan de SVB je hebt geen meldingsplicht behalve als langer dan 6 weken in Nederland verblijft.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt en succes.

  Vr . Gr. Dora

 5. François zegt op

  De AOW stelt geen beperkingen aan waar je verblijft en hoe lang je op vakantie gaat. Dat zou ook een beetje zot zijn, want je hebt geen werkverplichting meer. In principe heb je als gehuwden automatisch de uitkering voor samenwonenden, maar daarop bestaat een uitzondering, waar jij al gebruik van maakt. Op de SVB-site is die als volgt beschreven:

  Wij maken geen verschil tussen trouwen of geregistreerd partnerschap. In beide gevallen heeft u recht op een AOW-pensioen voor gehuwden. Dit is 50% van het netto minimumloon. Hierop is een uitzondering: bent u getrouwd of geregistreerd partner en leeft u duurzaam gescheiden van uw partner? Dan nemen wij aan dat u alleen woont als:

  u beiden uw eigen leven leidt alsof u niet getrouwd bent én
  u beiden uw eigen huishouden voert én
  deze situatie blijvend is
  U krijgt dan een AOW-pensioen voor ongehuwden. Dit is 70% van het netto minimumloon.

  Ik zou denken dat een verblijf van één maand bij je ex-partner geen reden is om te stellen dat je niet meer aan deze voorwaarden zou voldoen. Aangenomen dat je in een logeerkamer slaapt leid je je leven alsof je niet getrouwd bent, jullie voeren beiden een eigen huishouden, en die situatie is blijvend. (Je verblijf bij je ex-partner is niet-blijvend). Leg voor de zekerheid de afspraken die je met je ex maakt vooraf vast (of als je al een mailwisseling hebt daarover, bewaar die dan). Dan kan je altijd laten zien dat het om een tijdelijk verblijf gaat en dat het niet gaat om ontduiken van de samenleefbepalingen, maar om een vriendendienst die je een hoge hotelrekening bespaart. Als je bij een vriend zou logeren zou dat ook geen AOW-gevolgen hebben. De SVB zou in het in jouw geval iets eerder verdacht vinden omdat het nu om je ex-partner gaat, maar je doet niets dat niet door de beugel kan. Zorg er dus wel voor dat je dit eventueel aan kunt tonen.

  • Frans zegt op

   Bedankt Français ( en anderen) dit is het antwoord dat ik zocht
   Frans

 6. ron bergkotte zegt op

  Je hebt ook in/uitreisstempels Thailand/NL in je paspoort, en een retourticket neem ik aan, bewijs genoeg toch ?

 7. Nico zegt op

  Frans,
  Voeg deze tip toe aan wat Ron schrijft.
  Je woont al jaren in Thailand, vergeet niet een Re-Entry Stamp in Thailand te vragen voordat je vertrekt.
  A, heb je wat meer bewijs van weer naar Thailand te zullen vertrekken en B, dat stempel heb je nodig opdat je visum in stand blijft.
  Fijne Vakantie,
  Nico


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website